Könyvkritika: Bödőcs Tibor: Addig se iszik (2017)
2017. szeptember 15. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Bödőcs Tibor: Addig se iszik (2017)

Nem született új klasszikus, de egy minőségi humorral szórakoztató könyv igen, és ez sem kevés

bodocs_tibor.jpg

A humort szépirodalmi szinten művelni nem kis feladat, Bödőcs Tibor most megpróbálta, és egészen jól sikerült neki. Nőiesen bevallom, én egy stand-up-osból nem néztem volna ki, hogy ilyen jól tud írni. Merthogy nincs túl jó véleményem a műfaj művelőitől, nekem nagyon felszínesek és szellemtelenek azok a poénok, amelyekkel a nagyérdemű elé állnak, inkább meghallgatok ezredszer egy Hofi-klasszikust, mint egy übercool "humoristát". Éppen ezért halvány lila gőzöm sem volt arról, hogy ki az a Bödőcs Tibor, amíg meg nem jelent ez a könyv (amelyről szintén nem tudtam, hogy megszületett), és a molyon meg nem jelentek az első idézetek, amelyeken nemes egyszerűséggel betegre nevettem magam, azonnali hatállyal erőt vett rajtam a kíváncsiság, és tudni vágytam, hogy vajon tényleg a XXI. század Karinthy-jához van-e szerencsém a szerző személyében. Nos, szerintem egy rendkívül tehetséges íróról van szó, akinek nincs szüksége arra, hogy máshoz hasonlítsák, megvan neki a saját humora. Nyilván el kellett adni a könyvet a piacon, ezért Karinthy legendás "Így írtok ti"- jének mintájára emberünk összekapta minden kreativitását és bátran belevágott - Cserna-Szabó András szerkesztői támogatásával - abba a nem éppen pihekönnyű projektbe, hogy néhány kiválasztott szerző stílusában nyilvánuljon meg. Ehhez háttérbe kellett szorítania az előadóművészetben szokásos harsányságot, hiszen a könyv egy teljesen más műfaj, úgy kellett saját szómágiát alkotnia, hogy az olvasó azonosítani tudja az eredeti szerzőt. Nem lett egységes színvonalú a könyv, akad benne néhány gyengébb írás, de többségében nagyon szívonalas alkotások születtek, amelyek úgy szórakoztatóak, hogy nincs bennük semmi sekélyesség. Nagyon szimpatikus, hogy Bödőcs nem az egyszerűbb utat választotta, nem lehengerlő akart lenni, érződik a sorokon, hogy valóban elolvasta azokat a szerzőket, akiket kiparodizált, ha nem is mindig zseniálisan, de nagyon szellemesen. Nem született új klasszikus, de egy minőségi humorral szórakoztató könyv igen, és ez sem kevés.

Vajon milyen lehet Márai, Krúdy vagy Hemingway Bödőcsre hangolva? Vajon kitart-e a kreativitás akkor is, ha klasszikusokat, vagy ismert szerzőket kell vicces formában megidézni, hiszen ehhez kevés lesz a stand-up színpadon megszokott stílus, a jól bejáratott poénok, itt bizony kőkeményen bele kell bújni az ismert írók bőrébe, és úgy kell megőriznie saját hangját a bátor próbálkozónak, hogy méltó módon idézze meg őket. Össszességében összejött a nem könnyű mutatvány.

Kár, hogy egy picit lágyszívűre sikeredett a szerkesztés (óriási Cserna-Szabó fan vagyok, de ez a te hibád, András!), értem én, hogy az olvasók mindenképpen elvárták, hogy legyen egy Rejtő - átírat (mert ugye őt mindenki ismeri és szereti), de sajnos pont ez lett a leggyengébb, és ezért talán jobb lett volna kihagyni, ahogyan az Örkény-szerű egypercesekre is ráfért volna egy kis ritikítás, de ahhoz képest, hogy első próbálkozásról van szó a műfajban, szavam sincs, emberünk tehetséges, mint a Nap, a Bödőcs-brand tovább épül és szépül a könyv segítségével. Csak két esetben lógott ki a stand-up-os lóláb, nekem ezek túl harsányak lettek, ezzel szemben örömmel merültem bele Hrabal Bödőcs-féle világába, ahogyan Máraiéba és Krúdyéba is. Hemingway nagyon macsós lett, Krasznahorkai nagyon lelombozó, Orwell rendkívül nyomasztó, Móricz ízes, Márquez mágikus, Proust elfolyó, és akkor még csak a klasszikusokról beszéltem. Három fejezetben ömlenek ránk az irodalmi poénok, olyan címekkel, mint a "bajszosok", a "budapestiek" és a "nem balett-táncosok". Azt megnéztem volna, ahogyan Cserna-Szabó szerkeszti saját magát, mert bizony ő sem maradt ki a szórásból, és a lösz Jókaija is megkapja a magáét, annak rendje és módja szerint.

bodocs_tibor2.jpgAz én kedvenceim az írókat bemutató rövid kis szösszenetek voltak a könyvben, sírva nevettem az olyan jelzőkön, hogy Krúdy a tirpák Casanova, Hemingway a Hím, a Férfi (nőként teljesen egyetértek a besorolással, és hálát adok az Égnek, hogy nem keresztezték útjaink egymást azzal a veszélyesen szenvedélyes emberrel), közkinccsé vált a gyulai mondás, mely szerint rosszul nézel ki, Krasznahorkaiba már ne kezdjél bele!. Márquez sexy and fancy, Proust az emlékezés Messije, Hamvas Béla az értelmiségi Nők Lapja és ez még csak egy kis ízelítő abból a poéncunamiból, ami az olvasóra zúdul. Őszitén mondom, nem vártam semmit ettől a könyvtől, csak egy jó kis nevetést, hát azt megkaptam, ritka kincs az ilyen intelligens humor mostanában, ezért minden kisebb hibája ellenére mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ne hagyja ki az életéből, mert minőségi kikapcsolódást nyújt.

Nem értek egyet azzal az amúgy nagyon jó marketingjelzővel, hogy a szerző lenne a XXI. századi Karinthy, szerintem ő egy echte Bödőcs, aki ha kellőképpen rugdossa a szerkesztő és a határidő, tud szépirodalmi szinten humorizálni, majd az idő eldönti, hogy ez a könyv egyszeri kirándulás volt-e a műfajba, vagy megmarad a komfortzónáján belül (nem hiszem, túlságosan kiemelkedik ahhoz a középszerből). Olvasóként csak annyit tudok mondani, hogy nagyon jól szórakoztam a könyvön, nem lettem Bödőcs-fan, de kíváncsi lettem rá, előbb-utóbb rászánom magam, és megnézem majd az egyik műsorát. Mindenki jól járt ezzel a kötettel, a kiadó valószínűleg anyagilag jól fog járni a népszerű szerzővel, aki biztosan tovább fogja növelni a rajongói számát, mi pedig kaptunk egy kis jókedv-fröccsöt, amelyet bármikor felhörpinthetünk utazás közben, és mindjárt kicsit színesebb lesz tőle a hétköznapok szürkesége.

8/10

A könyvet a Helikon Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9112829032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2017.09.15. 18:49:30

Bocsáss meg, szeretem az írásaidat, de ezt az első bekezdésig olvastam csak.

Úgy kritizálsz egy könyvet és a szerzőjét, hogy fogalmad sincs a munkásságáról.

Bödőcs Tibor nem egy átlag stand-up-os a Dumaszínházban meg az Esti Showder-ben. Ő ma az ország legjobb, legrátermettebb, legértelmesebb humoristája. Észbontó, mennyi könyvet olvas, olvasott, s hogy milyen döbbenetes profizmussal épít fel egy előadást.

Nemrég volt D. Tóth Kriszta - Elviszlek magammal c. műsorának utasa. Keress rá a Youtube-on. Meglepődsz, ez a férfi mennyire tájékozott, olvasott, milyen lelkiismeretes, és közben halál laza. Ő nem egyszerűen poénos, hanem annyira áthallásos és meta-meta humora van, amely keserű nevetéssel mar bele a magyar valóságba. Ő nem "kis Hofi", hanem egy saját hanggal, saját egyéniséggel és stílussal operáló előadó.

El is mondja, hogy a könyv írása milyen teher volt neki, ugyanakkor felszabadító és merőben izgalmas.

Kicsit megnyugszom, és elolvasom az írásodat.... :-)

FilmBaráth 2017.09.15. 21:32:36

@A nép fia: Örülök, hogy tetszenek az írásaim és remélem már megnyugodtál, és végigolvastad a cikket:-) A könyv elolvasása előtt megnéztem az interjút (egyébként nem tudtam, hogy ő lesz D. Tóth Kriszta vendége, de nagyon szeretem ezt az interjúsorozatot, standard szerdai program nálam a megtekintése), és csak ezután vettem előre a könyvet (amit eredetileg később terveztem elolvasni), mert tetszett a fiatalember stílusa és feltűnt, hogy jóval intelligensebb humora van, mint egy átlag stand-uposnak.

osborne 2017.09.15. 23:15:51

A borító sajna elég szar lett.

Bődöcs tehetség, írni is tud.

dreamhotep 2017.09.17. 07:46:22

na ez az a könyv, amit meg fogok venni, és nem letölteni...

Attilajukkaja 2017.09.17. 12:30:31

Imádom Bödőcs Tibort, de egy stand-upos számomra csak élőben (színház, TV, rádió, videó) ér valamit. Soha nem fogom megvenni a könyvét, mert abban nincs benne Bödőcs előadó módja, személyisége.
Persze lehet, hogy tévedek .....

xclusiv 2017.09.17. 22:00:49

Nekem az a furcsa, hogy úgy van határozott véleményed a magyar standup-osokról, Hofi mai utódairól, hogy nem is ismered őket. Erről az jut eszembe, hogy én 20 évig nem szerettem a paradicsomot. Sose kóstoltam, de nem szerettem (csak lecsóban).

Persze ott se egyenletes a színvonal, de páran kiemelkednek közülük. Ilyen szerintem Bödőcs, Kőhalmi, KAP, és Litkay, de ez egy szubjektív lista, mi más is lehetne. És igen, a "Krúdy a tirpák Casanova", "Proust az emlékezés Messije", igen, ez tipikus Bödőcs. Bölcsész, és le se tagadhatná. Kőhalmi a mérnöksége miatt áll hozzám talán közelebb, de ez semmit se von le Bödőcs érdemeiből. A DTK-t szerintem ma este megnézem vele.

És igen, szeretem Hofit, és talán nincs is tőle olyan felvétel, amit ne hallottam volna, de úgy nem az igazi, hogy már hallottam, ismerem a poént. Hasonlóan vagyok Carlin-nal, ők a klasszikusok. De ez nem jelenti azt, hogy egy Bödőcs vagy épp egy Russel Peters ne lenne jó, nagyon jó...

tonks 2017.09.18. 08:47:02

Én régen a Showder Klub állandó nézője voltam, az első évadokat végtelenségig ismételték aztán a kábelcsatornák, és vannak szegmensek, amiket nem lehet megunni - az egyik ilyen volt Bödőcs, akit a kiválásakor is csak tisztelni tudtam, Az élet értelme és kertészeti tippek műsora pedig örök kedvenc marad. A Londonos showjával szerintem nem találta meg az egyensúlyt, ami túl tud mutatni az aktuálisan ott ülő kivándorló magyaron. Szóval emiatt még jobban örülök, hogy tetszett neked a könyv, én is nagyon kíváncsi vagyok rá :)
Hofi az én életemből kimaradt (pár klasszikus kivételével), meleg szívvel ajánlok egy kis felzárkózást Bödőcsből, Kőhalmi Zoltánból :)

haromegesztizennegy 2017.09.18. 18:12:11

Na hasonlítsd már Bödöcsöt Hofihoz. A komcsi párt udvari nyalonca és kiszolgálója a nyomába sem ér...

Balgad 2017.09.23. 14:28:00

@haromegesztizennegy: Lc. inkább politikai blogokban hirdesd az igédet :) Nem kell mindenbe a politikát (és a gyűlölködést) keverni, ha már humoristát hasonlítasz össze, akkor azt humoristával tedd. De ahogy máshol, itt is mindenkinek megvannak a kedvencei, akiknek a stílusa a legtöbb embernek bejön. Bödőcs ebből a szempontból nagyon ügyes, pl. Hofival is akár összevethető.

Coligny 2017.09.23. 15:57:25

@Attilajukkaja: Nem kötelező mindenkinek megvenni, aki szereti Bödőcs előadásait, feltehetően nem is neked való, de akit érdekel a kortárs és kevésbé kortárs szépirodalom, annak mindenképpen érdemes elolvasni. Szerintem zseniálisat alkotott Bödőcs, remélem lesz folytatása, lehetőleg ott már végig saját hangon.

Attilajukkaja 2017.09.23. 19:25:17

@Coligny:
"Nem kötelező mindenkinek megvenni, aki szereti Bödőcs előadásait"
Én is így gondolom. Örülök, hogy számodra fontos volt megerősíteni engem (és a hasonszőrűeket) ebben a hitemben. Ugyanakkor kezdtek megingatni ... :o)

haromegesztizennegy 2017.10.06. 22:35:19

@Balgad: Az ilyen ügyeletes rettegők mérgezik a világot a modorosságukkal mint te és tesznek lehetetlenné rengetek pozitív változást.

kayaibrahim 2017.10.28. 01:26:36

@haromegesztizennegy: Szerintem sem egy műfaj a kettő. Sajnos én sem bírok elvonatkoztatni Hofi udvari bolond szerepétől, akármilyen jó is volt.

Attilajukkaja 2017.10.29. 10:23:20

@kayaibrahim:
"Sajnos én sem bírok elvonatkoztatni Hofi udvari bolond szerepétől"
Egy Kádár rezsimben mi mást lehetett volna tenni, ha van mondanivalód? Hofi nem csak egy fantasztikus humorista volt, hanem "diplomáciai" érzékkel is rendelkezett. Ha nem így lett volna, őt is elkaszálják.
Bödőcsnél én nem érzékelem ezt a politikai lavírozást.
süti beállítások módosítása