Villámkritikák: A Nagy Fal (2016), Blair Witch (2016)
2017. január 16. írta: Werewolfrulez

Villámkritikák: A Nagy Fal (2016), Blair Witch (2016)

avagy a csalódott kritikus morgolódásai

the-great-wall-movie-poster-slice-1.jpg

A Nagy Fal /The Great Wall/ (2016)

Az abszolút középszer mintapéldánya lett ez a mozi. Hiába hangzik jól a rendező Yimou Zhang (Hős, A repülő tőrök klánja) és a főszereplő Matt Damon (Bourne-filmek) neve, hiába tűnik egzotikusnak a környezet, és érdekesnek a Kínai Nagy Fal fantasybe mártogatott alaptémája, ez bizony nem más, mint egy egyszer nézhető kamu-történelmi látványmozi, CGI-szörnyekkel, sablonos hősökkel, nagy robbanásokkal, minimális mondanivalóval és izgalommal.

Bár vannak kétségtelenül tetszetős momentumai a produkciónak (pl. a Nagy Falat védelmező rend specializált harcosokból álló szervezete), alapvetően minden bántó klisébe belegyalogol, amibe csak bele tud. A szörnysereget egy királynő irányítja, amelynek elpusztítása jelentené a győzelem kulcsát; a nagy fehér harcos jobban vív, lő, és általában mindenben eredményesebb, mint a kínai katonák; a támadó szörnyek elől mindig az utolsó pillanatban, lassítva lökik félre a főbb szereplőket, stb. Szerencsére a szerelmi szálat mellőzték a filmből, legalább emiatt nem kell fájni a fejünknek...

Annyi minden jót bele lehetett volna rakni ebbe a filmbe! A kínai katonák egy-egy jellegzetes harci stílusú képviselőjéből és két, egyenlő módon ügyes, de más-más területen kiváló nyugati zsoldosból nagyszerű fantasy kommandót lehetett volna összerakni. A helyszín és a köré kanyarított mítosz kapcsán grandiózus, 300-féle eposzi történetet lehetett volna rittyenteni. A keleti és a nyugati kultúra találkozásából is születhettek volna drámai pillanatok vagy akár vicces jelenetek is. Mindebből nem lett semmi, csak egy meglepetések nélküli, akciókra alapozó látványfilm, ami csak a felszínen tűnik egzotikusnak, és igazából még bűnös élvezetnek sem az igazi.

Francba, és én ezt moziban néztem meg!

(A pozitívumok kapcsán annyi még hozzátartozik a dologhoz, hogy mivel elég sok nyílvessző, lándzsa, pajzs, stb. repül a film során a kamera felé, azért a 3D hatás látványosan kijön a moziban.)

5/10

A Nagy Fal teljes adatlapja a Mafab oldalán

tw-d007-02474.jpg

Blair Witch (2016)

Én annyira tudtam, hogy Adam Wingardban nem szabad hinni! A The Guesttel egyszeriben felkapottá vált horrorrendező a found footage alapmű The Blair Witch Project friss folytatásával számomra ismét csak azt mutatta meg, hogy a tehetsége nem elégséges ahhoz, hogy egy teljes egészében élvezetes produkciót hozzon össze. Ahogy a szintén Wingard által jegyzett You're Next, vagy a V/H/S-filmek vonatkozó darabjai is, úgy a Blair Witch is csak egyes szegmensei vonatkozásában tud maradandó élményt nyújtani, összességében meglehetősen vegyes érzéseket vált ki a nézőjéből, és semmiképpen nem nevezhető a műfaji sablonok megújítójának, vagy kimagaslóan jól sikerült kihasználójának.

Mit vártam a Blair Witchtől? Azt, hogy az 1999-es első résszel ellentétben  ezúttal nem csak egy ügyes no-budget bűvészmutatványt kapunk. Azt, hogy sikerül valamit kezdeni a kézikamerás horror megcsontosodó és unalmassá váló kliséivel. Ezen felül eredeti ötleteket, szerethető karaktereket (netán hősöket), és végül, de nem utolsó sorban valódi horrort.

Mit kaptam a filmtől? Az első felétől semmit. A lehető legunalmasabb, legsablonosabb felvezetést kapta a történet, amit csak ki lehetett találni. Hát persze, hogy ismét el kell bandukolnia egy tizenkettő-egytucat amatőr forgatócsoportnak az erdőbe, hát persze, hogy az első részben eltűnt hölgy öccse vezeti a csoportot, és hát persze, hogy megint eltévednek, ÚRISTEN MILYEN MEGLEPŐ!!!

A film második felében már azért vannak értékelhető dolgok, pl. a gennyedző, véres sebesülések látványa, valamint a gallyakból kirakott figurák "újfajta" funkciója kifejezetten ütött, plusz a hirtelen ijesztgetések is működtek. Viszont a drónt, mint a found footage koncepció megújítására tálcán kínálkozó lehetőséget abszolút nem sikerült kihasználni, a kézikamerás berkeken belül már ezerszer látott képhibák iszonyú idegesítőek voltak, és persze a boszorkány figurájának megjelenésétől sem fognak a horrorrajongók elégedetten csettinteni (szándékosan fogalmazok ködösen, spoilerveszély miatt). Egy jelenet erejéig sikerül megidézni a The Descent fullasztó barlangos hangulatát, és az alapmű végső fordulatát is relatíve logikusan bele tudták szuszakolni a filmbe - sajnos azonban a végjáték és a lezárás suta és erőltetett lett.

Csak egyetlen ok miatt adok a közepesnél egy leheletnyivel jobb osztályzatot a filmre. Ez az ok Callie Hernandez, aki a filmben a Lisa nevű tech nerd szereplőt alakítja. A végjáték részben azért nevezhető - kis túlzással - izgalmasnak, mert a Bruce Campbellt megszégyenítő állberendezéssel rendelkező hölgy iszonyú nagy átéléssel játszik, és a forgatókönyvíró minden bénázása ellenére majdnem azzá az erős, emlékezetes karakterré tud válni, aki nagyon kellett volna ennek a filmnek.

Majdnem.

6/10

A Blair Wich teljes adatapja a Mafab oldalán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9912113773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Father Merrin 2017.01.19. 21:16:50

SPOILER!
A Blair Witch hatalmas csalódás, Wingard-t többre tartottam (még úgy is, hogy a You're the next se szólt akkorát - viszont nem is esett ennyire pofára -), ezek után viszont kénytelen leszek vele is nagyon vigyázni. A film első fele értékelhetetlen, a második fele meg a POV miatt max. tűrhető. Erre még mondhatnánk azt, hogy na, valami újdonság, de aztán meglátod a boszorkányt, elkezdesz hunyorítani, meg vakargatni a fejed, hogy "ezt mégis hol a francba' láttam...", mígnem beüt a felismerés, hogy Katalóniában, akarom mondani Spanyolországban cirka 10 éve ezt már elsütötték egyszer. Ha ezek alapján végiggondolod, akkor egyre nyilvánvalóbbak a hasonlóságok a REC-kel, csak amíg az a sablonos zombisztori, meg a ripacskodó színészek mellett is kb. közepes lángon elpislákolt egészen a csúcsszuper utolsó 15 percig (csak ez menti meg a filmet a középszertől és teszi összességében szórakoztatóvá), addig Wingard erre se képes, a POV-ből se tud újat kihozni, plusz még a boszorkány-dizájn is lopott.
Ha meg valakit érdekel, hogy az eredeti Blair Witch Project hogyan is végződött volna, akkor:
www.youtube.com/watch?v=RkHI7aZrNI4
:)

Lehet, hogy kérdeztem már, de a The Borderlands (2014) megvolt már?
www.youtube.com/watch?v=TEAqGzAzNIw

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.01.19. 21:46:36

@Father Merrin: a véleményünk akkor alapvetően egyezik a BW kapcsán :)

A The Borderlands nekem anno megvolt, írni nem írtunk róla, annyira nagyon nem tetszett, bár a vége már majdnem jó volt. A BW megtekintésekor nekem is eszembe jutott, ott, amikor a Lisa beszorult ;)

Father Merrin 2017.01.24. 21:25:06

@Werewolfrulez: Én a Borderlands-en elvoltam és ennek megfelelően a vége nálam is fentebb vitte az összképet. A BW-ben az jutott eszembe, hogy ha Wingard is bedobja ugyanezt a poént, akkor kikapcsolom és végig se nézem. :D

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.01.26. 19:46:33

@Father Merrin: ismerek olyat, aki végig se nézte... @danialves ;)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.01.26. 19:48:00

@Werewolfrulez: mármint a BW-t nem nézte végig, még így sem :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.01.29. 18:33:42

Pont, hogy bűnös élvezetnek tökéletes A Nagy Fal, kb. mint Emmerich fénykorában. Persze, az összes klisébe belegyalogol, a végén már szinte röhejes, ahogy mindig az utolsó pillanatban, lassított felvételben ugranak el a szörnyek elől (akik eleve szerintem egy beteg ötlet voltak), de ugyanez valahol kifejezetten menő és magával ragadó is. Ráadásul nincs ez az össze-vissza vágott, kaotikusságba fulladó megalománia benne, ami a BvS-től a Transformersig a modern blockbusterek többségét jellemzi, az akciójelenetek profik és esztétikusak, és 160 helyett 103 perc alatt véget ér. Szóval ha tényleg csak egy agykikapcsolós, "csakszórakoztatniakar" filmet keresünk, én nem látok olyan nagy problémát.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.01.29. 18:52:02

@danialves: te: "csak egy agykikapcsolós, "csakszórakoztatniakar" filmet keresünk"
én: "egy egyszer nézhető kamu-történelmi látványmozi, CGI-szörnyekkel" -
- valahol itt találkozik a véleményünk.

De én nem "csakszórakoztatniakaró" filmet kerestem! :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.01.29. 19:07:48

@Werewolfrulez: Akkor most kéne azt a közhelyet betolnom, hogy "nem tudom, mit várt a poszt szerzője, egy Oscar-díjas művészfilmet?"... :P
Mondjuk én eleve nem néztem ki sokat ebből, szóval ezért is csalódhattam kellemesen, nyilván ha a standardjeimhez mérem, akkor ez nem egy jó film (kb. 6,5/10), de akkor úgy fogalmaznám meg, hogy egy sikeres darab. Amit célul kitűz, azt meg is valósítja, én a kliséket sem éreztem olyannak, hogy azt várja, hogy földhöz vágd magad tőlük, és ez szerintem ritka jelenség úgy, hogy kb. minden más látványfilm a Trónok harca komplexitását és mélységeit célozza be a nagy CGI-pornó közepette, aztán mégis valami tankönyvi elrettentő példa lesz a végeredmény.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.01.29. 20:07:51

@danialves: nálam ez a film Az Egyiptom istenei, Halhatatlanok, Clash of Titans szintre lőtte be magát, pedig lehetett volna belőle 13. harcos-kategória is. Ha csak ennyi volt a célja, akkor oké :)
süti beállítások módosítása