Batman Superman ellen - Az igazság hajnala / Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)
2016. március 23. írta: danialves

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala / Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Best of minden, amit a szuperhősfilmekben utálunk

batman-v-superman.jpgBámulatos teljesítménynek tartom a Man of Steelt, ugyanis azt az egyedülálló hatást volt képes elérni, hogy minél többet gondolkodom rajta, annál kevésbé tetszik. (Abban sem vagyok már biztos, hogy tekinthetem-e még mérvadónak a kritikámat, mert az még valahonnan ennek a folyamatnak a közepéről származik.) Így magától értetődő, hogy hamar eltemettem a második részt, amely tájékán ráadásul már az első perctől sorakoztak a baljós előjelek, kezdve azzal, hogy a Warner mintha kétségbeesésében eresztette volna össze a karaktert Batmannel, félve attól, hogy egy újabb Superman-film senkit sem érdekelne. Aztán mind láthattuk az első képeket a depressziós Affleckkel, a magukat bőven túlvállaló előzeteseket, és a film mindenki szemében egyre inkább nevetség tárgya lett. Tudom, most kéne következnie egy nagy "de"-nek, azonban nincs semmi "de": a Batman v Superman pont egy olyan nagyravágyásában csúnyán hasra eső produkció lett, mint amit a Marvel mögött fényévekkel lemaradva kapálózó stúdiótól vártunk, hogy kiizzad magából.

Gyakorlatilag nem is kéne mást mondanom, mint hogy ez a film az a Warnernek, ami A csodálatos Pókember 2 volt a Sonynak: egy kétségbeesett kísérlet, hogy még relevánsnak éreztessék magukat az egyre inkább monopolizálódó szuperhős-piacon, egyben pedig egy filmben hozzák be az összes lemaradásuk az univerzumépítésben. Ennek megfelelően a Batman v Superman is két címszereplője mellett még felvonultatja azok összes releváns mellékkarakterét, Wonder Womant, sőt, egy rövid cameo erejéig még a jövőre érkező Igazság ligája film arcait is. Csak hogy szokás szerint a nagy igyekezetben nem marad senkire és semmire idő: a szereplők között ugyan patikamérlegen kiszámolva osztják szét a jeleneteket, de ezek 80%-a mintha tényleg csak azért lenne, hogy a vásznon legyenek, annyira irreleváns és funkciótlan.

Kapunk egy hevenyészett, 2 lépésből megoldható krimiszálat, amelyen Lois Lane és Bruce Wayne párhuzamosan dolgozhat, hogy aztán megtegyék teljesen triviális következtetéseiket, Clark Kentet egy már-már sértően leegyszerűsítő szerkesztőségi világba űzik két kiscica-megmentés között, Lex Luthor pedig... Nagyon jó lenne tudni, hogy vele mi volt a koncepció, a karaktert ugyanis egy összefüggéstelenül hadováló elmebetegnek írta meg a Terrio-Goyer páros, akit Jesse Eisenberg élete legnagyobb ripacskodásával kelt életre. Hozzáteszem, nemcsak Luthor szövegeit nehéz felfogni, de például Bruce álomjeleneteinek hála rendre átlépünk egy szürreális világba, amelynek azonban szintén nem látni funkcióját az eseménysorban. A rendszerező keret teljesen elveszik: 2 és fél óra sem elég arra, hogy egyértelművé váljon, mit tudnak a főszereplők egymás titkos identitásairól (egyáltalán van-e ennek bármi jelentősége is), és ha a motivációi nem is, legalább a céljai kirajzolódjanak Lex Luthornak - mintha ez az egész tényleg csak háttérzörej lenne a geekek nedves álmaként funkcionáló Batman-Superman csatában.

batman_6.jpgMert hiába az ambíció, a Batman v Superman csupa idejétmúlt megoldásból van összetákolva, legyen szó szuperhősök és szupergonoszok motivációiról (vagy éppen azok hiányáról...), az egymással eleinte bizalmatlan karakterek összeborulásáról, vagy éppen az eseményeket mozgató fordulatokról, az összkép pedig a maratoni méret ellenére is bántóan felszínes, ha újságírói munkát vagy afrikai hadurat kell megjelenítenie, de már egy egyszerű köszönőbeszédbe is beletörik az írók bicskája. A Marvelt majmoló alkalmankénti enervált poénkodás még szórványos kacajt sem tudott kicsikarni a közönségből, Hans Zimmer zenéjének önismétlő jellege pedig szintén nem az erőfeszítésről tesz tanúbizonyságot. Ettől függetlenül láthatóan volt valami koncepció az alkotók fejében, legalábbis a műnek szinte minden percét igyekeznek megtölteni egy hatásvadász közhelyáradattal jóról, rosszról, demokráciáról és önbíráskodásról, emberről és istenségekről, azonban a produkció elemi zavarosságában ezek inkább csak véletlenszerűen beszúrt, semmitmondó hívószavak. 

Ha a fentieket veszem, Zack Snyder még egészen jól kézben tartja ennek az ormótlan monstrumnak a gyeplőjét, Batman múltjának a korábbi művekben már ezerszer végigvett bemutatását például nagyon jó érzékkel oldja meg, és összességében is elmondható, hogy akár az Alfreddel alkotott szópárbajait, akár a gonosztevőkkel folytatott leszámolásait nézem, a Denevérember szálát kifejezetten jól vezényli le, jórészt Affleck korrekt játékának is hála. De nem csak egy jellegzetes Batmannel gazdagodunk, egyértelmű az az igyekezet is, hogy a legyőzhetetlenségéből eredő szuperhőse mellé egy sebezhető, emberi perspektívát képviselő társat állítson, aki ráadásul még Supermanből is képes előhozni a szenvedést, és ez ideig-óráig még relatíve korrekt módon sikerül is. Ugyanakkor Batman v Superman képtelen végigvinni ezt a vállalását, és hiába látunk egy stílusos kézitusát a finálé során, utána újra életbe lép a Man of Steel "rombolás=látvány" elképzelése.

A produkció nagy tragédiája tehát az, hogy jelen van benne az igyekezet, hogy reagáljon a világgal, a karakterrel, vagy éppen az elődjével kapcsolatos kritikákra (igaz, néha ezt már annyira túlzásba viszik, hogy minden egyes pusztításnál lelkesen bemondja valaki, hogy egyébként lakatlan területen történt), és fejlődjön, ugyanakkor összeroppantja a megfelelési vágy, hogy közben egy minden igényt kielégítő, nagyszabású képregény-adaptáció legyen, amely még egy nála is hatalmasabb folytatás alapjait fekteti le. Ezt pedig annyira fáradtan, felszínesen, ugyanakkor nagyképűen adja elő, hogy végeredményben nem hogy nem minden szuperhősfilm alfáját és ómegáját sikerült összehozni, hanem egy gyűjteményt mindabból, amit ezekben a darabokban utálunk.

4,5/10

A Batman Superman ellen - Az igazság hajnala teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr238512058

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Batman Superman ellen - Az igazság hajnala 2016.04.08. 10:01:21

-SPOILERMENTES- Óriási várakozás előzte meg Batman legújabb filmes fellépését, ugyanis azzal, hogy Ben Géza felöltötte a denevérjelmezt, végérvényesen a múlttá tette Christopher Nolan Sötét lovag-trilógiáját, és egy teljesen új fejezetet nyitott Gotha...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.03.23. 22:08:56

Pedig az előzetes vélemények alapján én már tényleg elkezdtem bizakodni. (Persze gyanús volt, hogy mindenki isteníti). Ám ezek (és a legtöbb kritika) alapján sajnos olyan lett, mint várni lehetett. Én még azért reménykedek, hogy nekem jobban fog tetszeni, mert én a moziban a MoS-t sem utáltam annyira (igaz nem is lelkesedtem érte, inkább mondtam korrektnek, mint jónak. Utólag azonban, ahogy kezelte Superman karakterét a film egyre jobban bosszant), mint sokan mások. Azonban ennek a filmnek nagyobb elvárásoknak is kéne megfelelnie... Azért abban még bízok, hogy Affleck tényleg jó (általában őt emelik ki), és, hogy ráalapozva (Snyder nélkül) legalább önálló Batman (illetve, ha Galdot is tényleg ilyen jó, akkor WW) filmeket azért kapunk.

Amúgy miután ma újranéztem a Superman-t, arra jöttem rá, hogy a WB már ott elbaszta az egészet, hogy eltávolította Donner-t, vagyis az egyetlen rendezőt, aki értette a karaktert és hű maradt annak szelemiségéhez (mondjuk lehet, hogy Singer is, de az a film olyan unalmas volt, hogy semmire sem emlékszem belőle) a Superman folytatások közeléből.

Na, sebaj szombaton majd megnézem a filmet, aztán gondolom én is leírom a véleményemet. Viszont kíváncsi vagyok, hogy ez a szinte általános negatív kritikai visszhang befolyásolja-e a DC terveit. Kibasszák-e Syndert? Előrébb hozzák-e az önálló Batman vagy Wonder Woman filmet (lévén, hogy a kritikusok többsége szinte csak őket dicséri).

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.03.23. 22:23:36

Pedig az előzetes vélemények alapján én már tényleg elkezdtem bizakodni. (Persze gyanús volt, hogy mindenki isteníti). Ám ezek (és a legtöbb kritika) alapján sajnos olyan lett, mint várni lehetett. Én még azért reménykedek, hogy nekem jobban fog tetszeni, mert én a moziban a MoS-t sem utáltam annyira (igaz nem is lelkesedtem érte, inkább mondtam korrektnek, mint jónak. Utólag azonban, ahogy kezelte Superman karakterét a film egyre jobban bosszant), mint sokan mások. Azonban ennek a filmnek nagyobb elvárásoknak is kéne megfelelnie... Azért abban még bízok, hogy Affleck tényleg jó (általában őt emelik ki), és, hogy ráalapozva (Snyder nélkül) legalább önálló Batman (illetve, ha Galdot is tényleg ilyen jó, akkor WW) filmeket azért kapunk.

Ahogy a mai nap folyamán újranéztem a Superman-t és arra kellett rájönnöm, hogy a WB/DC legnagyobb baklövése az volt, hogy elküldték Donnert a folytatásokból. Az egyetlen embert, aki a mai napig karakter hűen vitte vászonra Superman-t. (Jó lehet, hogy Singer is, de arra a filmet alig emlékszek, mert dögunalom volt)

Na, de most már késő ezen keseregni, majd szombaton megnézem én is a filmet, aztán leírom a véleményemet. Kétlem, hogy jelentősen eltérne az eddigiektől, de a remény hal meg utoljára. Ám arra azért mindenképpen kíváncsi vagyok, hogy ez a negatív megítélés mennyire fogja befolyásolni DC moziuniverzum sorsát. Kirúgják-e Snydert? Előrébb hozzák-e a Batman és Wonder Woman filmeket (lévén, hogy a kritikusok többsége szinte csak őket dicsérte)?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.03.23. 22:35:06

@The Man Who Laughs: Őszintén szólva szerintem a Warner magasról tesz arra, hogy milyen kritikákat kap a film, 350 milliós worldwide nyitóhétvégét jósolnak, innentől kezdve meg kb. a Zombielandes Woody Harrelson gif mintájára sírnak a kritikákon. Azért ahhoz valamit nagyon el kell rontani, hogy a pre-produkcióban kirúgjanak egy rendezőt a film éléről, arról nem is beszélve, hogy annyira rossz üzenetet küld, hogy többet veszítenek vele, mint amennyit nyernek. (ld. Fantasztikus Négyes)
Én is szeretnék hinni abban az illúzióban, hogy a stúdiókat érdekli, hogy mi mit firkálunk össze a blockbustereikről, vagy hogy egyáltalán az emberek nagy részének tetszik-e, de az a helyzet, hogy van az a szint, ahol ez már tökmindegy. Ld. még:
smokingbarrels.blog.hu/2015/11/09/az_unalomig_ismetles_izgalma

Ettől függetlenül annyi ráció van az elképzelésedben, hogy itt is láthatóan próbáltak valamit lépni a MoS-t ért fikázásra, de alapvetően szerintem nem fogják törni magukat, hogy boldoggá tegyék a nézőiket.

mindenusernamefoglalt 2016.03.26. 16:35:01

bár,már sajnálom ezt a névválasztást,de azért remélem nem lesz rögvest értéktelennek nyilnvánítva a kommentem(bár,továbbra is fenntartom,hogy ez a blog.hu-s kommentrendszer egy adag fos).

Szóval,amit mondani-kérdezni akartam,hogy ti "kritikusok",mégis mit vártok egy filmtől amiben egy több száz éves amazon,egy lényegében félisten-repülni tudó,szeméből lézert lövő-karakter és egy (bár személyes kedvenc) de akkor is minden szempontból overpowered karakter,azaz Batman adják a fő karaktereket?
Ez egy popcorn mozi,egy képregény adaptáció ,egy MESE. Olyan érzésem van amikor ezeket olvasom mintha összetévesztenétek ezeket a felnőtteknek szóló mesefilmeket a Saul Fiával vagy egy Coppola filmmel.
Még egy kérdés,mi ez a szösszenet a kritikából? "(igaz, néha ezt már annyira túlzásba viszik, hogy minden egyes pusztításnál lelkesen bemondja valaki, hogy egyébként lakatlan területen történt)" Kedves cikkíró,attól függetlenül hogy nem értünk egyet a film megítélésevel kapcsolatban,meg kell kérdezzem, láttad Te a filmet,vagy csak lelkesen lefordítottál egy cikket,és hozzáadtál 1-2 gondolatot,ugyanis egészen konkrétan egyetlen egyszer hangzik el ez a mondat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.03.26. 17:01:06

@egyfosezakommentrendszer: Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy ti kommentelők, mielőtt beírjátok ezt az elvárásos közhelyet, miért nem olvassátok el, hogy mit írtam pl. a Winter Soldier-ről vagy az X-Men: First Class-ről? ;) Szerintem 3-4-et elolvasva kiválóan meg lehet érteni, hogy mik az elvárásaim egy ilyen művel kapcsolatban, és nem kéne ilyen saulfiás szalmabábokat kitalálni...

"ugyanis egészen konkrétan egyetlen egyszer hangzik el ez a mondat."
Ez a mondat ebben a formában egyszer, de Doomsday feltűnésekor a tévéadás második mondata az, hogy még szerencse, hogy nincs munkaidő, mert nincs senki az utcákon, Batman pedig hangsúlyozottan azért viszi ki Gothambe, mert a kikötő lakatlan. Örülök, hogy segíthettem felfrissíteni az emlékeidet, illetve, hogy eszerint ezen kívül a világon semmi probléma nincs a kritikámmal. ;)
Az eredetiség meg nem tudom, miért akkora szívügyed, amikor a kommented első fele konkrétan akkora sablon, hogy ha eddig 20-szor nem láttam, akkor egyszer sem, de felhívnám akkor már a figyelmedet arra, hogy mivel világszinten embargósak voltak a kritikák, sajnos nekem is azelőtt kellett megírnom, hogy bárhol is egy szót olvashattam volna a filmről...

Egyébként meg (hogy legalább neked hasznos legyen ez a kötelező kör) a nickedet bármikor megváltoztathatod, méghozzá itt:
blog.hu/user/1074866/tab/settings

K.Leslee 2016.07.06. 15:22:21

Latszik hogy nincs valasztek filmekbol, hiszen arra vetemedtem hogy megnezzem ezt a katyvaszt bar nem ertem hogy mit vartam tole. A haromnegyedeig olyan kozepesen gyenge kepregenyfilm volt, viszont az utolso 20 perc mar kozel nezhetetlen. Zach Snyder meg maga hollywood oldala, minden alomgyaras klise benne van a filmjeiben es egyszeruen nem kepes fejlodni.
Eisenberg mintha a halalbol akarna visszarangatni a produkciot, de tul nagy faba vagta a fejszejet es a Joker-be oltott Social Network-os karakterevel pont annyira volt eroltetett mint maguk az esemenyszalak.
Felek leirni, de szerintem is Ben Affleck batman-je volt a leghitelesebb a filmben, bar az sem igazan a szinesz erdeme, hanem a filmet alapvetoen athato hiteltelensegnek tudhato be.
Ezen a ponton pedig senki ne merje kiragadni a 'hiteltelenseg' szot a kommentembol mondvan hogy ez csak egy 'mese'. Igen, lehet ezt jobban is csinalni, ahogy az X-men-eknek is sikerult peldaul. Pedig az is mese. Akkor ezek szerint a Son of Saul mar onmagaban azert jo mert a holokausztrol szol?Magyarazza mar el nekem valaki ezt a logikat!
Az emberek meg mindig nem ertik meg hogy attol mert valami kepregenyfilm meg lehet rossz. @danialves: -nek meg otszazszor le kell irnia ugyanazt, nem is ertem miert valaszol meg az ilyen kommentekre. Mar En unom olvasni, nem meg megirni ezt a sok repetitiv shit-et napi szinten.

K.Leslee 2016.07.08. 13:53:28

@danialves: nen tudtam hogy van ebbol extended, viszont amit en lattam az elegge az volt :-)
süti beállítások módosítása