Könyvkritika – Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata (2018)
2018. december 27. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata (2018)

Újabb tanmese a környezet kényes egyensúlyáról és az emberi felelősségről egy lelkes természetvédő tolmácsolásában

Az elmúlt hetekben olvasóink már megismerkedhettek Peter Wohlleben munkásságával A fák titkos élete, valamint Az állatok érzelmi élete példáin keresztül. A lelkes természetvédőnek azonban harmadszorra is akad mondanivalója, méghozzá nem kevés! Ezúttal A természet rejtett hálózata című könyvében folytatta a mesélést, ami az előzőekhez hasonlóan a Park Könyvkiadó gondozásában jelent meg idehaza.

peter_wohlleben_a_termeszet_rejtett_halozata_borito.jpg

Az aktuális bemutatónk alanyát képző kötetünkben a flóra és fauna tagjai közötti kölcsönhatások bemutatására terelődött a hangsúly. A sokszor hosszú évtizedeken keresztül folyó tanulmányozások eredményei mind a mai napig korábban ismeretlen összefüggésekre hívhatják fel a figyelmünket, ezáltal ráébresztve bennünket arra, hogy technológiai fejlettségünk ellenére mennyi mindent nem értünk meg még a körülöttünk zajló eseményekből. Így lehetnek például a sokak szemében kétes hírnévnek örvendő farkasok az erdei élővilág megmentői, a vándorlásuk közepette megpihenni kívánó darvak a spanyol húsipar zökkenőmentes termelésének akadályozói, vagy mondjuk az első pillantásra ártalmatlannak tűnő földigiliszták a vaddisznók kondáit alattomosan megtizedelő rémségek. A természet kényes egyensúlyába való beavatkozásunk tárgyköre szintén előkerül, ám a körülmények szerencsétlen összjátéka miatt nehéz lesz ítéletet hoznunk saját fajunk felett.

A kutatásokra fordítható anyagi források más területekhez viszonyítva meglehetősen szűkösek, számos tudományágunk pedig mindmáig gyerekcipőben jár, tetteink következményei ennélfogva szinte abszolút kiszámíthatatlanok – mindezek tudatában, ekkora terhekkel a vállainkon aztán különösen nehéz okosan cselekedni! Hogy próbálkozásainkat mégis hány alkalommal koronázta vitathatatlan siker, arra a könyvet lapozgatva jöhetünk rá. Szó esik továbbá (mondhatni magától értetődően) a klímaváltozás jelenségéről, melynek hatásai egyre égetőbb problémákat jelentenek bolygónk további sorsára nézve. Bár ebben a parázs vitákat gerjesztő témában szerzőnk nyíltan állást foglal (a gondok fő okozójának az emberi felelőtlenséget tartja), az ellentábor képviselőinek véleményét az objektív tájékoztatás jegyében ugyanúgy taglalja, ráadásul kellő mértékben. Ezt a manapság ritkaságszámba menő hozzáállást mindenképpen elismerésre méltónak tartom, egyúttal nagyra értékelem.

Alig jutnak eszembe hirtelen olyan alkotók, akik munkáik során folyamatosan tudják tartani magukat az igazi minőséghez, a magas színvonalhoz, sőt, új dolgokkal szintúgy előrukkolnak: Peter Wohlleben mindenesetre ezen kevesek közé tartozik. Ha előző írásai elnyerték tetszésünket, akkor feltétlenül szerezzük be friss kiadásának egyik példányát is!

10/10

A könyvet a Park Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4114506506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.