Könyvkritika – Anna Claybourne: Csodálatos evolúció (2019)
2019. szeptember 17. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Anna Claybourne: Csodálatos evolúció (2019)

Az élet fejlődésének fantasztikus történetéről fiataloknak

Valószínűleg gyermekként érdeklődünk legélénkebben a természet iránt – a bennünket körbevevő környezet, illetve a földtörténeti múlt homályába veszett világ felfedezése életre szóló élmények tucatjaival gazdagíthatja a fiatalokat. Anna Claybourne és Wesley Robins közös művükkel, a Csodálatos evolúció című kötettel a 7–10 évesek érdeklődését szeretnék felkelteni.

csodalatos_evolucio_borito.jpg

Mikor végre kézbe vehettem saját példányomat, sietve lapoztam azt végig...  ezt követően szerencsére csak a kellemes csalódás érzése járt át. A kiadvány terjedelme csupán nyolcvan oldal, mégis meglepően tartalmas. Szerzőnk a könyv négy fejezetében rengeteg témakörrel foglalkozik, a művész által teremtett képi világ pedig eléggé látványos, így biztosra veszem, hogy rövid időn belül le fogják kötni a megcélzott korcsoport figyelmét.

konvergens_evolucio_booktopia.jpg

Mai leckénk a konvergens evolúció (kép forrása: Booktopia)

Bevezetésképp előbb az evolúció alapjaival foglalkoznak (mindenképp elismerést érdemel, amiért Charles Darwin mellett Alfred Russel Wallace szintén említésre került), aztán az élet fejlődésének fontosabb szakaszait mutatják be röviden. Később kitérnek még például a tömeges kihalások lehetséges okaira, magyarázatot keresnek a Földünk növény- és állatvilágában tapasztalható sokféleségre, majd végezetül a bolygónkat benépesítő különböző létformák számos elképesztő rekordját sorolják fel. Olvasmányunkat egy rövidke szószedet zárja, melyben a bővebb magyarázatra szoruló kifejezéseket gyűjtötték össze. Néhány gépelési vagy fordítási baki azonban előfordult sajnos, ám ezeken inkább jót derültem. Személyes kedvencem a 85 milliárd (!) évvel ezelőtt élt Parapuzosia: a hatalmas ammonitesz csigaházszerűen feltekeredett házának átmérője a 2–3 métert érhette el.

ki_a_vizbol_booktopia.jpg

Ki a vízből! (kép forrása: Booktopia)

Az utóbb említett hibáktól eltekintve igazán remek munka lett ez a maga nemében. Ezúton is szeretném bátorítani a kiadót arra, hogy ha lehet, akkor a jövőben több hasonlóhoz adják a nevüket!

10/10

***

A könyvet a Scolar Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1715050500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2019.09.17. 11:08:14

Az evolúció is csak egy elmélet, valójában semmit sem tudunk.
Tegyük hozzá, amikor ezt tanítjuk, hogy "a tudomány jelen állása szerint".

Fejes Valentin 2019.09.17. 13:23:13

@HalivudEstevez: VaLóBaN, aZ eVoLúCiÓ a TuDoMáNy JeLeN áLlÁsA sZeRiNt CsAk EgY eLmÉlEt!!4!

_z_ 2019.09.17. 14:29:11

@HalivudEstevez: Egy többszörösen bizonyitott elmelet. A tudomany jelenlegi allasa szerinti kitetel pedig szinte mindenre ervenyes.