Az elmúlt év legjobb filmjei - hannigabi szerint
2019. január 03. írta: hannigabi

Az elmúlt év legjobb filmjei - hannigabi szerint

2018 filmes szempontból gyenge volt az elmúlt 3-4 évhez képest, hiszen alig volt olyan produkció, ami maradandó élmény lett volna. Cserébe azonban rengeteg olyan mű látott napvilágot, ami negatív csalódás lett volna. Lássuk, melyik 10-et tartom a legjobbnak a 2018-as esztendőből.

10. Nyár / Leto

Kirill Szerebrenyikov "anti-musicalje" nem csak aktualitásával lopta be magát a szívembe, de a szemünk előtt kibontakozó szerelmi háromszög részvevői szerethető, emberi karaktereivel is, akiknek boldogságával, bukásával maximálisan együtt tudtam rezdülni. A Radiohead átdolgozott Psycho Killerjére komponált "videokilp" ráadásul az év egyik legjobb jelenete. 

10_4.jpg

9. Sosem voltál itt / You Were Never Really Here

Lynne Ramsey legújabb rendezése a posztmodern film egyik ékköve. A múlt traumáival folyamatosan küzdő Joe pokoljárását a kendőzetlen erőszak jellemzi, amiből kitörni valószínűleg soha nem lesz már képes. A Taxisofőrt idéző lezárás kellően kiábrándító és lesújtó. 

9_3.jpg

 

8. Lean on Pete

Charley-nak és lovának érzelmes kalandja nem csak egy kiváló karakterdrámának ad táptalajt, de az oregoni vidék néplelkének is érzékletes reprezentációja. A tehetséges Charlie Plummer mellett pedig olyan nevesebb színészek játsszák a mellékszerepeket, mint Amy Seimetz, Travis Fimmel vagy Steve Buscemi.

8_4.jpg

 

7. Outlaw King 

Ha nem is lett olyan kiváló, mint Mackenzie előző filmje, a Hell or High Water, az Outlaw King így is egy vérgőzös, mocskos utazás a XII-XIV. századi skót-angol konfliktus idejére. Izgalmas, brutális, érzelmes, egy olyan történelmi film, ami nagyon hiányzott már. 

7_5.jpg

 

6. A szent és a farkas / Lazzaro felice

Az év egyik legjobban kivitelezett csavarjával rendelkező alkotás tartalmazza mindazt, ami az európai filmeket naggyá tette. A morális tanulságok és filozófiai kérdések mellett látszólag sokat merít Mircea Eliade A szent és a profán című könyvéből. 

6_6.jpg

 

5. Floridai álom / Florida Project

Sean Baker második nagyjátékfilmje az amerikai álom cukormáza mögött kibontakozó nyomort kívánja reprezentálni, és teszi ezt kimerítően. A film során egymással kontrasztban lévő, de egymást tökéletesen kiegészítő nihil és gyermeki játékosság egy olyan letaglózó végkifejletben csúcsosodik ki, amelyet nem feledünk egyhamar. 

5_7.jpg

 

4. The Sisters Brothers

Az oregoni testvérpár kalandja nem csak a kor mentalitását tükrözi hűen, de a hitelesen prezentálja, hogy a kapzsiság hogyan teszi tönkre az embert, és a körülötte élőket. Amekkora csalódás volt a Ballad of Buster Scruggs, annyira ért pozitív meglepetésként a The Sisters Brothers, amiben ráadásul négy díjra érdemes színészi teljesítmény is akad. 

4_4.jpg

 

3. Nyughatatlan özvegyek / Widows

Steve McQueen megújította a heist movie műfaját. Ahelyett, hogy a rablásra fókuszált volna, inkább a slumosodó chicagoi külváros társadalmi kérdéseivel kívánta megtölteni narratíváját, és tette ezt maximális sikerrel. Mindemellett egy roppant erős feminista vénát is belecsempészett filmjébe Gillian Flynn-nel. 

3_4.jpg

 

2. Hidegháború

Pawel Pawlikowski filmjének szerelmi szála ugyan semmi újat nem tartogat, azonban a hidegháborús közegben történő identitásválsága, majd annak elvesztése fájó hitelességgel reprezentálódik a vásznon. A Dwa serduszka három különböző stílusban előadva az év legérdekesebb narratív megoldását eredményezi.

2_5.jpg

 

1. Assassination Nation

Salem kicsiny városának képmutatásában fogant harmóniáját egy helyi hacker zúzza porrá, és zülleszti anómiás állapotba, majd anarchiába a helyi közösséget. Az Assassination Nation az év legsokoldalúbb filmje, ami egyszerre szól az internetes selfről, nemi szerepekről, a nők társadalmi helyzetéről, és a stigmatizációról. Rév Marcié az év legkreatívabb operatőri munkája. 

1_5.jpg

 

Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok minden kedves olvasónak! 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2414510020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.01.03. 14:51:08

"Az idei év filmes szempontból gyenge volt az elmúlt 3-4 évhez képest"
Ez az elmúlt évek állandó tendenciája...

hannigabi 2019.01.03. 15:17:46

@Online Távmunkás: Nem tudom, hogy célod volt-e, de köszi, hogy rávilágítottál a szóismétlésre. :D

Szekfű Gyula 2019.01.03. 18:04:23

Assassination Nation

és nem Assassinaton Nation

Ogre_ 2019.01.05. 18:38:28

Azért szerencsére akadtak ezeknél sokkal jobb filmek is 2018-ban.

hannigabi 2019.01.05. 22:13:00

@Periodista: Nos!

Melyikeket láttad a felsoroltak közül?
Miért nem voltak jók?
Milyen filmekkel helyettesítenéd őket, és miért pont azokkal?

Én tök örülök neki, ha hallok ellenvéleményeket, de ebben a formában a kommented kissé vérszegény.

2019.01.06. 14:11:05

@Periodista:

egy jobb lista

1. robin hood
2. jurassic world a bukott birodalom
3. solo egy star wars történet
4 ragadozó városok
5 holmes és watson

de ilyen listát kritikusok nem készíthetnek

hannigabi 2019.01.06. 14:17:15

@erikgross: Az a baj, hogy az utolsó mondatod miatt nem tudom eldönteni, hogy ezt most komolyan gondoltad-e vagy nem. Kérlek, világosíts fel!

G_Norton 2019.01.06. 19:15:40

@erikgross: Nem jó, a Holmes és Watsont simán első helyre tenném.

Kristóf Hidvégi 2019.01.30. 06:03:39

hány filmről született cikk itt korábban a listában szereplők közül?

Kristóf Hidvégi 2019.01.30. 06:04:47

@Kristóf Hidvégi: ceterum censeo: szar lett a blog, amióta nem filmes
süti beállítások módosítása