Könyvkritika: Pataki Éva - Mészáros Márta - Törőcsik Mari: Aurora Borealis - Északi fény (2017)
2017. szeptember 28. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Pataki Éva - Mészáros Márta - Törőcsik Mari: Aurora Borealis - Északi fény (2017)

Kiváló interjúkötet két nagy formátumú művésszel

aurora.jpg

Törőcsik Mari és Mészáros Márta külön-külön is fajsúlyos művészek és emberek, különleges élményt ígér végigolvasni kettejük gondolatainak ütközését a legkülönbözőbb témákban. Nemsokára érkezk a moziba kettejük közös filmje, az Aurora Borealis - Északi fény, ennek apropóján született meg ez a rendkívül érdekes kötet, amelyben a két egymástól teljesen különböző életutat bejárt asszony látszólag csapongva beszélget egymással, valójában azonban nagyon is fontos dolgokat fogalmaznak meg az életről, a szerelemről, a családról, a férfiakról, a művészetről és a szakmájukról, amelyekben mindketten kimagasló eredményeket tudnak felmutatni. Az egyikük egy rendező, aki kőkemény drámákat rendezett véresen komoly témákról, a másikuk sok évtizede van a színészi pályán, amelyet kínkeservesen tanult meg a színpadon, miközben már főiskolásként filmsztár volt. Mindketten hitelesek, erős személyiségek, megszámlálhatatlan díj sorakozik a polcukon, nemzetközi színtéren is bizonyítottak a saját műfajukban, mindent elértek a munkában, miközben mindvégig igazi nők tudtak maradni. Nem éppen könnyű embert választottak társul (Mészáros Márta 12 évig élt együtt Jancsó Miklóssal, Törőcsik Mari pedig hosszú időre kötötte a sorsát Maár Gyulához, egyiküknek sem ez volt az egyetlen házassága, de ezek a férfiak voltak a legnagyobb hatással az életükre, pedig mindketten húzogatták a strigulát rendesen fiatal korukban), családot alapítottak, művészi munkájuk mellett megélték az anyaság minden szépségét és gyötrelmét, mindent tudnak az életről, nem is értem, hogyan nem jutott eddig eszébe senkinek összeereszteni ezt a két ikont egy interjúkötetben. Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, amelytől nem világmegváltást vártam, hanem két nagy formátumú ember gondolataira voltam kíváncsi, akik nagy időket éltek meg, a film, az irodalmi és a színházi élet krémjével töltötték a napjaikat, értékes és izgalmas személyiségek, akiknek van mondanivalójuk, nem csak fecsegnek kifelé a fejükből, mint a mai celebek, és sok mindent letettek már az asztalra az elmúlt évtizedek során. Nem csalódtam, nagyon üdítő volt ezeket a beszélgetéseket olvasni, kár, hogy a végére egy picikét szétesett a szerkesztés, és az önismétlés esete forgott fenn, de ennél a formai hibánál többet nem tudok felróni ennek a könyvnek, amelyet receptre írnék fel mindenkinek, aki belefáradt már a magazinok felszínességébe és igazi, mély mondatokat szeretne kapni a pofijába. Csendesen merengő kötet ez, amelyben azonban heves szenvedélyek izzanak, nincsenek tabu témák, csak megélt sorsok. Imádtam!

Mészáros Márta Kirgíziában töltötte a gyerekkorát, hamar árvaságra jutott, testvéreivel együtt örökbe fogadta az akkoriban oda száműzött Wagner Anna, aki hithű kommunista volt, később az az ÁVH tisztje, és akivel soha nem volt igazán jó a viszonya, hiába mentette meg az életét. Törőcsik Mari családján is végigszáguldott a történelem, de ő egy nagyon erős és betonbiztos háttérrel indult neki az életnek. Nagyon különböző utat jártak be, mindketten nagyon messziről kerültek a szakmájukba, sokat küzdöttek azért, hogy kiteljesedhessenek benne, volt mit mesélniük egymásnak és az olvasóknak...

aurora2.jpg

Érdekes témakörök merültek fel a kötetben, úgymint Találkozások - a vásznon és az életben, A háború démonáról  és a mozi varázsáról, Tanulóévek, mesterek, Ami tanulható - és ami nem, Bántó kritikák - és cannes-i nagydíjak, Szerelem, férfiak, család, "Oroszországot ésszel meg nem érted...", Művészet és hatalom. Pataki Évának csak annyi volt a dolga, hogy felvetette a témát és csendben hallgatta Mészáros Mártát és Törőcsik Marit, akik elképesztő őszinteséggel és nyíltsággal beszéltek az életükről, nem mismásoltak el semmit, és miközben elmesélték az életüket, rengeteg új információt tudtunk meg róluk, annak ellenére, hogy már hosszú évtizedek óta szeretjük és tiszteljük őket. Én például hiába láttam a Napló-filmeket (túl korán sajnos, nem sokat értettem belőlük, és még nem szántam rá magam az újrázásra), nem ismertem ilyen részletesen Mészáros Márta finoman szólva is hányatott gyerekkorát, de Törőcsik Mari pályakezdéséről sem kaptam eddig még ennyire teljes képet. Azon is sikerült ledöbbennem - egyébként Törőcsik Marival együtt -, hogy Jancsó Nyika nem Mészáros Márta fia, "csak" felnevelte, és a színésznő sem mesélte el eddig ennyire részletesen, hogyan fogadta örökbe vietnámi fiát, aki végül visszatért szülőhazájába, de ettől az érzelmi kötelék semmit sem változott közöttük. Hihetetlen, hogy mennyi mindent élt át ez a két asszony, és milyen bölcs derűvel tudnak mesélni életük legkeményebb tragédiáiról is. Élmény volt "hallgatni" őket.

A könyv végén kapunk egy kis ízelítőt a filmből is, durva dráma lesz ez is (Mészáros Mártától természetesen ezt várjuk), és minden valószínűség szerint Törőcsik Mari is emlékezetes alakítást fog nyújtani. Érdemes rászánni az időt erre a rendhagyó kötetre, mert teljesen más kategóriát képvisel, mint az átlagos interjúk, sokkal többet tudunk meg belőlük a rendezőnőről és a színésznőről, akik meglepően mély betekintést engednek az életükbe. Nekik már nincs mit titkolniuk, életükben legendák lettek, talán az utolsók a sorban, hiszen manapság már sajnos inkább a középszer felé tendál a művészvilág is, az a szakmai alázat, amellyel ők a munkájuk felé fordulnak, talán már nem is létezik, ahogyan az ilyen kaliberű alkotók is igencsak hiátust képeznek. A film is várós, de a könyvet is érdemes elolvasni.

9/10

A könyvet az Athenaeum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7812904144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása