Könyvkritika – Cixin Liu: A háromtest-probléma (2016)
2019. január 10. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Cixin Liu: A háromtest-probléma (2016)

Kaotikus és stabil korok örök fogságában

Vajon mi történne akkor, ha tudomást szereznénk intelligens, földönkívüli fajok létezéséről? A kérdés már számos tudományos-fantasztikus írót ihletett meg korábban, köztük a Hugo-díjas Cixin Liut is. A zsáner többszörösen elismert szerzőjének e témáról alkotott sajátos meglátása A Háromtest-probléma formájában öltött testet.

cixin_liu_a_haromtest-problema_borito.jpeg

1967-et írunk, az úgynevezett kulturális forradalom tüzének lángjai emésztik Kínát. A vörösgárdisták a rendszer ellenségeinek kikiáltott személyek további sorsáról a gyakran őrületbe torkolló harci gyűléseken döntenek. Peking városának szélén, a Tsinghua Egyetem dísztermében épp Ye Zhetai professzor a soros. Lánya, a fiatal egyetemi hallgató, Wenjie az első sorból kénytelen végignézni makacs apja halálát, de megpróbáltatásai ezzel még korántsem értek véget. Egy belső-mongóliai hadtesttől az istenek háta mögötti Nagy Khingan-hegységnél létesített katonai bázishoz helyezik át, ahol a kormány rejtélyes projektjének részévé válik. A Radarcsúcs nemsokára örökre beírja nevét a történelemkönyvekbe…

cixin_liu_a_haromtest-problema_01_illusztracio.jpg

Harmincnyolc évvel a katasztrofális eseményeket követően civilizációnk fennmaradásának kulcsa a mit sem sejtő Wang Miao kezébe kerül. A fizikus egy nap olyan játékkal ismerkedik meg, melyben a problémát három izzó égitest szeszélyes járása adja. A felhasználók feladata legfeljebb első hallásra tűnhet pofonegyszerűnek: a káoszban rendet teremtve kell rálelniük a gondok forrására. Minél inkább elmélyed tudósunk a bizarr program fiktívnek tűnő világában, annál több dolog kezdi el nyugtalanítani. Valóban csupán egy játékról lenne szó? Mi a széles körben ismert Tudomány Határai nevű szervezet igazi célja? Hogyan járulhat hozzá a legnagyobb titokban szervezkedő Föld–Trisolaris Mozgalom az emberiség végső bukásához?

cixin_liu_a_haromtest-problema_02_illusztracio.jpg

Műfaját tekintve a regény a keményvonalas sci-fik közé sorolandó, ám véleményem szerint jóval több ennél – különös, mégis remekül szuperáló elegye a személyes tragédiáknak, a feszített tempót diktáló akciódús történeteknek, valamint a váratlan fordulatokban bővelkedő nyomozós sztoriknak. Ne csodálkozzunk hát, ha a könyv borítóján George R. R. Martin ajánlója ötlik szinte elsőként szemünkbe, aki A tűz és jég dala-sorozatának köszönhetően tett szert hatalmassá duzzadt rajongótáborára.

A Háromtest-probléma azonban csak a konfliktus nyitányát jelenti. A sokak által várt folytatás, A sötét erdő alig pár hónapja került fel a hazai könyvesboltok polcaira.

10/10

A könyvet az Európa Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3514545308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunormagor84 2019.01.10. 08:23:35

A könyv rendkívüli élmény volt számomra is.
A folytatás csak tovább tágítja a történetet.
A harmadik könyv angol nyelven érhető el, de tavasszal jön magyarul is.
A folytatást szívesen rendelkezésedre bocsátom, ha van igény.

Wing Angell 2019.01.10. 21:09:22

Remek könyv! Tegnap fejeztem be és kezdtem el a 2. részt.

colonel Tigh 2019.01.10. 21:42:11

Nagyon várom már a harmadik kötetet. Állítólag film is készül belőle.

Fejes Valentin 2019.01.12. 04:51:06

@hunormagor84: Köszi szépen a felajánlást, de szerintem kivárom a magyar megjelenést! Van még pár könyv itthon, ami bemutatásra vár, köztük egy 1000+ oldalas King-monstrum... Mire végzek velük, tuti kiadják már a trilógia záró kötetét is! :D

Fejes Valentin 2019.01.12. 04:51:52

@Wing Angell: Szuper! Remélem, hogy "A sötét erdő" is tetszeni fog majd!

Fejes Valentin 2019.01.12. 04:53:35

@colonel Tigh: Én is nagyon várom! Kíváncsi vagyok, miket tartogathat a szerző a nagy fináléra... A film előzetesét régebben láttam már, de hogy mi fog kisülni belőle, az a jövő zenéje.