Könyvkritika: Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban - A tükörjáró 2. könyv (2018)
2018. november 12. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban - A tükörjáró 2. könyv (2018)

Olyan szinten zökkent ki a valóságból, mint jó néhány éve a Harry Potter-könyvek, ami nem kis fegyvertény

a_tukorjaro.jpg

"Kösd fel szárnyaidat". Mire megértjük, hogy mit jelent ez az emléktöredék, már olyan szinten beleástuk magunkat a Sark szövevényes viszonyaiba, hogy meg sem lepődünk. A Délibábosok bámulatos káprázatai sem értek fel azzal, hogy gyakorlatilag megáll az idő, miközben Ophélie és Thorn kalandjait követtem feszült figyelemmel, rekordidő alatt elfogyott a több, mint 600 oldal, pedig sohasem voltam egy nagy fantasy rajongó. De Christelle Dabos története nagyon megfogott, már az első rész is hatalmas kedvencem volt, tűkön ülve vártam a folytatást, ami végre megérkezett, és jelentem, még jobb lett, mint az előző könyv. A tükörjáró animista Ophélie és a Sárkány-Krónikás fattyú Thorn kettőse verhetetlen, nincs két náluk különbözőbb teremtmény, mégis tökéletesen kiegészítik egymást. A legszebb az egészben, hogy halálosan szerelmesek egymásba, de ezt már csak akkor ismerik be egymásnak és maguknak, amikor már úgy tűnik, hogy itt a vég. Ami természetesen elmarad, hiszen remélhetőleg minél előbb jön a harmadik felvonás, amelynek megjelenéséig véresre fogom kaparni a falat, olyan függővéget kapott ez a rész, a befejezés felvetett egy rakat olyan kérdést, amely megoldásra vár, és immár az egész világot fogja érinteni, nem csak a Sarkot. Mert a világ valamiért összetört, és bár már jóval beljebb vagyunk a miérteket illetően, finoman szólva sem kristálytiszta, hogyan lehet ezt jóvá tenni, és mi a szerepe ebben a fiatal párnak (merthogy csak összeházasodtak végre, de szokásuk szerint ezt is roppant egyedi módon sikerült abszolválniuk). Az írónő egyre ügyesebben építi a saját univerzumát, minél több réteget ismerünk meg belőle, annál kíváncsibbak leszünk, és amikor már azt hisszük, végre kezdjük érteni az összefüggéseket, jön egy olyan csavar, hogy a fal adja a másikat. Szélsebesen peregnek az események, miközben Ophélie-vel együtt borzadunk el Faruk családfő udvarának viselt dolgain, a nemeseket a hatalmon és a látszaton kívül semmi sem érdekli, igazi viperafészek ez, amelynek a kellős közepébe csöppen bele a fiatal lány, aki saját maga döbben le a legjobban azon, hogy milyen jól megállja a helyét a szó szerint életveszélyes helyzetekben, amelyekbe napról napra kerül ebben a számára teljesen ismeretlen világban. Thorn -ról is egyre több dolog derül ki, akárcsak a családi titkairól, de miközben titokzatos eltűnések után nyomozunk, arra is fény derül, miért vesztek el a családfők emlékei és milyen titkokat rejt a Könyv, amelyet Faruk sohasem ad ki a kezéből. Olyan szinten zökkent ki a valóságból, mint jó néhány éve a Harry Potter-könyvek, ami nem kis fegyvertény.

Ophélie nagyon távol áll attól, hogy teljes gőzzel a közelgő esküvőjére készülődjön, kisebb gondja is nagyobb ennél, ugyanis Faruk hirtelen úgy dönt, hogy ő lesz a másodmesélője, amivel sikeresen magára vonja az udvar figyelmét, amire a legkevésbé sem vágyik. Thorn még magához képest is egyre morcosabb, hiszen főkincstárnokként nagyon komoly problémákat kell kezelnie, és a menyasszonyának is hihetetlen tehetsége van ahhoz, hogy minél nagyobb bajba keverje saját magát...

Zúzós darab, nem is emlékszem, mikor történt meg velem utoljára, hogy annyira beleéltem magam egy könyvbe, hogy fogalmam sincs, mi történt körülöttem, amíg a végére nem értem. Már az első oldalakon magába szippantott a történet, és bár már eltelt egy kis idő, mióta utoljára találkoztam Ophélie-vel, viharsebesen sikerült felvenni a fonalat, és teljes gőzzel szurkoltam, hogy ez a csetlő-botló, de a látszattal ellentétben nagyon is erős és tiszta lelkű lányt ne mérgezze meg az udvar szennye. Farukról is sok dolgot tudunk meg, a halhatatlan családfőnek megvannak a maga titkai, kétségbeesetten keresi az emlékeit, tudja, hogy a kérdéseire a Könyvben van a válasz, de eddig még egyetlen olvasónak sem sikerült segítenie neki, ő mégis biztos benne, hogy a fiatal animista lány lesz a megoldás kulcsa. Ebben nem is téved, csak teljesen másként, mint ahogyan ő gondolja.

Miközben Ophélie gyönyörűen jellemfejlődik, és vele együtt ámulunk-bámulunk Thorn - on, aki a maga sajátos módján mindent megtesz, hogy megvédje menyasszonyát a rá leselkedő veszélyektől (elég félelmetes tud lenni egy Sárkány, ha kiereszti a karmait, ki gondolta volna, hogy ez a szürke hivatalnok átmenet nélkül át tud menni akcióhősbe?), és tartogat még meglepetéseket, nemcsak ő, hanem a családja is, hiszen megismerkedhetünk az édesanyjával is. Régi ismerősök tűnnek fel (nem hétköznapi élmény, amikor Ophélie családja megérkezik a Sarkra, és az áradó érzelmeikkel szinte felolvasztják a jéghideg Sarkot, az pedig külön felejthetetlen, amikor az édesanyja gondolkodás nélkül szembeszáll Farukkal, amikor úgy érzi, sérelem érte a kicsi lányát), és újakra is szert teszünk, majd meglátjuk, kivel találkozunk a folytatásban. A történet legnagyobb erénye ugyanis az, hogy tökéletesen kiszámíthatatlan, ebben a szétesett, sokszínű világban tényleg bármi megtörténhet, és senki sem az, aminek látszik. A fiataloknak sajnos még mindig nincs idejük romantikázni, annyira zajlanak az események, de azért sokat javultak mindketten az érzelmeik egymás iránti kifejezésében, ami főleg Thorn-nál hatalmas fejlődés.

Miközben ebben a mágikusan zord világban kutatunk az eltűnt személyek iránt, vadabbnál vadabb kalandokba keveredünk a főszereplőkkel, levegőt sem merünk venni, nehogy lemaradjunk valamiről, és legmélyebb döbbenetünkre odáig jutunk, hogy Istent keressük, és meg is találjuk, csak éppen teljesen másként, mint ahogyan gondolnánk. Egyáltalán nem habos-babos történetről van szó, a Sarkon nem sokat számít az emberélet, a klánok örökös harca véres leszámolásokba torkollik, amely után a családfőnek nem marad más választása, mint megvonni az elkövetőtől a képességeit. Ez egy kegyetlen világ, nyoma sincs benne Anima családias békéjének (amely, mint kiderül, korántsem idilli, mint ahogyan eddig hittük), és gyanítom, hogy a folytatásokban további világokat ismerünk meg, mielőtt kiderül, ki keveri a kártyákat a háttérben, és ki az igazi ellenség, aki ellen össze kell fognia Ophélie-nak és Thorn-nak. Nem irigylem azt, akinek vászonra kell álmodnia a sorozatot (mert biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb viszont látjuk hőseinket a tévében vagy a moziban, mert remek a sztori), fantáziadús és jól megírt darab, letehetetlen kategória.

10/10

A könyvet a Kolibri Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1714364111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása