A setét torony / The Dark Tower (2017)
2017. augusztus 03. írta: danialves

A setét torony / The Dark Tower (2017)

Stephen King művei híresek arról, hogy legalább annyi jó adaptációt tudhatnak magukénak, mint amennyi kínosan gyengét. Sajnos utóbbiak közé vonul be majd A setét torony is, amely (The Man Who Laughs kollégám fogalmazásával élve) King magnum opusának számít, ehhez képest olyan adaptáció született belőle, amelyet bármelyik young adult tucatfantasy leköröz. Hiszen már ezer olyan filmet láthattunk, ahol egy ifjú "varázslótanonc" talál egy átjárót egy másik világba, ahol kézenfekvő módon ő lesz a Kiválaszott és a helyi világrengető konfliktus kulcsa. Itt most Jake Chambers (Tom Taylor) tölti be ezt a szerepet, akit mindenki szolgálatban elhunyt tűzoltó apja miatt tart furának, pedig Jake előre látja azt a pusztítást, amit a Matthew McConaughey alakította "gonosz, mert gonosz" fickó hozna a világra. Szerencsétlenségére a fekete ruhás főgonosznak pedig pont egy Jake-féle "látó"-ra van szüksége, ebben a helyzetben pedig egyedül csak a lőfegyvereket mesteri szinten forgató Rolandra (Idris Elba) számíthat főhősünk.the-dark-tower-movie-.png

A setét torony adaptálói lelkiismeretesen dobálnak tehát egymás mellé és mögé patikamérlegen kimért tragédiákat, karakteríveket és reményeik szerint nagy katarzisokat, azaz mindent, amit egy "Forgatókönyvírás kezdőknek" kurzuson megtanítanak, azonban minden igyekezetük ellenére is üres és lélektelen az összkép. A film beleesik az adaptációk tipikus hibájába, miszerint úgy externalizálja szereplői belső monológjait, hogy mindent iszonyatosan szájba rág. Szegény Jake-ről vagy ötször mondják el a bevezetés során, hogy azért érzi rosszul magát, mert meghalt az apja (ki gondolta volna...), de filmben zajló történéseket vagy felmerülő konfliktusokat hasonlóképp egy óvodás matiné szintjén magyarázzák el újra és újra.

Ugyanakkor hiába visszataszítóan didaktikus minden, csak homályos utalásokat kapunk arra, hogy miért kerül egy vidámpark egy alternatív dimenzióba (vagy hogy egyáltalán alternatív dimenziókról van-e szó vagy Thor módjára térben egymás mellett létező univerzumok között utazunk), kik a Roland által utolsóként képvisel "harcosok" vagy hogy mit jelent a szereplő azon kedvelt kifejezése, hogy "elfelejti atyja arcát". Ezért ahelyett, hogy a mű varázslatos világokba kalauzolna el minket, helyszínei, szereplői szürke papírdíszletnek érződnek, ahol egyetlen fűszál vagy figura háttérét sincs lehetőségünk megismerni. A szenvedéseinket rövidre záró játékidőn kívül a setét torony egyetlen kicsit is felvillanyozó eleme az ilyenkor óhatatlanul előkerülő humor, ami a világunkba érkező Roland kultúrsokkjából fakad, illetve (mert miért is létezne 2017-ben film intertextualitás nélkül...) a King más műveire tett utalások, de ezekkel csak apró levegővételekhez jutunk a minket elborító dögunalom fojtogatóan sűrű tengerében.thedark.png

Igazán jó szívvel tehát azt sem tudom kijelenteni, hogy A setét torony rossz film lenne, mert ahhoz, hogy hibákat kövessen el, vállalnia is kéne valamit, ez a produkció azonban egy fikarcnyival sem tesz többet a legegyszerűbb toposzok egymás mögé hányásánál és vérszegény kivitelezésénél (de ennyiben természetesen mindenképpen több a Transformers 5-féle borzalmaknál). Nincsenek még csak Halálos iramban-szintű jellegzetességei sem, hogy legalább legyen min kínunkban összerezzennünk, az első perctől fogva álmosítóan katatón állapotba ringat ez a 95 percnyi semmi.

4/10

A setét torony teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7812715760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokáv 2017.08.03. 10:09:34

A könyvek sem magyarázzák meg ezeket a háttér kérdéseket.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.08.03. 10:30:45

Arról nem is beszélve, hogy miért kellett mindenáron megerőszakolni progresszív agitproppal az eredeti művet, és Rolandot fekete színésszel játszatni (Rolandot, akinek legmeghatározóbb külső jegye a vakító kék szem).
Amivel nem mellesleg hazavágják az eredeti mű rasszbéli dinamikáját Eddie és Roland, illetve Odetta/Detta között. Nem is értem, mire volt jó ez az egész, az ostoba liberális erényfitogtatás érdekében kiherélni egy nagyszerű művet, dehát Hollywood másról sem szól mostanában (Ghost Busters 2, új Star Wars trilógia, Game of Thrones), a girlpower és a diversity jegyében nőket és kisebbségeket erőltetnek nem odaillő szerepekbe, aztán persze csodálkoznak, hogy nem tetszik a közönségnek, hiszen úgy áll nekik a nem rájuk szabott szerep, mint tehénen a gatya.

borisz 2017.08.03. 10:52:33

@Ravasz Figyelmeztetés: "kisebbség" jaham. nézd már meg, hogy a földön ki a kisebbség: az ázsiaiakhoz képest mind azok vagyunk.
egyébként meg, ha jó színész, ráadásul az eredeti művet alkotó, (a filmben vétójoggal rendelkező) író is jónak találta, akkor neked mi a bajod? az ő alkotásuk, az ő döntéseik.

exterminador 2017.08.03. 11:38:00

@Ravasz Figyelmeztetés: ezt akartam írni. Már a castingot is alapjaiban cseszték el. Ezek után már nem is vártam ettől a filmtől semmit. Ja de: azt, hogy bukjon meg, de rendesen.

exterminador 2017.08.03. 11:41:40

@Ravasz Figyelmeztetés: nem tudom, a blogmotor hibájából-e, de eltűnt a kommentem. Szóval: abszolút egyetértek, már a castingot is tökéletesen elszúrták. Amit még hozzátennék: mi ez a "Jake apja tűzoltó volt" marhaság?

Netuddki. 2017.08.03. 11:50:24

@borisz: Persze. De mivel King a könyvekben a főszerepet gyakorlatilag Clint Eastwoodnak (és a fiának) szánta (amit valószínűleg nem vállaltak volna el sajna), amire mellesleg még utalás is van a könyvekben, a fekete színész kiválasztása gyakorlatilag az öntökönszúrás kategória.

Természetesen ettől függetlenül lehet a könyvekből nyomokban A Setét toronyra emlékeztető valamit kreálni, csak Sixx-el szólva, minek?

Tűzoltó árvája? WTF!

Netuddki. 2017.08.03. 11:56:38

Mellesleg, Hollywoodra jellemző mostanában, ha nincs jó alapanyag (könyv), akkor tuti szar lesz a film is, vagy ha van egy jó könyv és azt próbálják szöveghűen adaptálni, akkor biztos a siker.
Ebből kifolyólag, mégis mi a jó búbánatos lószerszámért kellett ennyire átírni a sztorit?

Ott van például A bura alatt. Abból is kanyarítottak egy Once Upon a Time szintű sorozatot. Minek? Miért nem lehetett úgy megcsinálni, mint például a 11.22.63-at?
Aki olvasta ezeket a könyveket, annak valóban csak csalódás.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.08.03. 11:59:08

Merhetetlenul szomoru vagyok, mert ezek szerint igazam lett: firestarter-18.blog.hu/2017/06/06/odaertem_a_setet_toronyhoz

@Csokáv: Mit nem magyaraznak meg a konyvek?

Csokáv 2017.08.03. 12:41:23

@Firestarter.18: a háttérvilág kérdéseit: "csak homályos utalásokat kapunk arra, hogy miért kerül egy vidámpark egy alternatív dimenzióba (vagy hogy egyáltalán alternatív dimenziókról van-e szó vagy Thor módjára térben egymás mellett létező univerzumok között utazunk)" stb.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.08.03. 13:31:34

@Csokáv: Szerintem azert ez eleg egyertelmu a konyvek alapjan. Sliders megvan? Hasonlo ez is. A vilagok egymas mellett leteznek, egymassal kolcsonhatasban, nemely dologban hasonloak, vagy epp masok. Lehet koztuk utazni, es igy a tudas cserelodik a vilagok kozott.

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2017.08.03. 20:37:19

@borisz: bocs , de a feketek is felhaborodtak volna, ha Anthony Hopkis jatssza Nelson Mandelat

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.08.04. 15:39:55

@Ravasz Figyelmeztetés: Megjegyzem, 4 olyan szereplő "rasszbéli dinamikája" miatt aggódsz, akik közül 3 nem is szerepelt a filmben. :D

osborne 2017.08.05. 00:14:38

Kurva gáz film, már a trailerből is látszott h az. Elba: soha nem leszel Bond!
süti beállítások módosítása