Könyvkritika – Ted Chiang novelláskötetei (2019)
2019. június 13. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Ted Chiang novelláskötetei (2019)

Egy ragyogó elme látomásai

Mivel a sci-fi műfaja rendkívül sokszínű tud lenni, így jó okkal merülhet fel bennünk a kérdés: „Vajon meddig feszegethetjük a zsáner határait?”. Ted Chiang rá az élő bizonyíték, hogy bőven akadhat még olyan ötlet a különösen kreatív írók tarsolyában, melyekhez foghatókkal valószínűleg senki sem foglalkozott korábban.

ted_chiang_novellaskotetei_borito.jpg

ted_chiang.jpgTed Chiang (lásd jobbra) 1967-ben született a New York állambeli Port Jefferson kisvárosában. Felsőfokú tanulmányait a Brown Egyetemen végezte, számítástechnikából szerzett diplomát. Nem számít kimondottan termékeny írónak, példátlan tehetsége azonban kétségtelen, amit számos rangos díjjal ismertek el. Két kötetben összesen tizenhét, hosszabb-rövidebb terjedelmű történetét publikálták: az Érkezés és más novellák az 1991 és 2002 közötti írásait, a Kilégzés és más novellák pedig a 2005-től 2018-ig készült műveit tartalmazza. Denis Villeneuve az Életed története cselekményét vitte a filmvászonra – a rendező aranyszobrocskával jutalmazott alkotását ihlető sztori egy régóta sokakat foglalkoztató témát, a földönkívüli civilizációkkal való kapcsolatteremtést helyzete valamelyest új megvilágításba.

a_szoftveres_objektumok_eletciklusa_christian_pearce.gif

Christian Pearce illusztrációja A szoftveres objektumok életciklusa (The Lifecycle of Software Objects) című novellához

A novellákat olvasva lelki szemeim előtt egy széles látókörrel rendelkező személy alakja rajzolódott ki, kinek modern meséit legfőképp a természettudományokkal szemben táplált kíváncsiság, valamint a szárnyaló fantázia teremthette meg. A viktoriánus korabeli Angliában, ahol az alkímia a mindennapok részévé vált és gólemekre emlékeztető szerkezetekkel dolgoztatnak, egy rettenetes felfedezést követően fajunk hanyatlását kell megakadályoznunk. Dr. Morell régész szilárdnak vélt hite megrendül, miközben lopott ereklyék ügyében nyomoz. Az úgynevezett prizmáknak köszönhetően bárki felveheti a kapcsolatot a párhuzamos világokban élő énjeikkel: a berendezések használata lerántja a leplet a felhasználók valódi arcáról. Mint az kitűnhetett az említett példákból, az elbeszélésekben (kevés kivételtől eltekintve) kiemelt szerepet kap az emberi tényező, ezért az irományok könnyen gondolkodásra serkenthetik az olvasókat. A szövegek értelmezését, a mögöttes mondanivaló megértését a könyvek végén elhelyezett kurta jegyzetek könnyíthetik meg számunkra.

hetvenket_betu_ian_hinley.jpg

Ian Hinley illusztrációja a Hetvenkét betű (Seventy-two Letters) című novellához

Minden bizonnyal hallani fogunk még írónk felől a (közel?)jövőben, hiszen A pokol, mint Isten hiánya, az Értsd meg! és a Szépségvakság: Dokumentumműsor megfilmesítési jogai már mind elkeltek – az utóbbi (aktualitása okán) minden bizonnyal nagyobb visszhangot fog kelteni, úgy érzem.

10/10

***

A novellásköteteket az Agave Könyvek jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr914888802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.