Könyvkritika: Greta Thunberg-Svante Thunberg-Beata és Malena Ernman: Ég a házunk (2019)
2019. szeptember 27. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Greta Thunberg-Svante Thunberg-Beata és Malena Ernman: Ég a házunk (2019)

Egy rendhagyó családregény, amelyből nyilván nem hiányozhat a klímavédelem sem

greta_thurnberg.jpg

A napokban az egész világ az ENSZ klímakonferenciájára és Greta Thunbergre figyel. A 16 éves lány körüli médiafelhajtás (hajóval érkezett Svédországból New Yorkba, a rövid, de nagyon velős hozzászólásáról történő híradás, a Donald Trumppal való „találkozás”, stb.) igazából az előbbit szolgálta, vagyis, hogy nagyon sok embernek ráirányította a figyelmét a klímaproblémára. Mert hosszú távon az ilyen látványos eseményektől fog tudatosulni a fejekben, hogy a klímaváltozással foglalkozni kell, hiszen a mindennapi rohanásban nehéz odafigyelni erre a valóban fontos globális problémára, pláne abban az információzuhatagban, ami mindenkire rázúdul nap, mint nap.  Mert vizuális típusok vagyunk, hiába tudjuk, hogy egy klímaváltozás kellős közepén élünk, kell egy-egy sokkoló fotó (ahogyan a szánhúzó kutyák a vízben futnak Grönlandon vagy az égő amazóniai esőerdők), hogy valóban rádöbbenjük a téma fontosságára. A fiatal generáció a legfogékonyabb erre, világszerte ők tüntetnek főleg azért, hogy figyeljenek már oda a felnőttek erre a dologra, mert az ő jövőjüket veszik el, ha nem törődnek vele. Vagyis lassan, de biztosan elkezdtünk valóban odafigyelni a klímaváltozás témakörére, amiben nagy szerepet játszott Greta Thunberg, akinek az élete nyitott könyv, mégsem tudunk róla igazából túl sokat. Ebben a könyvben a családja, az édesanyja és az édesapja meséli el nekünk az életüket és azt a harcot, amelyet a lányaikért folytattak. Ugyanis azon túl, hogy Gretáról köztudott, hogy Asperger-szindrómája van és autista, a húga is számos betegséggel küszködik, ami nyilván nagyon megterheli a szülők számára a mindennapokat, amelyeket nem könnyít meg számukra az a nagy médiafigyelem. Egy rendhagyó családregény ez, amelyből nyilván nem hiányozhat a klímavédelem sem.

Volt egyszer egy híres svéd operaénekesnő, aki beleszeretett egy színész-producerbe, összeházasodtak, és született két lányuk. Mivel az anyuka keresett jobban, az apuka maradt otthon a gyerekekkel, élték a saját kis átlagos életüket, szépen, boldogan, ahogyan a nagykönyvben meg van írva. Aztán egyik nap, az idősebb lány, Greta, furcsán kezdett viselkedni, és ezzel minden megváltozott…

Leírhatatlan, mit éltek át a szülők, amíg megszületett a diagnózis, hogy Asperger-szindrómával és autizmussal állnak szemben, és mennyi harcukba került, amíg megtanulták működtetni a hétköznapokat ennek tudatában. Aztán, amikor Greta állapota nagy nehezen stabilizálódott, a kisebbik lány, Beata kezdett furcsán viselkedni, kezdhették elölről az orvoshoz járást és a betegség megállapításának hosszú és nehéz procedúráját. Mára eljutottak odáig, hogy a helyzethez képest nyugodtan élik így négyesben az életüket, pedig időközben a nyilvánvalóan teljesen kimerült édesanyáról is kiderült, hogy ADHD-ben szenved. Kicsit úgy érzem, édesapa, aki a család igazi kősziklája, és iszonyúan sokat tett és tesz a lányaiért és a feleségéért, valamiért egy kicsit háttérbe szorul a könyvben, bár azért képet kaphatunk az ő belső küzdelmeiről is.

Tehát adva van egy nagy belső küzdelmekkel ugyan, de viszonylagosan kiegyensúlyozott életet élő család, mégis, hogy jön ide a klímavédelem? Hát úgy, hogy Gretának valamiért ez lesz a kedvenc témája és a betegsége miatt ő sokkal jobban el tud mélyülni benne, mint egy átlagember. Aztán szépen lassan elmagyarázza az anyukájának és az apukájának, hogy a repüléssel rengeteg kárt okoznak, így ők lemondanak róla, és természetesen a benzines autót is lecserélik egy idő után környezetbarátabb verzióra. Miközben Gretával beszélgetnek, bennük is tudatosodik, hogy a klímaváltozás mekkora probléma, rájönnek arra, milyen fontos lenne a média figyelmét is ráirányítani erre. Ezért vonakodva bár, de engedélyezik számára, hogy egy ideig iskola helyett tüntessen az Országház előtt, főként azért, mert látják, hogy a lányuk állapotát és kedélyét mennyire javítja ez az akció. Ami azután következett, az már történelem, a fiatal lányra olyannyira felfigyelt a világsajtó, hogy szűk egy évvel az események után már ott tart, hogy egy olyan világeseményen, mint az ENSZ klímaügyi konferenciája, játszik főszerepet. Előadásokat tart, interjúkat ad, elnökökkel és vezető politikusokkal találkozik, ami ha belegondolunk, hatalmas dolog egy 16 éves lánytól, aki a betegsége miatt főként a saját világában él, és nem könnyen teremt kapcsolatokat másokkal.

Akit érdekel, hogy ki az a Greta Thunberg, és hogyan élte meg a családja a körülötte kialakult felhajtást, nem fog csalódni ebben a könyvben, tiszteletre méltó őszinteséggel osztották meg a szülők a nyilvánossággal a történetüket. Azonban valahogy nem sikerült megtalálni az egyensúlyt a családi események és a klímakérdés között, egy kicsit erősebb szerkesztéssel talán nem tűnne ennyire csapongónak ez a kötet. Nem éppen habos-babos történetről van benne szó (tényleg nem hallgatják el a szülők, milyen nehéz volt a mindennapokat végigélni a lányaikkal, amíg nem stabilizálódott az állapotuk), és az sem éppen szórakoztató, amikor a valóban fontos klímakérdésről megosztják velünk a gondolataikat. Fontos könyvnek gondolom, amit kár lenne kihagynia annak, akit érdekel a téma, azonban egy jobb szerkesztéssel lehetett volna jobb is.

8/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2015171934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enrikokaruszo 2019.09.28. 19:39:09

a könyv bevétele, gondolom, jótékony célra megy
süti beállítások módosítása