A 2019. évi Hugo-díj magyarul is elérhető jelöltjei
2019. április 04. írta: P.A. Doorman

A 2019. évi Hugo-díj magyarul is elérhető jelöltjei

 

hugoheader2019_small2.jpg

Mint ahogyan a 2018-as évben, idén is nyomon követtük a Hugo-díjra jelölt műveket. Elsősorban a magyar nyelven is elérhető írásokra helyeztük a hangsúlyt. Az 1953 óta kiosztásra kerülő Hugo-díj, Hugo Gernsback luxemburgi származású amerikai író, szerkesztő és feltaláló nevét örökíti át a science fiction és a fantasy jövőbeni nemzedéke számára. Hugo Gernsback a mai tudományos fantasztikum ősatyjának számít. Többek között az ő munkájának eredménye az első sci-fi magazin, az Amazing Stories megjelenése 1926-ban. A nevével fémjelzett díj a mai napig minden a fantasztikumban tevékenykedő író életművének egyik tetőpontja. Méltó elismerésként őrzi minden szerző a stilizált űrhajót formáló trófeát. A jelöltek teljes listáját itt olvashatjátok:

https://www.tor.com/2019/04/02/2019-hugo-award-finalists-announced/?fbclid=IwAR0Jz4pW_FLrpmn28Nlz-8rtzDXSA8qIykMnsSnluqNAeIJBKQymIBsPETg

GABO Kiadó

Naomi Novik: Ezüstfonás

ezustfonas.jpg

Nem ez az első komoly díjra jelölt alkotás Naomi Novik történetei közül. A 2016-ban megjelent Rengeteg című mű könyvét több neves díjra is jelölték. Az Ezüstfonás egy nem mindennapi fantasy világban játszódó felnőtteknek írt mese, a mítoszok és a tündérmesék modern örököse. Egy különleges képességgel rendelkező lány, Mirjem történetét ismerheti meg az olvasó. A lány azzal hívja fel magára világa figyelmét, hogy állítólag képes arannyá változtatni az ezüstöt. A kötet a „Best Novel” kategória jelöltje.

GABO Kiadó

Catherynne M. Valente : Űropera

space_opera.jpg

Az Űropera nem csak a zsáner kakukktojása, hanem jelen írásom fordított kártyája is, amely a magyar nyelven elérhető jelöltek paklijába szorult. Egy olyan könyvről van szó, amely ugyan még nem jelent meg magyar nyelven, de már egy ideje hallani lehet arról, hogy az illetékes magyar kiadó nagy dobása lesz ez a könyv. Reményeink szerint májusban már magyar nyelven is megjelenik, ez az igazán nem hétköznapi világban játszódó sci-fi történet. A galaxist hatalmas háború tépázta meg, a túlélő fajok már jó ideje csak a sebeiket nyalogatják. Ám egy nap remek ötlete támad a számos idegent magában foglaló űrközösségnek. Egyfajta űr tehetségkutató versennyel kívánják szórakoztatni egymást, s ekkor egy ismeretlen faj lép a hatalmas galaktikus színpadra, az emberiség. Az Űropera ugyancsak a „Best Novel” kategória nyertes várományosa.

Fumax Kiadó

Martha Wells: Mesterséges sors

mesterseges_sors.jpg

Az Öldöklő-naplók soron következő kötete a „Best Novella” kategória esélyese lehet. A sorozat első kötetét előző évben ugyan csak jelölték, és el is hozta a legjobb kisregénynek járó díjat 2018-ban. A történet második része is igazán ígéretesnek tűnik. Régi ismerősünk, Öldöklő a nem mindennapi BiztEgység, önálló küldetésre indul. Próbálja megtalálni elveszett emlékeit, de egyedül nem boldogul, így kénytelen szövetségre lépni egy KÖX nevű kutatóhajó mesterséges intelligenciájával.

Metropolis Media Kiadó

Yoon Ha Lee: Vezér csel

vezercsel.jpg

A legjobb könyv sorozat „Best Series” kategórába jelölték Yoon Ha Lee regényfolyamját. A sorozat első kötete 2016-ban jelent meg magyar nyelven a Galaktikát is jegyző Metropolis Media Kiadó gondozásában. Egy kegyvesztett kapitány, Kel Cheris lehetőséget kap a Parancsnokságtól, hogy kiköszörülje a becsületén esett csorbát. Vissza kell foglalnia a csillagerődöt! A dolgot nehezíti, hogy az akció sikertelensége esetén nem csak az ő karrierje forog kockán, ha elbukik, az egész hexarchátus uralma véget érhet. Sajnálatos módon a sorozat többi része még nem elérhető magyar nyelven. De talán egy Hugo-díj elég ösztönzést adna a magyar kiadónak.

GABO Kiadó

Jonathan Strahan (szerk.) Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019


19legjobb_nov.jpg

Az idén megjelent science fiction válogatás mondhatni nagyon betalált. A Jonathan Strahan által szerkesztett novelláskötet írásai közül öt történet is jelölést kapott a „Best Novelette” kategóriában. A válogatás 2016 óta hazánkban is megjelenik, így mi is anyanyelvünkön olvashatjuk az öt jelöltet az idei kötetben. A novellák magyar cím szerint a következők: Zen Cho: Ha nem sikerül elsőre, próbáld meg újra!, Daryl Gregory: Kilenc utolsó nap a Föld nevű bolygón, Brooke Bolander: Páratlan, nagy, ártalmatlan, Naomi Kritzer Tündértani terepgyakorlat, Simone Heller: Amikor nem járt csillag az égen

És a végére hagytam egy kis érdekességet. Az idei évben ismételten jelölték Takács Bogit a „Best Fan Writer” kategóriában. Tehát az idei díjkiosztóig ismét van lehetőségünk magyar jelöltnek drukkolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4614737479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása