Könyvkritika – Peter Wohlleben: A fák titkos élete (2016)
2018. november 17. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Peter Wohlleben: A fák titkos élete (2016)

Ahogy a fák látnak, hallanak és éreznek

peter_wohlleben.jpgA bennünket körülölelő, ugyanakkor szinte feltérképezetlen, ezerarcú világ mindig képes lenyűgözni minket. Mégis, mintha megítélésünkben egyfajta láthatatlan hierarchia alakult volna ki a különböző élőlények között. Bár már gyermekként élénken érdeklődtem környezetünk iránt, a növények valahogy kilógtak a sorból – az állatokhoz viszonyítva egyszerűen túl lassúnak, kevésbé élőnek tartottam őket. Mint később természetesen bebizonyosodott, ennél nagyobbat aligha tévedhettem volna. Peter Wohlleben (lásd jobbra) egykori erdőgazdálkodó Magyarországon elsőként megjelent könyve, A fák titkos élete segítségével kívánja felnyitni a máig tévhitekben élők szemét.

peter_wohlleben_a_fak_titkos_elete_borito.jpg

A fákról a mai napig meglehetősen keveset tudunk, ám a kutatásokban megmutatkozó előrehaladásnak, továbbá a technológia fejlődésének köszönhetően folyamatosan újabb, az eredményeket tekintve váratlan felfedezések láttak napvilágot a közelmúltban. Hangozzék bármilyen hihetetlenül is, az erdők rejtélyes lakói néhány vonatkozásban az emberekkel közös jellegeket mutathatnak. Vegyük például a számos funkciót ellátó kültakarót, melyet esetünkben bőrnek, náluk pedig kéregnek nevezünk: mindkét csoportnál ráncokba gyűrődhet az idő előrehaladtával, az egyedek tulajdonságaitól és a körülményektől függően az átlagtól kicsivel hamarabb, esetleg valamivel később.

A párhuzamok azonban messze nem merülnek ki ennyiben. Amint azt vizsgálatok tucatjai alátámaszthatják, a fák kiterjedt hálózatuk révén kommunikálhatnak egymással, gondos szülőkként nevelhetik csemetéiket, emellett ápolhatják bajba jutott társaikat. A döbbenetes állítások mögött komoly, sokszor évtizedekre visszanyúló tudományos munkák állnak, ennek ellenére szükség volt néhol a korrekcióra, de ezek előfordulása elenyészőnek mondható. Mindez semmit sem von le írónk hitelességén, hiszen a tettek embereként nemcsak tollat ragadott, pozitív példájával igyekszik az élen járni – jelenleg az őserdők visszaállításán munkálkodik a német-belga határon fekvő Eifel-hegységben.

A szerző párját ritkító munkája tiszteletre tanít, gondolatokat ébreszt, a témákhoz szervesen kapcsolódó vagy épp napjainkra egyre inkább aktuálissá váló kérdésekre keres válaszokat, olykor viszont mély gyökeret eresztett mítoszokat rombol le. Minden természetbarát számára kötelező darab!

10/10

A könyvet a Park Könyvkiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4514369773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.