Könyvkritika – Dag O. Hessen & Thomas H. Eriksen: A versengés paradoxonjai (2018)
2019. május 28. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Dag O. Hessen & Thomas H. Eriksen: A versengés paradoxonjai (2018)

Kis könyv a nagy hajszáról

Lewis Carroll klasszikus művének folytatása, az Alice Tükörországban kevéssé ismert a nagyhírű előzményregényhez képest, ám ettől függetlenül sokakra gyakorolhatott nagy hatást. Leigh Van Valen biztosan közéjük sorolható, hiszen a mese egyik szereplője ihlette „a vörös királynő” fogalmát, melyet a mai napig használnak az állatvilágban zajló, egy helyben folyó verseny jelölésére.  Dag Olav Hessen biológus Thomas Hylland Eriksen szociálantropológussal karöltve, erre alapozva állította össze A versengés paradoxonjai című kötetet, tudásuk legjavát megosztva az olvasóközönséggel.

dag_o_hessen_thomas_h_eriksen_a_versenges_paradoxonjai_borito.jpg

Úgy tűnik, egyedül a versengés állandó a folyamatosan változó világunkban. A természetben tett megfigyeléseink százai támasztják alá ezt az állítást, ugyanakkor abba elég kevesen gondolhatnak bele, hogy az evolúció törvényeinek szelleme mindennapjainkat ugyanúgy áthathatja: az írók szerint az olimpiai játékok, a sport ennek a legnyilvánvalóbb színtere, de szintén tetten érhető, ha mondjuk a társadalmi berendezkedésünket vagy a technológia rohamléptekben való fejlődését vizsgáljuk meg alaposabban. Vajon milyen tényezők állnak ezen dolgok hátterében? Ugyanazok vonatkoznának ránk is, vagy esetünkben valami másról van szó?

A szerzőpáros számos, jórészt friss kutatás eredményeit közölve, a szakemberek nézőpontjait egymással ütköztetve igyekeznek feltárni a gyakran ellentmondásosnak tűnő jelenségek okait, miközben közérthetően, hétköznapi példákat felvonultatva magyarázzák el a természetes kiválasztódás működését. A kötet minden pozitívuma ellenére többször ismétli önmagát (az ír óriásszarvas, pontosabban kipusztulása egyik feltételezett okának állandó emlegetése egy idő után már kifejezetten zavaró tud lenni); fordítási bakiból ezúttal csak egyet találtam, bár az eléggé szembeötlő (a párduc semmiképp sem tudná üldözni zsákmányait óránként 100 kilométeres sebességgel, a gepárd viszont igen).

vadaszo_gepard_jeffrey_wu.jpg

Vadászó gepárd (Jeffrey Wu fényképe)

Ez a rövid, kétszáz oldalnál csak kicsivel hosszabb terjedelmű könyvecske érdekes olvasmány volt, tele gondolatébresztő elmélkedésekkel – igazi különlegességként szolgálhat a társadalom- és természettudományok iránt érdeklődők számára egyaránt.

9/10

***

A könyvet a Typotex Kiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4314861126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.