KönyvVáró - 2018. február
2018. február 01. írta: FilmBaráth

KönyvVáró - 2018. február

konyvek_1.jpg

Könyvmolyként nem könnyű az életünk, rengeteg jobbnál jobb kiadvány zúdul ránk a különböző kiadóknak köszönhetően, nem könnyű eldönteni, melyikre szánjuk időt és pénzt, mivel mindkét erőforrásból végesek a kapacitásaink. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, a havi kínálatból igyekszünk bemutatni műfajok szerint azokat a könyveket, amelyeket mi nagyon várunk.

Szépirodalom

Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei

az_ejfel_gyermekei.jpg

A könyv, amelyért Salman Rushdie megkapta a Man Booker– díjat, újra kiadásra kerül a Helikon Kiadónál. A fatva árnyékában megírt életmű kiemelkedő darabja kötelező darab az irodalom szerelmesei számára, amelyben India függetlenné válását írta meg a maga sajátos stílusában a szerző. Ezzel az alkotással aratta első sikereit Rushdie, hogy aztán következő könyve, A sátáni versek miatt bújkálni kényszerüljön a rá kimondott halálos ítélet elől.


Mathias Énárd: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról

mathias_enard.jpg

A Jelenkor Kiadó gondozásában érkezik ez a regény, amely 2010-ben elnyerte a Prix Goncourt des Lycéens-t, ami egy neves francia irodalmi díj, vagyis nem egy tucatdarab érkezik vele a könyvesboltokba.  A könyv főhőse Michelangelo, aki 1506-ban Isztambulba érkezik, hogy megtervezze az Aranyszarv-öböl feletti hidat. A művész által a fivérének küldött leveleken keresztül nyerhetünk betekintést ebbe az érdekes világba, ahol Kelet és Nyugat összeér. Az írónak tavaly jelent meg nálunk Zóna című könyve, amelynek sikere alapján ezúttal is különleges szellemi kalandnak ígérkezik ez az alkotás.

Richard Flanagan: Egy tenyér, ha tapsol

egy_tenyer_ha_tapsol.jpg

Az irodalmi díjak tengerében a Man Booker díj egy biztos minőségjelző, és mivel Richard Flanagan megkapta ezt a rangos elismerést 2014-ben a Keskeny út északra című regényéért, mindenképpen érdemes elolvasni ezt az alkotását, amely 1997-ben jelent meg eredetileg. Tasmániába vezet el bennünket az író ebben a drámában, ahová egykor Szlovéniából menekült az édesapa családjával a 2. világháború pokla elől. Azonban a felesége tragikus halála után a lánya, Sonja is elhagyja őt kamaszkorában, hogy aztán sok évvel később újra hazaköltözzön,  és a múlt újra kísérteni kezdjen.

Jaume Cabré: Én vétkem

jaume_cabre.jpg

Egy hosszú és kalandos életre történő visszatekintés mindig izgalmas olvasmányélményt tartogat, főleg egy elismert író felvezetésében. Jaume Cabré katalán író és filozófus, aki regényeket, novellákat, színdarabokat és filmforgatókönyveket is írt. Ebben a könyvben az Alzheimer-kórban szenvedő Adriá Ardévol tekint vissza eseménydús éveire, mielőtt elveszítené az emlékeit. A Jelenkor Kiadó által kiadott dráma minden bizonnyal maradandó élményt fog nyújtani az olvasónak, akárcsak az író ezzel egyidőben megjelenő másik könyve, a Pamano zúgása.

Szerb Antal: A hammelni patkányfogó

szerb_antal_3.jpg

A Szépmíves Könyvek kiadónál nemcsak érdekes életrajzi írások kerülnek kiadásra, hanem olyan kéziratok is, amelyek eddig még nem került könyvesboltokba. Több Rejtő-regény után itt egy újabb irodalmi csemege: Szerb Antal eddig még ki nem adott mesejátéka érdekes olvasmánynak ígérkezik. Az író 18 éves volt, amikor papírra vetette a sorokat, vagyis még nem állt írói tudása magaslatán, ne várjuk el tehát az alkotástól a későbbi évek érettségét, azonban ettől függetlenül biztosan érdemes lesz elolvasni ezt a különleges kiadványt.

Szórakoztató irodalom

Dan Brown: Eredet

eredet_1.jpg

Dan Brown a Da Vinci-kód óta saját műfajának legnagyobb sztárja lett, folyamatosan jelennek meg könyvei, amelyekből  biztosra vehető a filmadaptáció is Tom Hanks főszereplésével. Robert Langdon kalandjai folytatódnak, ezúttal a bilbaói Guggenheim Múzeumba utazik, hogy részt vegyen egy felfedezés bemutatóján. Szokás szerint rá vár a világ megmentése, természetesen egy vonzó és okos nő oldalán, a kaland és a tökéletes kikapcsolódás garantált a Gabo Kiadó által gondozott könyvben.

José Rodrigez Dos Santos: A lila pavilon

lila_pavilon.jpg

A portugál író Dan Brown-hoz hasonlóan szokta hozni a tőle megszokott színvonalat, vagyis nagyon nem lőhetünk mellé, ha ezt a könyvet választjuk, amely egy sorozat második darabja, A lótusz virágai folytatása. A két világháború közötti időszakban követhetjük tovább a szereplők sorsát, akik különböző országokban élik nem könnyű sorsukat. Ezúttal inkább egy történelmi drámát kapunk, mint a megszokott izgalmas sztorit, de Dos Santos neve a garancia arra, hogy nemtucatdarabhoz lesz szerencsénk a Kossuth Kiadó könyvével kapcsolatban.

Sebestyén Elemér: Segítség, megnősültem!

segitseg_megnosultem.jpg

15 évvel  az első kiadás után jelenik meg újra  a könyv kibővített változata, amelynek alapján már jó ideje fut a Thália Színház Mikroszínpadán a belőle készült színdarab Pindroch Csaba főszereplésével. A téma örök: a párkapcsolatok, a férfi, nő harca, a házasság, az azzal járó rengeteg nyűg, valamint móka és kacagás. Biztosan nem fogunk unatkozni olvasás közben.

Karen Cleveland: Tudnom kell

tudnom_kell.jpg

Az Agave Kiadónál kerül megjelenésre ez az izgalmas regény, amelynek főszereplője Vivian Miller, aki kémelhárító elemzőként dolgozik a CIA-nál, ahol az orosz alvó sejtek felderítése a szakterülete. Aztán egyszer rátalál egy információra, ami miatt veszélybe kerül a saját és családja élete. Átlagon felüli kémregénynek ígérkezik ez az alkotás, mivel egy valódi CIA elemző vetette papírra/számítógépre  a történetet.

Patik László: Anna, édes

anna_edes.jpg

Az Athenaum Kiadó egy abszurd sztorit hoz nekünk, amelynek főszereplője Anna , aki beleszeret egy nála 30 évvel idősebb férfiba. Édesanyja mindent megtesz, hogy a lánya minél nagyobb karriert fusson be, világsztár is lesz, az édesapja is befolyásos emberré válik, hogy aztán fenekestül felforduljon a kis család élete. Nem mindennapi sztori, egy próbát mindenképpen megér.

Romantikus

Jill Santopolo: A fény, amit elvesztettünk

a_feny_amit_elvesztettunk.jpg

A 21. Század Kiadó tavaly év végén nagyot dobott a Kult sorozattal, de ez nem akadálya annak, hogy a romantikus részleg is képviseltesse magát náluk. Az első szerelem mindig felejthetetlen, pláne akkor, hogy 2001. szeptember 11-én ismerkedik meg New Yorkban egy fiú és egy lány, akit elsodor egymástól az élet, de sohasem veszítik egymást szem elől. Vajon happy end lesz a történet vége? Nemsokára megtudjuk.

Nicolas Barreau: Párizs mindig jó ötlet! – A kék tigris rejtélye

barreau.jpg

Egy kis romantika Valentin nap környékén mindig jól jön, nem véletlen, hogy a Park Kiadó erre az időpontra időzítette az új Barreau-kötet megjelenését. Az író megbízhatóan szállítja a minőségi lektűrt, ezúttal Párizsban kalandozunk, ahol egy levelezőlapbolt tulajdonosa elvállalja egy mesekönyv illusztrálását, amelynek köszönhetően érdekes bonyodalmakba keveredik.

Sarah Winman: Bádogember

badogember.jpg 

A 21. Század Kiadó könyve két fiúról és egy lányról szól, egy barátságról, a szerelemről, vagyis mindenről, ami igazán fontos az életben. A történet úgy indul, hogy egy nő tombolán nyer egy festményt, amelyet kiakaszt a falra, miközben még fogalma sincs, hogy teljesen meg fogja változtatni két fiatal férfi életét. A műfajában sikeres írónő újabb kötete biztosan kedvenc lesz a rajongók körében, a többiek pedig tehetnek vele egy próbát, biztosan nem fog csalódást okozni, hiszen egy bestsellerről van szó.

Fantasy

Virág Emília: Tündérfogó

tunderfogo.jpg

Virág Emília Hétvilág-sorozata immár trilógiává bővült, az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent könyvben ismét elmerülhetünk az írónő egyedi univerzumában, amelyben tündérek, mumusok és boszorkányok küzdenek meg egymással a nagyvárosi dzsungelben. Budapest utcáin elszabadulnak a lidércek és mindenféle egyéb bestiák, a humor és a kaland garantált, aki szereti a szerző írásait, biztosan nem fog csalódni ebben a kötetben sem.

Guillermo Del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése

a_viz_erintese.jpg

Rengeteg Oscar díjra jelölték a filmet, nem kérdés, hogy most kellett piacra dobni a könyvet is, a Bluemoon Kiadó nem is tétlenkedett, még az Akadémia döntése előtt kiadta a varázslatos történetet, amelyben egy titokzatos lény és egy néma lány szeret egymásba. Romantika, fantasy. dráma – különleges olvasmányélményt ígér a könyv.

Peter Sonawad: Hollóvér

hollover.jpg

A Főnix Könyvműhelynél jelenik meg ez az izgalmasnak ígérkező kötet, amelyben egy párhuzamos univerzumban Magyarország, Lengyelország és az orosz föld sorsa forr össze. Ismert történelmi alakok is feltűnnek ebben az érdekes sztoriban, amelyből nem hiányzik a mágia sem. A főhős Hunyadi Regina, naná, hogy a híres Hunyadi-család leszármazottja, akinek súlyos árat kell fizetnie a hatalomért. Reméljük, hogy jól fogunk szórakozni, és a jó fog győzni a rossz felett.

Thriller

Sarah Pinboroug: 13 perc

13_perc.jpg

A 21. Század Kiadó egy olyan könyvet jelentet meg, amelynek a filmes jogait a Netflix vette meg, és szerzője nagy sikert aratott nálunk korábban a Ne higgy a szemének! című könyvével. Egy kamasz lány 13 percig halott volt, ennyi időt töltött a jeges vízben, már csak az a kérdés, hogyan került oda, mivel nem baleset volt és nem is öngyilkosság. A minőséginek tűnő thrilleren biztosan sokat fogunk agyalni, és jól meg fogunk lepődni a végén, vagyis remélhetően kiváló szórakozást fog nyújtani az olvasónak.

Életrajz

Roger Moore: Viszlát…

roger_moore.jpg

Tavaly egy igazi Angyal hagyott itt bennünket, aki egy korszak James Bond-ja volt. Roger Moore nem volt nagy színészóriás, de nála elegánsabban senki sem tudta elővezetni a sármos angol úriembert, aki nem veti meg a hölgytársaságot, és nem fél használni az öklét, ha szükséges. A Kossuth Kiadó által gondozott könyvben maga a világhírű filmszínész emlékezik vissza az életére, nem világmegváltásra kell készülni, hanem kedélyes anekdotákra, amelyek segítenek nekünk emlékeznii gyerekkorunk kedvencére.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7813614355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2018.02.02. 11:52:13

A Dan Brown-könyvben Budapest is helyszín. :) Van benne a zsinagóga meg a Szimplakert is, sőt, buszozik is a magyar rabbi. Már látom magam előtt a filmben. :)

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.02.02. 13:34:42

@ekat: Jaja, és lánchíd is van, ha jól emlékszem.

teddybear01 2018.02.02. 13:36:34

Én inkább az Olimposz vére című könyvet várom. A sorozat többi része már megvan, a könyvet tavalyelőtt kiadták angolul. Már csak ez, a zárókönyv hiányzik.

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2018.02.12. 18:28:39

Az Olimposz vére című könyvet én is várom.