Képregénykritika – Brian K. Vaughan, Pia Guerra & José Marzán Jr.: Y, az utolsó férfi 1–2. (2019)
2019. augusztus 06. írta: Fejes Valentin

Képregénykritika – Brian K. Vaughan, Pia Guerra & José Marzán Jr.: Y, az utolsó férfi 1–2. (2019)

Üdvözlet egy férfiak nélküli világból

Ha valamilyen okból kifolyólag el kell hagynunk komfortzónánkat, nehezen lépjük át saját határaink vonalát – én mégis így cselekedtem, mikor arra vállalkoztam, hogy bárminemű előismeret nélkül bemutatót írok az Y, az utolsó férfi első két füzetecskéjének elolvasása után. Csoportunk tagjai elismerően nyilatkoztak a szériáról, emellett több díjjal jutalmazták az alkotók (Brian K. Vaughan szerző, valamint Pia Guerra és José Manzán Jr. rajzolók) kivételesnek ígérkező munkáját. Végül úgy döntöttem, adok egy esélyt a dolognak, elvégre csak nem csalódhatok harmadszorra is... ugye?

y_az_utolso_ferfi_borito.jpg

A frissen diplomázott Yorick Brown minden bizonnyal Fortuna kitaszítottjai közé tartozik. Mivel hónapok óta képtelen munkát találni, ezért amatőr szabadulóművészként próbálja bontogatni szárnyait, de a nemrég örökbefogadott csuklyásmajmocska, Ampersand állandóan borsot tör az orra alá. 2002. július 17-én hirtelen a feje tetejére áll a világ: mint utóbb kiderül, bolygónkon minden Y-kromoszómával rendelkező emlős életét veszti. Főhősünk újdonsült kiskedvencével viszont valamiért kivételt képez, ám ez a tudat egy cseppet sem boldogítja... a kataklizma épp akkor ütött be, amikor az Ausztráliában tartózkodó barátnője kezét akarta megkérni telefonon keresztül.

y_az_utolso_ferfi_01.jpg

Nyugi, haver, nemsokára választ fogsz kapni a legutóbb feltett kérdésedre... sokkal hamarabb, mint gondolnád!

Utolsó túlélőként arcára gázmaszkot öltve kénytelen bujdokolni, mígnem rábukkan a Fehér Házban dolgozó édesanyjára, Jennifer Brown képviselőasszonyra. Itt útmutatást kap az Egyesült Államok frissen kinevezett elnökétől – a bostoni laborjában tevékenykedő Dr. Allison Mann genetikus, a klónozás szakértője segíthet a felettébb rejtélyes ügy felgöngyölítésében. Hosszú útján testőrként vele tart a 355-ös ügynök, kinek védelmére hamar szükség mutatkozik... Sértett igazságérzetű fiatalemberünknek sikerül pillanatok alatt magára haragítania az amazonok hírhedt bandáját, ráadásul néhány izraeli kommandós ugyancsak a nyomába szegődött.

y_az_utolso_ferfi_02.jpg

Néha egészen brutális képsorokkal is találkozhatunk a képregényt forgatva

Kifejezetten erős bevezetőt kaptunk. Ehhez hasonló, érdekfeszítő sztorival, aminek a hangulata már a kezdetektől elragadhatja az olvasókat, sajnos ritkán találkozhatunk manapság. Számos kérdés vetődött fel, melyekre tűkön ülve várom a magyarázatokat, ezenkívül küszöbön áll egy, a körülmények kedvezőtlen összjátékaként kialakulófélben lévő családi dráma is. Kezdetben azt hittem, Yorick az a tipikusan csetlő-botló szerencsétlen lesz, azonban hála az égnek, kellemesen csalódtam benne – ugyanezt mondhatom el az egész sorozatról, legalábbis egyelőre.

y_az_utolso_ferfi_03.jpg

Az ötödik rész kissé bizarra sikeredett borítója

Hosszú várakozásnak nézhetünk elébe a jövőben, hiszen az összesen hatvan részes sorozat folytatásai kéthavonta fognak megjelenni. Sebaj, ilyen téren nagyon türelmes tudok lenni.

10/10

***

A képregényeket a Kingpin Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5514992332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.08.07. 10:12:56

a mai magyar képregényrajongók el se tudják képzelni mekkora szerencséjük van annyi minden jön ki mostanában magyarul!