Képregénykritika – Michael Carroll: Dredd bíró – Minden birodalom elbukik (2019)
2020. február 14. írta: Fejes Valentin

Képregénykritika – Michael Carroll: Dredd bíró – Minden birodalom elbukik (2019)

Igazságot az igazságosztóknak!

Dredd bíró mind a mai napig büszkén birtokolja az egyik legnépszerűbb képregényhősnek kijáró címet. A 2000 AD kultikussá vált, 1977 óta futó sorozatát felhasználva előbb Danny Cannon, majd Pete Travis rendezett filmet – bár ezek az adaptációk messze nem arattak osztatlan sikert a rajongók többségének körében, céljukat mégis elérhették, mivel szélesebb körökben népszerűsítették a megapoliszok kegyetlen világát. A Michael Carroll által pár éve írt, remekbe szabott történetet immár a hazai olvasóközönség is kézbe veheti a Fumax Kiadó jóvoltából.

michael_carroll_dredd_biro_minden_birodalom_elbukik_borito.jpg

Valamikor a közeljövőben bolygónk számos megpróbáltatáson ment keresztül: ha nem a rettenetes fegyverekkel vívott háborúk, akkor a különösen pusztító járványok szedték kíméletlenül áldozataikat. A maradék népesség gigantikus metropoliszokban lelt menedékre, ahol az idő előrehaladtával soha nem látott méreteket öltött a bűnözés. Az ingatag lábakon álló, törékeny rend felett a messze földön hírhedt bírók őrködnek. Ezek a keménykötésű alakok kívülről tudják a törvényeket és a kiszabható büntetéseket, a kegyelmet viszont nem ismerik – ez utóbbiban mindenképpen hasonlítanak az általuk üldözött gonosztevőkhöz.

minden_birodalom_elbukik_01-2.png

Brazzme, ezek a bírók aztán nem cicóznak!

Joseph Dredd hosszú évtizedek óta vadászik rájuk, ám egy nap rá kell döbbennie, hogy korántsem a gyakran különleges képességekkel felruházott szörnyszülöttek (lásd például az alsóvárosi erődítményében bujkáló Koboldkirályt vagy az Átokföldön fosztogató, tagbaszakadt Tövist) jelentik a legnagyobb fenyegetést... Miközben a sokat tapasztalt igazságosztó csapatával az éppen aktuális ügyük felgöngyölítésén munkálkodik, akaratukon kívül egy mocskos politikai játszma kellős közepébe csöppennek: egyik tanítványa életére orgyilkos tör, emellett képbe kerül a néhány éve elsüllyedt Saint Joshua tragikus balesete. Feszített tempót diktáló akció, kényes titkok a múltból, valamint hatalomra éhes, gátlástalan szemétládák a velejéig romlott rendszerben – úgy gondolom, minden adott egy izgalmas, fordulatokban bővelkedő sztorihoz!

minden_birodalom_elbukik_02-2.png

Tövis, Átokföld újdonsült réme

Rengeteg utalás található a képregényben a korábban történt eseményekre, ezért azok, akik esetleg ezzel a kötettel szeretnének belépni ebbe a komor univerzumba, kissé kellemetlenül, összezavarodva érezhetik magukat tájékozatlanságuk miatt. Ők egy pillanatra se csüggedjenek, hiszen feléjük Kóbor Róbert nyújt segítő kezet: a kilencedik.hu szerkesztője két oldalon keresztül foglalta össze mindazt, amit olvasás előtt tudniuk érdemes. Hogyan fajultak idáig a dolgok? Milyen frakciókra oszlott az emberiség? Kicsoda tulajdonképpen Dredd bíró? Rögtön a bevezetőben meg fogjuk kapni a választ az összes kérdésre.

minden_birodalom_elbukik_03-2.png

Vajon ki lenne olyan merész, hogy egy bíró életére törjön?

Nagyon remélem, hogy nem most találkoztunk utoljára ezzel a marcona veteránnal! Igazán sajnálnám, ha valamilyen okból kifolyólag idehaza abbahagynák a folytatások kiadását.

10/10

***

A képregényt a Fumax Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1115469848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.