Könyvkritika – Sárkányok magyar királya (szerk.: Gyurkovics Györgyi) (2018)
2018. december 08. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Sárkányok magyar királya (szerk.: Gyurkovics Györgyi) (2018)

Egy tragikus sors még borzalmasabb tálalása

Kis hazánk már számos kivételes tehetséggel örvendeztette meg a világot. Rubik Ernő, Puskás Tivadar, Neumann János, esetleg Szent-Györgyi Albert minden bizonnyal ismerős lehet. Na de ki kapná fel a fejét Nopcsa Ferenc báró nevének említésekor? Én mindenképpen. Ezért örültem annyira a hírnek, miszerint még idén egy újabb könyv fog érkezni róla Vakulya Norbert regénye, a Vihar Erdélyben után, ami az év váratlan, kellemes meglepetése volt számomra. Vajon a Sárkányok magyar királya ugyanilyen lett? Tulajdonképpen kiről van szó? Alább minden kiderül!

sarkanyok_magyar_kiralya_borito.jpg

nopcsa_ferenc_arckepe_magyar_termeszettudomanyi_muzeum_tudomanytorteneti_gyujtemenye.jpgNopcsa Ferenc (lásd jobbra) jómódú családban látta meg a napvilágot, 1877. május 3-án született Zelenszky Matilda grófnő és Nopcsa Elek báró gyermekeként Déva városában. Kezdetben katonának szánták, ám a húga, Ilona ismeretlen állatok megkövesedett maradványaira bukkant birtokukon, melynek következtében gyorsan felhagyott eredeti elképzeléseivel, és az egyetemen látott hozzá a földtörténeti múlt alaposabb tanulmányozásához. Kollégái szerte a világon mint széles látókörű, éles szemű és rendkívül alapos kutatót ismerhették meg, a paleontológia terén tett jelentősége sajátos nézőpontjának köszönhető. Elődeivel ellentétben őt a kövületek alaktani jellegzetességei helyett sokkal inkább az foglalkoztatta, vajon miként élhettek az őslények évmilliókkal korábban: a gyorsan követőkre szert tevő szemlélet alkalmazása nélkül aligha készülhettek volna el napjaink gyakran úttörő eredményekkel záruló kutatásai. Etnográfusként, valamint geológusként ugyancsak maradandót alkotott, mindemellett az Osztrák-Magyar Monarchia Romániában tevékenykedő kémjeként, Albánia kis híján megválasztott királyaként, továbbá az első repülőgép-eltérítőként vonult be a történelemkönyvekbe. Karrierjének fényesen tündöklő csillaga 1933-ban hunyt ki, mikor önkezével vetett véget életének.

nopcsa_baro_hagyomanyos_roman_nepviseletben_flickr.jpg

Nopcsa Ferenc hagyományos román népviseletben (fotó forrása: Flickr)

Egy ilyen kedvcsináló, rövidke felvezető vagy pusztán a hátsó borítón található szöveg elolvasását követően valószínűleg sikerül az érdeklődés felkeltése, ezért jó okkal várhatnánk valami igazán rendkívülit – ezt megkapjuk ugyan, csak épp nem abban a formában, ahogy remélnénk. A kicsivel több, mint 300 oldal végére jutva szomorúan vettem tudomásul, hogy az egyébként izgalmakban bővelkedő pályafutást sikerült egy koprolitszárazságú, feleslegesen hosszúra nyúló, huszadrangú borzalommá lealacsonyítva előadni. A rengeteg név tengerében szinte egyből elmerülünk, a földrajzi helyek mellékelt térképek hiányában a laikusoknak semmit se mondanak, ráadásul ha nincs előzetesen szerzett tudásunk mondjuk a történelmi kitekintések kapcsán, akkor a fejezetek döntő többségére jellemző, a legapróbb részletekig elmenő tárgyalást felettébb untatónak érezhetjük. Jogosan tartok tőle tehát, hogy így az olvasók zöme abszolút érdektelennek tartja majd Nopcsa Ferenc amúgy érdekes, színes karakterét.

Politikai szerepvállalásának bemutatása teljesen háttérbe szorította kimagasló kutatói tevékenységének ismertetését, holott sokkal inkább ebben keresendő valós nagysága, zsenije, örökségének máig felbecsülhetetlen értéke. Egy rövid kitérő erejéig szintén érdemes foglalkoznunk azzal a bakival, melyre legfeljebb a hozzám hasonló elvetemültek figyelhetnek fel. A képmellékletben korabeli újságrajzként feltüntetett illusztráció tulajdonképpen modern, hiszen azt Katharina Holzinger töltötte fel alig néhány hónapja sorozata, a Paleontologists and their Prehistoric Pets akkor legújabb részeként. Bárónk egy Magyarosaurus társaságában állt modellt a tehetséges osztrák hölgyemény lelki szemei előtt. Az alkotót természetesen említésre se méltatták.

nopcsa_baro_es_a_magyarosaurus_katharina_holzinger.jpg

Katharina Holzinger eredeti illusztrációja…

katharina_holzinger_nem_korabeli_nem_ujsagrajza.jpg

…és ahogy a könyvben szerepel

Azonban egy pillanatig se aggódjunk, mivel nagy szerencsénkre akad pozitív ellenpélda. Ha mindenképpen ajánlanom kellene egy kötetet a témában, akkor az egyértelműen a jeles kutatónk, Főzy István által írt Nopcsa báró és a Kárpát-medence dinoszauruszai lenne. A gazdagon illusztrált kiadvány szövege választékosan fogalmazott, egyszersmind közvetlen stílusban íródott, a két előadásmódnál ég és föld a különbség. Lapozgatásával a bölcsőtől a koporsóig kísérhetjük végig a címszereplő életútját, miközben örömmel tapasztalhatjuk, hogy a szerzőnek ezúttal sikerült megteremtenie az egészséges egyensúlyt a különböző szakaszok felvázolásánál.

A Sárkányok magyar királya összeállítói előtt ott lebegett a lehetőség, hogy méltó módon emlékezhessenek meg a XX. században élt, sokaknak máig ismeretlen polihisztorunkról, ők mégsem tudtak élni ezzel. Igazán kár érte!

4/10

 

A kötetet a Szépmíves Könyvek ajánlotta fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4314453944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2018.12.09. 22:42:12

Ha szabadna még egy forrást megemliteni mégpedig Tasnádi Kubacska András 1945-ben írt német nyelvű életrajzát Nopcsa Ferenc báróról, amelyet David B. Weishampel és Oliver Kerscher (2012) fordított le angolra, és a baltimore-i John Hopkins egyetem paleobiológiai folyóiratában (Historical Biology) jelentetett meg.
És hát a nagyapáról itt se feledkezzünk meg, Jókai Hátszeghy bárójáról alias Fatia Negráról.

Fejes Valentin 2018.12.10. 02:56:40

@Measurer: Köszönjük az újabb forrást! Egyelőre sajnos még nem került a kezem ügyébe az említett könyv, de hallottam már róla!

bulgakov 2018.12.11. 13:35:53

A kötet szövege Nopcsáé, egyezik a Lambrecht-féle fordítással, magyarán ilyen az eredetileg német nyelvű emlékirat. A keretes szövegek értelemszerűen ettől elkülönülnek.

Fejes Valentin 2018.12.11. 14:42:13

@bulgakov: Még ha valóban ilyen is az eredetileg németül írott emlékirat, az legfeljebb a stílust érinti, de a kritikám minden más pontja ugyanúgy jogos.

bulgakov 2018.12.11. 16:43:25

Fejes Valentin: Sokat elmond, hogy a kiindulópont a Főzy-könyv, ami nem Nopcsa naplója, szemben ezzel. Ez Nopcsa kézírásának anyaga, amit Lambrecht fordított le a szerződésük alapján. Értem én, hogy nem tetszik, nincs ezzel semmi baj, Nopcsa ezt írta meg. Most meg Albániában is megjelenik, mert ők tudják, mi is ez pontosan. 2013-ban e kötet forrásanyagát például hamisították Romániában: van, aki úgy olvassa...

Fejes Valentin 2018.12.11. 18:00:06

@bulgakov: Kiindulópont? Akárhányszor is olvasom át a kritikát, én mint pozitív ellenpélda emlegetem a Főzy-féle könyvet, nem kiindulópontként. :D És meg is magyaráztam, miért. De ha már a forrásanyagoknál tartunk... Azt külön imádtam, hogy minden, amit az összeállítás során felhasználtak, a kötet végén ömlesztve, egymástól vesszőkkel elválasztva szerepel. Igazán minőségi munkára vall!

Ha teszem azt abszolút laikus lennék, és utána szeretnék olvasni valaminek, mégis miből jöjjek rá, hol keressem? Sok szerencsét mondjuk kitalálni, honnan szedték a Hatzegopteryx rajzát, amiről mellesleg semmit se árultak el, mégis mi akar lenni. Nem mellesleg több, mint valószínű, hogy az egyáltalán nem Nopcsa rajza, ennek ellenére akként van feltüntetve... ellenkező esetben csak megemlítik, nem? ;) Az említett égbekiáltó baki után nyilván senki sem fogja megkérdőjelezni a leírottakat sem... :D

Kár tovább ragoznom a dolgot, nem akarom unásig ismételni magam. Ettől a borzalomtól Nopcsa báró milliószor jobbat érdemel! Lehet tiltakozni kézzel-lábbal, de ez a valóságon nem változtat.

bulgakov 2018.12.11. 18:21:01

Én nem tiltakozom, csak az ostobaságot nem szeretem: Ön láthatóan semmit sem tud Nopcsa írásairól, ezért nem kéne "ragozni a semmit", és a témát sem ismeri, nyilván áldozata a Nopcsa anekdotáknak. Főzy könyve meg ellenpélda legfeljebb, mert nem ez a témája, de sebaj. De "a huszadrangú borzalom"-szerű álkritikával épp Nopcsát kritizálja, miközben szakértőként tetszeleg. De vitatkozzon a kötet szaklektoraival, albanológusaival, tudtommal egy egész csapat dolgozott az emlékiraton, vagyis megspórolhatná hirtelen jött indulatait. A rajz kérdése: nem tudom, biztos igaza van, vagy elírás a könyvben.

bulgakov 2018.12.11. 18:21:06

Én nem tiltakozom, csak az ostobaságot nem szeretem: Ön láthatóan semmit sem tud Nopcsa írásairól, ezért nem kéne "ragozni a semmit", és a témát sem ismeri, nyilván áldozata a Nopcsa anekdotáknak. Főzy könyve meg ellenpélda legfeljebb, mert nem ez a témája, de sebaj. De "a huszadrangú borzalom"-szerű álkritikával épp Nopcsát kritizálja, miközben szakértőként tetszeleg. De vitatkozzon a kötet szaklektoraival, albanológusaival, tudtommal egy egész csapat dolgozott az emlékiraton, vagyis megspórolhatná hirtelen jött indulatait. A rajz kérdése: nem tudom, biztos igaza van, vagy elírás a könyvben.

Fejes Valentin 2018.12.11. 18:46:12

@bulgakov: Ha ilyen elírások vannak benne, azzal is csak az állítólagos szakértők minősítik a saját munkájukat. Szóval ez most csúnya öngól volt. :D

Nem a témája... és? Attól függetlenül sokkal különb könyvet sikerült ennél összeállítania, a forrásokat korrektül feltüntetve. De úgy látom, felfogni az általam leírottakat még mindig sokkal nehezebb, mint beismerni és elfogadni, ha valami egész egyszerűen el lett baltázva.

Senkit se fogok arra biztatni, hogy győződjön meg a saját igazáról, és dobjon ki feleslegesen erre 4.000 forintot, ha egyszer nem muszáj. Épp ellenkezőleg!

bulgakov 2018.12.11. 18:58:08

Ez egy százéves szöveg, amit Ön nem ismer(t), a témát sem, Nopcsát sem, az albán bédekkert sem, Nopcsa leveleit sem, vitázzon Kordos Lászlóval, Terbócs Attilával. De legalább beismerte, hogy nem a témája... Jó trollkodást a továbbiakban is.