Könyvkritika – J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei (2019)
2019. július 01. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei (2019)

Egy testvérpár szörnyű tragédiája

Tovább folytattam a J. R. R. Tolkien munkásságában való elmélyedésem, melynek során legutóbb az Óidőkből származó talán legszomorúbb regére akadtam. A felettébb megrendítő mese a Húrin gyermekei címet viseli.

j_r_r_tolkien_hurin_gyermekei_borito.jpg

Ahogy arra kitértem előző bemutatónkban, a Megszámlálhatatlan Könnyek Csatájában a gonoszság erői arattak diadalt. Bár Húrin, az emberiség bajnoka derekasan küzdött az orkok végeláthatatlan hada ellen, Gothmog, a balrogok atyja elfogatta, aztán sötét lelkű ura elé vitette. Szörnyű kínzásoknak vetették alá a hős harcost, de az nem tört meg. Morgoth alkut ajánlott neki: ha elárulja, pontosan merre találhatja meg Gondolint, akkor szabadon bocsátja. A szerencsétlen rab azonban jól tudta, hogy kár hinnie fogvatartója szavának, így Turgon erősségének helyét sem árulta el, sőt, egyenesen kigúnyolta a bukott valát gyarló természete miatt. Erre Melkor éktelen haragra gerjedt, és elátkozta Húrin egész nemzetségét – egy kőtrónusra ültette, magasan a Thangorodrim csúcsára, ahol még a halálnál is rettenetesebb sorsot szánt az örökkön ellenkezőnek.

hurin_es_morgoth_ted_nasmith.jpg

Morgoth kiszabja büntetését (Ted Nasmith illusztrációja)

A továbbiakban utódai jövőjének alakulását követhetjük nyomon, elsősorban Túrinét.  Hosszú, viszontagságokkal teli kaland áll előtte: portyázó fosztogatók szedett-vetett bandájával kénytelen összeállni, folyamatosan álneveken mutatkozik be másoknak, gyakran nélkülöznie kell, mindezek tetejébe az otthonukból elszökött édesanyja, Morwen, valamint kishúga, Niënor élete is veszélybe sodródik. A két testvér később ugyan találkozni fog egymással, abban egyikőjüknek sem lesz köszönet... Az ifjú hiába igyekszik mindenáron elkerülni végzetét, próbálkozásai rendre kudarcot vallanak.

turin_alan_lee.jpg

Túrin (Alan Lee illusztrációja)

Bár A szilmarilok oldalait lapozgatva felületesen már tudomást szerezhettem erről a sztoriról, részletekbe menően csak most ismerhettem meg igazán. Minél inkább előrébb haladunk e történetben, annál jobban szorulhat össze szívünk Húrin gyermekeinek tragédiáját olvasva. Szemtanúi lehetünk annak, Túrin miként veszíti el sorra a szívének oly’ kedves személyeket, s mikor már azt hinnénk, végre helyes irányba terelődik a szereplők élete, akkor jön valami teljesen váratlan, ami a feje tetejére állítja a dolgokat. A korábbi kiadványokhoz hasonlóan a szerző fia megint számos jegyzettel egészítette ki az irományt, ám ezúttal csupán kisebb, fekete-fehér illusztrációk kaptak helyet a kötetben.

glaurung_halala_john_howe.jpg

Brethil Fekete Tövise vet véget a veszedelmes Glaurung ármánykodásának (John Howe illusztrációja)

A következő alkalommal Középfölde legendás szerelmespárjának, Berennek és Lúthiennek a históriáját mutatom majd be blogunkon.

10/10

***

A könyvet a Magvető Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr714910106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurikutya 2019.07.01. 21:56:16

T. Szerző! Az iromány dehonesztáló jelző, a silány vagy alpári stílusú dolgozatocskákat illetjük vele. Az ismertető különben hangulatos, figyelemfelkeltő munka, de ezt nem hagynám benne.