Könyvkritika – Neil deGrasse Tyson: Terítéken a világegyetem (2018)
2018. október 11. írta: Fejes Valentin

Könyvkritika – Neil deGrasse Tyson: Terítéken a világegyetem (2018)

Zsebkönyv a kozmosz megismeréséhez

A kivételes eseményeknek számító égi jelenségek a mai napig rendkívüli népszerűségnek örvendenek, a csillagos égbolt talányai pedig évszázadok óta izgalommal töltik el a tudósokat és lelkes laikusokat egyaránt. Az ezen a téren szerzett, egyre inkább bővülő ismereteink átadása a lehető legtöbb ember számára világosan érthető módon egyáltalán nem könnyű feladat elé állítja a szakembereket, mégis igencsak nemes vállalkozás. A világhírű Hayden Planetárium igazgatója és a méltán emlegetett Kozmosz: Történetek a világegyetemről című sorozat házigazdája, Neil deGrasse Tyson alig kétszáz oldalas könyve, a Terítéken a világegyetem keretei között próbálja meg átadni tudása legjavát az érdeklődőknek.

neil_degrasse_tyson_teriteken_a_vilagegyetem_borito.jpg

A kötet segítségével bepillantást nyerhetünk a szerző szakterületébe, számos témakört érintve igyekszik megalapozni asztrofizikai műveltségünket. Elsőként az időben hosszú évmilliárdokat visszautazva lehetünk ott képzeletben az univerzum születésénél, majd annak történetét foglalja össze tömör formában. Ezt követően szót ejt például a gravitációról, a fény természetéről, valamint a felettébb rejtélyes sötét anyagról és a csillagászati műszerek fejlődéséről, de a sorból természetesen nem maradhatnak ki a Naprendszer bolygóin, illetve a világmindenség felépítése szempontjából nélkülözhetetlen elemeken kívül az idegen létformák kutatásának nehézségei sem. Mindemellett néhány olyan kérdésre is választ kaphatunk, melyek minden bizonnyal régóta foglalkoztathatnak bennünket. Miért lenne kivitelezhetetlen feladat egy időgép megépítése? Milyen következményekkel járna, ha megfelelő felszerelés híján kimerészkednénk az űrbe? Tényleg láthatjuk több száz kilométeres magasságból az egyiptomi piramisokat vagy a kínai nagy falat?

Számomra az utolsó fejezet volt a legérdekesebb, melyben az író az úgynevezett kozmikus nézőpontról elmélkedik, részletezve a nagy egészre való rálátásunk korlátozottságának okait. A mondhatni újkeletű perspektíva tulajdonképpen szerénységre int, célja a szinte határtalan kozmoszban elfoglalt helyünk tisztázása. Egyszerű példákon keresztül szemléltetve kívánja véghezvinni az egolágyítást, már akinél szükséges az ilyesmi egyáltalán – a bölcsességet tükröző gondolatokat mindenképpen érdemes a magunkévá tenni.

Úgy gondolom, Neil deGrasse Tyson ezen munkájával elérhette azt a célt, amit eredetileg tűzött ki maga elé: közvetlen hozzáállásával, közérthető stílusával és remek humorérzékével további kutatásokra sarkallhatja az olvasókat, friss ismereteik elmélyítésére ösztönöve ezáltal az arra fogékonyakat. A Terítéken a világegyetem a tudományos ismeretterjesztést szolgálja, így elsősorban a témában jórészt járatlanoknak ajánlott, de bárki más ugyanúgy kedvét lelheti lapozgatásában.

10/10

A könyvet a Kossuth Kiadó jóvoltából olvashattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9014287093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csilla Fejes 2018.10.12. 05:36:08

A konyvbol keszult hangoskonyv - melynek maga az iro a narratora - is zsenialis, erdemes olvasas utan /helyett azt is meghallgatni!

Fejes Valentin 2018.10.12. 10:42:27

@Csilla Fejes: Szuper, erről még nem is hallottam :O Köszönöm a tippet! (Y)