Suicide Squad - Öngyilkos osztag / Suicide Squad (2016)
2016. augusztus 04. írta: !Márk!

Suicide Squad - Öngyilkos osztag / Suicide Squad (2016)

maxresdefault_20.jpg2016 egyik legjobban várt mozijával kapcsolatban mindenkinek megvolt a maga véleménye. Most, hogy már be is mutatták a filmet, a kritikusok ítéletei legalább annyira megosztott, mint amilyen a trailerek után is volt. Persze fontosak az előzetes elvárások, hiszen képesek merőben befolyásolni a végeredményről alkotott gondolatainkat. Viszont az olyan filmek, mint az Öngyilkos osztag esetében, nem értem a megoszló kritikák okát. David Ayer filmje ugyanis nem árult zsákbamacskát: már hónapokkal a premier előtt lerítt az Öngyilkos osztag alapjairól, hogy ez nem lesz más, mint egy képregényes akciózúzda, különösebb elmélkedések és filozófiai mélységek nélkül. A hangsúly ezáltal sokkal inkább a karakterek közti kémiára és az akciójelenetek koreográfiájára, kidolgozottságára tevődött át.

A történet szerint egy brutális erejű nem humánus entitás tartja rettegésben a várost. A kormány pedig úgy látja, hogy esélyük csak úgy lehet a harcban, ha egyfajta zsoldosokként bedobják a mély vízbe a környék rosszfiúit, Persze az akció csak hosszas alkudozások és kompromisszumkötések árán jön létre, de a terv végbemegy, innentől fogva pedig már csak a misszió sikeressége kérdéses.

enchantress-secret-plan-revealed-by-suicide-squad-trailer-easter-eggs-enchantress-has-in-854077.pngAz a fajta műfaj, amikor a különálló egyéniségeket, színes karaktereket összeverbuválják egy ütőképes csapat megalkotása végett, ne egy új keletű dolog. Az viszont már kicsit érdekesebb felállás, mikor alapvetően negatív figurákat egyesítenek egy nemes cél érdekében. Dicsérendő, hogy Ayer úgy tudta eszközölni ezt az alapkoncepciót, hogy nem válik ellentmondásossá, nem hazudtolja meg önmagát. Nem lesz egy csapásra megtérült igazságvédelmező az osztagból, csak azért vállalják a balhét, mert muszáj nekik. Minden romlottságuk ellenére olyan árnyalást kapunk róluk, amik képesek azért szerethetővé tenni őket. Persze nem a legkidolgozottabb módon kapunk betekintést a karakterek hátterébe, de egy ilyen tömény akciófilmnél nem is ez az elsődleges szempont. Minimálisan annyi szimpátiát árasztanak ezek a szereplők magukból, hogy tudjunk nekik szurkolni, a felfogásukat ne támogassuk.

Erre a tényezőre a színészek is elég ügyesen rásegítettek. Margot Robbie abszolút viszi a prímet Harley Quinn-ként, Will Smith kisujjból kirázza a profi bérgyilkos Deadshot-ot, és Jared Leto is egy emlékezetes, méltó Joker-alakítást tesz le az asztalra. A stábtagok jól mozognak együtt, látszik, hogy élvezték a forgatást, ami a későbbi végeredményen is meglátszik. Jó a színészvezetés, a csapattagokat is profin építi be a film a történetbe, a hangulat pedig egész egyszerűen frenetikus. Szinte vibrált a vászon, áradt a filmből egy hihetetlenül stílusos és szemtelen profizmus, amire a szenzációsan kiválasztott betétdalok csak rátesznek egy lapáttal. Ellenben az eredetileg a filmhez komponált zenék sajnos elég középszerűek.

Képi humorban is erős az Öngyilkos osztag, noha nem a klasszikus, térdcsapkodós, sírva röhögős jelenetektől lesz emlékezetes darab. Inkább apróbb kis szegmensek bukkannak fel időnként, amik megmosolyogtatják az embert, és abban is biztos vagyok, hogyha másodszorra nézem meg a filmet, fel fognak tűnni olyan humorelemek, amik elsőre nem szúrtak szemet. Viszont a sok pozitívum mellett azt is meg kell említeni, hogy a film utolsó harmada kissé jellegtelen zúzásba torkollik, amire mindent rá lehet sütni, de azt, hogy eredeti lenne, aligha.

Ha az ember a helyén tudja kezelni a filmet, akkor páratlan élményben lehet része. Egy pörgős adrenalinbomba az Öngyilkos osztag, amit jó szívvel tudok ajánlani mindenkinek!

9/10

Az Öngyilkos osztag teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr848933896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xclusiv 2016.08.05. 22:35:31

ubazz.
Ezt valami automatával fordítottátok és nem volt egy magyarul tudó ember aki átnézze, vagy hogy a fenébe jött ez össze? És miért került ki ekkora szemét az i2 címlapra?

"nem humánus entitás"
"bedobják a mély vízbe a környék rosszfiúit"
"a terv végbemegy"
"a misszió sikeressége kérdéses"

Eddig jutottam az olvasásban. Ez miez?

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.06. 00:00:03

@xclusiv: Konkrétan a filmben is elhangzik a "nem humánus entitás" kifejezés. A többi kifejezés pedig tökéletesen megfelel a magyar nyelv szabályainak, legfeljebb számodra ismeretlenek ezek a kifejezések. Amúgy pedig azoknál a kritikusoknál, akik hivatásból, pénzkereseti célból írnak, előfordulnak ezeknél jóval cifrább, nyakatekertebb szakkifejezések is, legyen szó akár nyomtatott, akár online formátumról. A kommented alapján arra gyanakszom, hogy Te még egy kezdő, szárnyait bontogató troll vagy, aki próbált nagyot mondani, de nem igazán jött össze. Szép napot, köszi, hogy benéztél!

xclusiv 2016.08.06. 23:46:58

@Power...: "Konkrétan a filmben is elhangzik a "nem humánus entitás" kifejezés."

Hát akkor annak a fordítónak is gratulálok ehhez a szép leiterjakabhoz...

"A többi kifejezés pedig tökéletesen megfelel a magyar nyelv szabályainak, legfeljebb számodra ismeretlenek ezek a kifejezések."

Nem az a kérdés, hogy a szó szoros értelmébben nyelvtanilag helyes-e, mert az. Csak kurvára magyartalan.

Lásd: "terv végbemegy" - 8 darab találat gugliban, ebből 1 ti vagytok.
vs. "terv megvalósul" - Nagyjából 8 150 találat

Másik: "misszió sikeressége" - na erre 37 találatot dob a gugli, egyik nyilván ti vagytok, a többi meg honvedelem.hu és hasonlók, hát katonáék felé is érdekesen beszélnek, de ott még értelme is van.
De le lehet írni magyarul hogy a "küldetés sikere", erre dob bő 3k találatot a gugli.

Jé, lehet magyarul is írni...

Amúgy pedig azoknál a kritikusoknál, akik hivatásból, pénzkereseti célból írnak, előfordulnak ezeknél jóval cifrább, nyakatekertebb szakkifejezések is"

Csakhogy ezek nem szakkifejezések, hanem szar, magyartalan megfogalmazások. Egy google translate-től rendben van hogy így fordít, de magyar ember magyarul nem mond ilyet. És nem magyarkodásra akarom kihozni ezt az egészet, de olvass el 1-2 írást mondjuk Worluktól vagy Sixxtől, hátha megérted mire gondolok.

"A kommented alapján arra gyanakszom, hogy Te még egy kezdő, szárnyait bontogató troll vagy, aki próbált nagyot mondani, de nem igazán jött össze. Szép napot, köszi, hogy benéztél!"

Nem, rutinos troll vagyok, valszeg már bőve trollkodtam az interneten amikor az első kommentedet ellőtted valahol.
Csak hát az a helyzet, hogy nem tudtál érdemben reagálni a konkrét kritikára, "kritikuskám". Szép napot, és köszi, hogy legalább próbálkoztál.

ngbr 2016.11.30. 11:01:39

9/10 ??? Tudom, a kritika szubjektív műfaj, de ha ez 9/10, akkor kb. az összes többi 2016-os blockbuster 10/10!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.08.09. 12:17:27

Öngyilkos osztag (2016): nem értem mire fel a nagy utálat, jó kis közepes film ez. Képregényfilm is volt már gyengébb ennél, és nem csak DC (igen, az MCUban is), és 2016 után is.
az OST-ja kifejezetten jó, a cast is, egyedül Joker szar, de ő nagyon. Félre is értették alapból, meg sima gengsztert csináltak belőle, holott sose volt az.
Jah, és Batfleck is szerepel, ő jó volt nagyon.
Értem már egyébként, hogy miért Harley az új femme fatale minden comic conon, és farsangon ezóta.
Az igazi baj vele, hogy nem csapatfilm. Vannak akik csupán hátterek (Krok, Bumeráng, Katana). De majd hátha az új filmben sikerül ez is.
A történet csupán alibi, hogy a rosszak jók lehessenek.
Egy normális rendező (rád nézek Gunn), és rendes forgatókönyv (ismét rád Gunn) és a folytatás/reboot hatalmas pozitív meglepetés lehet majd. Kíváncsi vagyok kit tart meg a brigádból.
süti beállítások módosítása