Tágra zárt szemek / Eyes Wide Shut (1999)
2016. december 20. írta: FilmBaráth

Tágra zárt szemek / Eyes Wide Shut (1999)

Stanley Kubrick ennél a félresikerült alkotásnál sokkal méltóbb búcsút érdemelt volna

tagra_zart_szemek.jpg

Stanley Kubrick zseniális alkotásokat hagyott ránk, ezért különösen fájdalmas, hogy az utolsó filmje finoman szólva sem lett az igazi. Hiába vállalta el a főszerepet a kor Brangenilája, Tom Cruise és Nicole Kidman, mégis óriási bukta volt a mozikban. Nekem sem tetszett, túl zavarosnak találtam, sok év után újráztam, gondolván, felnőtt fejjel lehet, hogy másként fogom látni. Nos, sajnos nem, véleményem szerint ez az alkotás nem ér fel a mester legjobbjaihoz, egyszerűen unalmas lett, a főszereplők sem álltak mindig a helyzet magaslatán, pedig minden lehetőség adott volt egy társadalomkritikus alkotáshoz, amelyben az emberi lélek mélyén rejlő démonokkal való reménytelen küzdelemet és a kirakatéletet élő házaspárok kapcsolatának végtelen ürességét is ábrázolhatta volna a rendező szokásához híven zseniálisan, azonban sajnos megrekedt a külsőségeknél, az álom és valóság határán egyensúlyozó filmből hiányzik az igazán erős mondanivaló. Stanley Kubrick ennél a félresikerült alkotásnál sokkal méltóbb búcsút érdemelt volna.

Dr. William Harford (Tom Cruise) és felesége, Alice (Nicole Kidman) tökéletesnek látszó életet élnek, azonban amikor elmennek egy fényűző partira, mindketten bőszen flörtölgetnek, vagyis messze nem olyan meseszép a házasságuk, mint amilyennek talán maguk is hiszik, Aztán a doktor egy hirtelen döntés következtében egy orgia kellős közepén találja magát, amelyen nagyon gazdag és befolyásos emberek buliznak, ő pedig nagyon komoly bajba kerül...

Tom Cruise fogpasztamosolya és Nicole Kidman arisztokratikus szépsége jó választás volt a mintapár megtestesítőjeként, összességében mégis csalódást okoztak, mert sokszor nem tudtak mit kezdeni a szerepükkel, a mély jellemábrázolás nem mindig sikerült. Arthur Schnitzler Álomnovellájából készült a forgatókönyv, amelynek voltak zseniális húzásai, de sajnos elveszett a végtelen monológokban és az álom és a valóság olyan szintű keverékében, hogy a végén a néző csak zavartan néz ki a fejéből, és azt kérdezi magától, mi is volt a mondanivaló?

Pornográfnak lett kikiáltva ez a film, erősen korhatáros besorolást kapott, azóta az akkoriban nagyon merésznek számító orgiajelenetek ma már egy Trónok harca epizódba sem férnének bele érdektelenség okán, aki pedig azt hiszi, hogy jót csámcsoghat Tom Cruise és Nicole Kidman ágyjelenetein, az is csalódni fog. Erotikus alkotásról van szó, amelyben azonban a meztelenség csak polgárpukkasztás eszköze lett, nem pedig a mélyebb társadalomkritikáé, miközben a történet túlságosan elnyújtott és végtelenül unalmas lett, a szépen fotografált és koreografált jelenetek sajnos egyre jobban kiüresednek, a két és fél órás játékidőt nem sikerült érdemi tartalommal kitölteni, Kubrick-ot ezúttal cserben hagyta a zsenialitása (mivel elhunyt, mielőtt befejezhette volna a filmet, már soha nem tudjuk meg, hogy valóban ezt a végeredményt szerette volna vászonra vinni, de ez sajnos nem sokat változtat a végeredményen).

tagra_zart_szemek2.jpg

A zene varázslatosan szép, de ez nem elegendő ahhoz, hogy maradandó élményt nyújtson a film. A fülledt erotika meglepően hiányzik az alkotásból, annak ellenére, hogy tele van akkoriban felkavarónak minősülő jelenetekkel, de mivel hiányzott a képek mögül az igazi tartalom, és hiába szándékosan lassítottak, álomszerűek a jelenetek, mégsem tudnak filozófai mélységet adni a képsoroknak. A felső tízezer hazug világának bemutatása lett volna a cél, de az érdektelen szöveg, a látványorgiába torkolló kivitelezés miatt elveszett a mondanivaló, a lelkünk mélyén lakozó démonokkal való küzdelem pedig csak külsőségeiben nyilvánult meg, pont a lényeg, a belső lelki folyamatok ábrázolása hiányzott fájóan ebből a jobb sorsra érdemes alkotásból.

Óriási rajongója vagyok Stanley Kubrick filmjeinek, ezért nagyon fáj ezt leírnom, de ez az alkotás sajnos nem volt az a méltó búcsú, amit mester megérdemelt volna. Ezúttal nem működött a varázslat, nem gondolkodtatott el a film, inkább untatott, és bár voltak zseniális jelenetek benne, összességében felejthetőre sikeredett. Tom Cruise-t és Nicole Kidman-t simán lejátszotta a vászonról Sydney Pollack és Rade Serbedzija, és hiába ezt tartják Kubrick legszemélyesebb filmjének, mégsem éri meg a két és fél órát az életünkből.

5/10

A Tágra zárt szemek teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1111921371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Qtya90 2016.12.21. 19:19:17

lehet azért mert ez nem az a film amit ő akart? Coppola anno elhatárolódott attól az Apocalypse Now megvágott/cenzúrázott verziójától... Kubricknak nem volt lehetősége elhatárolódnia, talán van köze ahhoz hogy kicsit másmilyen körök dolgaiban vájkált?
süti beállítások módosítása