Könyvkritika: Kai Meyer: A betű mágusa (2017)
2018. február 02. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Kai Meyer: A betű mágusa (2017)

Egy izgalmas fantasy, amelyben dübörög a könyvmágia

kai_meyer_2.jpg

A betűhalál a legnagyobb tragédia az irodalom szerelmeseinek, hiszen ha eltűnnek a betűk a könyvekből, a világ szürke és lélektelen lesz. Ezért nem kérdés, hogy bármi áron el kell pusztítani az Üres Könyveket, nehogy ez a borzalmas vírus rászabaduljon a könyvmágusok által igazgatott különleges világra, amelyben hemzsegnek a könyvönkívüliek, valamint a lázadók, akik meg akarnak szabadulni az egyre inkább diktatorrá váló mágusoktól, akik eredetileg szimpla könyvmániások voltak, de aztán megszédítette őket a mágikus képességeik által megszerzett hatalom. Miközben egyre durvábbá válik a harc a felek között, egy világtól elzártan élő kamaszlány levelezni kezd egy könyvön keresztül egy nála 200 évvel korábban élő fiúval, ami egyre bonyolultabbá teszi az amúgy sem könnyen átlátható összefüggéseket, melynek eredményeként egy izgalmas fantasy-nak örülhetünk. Kai Meyer saját műfajában Németország egyik legismertebb alkotója, nemrégiben jelent meg nálunk a Varázskönyv-trilógia első része, amely a könyvmágiának köszönhetően ki tud emelkedni a fantasyk tengeréből, azonban kicsit nehezen indulnak be az események, amelyek a végén túl gyorsan kerülnek lezárásra, de összességében egy letehetetlenül izgalmas könyvről van szó, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.

A 15 éves Furia Faerfax édesapjával és öccsével, Pip-pel él egy elhagyatott vidéki rezidenciát, amely édesanyjuk halála után egyre szomorúbb hely lesz. A család azért kénytelen bújkálni, mert egy könyvmágus családok közötti leszámolás túlélői, akiknek létezéséről a könyvek világát irányító Akadémia nem szerezhet tudomást. Aztán egy tragédia miatt Furia elveszíti édesapját, öccsét elrabolják, neki pedig  el kell jutnia Libropolis-ba, a különleges könyvek településére, hogy segítséget kérjen, azonban egyre vadabb kalandokba keveredik...

Azt minden könyvmoly tudja, hogy a könyveknek lelke van, azonban lélekkönyve csak egy könyvmágusnak lehet, aki saját maga választja ki a gazdáját, és nélküle nem működik a varázslat. Iszonyatos hatalom összpontosul egy tapasztalt mágus kezében, azonban ennek ára is van, a könyvönkívüliek (azok a karakterek, akik a mágia gyakorlása közben kiesnek a könyvekből és emberré válnak) gettókban, elnyomásban élnek, az Akadémia pedig egyre nyilvánvalóbban diktatúrát épít, amely ellen egyre többen lázadnak fel, könyvmágusok, könyvönkívüliek és emberek egyaránt. Furia ebbe a hatalmi harcba csöppen bele úgy, hogy fogalma sincs semmiről, mivel édesapja mindent megtett, hogy távol tartsa a külvilág veszélyeitől. Aztán a lehető legváratlanabb helyen és időben rátalál a lélekkönyve, akinek nagyon gyorsan ki kell képeznie alapfokon mágiából a lányt, mert folyamatosan életveszélyben van ő és új barátai is. Ráadásul az öccsét is meg kell mentenie a gonosz Fekete Özvegytől, akinek olyan erős a mágikus ereje, hogy esélye sincs ellene, azonban az utolsó pillanatban olyantól érkezik a segítség, akitől a legkevésbé várta volna.

kai_meyer2.jpgAmilyen nyögvenyelősen indulnak be az események, olyan gyorsan bonyolódunk bele a könyvvilági kalandokba, levegőt venni sincs idő, mindig jön egy váratlan fordulat, Furiával együtt először csak megpróbáljuk túlélni az eseményeket, majd szépen lassan megértjük, mibe is sikerült belekeveredni. A lányt mindenki gyereknek nézi, aztán amikor hozzá kerül a lélekkönyv, kiderül, hogy milyen erős mágus rejtezik benne, de az igazi fegyvere a gyorsan vágó esze. A titokzatos könyv, amelyben a 200 évvel korábban élt fiúval beszélget, egyre fontosabb szerepet kap a történetben, amelynek a tónusa egyre sötétebb lesz, ahogyan átlátjuk, milyen komoly tétje van Furia tetteinek. A fiatal lánynak nagyon gyorsan fel kell nőnie a feladathoz, ami nem kisebb, mint megakadályozni a betűhalált, ami elsöpörné a mágikus világot, és gátat szabni az Akadémia túlkapásainak. A múltban megváltoztatja a jelent, azt azonban csak a folytatásokból tudjuk majd meg, hogy sikerült-e tartós eredményt elérnie az ebben a történetben végrehajtott cselekedeteinek köszönhetően.

Okos írói húzás a könyvmágia világába helyezni az eseményeket (melyik könyvmoly ne esne szerelembe azonnal azzal az univerzummal, amelyet ez a varázslat mozgat?), azonban egy jó ötletet ki is kell tudni bontani, és mindvégig fenn is kell tartani az olvasó érdeklődését. A kezdet nem annyira gyomorbavágó, de ha túljutunk az első néhány tíz oldalon, nem fogjuk tudni letenni a könyvet, annyira magával ragadó a gyorsan pergő cselekmény és mindenek előtt az az érdekes világ, amelyet az Akadémia felügyel, és amelyről senki sem tudja, hogy mikor lett békés és tudásra éhes könyvmániások univerzumából egy igazi diktatúra, amelynél elkövetkezik az a pont, amikor az erőszak átveszi az uralmat a józan ész felett. Kár, hogy a sztori vége elsietettnek tűnik, lett volna még benne lehetőség újabb fordulatokra, de legalább nem fogunk unatkozni a következő részekben sem. A karakterek érdekesek, a könyvmágia varázslatos, az írás profi, a külcsín takaros. Nemsokára jön a tél így február elején, tökéletes választás ez a jó kis fantasy arra, hogy begubózzunk a szobába vele, és elfelejtsük a kinti ronda időjárást. A Libropolisos könyvjelzőért külön piros pont jár, remélem, minél előbb megjelenik a folytatás, mert nagyon kíváncsian várom, hogyan folytatódnak Furia kalandjai ebben a fantasztikus világban.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8213621296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása