Képregénykritika – Joe Hill & Gabriel Rodríguez: Locke & Key I.) – Kulcs a zárját (2018)
2019. február 18. írta: Fejes Valentin

Képregénykritika – Joe Hill & Gabriel Rodríguez: Locke & Key I.) – Kulcs a zárját (2018)

Kulcsház, a borzalmak otthona

A Locke & Key sorozat magyarra fordított változata bő tíz évvel az eredeti megjelenése után kerülhetett fel a hazai könyvesboltok polcaira a Fumax Kiadó jóvoltából. Története a horror nagymesterének fiától, Joe Hill (született Joseph Hillstrom King) tollából származik, elsöprő sikerét két Brit Fantasy-díj és az Eisner-díj bizonyíthatják, első példányait pedig kevesebb, mint egy nap leforgása alatt mind elkapkodták. Meggyőző erejű, szép szavak ezek, ez tagadhatatlan... Vajon valódi érdemek állnak-e mögöttük, vagy egy újabb marketingfogásról lenne szó csupán?

locke_key_i_kulcs_a_zarjat_borito.jpg

Meglehetősen sanyarú sors jutott Rendell Locke igazgatónak, hiszen különös kegyetlenséggel végez vele a William Gaines Gimnázium egyik néhai tanulója. A tragédiát követően a család többi tagja a Massachusetts állambeli elhagyatott birtokukra vonul vissza felejteni, majd új életet kezdeni. A sorscsapást a családfő gyermekei a maguk módján igyekeznek feldolgozni: Bode például azzal kívánja elterelni a figyelmét, hogy felfedezi az ódon kastélynak tűnő ház összes zegét-zugát. A kíváncsi lurkó birtokába kis idő múlva különleges képességekkel bíró kulcsok jutnak, melyek szintén varázshatalmú ajtókat nyitnak. Ott van azonban még valami... A magányosan álló kút mintha baljós erőket sugározna. A kiadó által közzétett kedvcsináló előzetes ide kattintva érhető el.

kulcshaz_gabriel_rodriguez_1.png

Kulcsház, a leendő rettenetek színtere

A Kulcs a zárját a széria első két részének cselekményeit foglalja össze. Az Isten hozott Lovecraftban! bevezetőként tökéletesen eleget tett feladatának, ám a Fejben dől el még ennél is sokkal izgalmasabb volt, már az elejétől feszült légkört idézett elő. Ha úgymond egyszerű könyvként kellene bemutatót írnom erről a remekműről, akkor is megérdemelné minden elismerésem, de így, ezzel a képregényes formátummal az alkotók még inkább megteremtették ezt a sajátosan búskomor atmoszférát, ami szinte a kezdetektől fogva magába szippanthatja az olvasókat. A képi világ a chilei származású, egyébként építész végzettségű Gabriel Rodríguez kezeinek munkáját dicséri.

a_rohadt_kurva_mindensegit.png

Na igen... Olvasás után valahogy én is így reagáltam.

Sajnos nagyon hamar a képregény végére értem, emellett (ahogy azt egyébként előre sejtettem) váratlan fordulat zárta le a kötetet, ezért csak remélni tudom, hogy nem kell majd túl sokat várni a folytatásokra. Nyugodt szívvel ajánlom e rémmesét mindazoknak, akik élnek-halnak a misztikus hangulatú, néhol kissé hátborzongató sztorikért.

Ui.: Susogónak mihamarabb pusztulnia kell! Ugye végezni fognak vele?! Ugye...???

10/10

A képregényt a Fumax Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr214629056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.