Sorozat: Trónok Harca - 6. évad
2016. június 27. írta: FroG

Sorozat: Trónok Harca - 6. évad

Bekövetkezett az, amiről bár eddig is tudtunk, nem mertünk gondolni rá: véget ért a Trónok harca 6. évada, és ismét egy évet várhatunk arra, hogy folytassák a történetet. Egy évad "várás-indexét" minden esetben növeli az, hogy milyen volt az előző, ebben a tekintetben pedig a 6. felvonás tökéletes táptalaj volt arra, hogy várjuk a lassan már a finist jelentő 7. etapot. Jajj, de hosszú egy év lesz ez. A cikk spoilermentes.

Anno az évad első részéről szóló cikkemben említettem, hogy a megszokottnál valamivel jobb felvezetőt sikerült összehegesztenie a készítőknek, ez egyrészt örvendetes volt, mert végre nem a szokásos évadeleji tökölődéssel kellett foglalkoznunk, hanem a sztori által keltett hullámokra felülvén bátran vitatkozhattunk a folytatásról. Ugyanakkor ez a nagyszerű nyitány valamelyest magában hordozta azt a kellemetlenséget, hogy talán az első részt követő epizódot fáradtabb tempóban haladnak majd, viszont ezt szerencsére sikerült elkerülnünk, egészen az ötödik epizódig.got64.png

Azonban az évad első öt része abszolút kiváló volt, óriási érzelmi zenitekkel, amelyek a Trónok harca legjobb pillanatait idézték fel, olyan nagyszerű élményt okozva, melyek garantáltan ott marad a sorozatrajongók szívében. Ennek ellenére a 6. a 7. és a 8. epizód nem igazán tudott felnőni az évad első feléhez, és újra elkezdtek hangosodni azok a hangok, amelyek komótos időhúzást kiáltoztak, és sokszor sajnos jogosan emelte fel a hangját az elégedetlen közönség. Voltak olyan szálak, amelyek abszolút "időlopásnak" tűntek, pl. Sam története, amelyből vélhetően csak a következő évadban fog valami olyan kisülni, amely új fényben világíthatja meg azt a teszetoszaságot, amit itt produkáltak vele a készítők.

Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy egy sorozatnak muszáj valamikor építkeznie, és épp emiatt nem lehet minden rész a szó szoros értelmében vett izgalombomba, néhány epizódot be kell áldozni azért, hogy több másik megalapozott csavarokat, valóban megrázó történéseket, és előremutató karakterfejlődéseket tudjon adni a nézőknek. Ezek felvezetés nélkül csak felületes dolgok lennének, amibe ugyanúgy belekötne a közönség, mint a 6.,7.,8. epizód kissé lomha tempójába. got63.png

A 9. és a 10. rész pedig pontosan azt mutatta meg, hogy a türelem rózsát terem. A készítők ugyanis olyan évadfinálét rittyentettek össze, amely a sorozat talán legjobbja, megfűszerezve egy kiváló csatajelenettel, valamint olyan történésekkel, amelyek már a végjátékot idézhetik elő, persze a Trónok harcában sosem lehet tudni, hogy melyik karakter milyen sorssal ér véget, vagy hogyan emelkedik fel.

A hagyományokhoz híven erős 9. epizód megmutatta, hogy a sorozat készítői végre mernek filmesként gondolkodni, és olyan beállításokat használva alkották meg a grandiózus csatajelenetet, melyek bármelyik Hollywood-i gigaprodukcióban elfértek volna. Egyébként az évadról általánosságban elmondható, hogy a korábbi csorbákat kiküszöbölendő a látvány egy sorozathoz mérten nagyszerű, és nem lóg ki úgy a lóláb, mint mondjuk Daenerys előző évadbeli sárkánylovaglásánál.

Mindenesetre az elégedetlen hangok ellenére a Trónok harca 6. évada még a három kissé lassabb rész ellenére is az egyik legkiegyensúlyozottabb tudott lenni az eddigi 6 közül, olyan eseményekkel, amelyeket már régóta vártunk, vagy amelyek mellbevágó meglepetést okoztak. A valódi záró epizód, azaz a 10. pedig olyan dolgokkal operált, hogy garantáltan a körmünket fogjuk rágni jövő április-májusig, amikor végre megtudhatjuk, mi lesz a kedvenc, vagy utált karaktereink sorsa. Jajj, de hosszú egy év lesz ez.

A Trónok harca teljes adatlapja a Magyar Filmadatbázis (MAFAB) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr688847420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.06.27. 14:14:02

Engem annyira a lassúság sem zavar, inkább a kínos megoldások (Arya), meg néhol már túlzásba vitt kapkodás (néhány szereplő már lassacskán teleportál), illetve a Jon kapcsán elkezdett fanservice, ami azért pont ennek a sorozatnak soha nem volt sajátja. De ezt leszámítva tényleg az egyik legkiegyensúlyozottabb és legjobb évad volt, egy mindent felülmúló évadzáróval.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.06.27. 14:57:23

@danialves: Szerintem nem feltétlenül volt a Jon-eset fanservice, ezt a dolgot majd a történet, vagy a karakter betetőzése fogja megválaszolni.

tonks 2016.06.27. 19:37:06

Csatlakozom, remek évad volt, szinte vártam az új részeket, ami évek óta nem fordult elő.
Ami tetszik, h végre nem aprózódnak el a szereplők hanem találkoznak és tömörülnek, még akkor is, ha minden viszály nevetséges a Mások és a sárkányok harcához képest. Gondolok itt Cersei-re.

A fináléban (a zenén kívül) a Falról elejtett infó tetszett a legjobban, h nem lehet egy Másnak csak úgy átsétálni rajta, ugyanakkor ezredjére gondolkodok el azon, h a múltbeliek mekkora zsenik voltak a mostaniakhoz képest, ill. hogy nagyon remélem, hogy a Hét Királyság felbomlik (aktuálisan szólva nyomnak egy Brexitet).

Jon fanservice meg van, korábban ha bármelyik karakter elment vhova, ahol kard is van, akkor aggódtál érte, a mostani csatánál meg eszembe se jutott, hogy meghalhat, vagy hogy komolyabban megsérülhet. Nyilván a karakterén nagyot dob a származása körülötti rejtély, de nemrég olvastam valahol, h valaki már Danyvel boronálja össze, meg most ő a mindenki által legismertebb szereplő. Szerintem.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.06.27. 21:49:36

@tonks: Spoiler

A Fal alatt lévő varázslatok nem biztos hogy érnek valamit, ugye a Holló barlangja is védve volt, egészen addig amíg Brann kezére nem került az Éjkirály jele. Kíváncsi leszek, ebből mi lesz.

elemes 2016.06.28. 06:22:03

Kívülállóként nézve a GoT rajongókat nem látok különbséget bármely szappanoperához képest.

tonks 2016.06.28. 08:08:25

@FroG: Spoiler
igen-igen, Brannek pont ezért nem igen kellene visszatérnie Westerosba. A varázslatok azért is tetszenek, mert eddig nem értettem, mire várnak a Mások, ha nincs is elég hideg egy nagy rohamra, de már rég ott szobrozhatnának a Fal előtt.

Netuddki. 2016.06.28. 08:11:08

Jól elhúzták mint a rétestésztát. Láthatólag a készítők az időt húzzák, hátha Martin bátyának közben megjön az ihlet. Szaharából meg nem lehet várat építeni. Egy évadnak egy könyvnek kellene lenni normális esetben, ez az évad csak egy sovány kis füzetecske volt.

Netuddki. 2016.06.28. 08:16:44

@tonks: "A fináléban (a zenén kívül) a Falról elejtett infó tetszett a legjobban, h nem lehet egy Másnak csak úgy átsétálni rajta"

Martin biztosan nem követett volna el ekkora hibát. Bár, ki tudja.
A másokat csak a hideg tartja vissza, a fal csak ideiglenes akadály. Amit meg is lehet kerülni ha befagy a tenger.
A főhadiszálláson randalírozó zombiról meg nem is beszélve.

Jazo 2016.06.28. 08:38:50

Amilyen érdekesen indult, hamar átment kicsit amolyan "filler" stílusba. Persze nincs ezzel gond, csak remélhetőleg nem igazak a pletykák, hogy már csak 1 évvad lesz, mert ilyen tempóban sehova nem jutnak el és a befejezés egy összecsapott valami lesz. Pedig még jönnie kellene legalább 1 évadnyi háborús hadjáratnak a sárkányokkal és szintén legalább 1 évadnyi háborúnak a White Walker-ek ellen...amiben remélhetőleg a sárkányok szintén szerepet kapnak.

Ami nem tetszik, csak az ami korábban sem tetszett, hogy a Brandon / Children of the Forest vonalat megint félretették, miközben az az egyetlen rejtélyesnek, érdekesnek látszó szál a filmben. (lehet hogy el kellene kezdenem olvasni a könyveket...)

Lady Ann 2016.06.28. 10:12:27

Legalább végre kiderült, hogy Kisujj miért borította ki a szarosbödönt, már ezért megérte megnézni.
Az tetszik, hogy végre mindenki megindult, a dolgok a helyükre kerültek és minden előremutat a végjáték felé.

nem várt fordulat 2016.06.28. 10:50:44

@Jazo: Én úgy tudom, hogy még kettő lesz.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.06.28. 11:38:41

Varys hogy a tökömbe volt Dornban, majd rá öt percre Danny hajóján? Egyébként a Királyváras rész a zenével együtt nagyon ütött.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.06.28. 11:46:49

@Firestarter.18: állítólag időcsusztatas volt, és nem egyszerre játszódnak a dolgok. Ha figyelted, a végén a Martell - hajók is ott voltak Dannyvel.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.06.28. 11:54:55

@FroG: Ez akkor is oltári béna megoldás. Meg amúgy is, ha szövetség köttetett, akkor Varys meg az egész Martell flotta minek hajókázott fel északra, ha úgyis visszajönnek délre? De nyilván csak kukacoskodok :)

aegithalos 2016.06.28. 12:26:34

@elemes: Kivulallokent nezve en elhiszem, hogy ez tobb egy szabvany szappanoperanal. Es tudod mit: ez a feltetelzes nem okoz fajdalmat, ugyanolyan szepen kel fel reggelente a Nap, mintha sznobkodnek a GoT miatt.

zizi77 2016.06.28. 12:36:21

@Firestarter.18: Varys csak közvetítő. Szövetség akkor van, ha a vezetők ezt letárgyalják. Dany meg amúgy is szereti kézben tartani a gyeplőt. Egyébként én nem neki drukkolok. Sőt, szerintem a végén meg fog halni. Martin azt mondta keserédes befejezés lesz. Gyakorlatilag még bármi lehet.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.06.28. 12:40:56

@Firestarter.18: Hát elképzelhető, hogy kellettek a hajók az emberek elszállításához, csak nyilván ez még csapongóbb megoldás is. Értelmezzük úgy, hogy készítői szabadság :D

@zizi77: Szerintem sem ő "nyer" majd, valahogy túl egyszerű megoldás lenne, pláne a GoT-keretei között, ahol semmi nem fekete vagy fehér, és ahol a kézenfekvő dolgok végül mégsem lesznek azok. Mondjuk érdekes lesz, hogy Királyvárban ki állíthatja meg, épp legutóbb robbantotta fel az egyik nagy katonai stratégát, jelenleg meg csak Jaime van ott, aki ért valamelyest ehhez.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.06.28. 12:49:15

@FroG: @Firestarter.18: Bryan Cogman ezt írta a twitterére:
"Oh, one thing since a few people have asked me. The timelines of the various story threads don't necessarily match up all the time. This is to avoid things like, say, Arya spending four episodes on a boat."

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.06.28. 13:10:02

@aegithalos: annyival több mint amennyivel több benne a dugás csöcs meg vér

elemes 2016.06.29. 05:36:04

@aegithalos:

A könyv talán még jobb, amikor ugyanazt az eseménysort elmondja egy másik szereplő szemszögéből. A filmben ebből nem sok jön át.

Razzul 2016.06.29. 14:32:36

@tonks: A falat az emberek az Erdő Gyermekeivel közösen építették. Továbbá a könyvben volt róla szó, amikor Jon egyszer Mance-el beszélgetett, hogy a régi varázslatokkal teli világnak a helyét kezdi átvenni az emberek által épített.

Tehát a régi emberek nem feltétlen tudtak többet mint a mostaniak, csak más világban éltek.

Razzul 2016.06.29. 14:34:24

@danialves: Így van, ez teljesen érthető. A könyvben is így van. Aztán lehet én vagyok a hülye, amiért nem akarom 3 órán keresztül azt nézni, ahogy Arya, Varys meg Dany jobbra-balra hajókázik.
süti beállítások módosítása