Villámkritikák: A meghívás /The Invitation (2015), A mobil / Cell (2016)
2016. július 11. írta: Werewolfrulez

Villámkritikák: A meghívás /The Invitation (2015), A mobil / Cell (2016)

Egy baljós meghívás és egy még baljósabb telefonhívás

theinvitationi-1.jpg

A meghívás / The Invitation (2015)

A The Invitation esetében az a legjobb, ha semmit nem tudsz a film történetéről, és egyáltalán nincsenek elvárásaid. A mozi nyújtotta élmény 90 %-át ugyanis az adja, hogy nem tudhatod, mire számíthatsz tőle. "Fekete lónak" készült a film, és ezt pofátlanul ki is használja. Karyn Kusama, az Aeon Flux és az Ördög bújt beléd jobb sorsra érdemes rendezőnője iszonyú profin játszik még a legrutinosabb horrror/thriller néző figyelmével és gyanakvásával is. Csak úgy kapkodjuk a fejünket minden baljós mozzanatra, szünet nélkül fokozódik a feszültség, és képtelenség eldönteni, hogy akkor most a főhős Will (Logan Marshall-Green a Prometheusból, aki szerény véleményem szerint a szegény ember Tom Hardyja) reagál túl mindent, amikor többedmagával vendégségbe megy a volt feleségéhez és annak fura új férjéhez, vagy itt tényleg valami baljós dolog készülődik?

A meghívás nem értelmezhető tisztán sem thrillerként, sem igazi horrorként, sem a veszteségről szóló kamaradrámaként. A meghívás olyan filmes bűvésztrükk, ami az imént felsorolt zsánerek elemeiből egy igazi hullámvasutat generál a nézőnek. Ez a hullámvasút nem sikongatásoktól és éles fordulóktól hangos, inkább tenyérizzasztó kapaszkodás, feszült figyelem, és zavarodott találgatás jellemzi. A történet legvégére azért alább hagy a feszültség, és kicsit billegnek az események mozgatórugói is, de mindenképpen egy kifejezetten egyedi élményben lehet része annak, aki végignézi Kusama patentül kivitelezett, és a figyelmet mind nagyszerű színészeivel, mind gyönyörűen komponált képeivel, mind hangulatos és súlypontosan elhelyezett zenei aláfestésével lekötő filmjét.

Ez a mozi többet is érdemelne, mint egy villámkritika - ám ha túl sokat mesélnék róla, pont a lényegét ölném meg. Egyszerűen csak nézzétek meg!

 8/10

A film teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán.

cell2.jpg

A mobil / Cell (2016)

Megfigyelésem szerint a horrorfilmeknél soha nem a kis költségvetésből van a baj, hanem a kreativitás hiányából. A mobil című Stephen King-adaptáció sem azért lett erőtlen alkotás, mert a robbanások és füstfelhők gagyi számítógépes effektekkel lettek megoldva, vagy mert a három főbb szereplőn (John Cusack, Samuel L. Jackson, Isabelle Fuhrman - remélem az első kettőtől az 1408-at, és a harmadiktól az Orphant mindenki ismeri) kívül lényegében csak zombistatisztákra volt pénz. Nem, az igazi gondok abból fakadnak, hogy a relatíve akciódús és eléggé atipikus King-kötet erősségeit Tod Williams másodvonalú rendezőnek még csak felerészben sem sikerült átültetnie mozgóképre. Mi volt a jó a könyvben? King megpróbált egy trendi alapötletből, a mobilon sugárzott agyzavaró jelből kiindulva némi reformot belevinni az agyonhasznált apokaliptikus-zombis zsánerbe. Williams ezeket az újításokat csak ímmel-ámmal, kiherélve, széttördelve adja vissza, pl. a kvázi-állábként a telefonemberek által "kinövesztett" Rongyos Ember itt egyszerű mumussá degradálódik; a mobilzombik fejlődése ugyan megvan, de nem a könyv által kijelölt irányokba halad, stb. King néhány nem túl mély, de gyors és határozott vonással rajzolta fel hőseit, Williams meg csak maszatol, szereplői ugyanazt ismételgetik magukról újra meg újra (Jackson karaktere mindent elvesztett már régebben, Cusack karaktere megy a családjáért, etc.). A drámaiság nem volt erős oldala a regénynek, és erre pont ezt igyekszik kihangsúlyozni a rendező, és hát persze, hogy nem ér el sikert vele... sajnos még az amúgy profi színészek sem tudnak csodát tenni, mivel ők meg egész egyszerűen nincsenek rendesen instruálva.

Ami némileg megmenti a filmet, az az, hogy a készítők az ijesztő és az akciódús jeleneteknél egész jól odatették magukat. Így a Lüktetés utáni pillanatok, illetve a telefonemberek támadásai elég ijesztőek és energikusak ahhoz, hogy felrázzák a nézőt a ritmustalanul vánszorgó, kábé végig ugyanabban a parkban felvett utazás unalmas pillanataiból.

Sajnálom ezt a feldolgozást, mert egész jó filmélményt is adhatott volna, ha egy kicsivel ügyesebb rendező veszi kézbe a projektet, aki értőbben nyúl hozzá az alapanyaghoz. Azt nem tudom, hogy a forgatás és a forgalmazás során bekövetkezett malőrök (elég hányattatott sorsú volt ebből a szempontból a mozi) mennyiben befolyásolták a film minőségét, de utólag már kár is ezen rágódni. Így vagy úgy, de ez az alkotás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

5,5/10

A film teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr988873806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.07.13. 23:36:34

Az Invitationre igaz, amit írsz, csak nekem pont az volt a bajom, hogy ez a film végeredményben egy nagy semmi. Megnéztem, és ott ültem a moziban, hogy akkor ez most végül is miről akart szólni? Tök jól felsorol egy rakás zsánerelemet, csak éppen nincs benne koncepció.

Cell pedig asszem akkor kimarad az életemből, a legjobban arról győztél meg, hogy inkább olvassam el. :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.07.14. 07:49:14

@danialves: Invitation: - SPOILER - szvsz arról akart szólni, hogy néha a legrosszabb félelmeink is valóra válnak, és éppen ezért akkor is ragaszkodnunk kell az igazunkhoz, ha mindenki - még kicsit mi is - hülyének meg paranoiásnak hisz bennünket...

A mobilt olvasd el nyugodtan, bár nem King legerősebb könyve. Horrorfact: nekem megvolt a kötet, de kölcsön adtam egy srácnak, aki tragikus hirtelenséggel elhunyt, és utána nyoma veszett a könyvnek. Morbid, de igaz történet :(

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.07.14. 14:11:47

@Werewolfrulez: De ha ez az üzenet, akkor elég sok volt a felesleges sallang, ellentétben mondjuk a Take Shelterrel, ami szerintem sokkal céltudatosabban és elegánsabban ragadta meg ugyanezt a témát. :/
süti beállítások módosítása