Könyvkritika – J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása (2019)
2019. június 25. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása (2019)

A titkos tünde város elestének regéje

Miután A szilmarilok végére értem, nem volt kérdés számomra, hogy a mester soron következő művét is muszáj lesz elolvasnom. A Gondolin bukása igazi világszenzáció, melynek magyar fordítását nemrég jelentette meg a Magvető Könyvkiadó.

j_r_r_tolkien_gondolin_bukasa_borito.jpg

A Megszámlálhatatlan Könnyek Csatájában a sötét lelkű Morgoth hitvány szolgái kerekednek felül. A szörnyű végkimenetelű ütközet következtében Tuor elveszíti szüleit, a gyermeket szürke tündék nevelik fel. Az ifjú felcseperedve derék harcossá válik, és útra kel, hogy megtalálja a Noldák Kapuját. Végzete azonban egészen másfelé sodorja – a nolda Voronwe társaságában felkeresik a Turgon alapította rejtett erősséget, Gondolint.

megerositik_az_orseget_alan_lee.jpg

Megerősítik az őrséget (Alan Lee illusztrációja)

A messziről érkezett vándort teljesen lenyűgözi a mesés város, de Indril szépsége még inkább. Hősünk hamar elveszi hát a király lányát, aki később gyönyörű fiúgyermekkel ajándékozza meg kedvesét. Örömükben ugyanakkor nem mindenki tud osztozni, felhőtlen boldogságuk egyeseket rettentően feldühít... A hófehér falakat nemsokára az ősgonosz gyűlöletének tüze borítja lángokba.

ledol_a_kiraly_tornya_alan_lee.jpg

Ledől a király tornya (Alan Lee illusztrációja)

Ismét egy remekbe szabott mesét kaptunk kézhez, amit az Alan Lee által illusztrált számos jelenet tesz örökre emlékezetessé – az önfeláldozó cselekedetek mellé aljas árulás társul, emellett szemtanúi lehetünk a maroknyi túlélő mindennapos megpróbáltatásainak. Mivel a sztorinak többféle változatáról maradtak fenn különböző feljegyzések, ezért sok időbe telt, mire jó néhány javításon és kiegészítésen átesve elnyerte végső formáját.

glorfindel_egy_balroggal_kuzd_alan_lee.png

Glorfindel birokra kel egy balroggal, hogy mentse a többieket (Alan Lee illusztrációja)

A Gondolin bukása önmagában sem egy boldog történet, ám szomorú hírrel már rögtön az elején találkozhatunk: a kilencvennegyedik évét taposó Christopher utoljára fogott hozzá édesapja gazdag hagyatékának feldolgozásához. Jó kérdés tehát, mire számíthatnak a Tolkien munkásságát nyomon követők a jövőben.

10/10

***

A könyvet a Magvető Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9614903798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2019.06.26. 08:20:22

ez mennyiben különbözik attól a Gondolin bukásától, ami eleve a Szilmarilok egyik fejezete (vagy inkább története)?

Fejes Valentin 2019.06.26. 22:13:29

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Nem sokban! Pár részletről van szó, de ezekre Christopher minden esetben kitér. Amit a "Szilmarilok"-ban találhatsz, az tulajdonképpen ennek a lerövidített verziója, de végeredményben szinte ugyanaz. Nekem a végső változat tetszett a legjobban!