A 2019. évi Hugo-díj magyarul is olvasható nyertesei
2019. augusztus 22. írta: P.A. Doorman

A 2019. évi Hugo-díj magyarul is olvasható nyertesei

hugoaward-banner.jpg

Ahogyan az előző évben, idén is kiosztották a sci-fi és fantasy zsáner legrangosabb elismerését, a Hugo-díjat. A 2019-es évre sem lehet panasza a fantasztikum magyar szerelmeseinek, hiszen több díjazott mű elérhető magyar nyelven is. Egy biztos, a múlt évben kitüntetett írásokhoz képest idén több kiadvány is elérhető számunkra, amely igazán biztató eredmény. Ne felejtsük el, hogy e mögött elsősorban a magyar kiadók szerencsés sáfárkodása rejlik. Hiszen egy-egy külföldi könyv fordítása és kiadása nem egy pár hét alatt lezajló folyamat. Komoly piaci kutatást és stratégiai elemzéseket megelőző marketing folyamat, mire egy kiadó, megfontolt döntést hozva hozzálát egy külföldi mű magyarra interpretálásának. És még ekkor sem biztos a siker, mert benne van a pakliban, hogy a magyar olvasóközönséget nem úgy érinti meg a külhoni írás magyar változata, mint a világ nagy egészét. Így azért jócskán van lutri is ebben a kiadásban. De az idei év, mondhatjuk, meghozta a gyümölcsét a megjelenésekkel jól sakkozó kiadóknak.

 covers_542491.jpg

Fumax Kiadó

Martha Wells: Mesterséges sors

Nyertes kategória: „Best Novella”

Úgy látszik Matha Wells a kisregények terén duplázott. Hiszen az előző évben az öldöklő-naplók sorozat nyitókötete ugyancsak elnyerte ezt a neves elismerést. Kedvenc, majdnem már régi ismerősként megjelenő kizoid robotunk történetének második epizódja szerencsére magyar nyelven is elérhető.

 covers_541540.jpg

Gabo Kiadó

Jonathan Strahan:Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

Nyertes kategória: „Best Novelette” illetve „Best Short Story”

Jonathan Strahan válogatása idén is betalált hiszen most két díjazott írással is büszkélkedhet a nálunk is megjelent válogatás. Az Egy boszorkány útmutatója a meneküléshez – Portal fantasyk gyakorlati tudnivalóinak gyűjteménye, egy igazi ars poétika. Alix E. Harrow írása a könyvtáros lét és hívatás igazi dicshimnusza megfűszerezve egy kis misztikával és az urban fantasykre jellemző egyediséggel. A másik díjazott írás, amely ugyan csak jelen kötetben olvasható, a Ha nem sikerül elsőre, próbáld meg újra! címet viseli. Zen Cho remek, egyedi hangulatot árasztó történet egy imugiról szól, aki sárkánnyá szeretne válni a Nagy Út tanulmányozása közben.

 covers_500085.jpg

Fumax Kiadó

Marjorie Liu: Monstress – Fenevad harmadik kötete „ Haven”

Nyertes kategória: „Best Graphic Story”

Ezzel az ismertetővel kapcsolatban be kell vallanom valamit. Már a díjazott alkotás címéből is látszik, hogy turpisság van a dologban, hisz a kötetnek nincs magyar címe. Marjorie Liu alkotása a legjobb képregény kategória díjazottja. Az említett kiadvány egy sorozat harmadik darabja melynek első kötete már megjelent magyarul az idei évben, és ígéret van róla, hogy a folytatás sem marad el az idei megjelenések áradatából. Mi lehet nagyobb ösztönzés egy kiadónak a külföldi kiadások folytatásához, mint a Hugo-díj elnyerése? Én személy szerint érdeklődve várom a folytatást.

 monti.jpg

A végére egy igazi különlegesség maradt, az idei Hugo-díj „Best Professional Editor, Short Form” kategóriájában a nemrég elhunyt Gardner Dozois választották legjobb szerkesztőnek. Két munkáját is olvashatjuk anyanyelvünkön a Zsiványok és a Veszélyes amazonok című kötetek szerkesztői munkáját látta el még 2013-ban és 2014-ben.

A díjazottak teljes listáját az alábbi linken található: https://www.tor.com/2019/08/18/announcing-the-2019-hugo-award-winners/?fbclid

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4815017266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása