Villámkritikák: Annabelle 2: A teremtés (2017), Az ajtón túl (2016)
2017. november 20. írta: Werewolfrulez

Villámkritikák: Annabelle 2: A teremtés (2017), Az ajtón túl (2016)

Friss, nézhető horrorfilmek unalmas vasárnap délutánokra

annabelle_2.jpg

Annabelle 2: A teremtés / Annabelle: Creation (2017)

Az eleve újrahasznosított gondolatokból építkező, de legalább minőségi profizmussal megcsinált James Wan-horrorsiker (név szerint: Démonok között) középkategóriás spinoffja (jelesül: Annabelle) idén előzményfilmet kapott (jelen kritika tárgya, azaz az Annabelle 2.). Hát, nem mondhatnám, hogy lelkesedésem határtalan volt e film kapcsán, és hogy hurráoptimizmussal futottam neki a produkció megtekintésének. Nos, ez a film a várakozásoknak megfelelően nem fogja megrengetni a horrortörténelmet, viszont teljesen vállalható prequel lett, ami bár nem sok emlékezetes vagy sajátos momentummal rendelkezik (ezúttal nincs tisztelgés Polanski előtt sem...), de alapvetően jól ellátja a feladatát, alkalmas némi borzongásra és ijedezésre, valamint idegesítő blődségektől jórészt mentes. A gyermeküket tragikus módon elvesztő, súlyos titkokat rejtegető nevelőszülő páros és a befogadott árva gyermekek története hangulatosnak nevezhető (már ha valakinek tetszett a hasonló atmoszférát képviselő Ördöggerinc hangulata), produkciós szempontból (színészek, fényképezés, zene, stb.) is rendben van, és bár a karakterívek kissé kapkodósan alakulnak a film vége felé, alapvetően okés alkotásról beszélhetünk. Ha létezik "unalmas vasárnap délutáni" horrorfilm-kategória, akkor ez a film tipikusan ebbe tartozik.

6/10

Annabelle 2: A teremtés teljes adatlapja a MAFAB oldalán

 the-other-side-of-the-door-wallpaper-1.jpg

Az ajtón túl / The Other Side of the Door (2016)

Az ajtón túl című film kapcsán a hozzám elért első előjelek egyszerűen borzalmasak voltak: egy indiai-angol koprodukciós szellemhorrorról beszélünk, lehangoló imdb- és rottentomatoes értékelésekkel, minden Walking Dead-rajongó leggyűlöltebb idióta anyafigurájával, "Lorival" (Sarah Wayne Callies), és a Kertvárosba száműzve jóllakott-jófej apukájával (Jeremy Sisto) a főbb szerepekben. Az egyetlen pozitív előjel Johannes Roberts rendező személye, aki idén a 47 méter mélyen cápáival már bizonyította a rátermettségét. Mi sült ki végül ebből a khm... kétesélyes alaphelyzetből? Meglepő módon egy egészen tisztességes horror - ami kisebb részben a nyugati ember ázsiai kultúrsokkjával dolgozik, nagyobb részben pedig az anyai szeretetből fakadó végzetes ragaszkodással (vesd össze a Kedvencek temetőjével, lesznek párhuzamosságok rendesen). Nem mondom, hogy a film túlmutatna a témából fakadó felszínes megoldásokon (pl. az Under the Shadow zsenialitásától nagyon távol van), de az egyszerű-de-hatékony ijesztgetés, az "egzotikus horror" hangulat, és néhány jól sikerült történetbeli csavar egészen fogyaszthatóvá teszi a mozit. Persze csak abban az esetben, ha valakit nem zavar, hogy "Lori" a komolyabb szituációkban itt is ugyanolyan kőbuta, mint Walking Deadben.

 7/10

Az ajtón túl teljes adatlapja a MAFAB oldalán

Ui.: Kicsit sok zárójeles megjegyzést használok mostanság, nem? (Asszem ebben még fejlődnöm kell... affene...)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3113172664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ellenvélemény_ 2017.11.21. 16:30:44

Egyszerűen nem értem az Annabelle rajongókat: egy gyilkoló baba. ... Hogy lehet ennyire irreális dolgoktól félni vagy borzongani. Számomra KELL valamiféle realitás egy lénybe, szörnybe, történetbe, hogy komolyan tudjam venni és így hatni tudjon rám. Ez működik az Alien lényeknél például (pedig elvben az sem túl reális) mégis hihető tud lenni egy 3 méter magas idegen, mely az űrből érkezve támad. De egy baba? ... Ne már. :-) Pedig láttam a filmet, de csak nevettem az egészen. Nálam nem működik ez a dolog.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.11.22. 20:14:46

@Deep State: Na és Chucky? :D
A viccet féretéve: én a gyilkoló kisgyerekekkel vagyok így.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.01.23. 15:04:58

Kőkemény 20 percet néztem meg az Annabelle-ből, azt is úgy, hogy a második felében már a telefonomat nyomkodtam, mert tudtam, hogy úgysem fog történni semmi azon kívül, hogy az életlen háttérben megjelenik a szellem... De tényleg, sikerült kb. minden horrorklisét kipipálni, kezdve az első percek fake scare-jétől a későbbi jelenetek felsetupolásán át (gondolom a papírfecnik és a mozgássérült-lift is fontos szerepet játszottak a történet egy pontján) a Nagy Múltbeli Tragédiáig. Azt látni rajta, hogy Sandberg profi rendező (pontosabban tehetségesen másolja Wan stílusát...), de visszataszítóan futószalagon készült filmnek tűnt ez.
süti beállítások módosítása