Könyvkritika – J. R. R. Tolkien: A szilmarilok (2019)
2019. május 23. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – J. R. R. Tolkien: A szilmarilok (2019)

Arda teremtésének története és más mesék

J. R. R. Tolkien munkássága valószínűleg azt követően vált szélesebb körökben ismertté, miután Peter Jackson rendező előbb A Gyűrűk Ura-trilógia cselekményeit, majd Zsákos Bilbó életre szóló kalandjait a filmvászonra vitte. Középfölde történelmének gyökerei viszont sokkal régebbre nyúlnak vissza – ezen idők meséit gyűjtötte egy csokorba az író fia, Christopher által szerkesztett vaskos kötet, mely végül A szilmarilok címet kapta.

j_r_r_tolkien_a_szilmarilok_borito.jpg

A könyv jóval több annál, mint amit eleve sugallhat, hiszen számos történet kapott benne helyet: a Fëanor keze munkáját dicsérő három, később nagy szereppel felruházott ékkő végzetének fejezetei inkább visszatérő elemeknek tekinthetők. Olvashatunk például arról, miként teremtette a mindenséget Ilúvatar az ainuk társaságában, aztán szemtanúi lehetünk annak, hogyan népesítették be új otthonukat a Teremtő gyermekei (a tündék, valamint az emberek). Idővel azonban felüti csúf fejét az ősgonosz, hogy folyamatos ármánykodásával húzza keresztül a számításokat – Túrin Turambar tragédiájánál talán csak Númenor hanyatlásának keserű regéje szívbemarkolóbb. A mű vége felé bepillantást nyerhetünk az úgynevezett harmadkorban lezajlott eseményekbe: a Hatalom Gyűrűinek kovácsolása, Gondor királyságának alapítása vagy a nazgûlok születése mind ismerősen hangozhatnak azoknak, akik látták korábban a mozis adaptációkat. De ne menjünk el szó nélkül az oldalakat színesítő illusztrációk mellett sem! Ted Nasmith szemet gyönyörködtető alkotásaival ugyanis lelket lehelt a Tolkien teremtette tágas univerzumba.

aul_es_a_torpok_ted_nasmith.jpg

Aulë, a kovácsisten végső elkeseredésében végezni akar saját teremtményeivel, a törpökkel (Ted Nasmith illusztrációja)

langolo_hajok_ted_nasmith.jpg

Fëanor parancsba adta flottájának felégetését (Ted Nasmith illusztrációja)

A régies fogalmazásmód alapozta meg igazán a pillanatok alatt magával ragadó, eléggé sajátos hangulatot számomra, bár sokszor tetten érhető, hogy a szerző más kultúrkörök mitológiájából is jócskán merített világa alkotásakor. A rendkívüli hatalmat birtokló, ám gyűlölettől és bosszúvágytól fűtött Melkor lázadása a Mindenhatóval szemben Madách Imre művét, Az ember tragédiája első színét juttatta eszembe, Maedhros szenvedése kissé Prométheusz sanyarú sorsára hasonlít, amit pedig Carcharoth, Angband Farkasa művelt Berennel, az Tyr és Fenrir esetére emlékeztetett. Mivel képzeletbeli barangolásunk során rengeteg személy vagy földrajzi hely nevével fogunk találkozni, így az olvasmány nagy falatnak tűnhet... Aggodalomra ugyanakkor ne legyen semmi okunk, mivel az eligazodást a térképrészleteken, a családfákon vagy a név- és tárgymutatón kívül a részletesen kidolgozott függelékek hivatottak szolgálni.

eol_vegzete_ted_nasmith.jpg

Eolt, Aredhel gyilkosát letaszítják a Caragdûr csúcsáról (Ted Nasmith illusztrációja)

ulmo_tuor_ted_nasmith.jpg

Ulmo, a tengerek ura jelenik meg Tuor előtt (Ted Nasmith illusztrációja)

Néhány meglehetősen szárazra sikeredett, kevésbé érdekfeszítő részt leszámítva A szilmarilok fantasztikus, mondhatni monumentális alkotás, melynek minden, a fantasy műfaját kedvelő ember könyvespolcán ott a helye. Ha még inkább el szeretnénk mélyedni Középfölde fiktív világában, jobb korban aligha élhetnénk: a Beren és Lúthien közel egy éve jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában, a Gondolin bukása pedig hamarosan érkezik a Magvető Könyvkiadó jóvoltából.

10/10

***

A kötetet a Magvető Könyvkiadó ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6614834888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gringo 2019.05.23. 07:52:05

Félretettem, hogy majd egyszer elolvasom, de a kritikád fellelkesített. A következő olvasmányom ez lesz!

Fejes Valentin 2019.05.23. 10:16:32

@Gringo: Szuper, örülök neki! Remélem, hogy tetszeni fog! Ahhoz a pár részhez pedig kitartást, sajnos muszáj átrágnia magát rajtuk az embernek.

Antilles 2019.05.23. 18:17:02

Törpök, nem törpék.

Meridian74 2019.05.25. 02:48:34

Rettenet sok sztori-alapanyag van a könyvben... nem is értem, eddig miért nem csináltak egy-egy movie-t ezekből. Általában részletekbe menően nincs semmi leírva (mint a Hibbit vagy a Gyűrűk Urában, ugye), így a rendező fantáziája is szabadon szárnyalhat, a keretet ehhez meg szolgáltatja a Szilmarilok.