Sorozat: Love, Marco Polo, F is for Family, Bojack Horseman
2016. február 22. írta: AldoWinnfield

Sorozat: Love, Marco Polo, F is for Family, Bojack Horseman

Ismét szétnéztünk egy kicsit a Netflix háza táján

love-rust-jacobs.jpg

Love - Első évad (2016-?)

Adott egy férfi és egy nő, akik egy tizenkettő egy tucat kis boltban találkoznak Los Angelesben. Mindketten életük egy nehéz időszakában járnak, éppen szakítottak a párjukkal. A férfi külsőleg egy Woody Allen klón, imádja a filmeket és írói álmokat dédelget. A nő majdnem egy tökéletes szőke szépség, mégis némileg slampos a kinézete, furán öltözködik és tele van lelki problémákkal.  A Love az ő történetük, és ez nem egy rózsaszín felhőkkel és nagy szerelmes monológokkal teli darab, sokkal inkább egy mérsékelten felturbózott, érdekesebb verziója egy közel sem tökéletes kapcsolatnak.  Magyar szemnek persze sok benne a fura dolog, hiszen mégiscsak más világ Amerika, de Judd Apatow és alkotótársai kifejezetten üdítően egyensúlyoznak a realizmus és a mesei túlzások között. Éppen ez a legnagyobb erénye a Netflix új sorozatának. Miközben a néző jólesőt nevethet a talán túlzottan is egydimenziósra fűzött mellékkaraktereken, az alkotóknak sikerül egy átélhető és érdekes párkapcsolati dramedy-t alkotni, amelyben sorjáznak a jó dumák, a pofás popkultúrális utalások és az igazán emberi momentumok. Még a sorozatkészítés színfalai mögé is benézhetünk: egy fiktív boszorkányos széria forgatása sok izgalmat tartogat. A színészek jók (bár Paul Rust kevésbé), a hangulat pedig valahol a független filmes vonal és a mainstream vígjátékok között található félúton. A Love érdekes, vicces, ügyes darab, egy hosszú estés sorozatfüggésre megfelelő anyag.

8/10

A Love teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

 Marco Polo - Első évad (2014-?)

la-la-et-marco-polo-07-jpg-20141210.jpg

Egy Netflix széria, amely nem nyerte el a kritikusok tetszését, a nézők viszont szerették. Mindkettő álláspontot meg tudom érteni. A Marco Polo ugyanis kiállásában nagyszerű: grandiózusak a képek, szépek a kosztümök, és úgy egészében jobban hasonlít egy mozifilmre, mint egy átlagos történelmi sorozatra. Ráadásul megvan az az előnye is, hogy a nézőt egy távoli országba repíti el, a régmúltba, így tökéletes kikapcsolódást nyújthat a modern világ taposómalmában. A bajok igazából nem itt vannak. A Marco Polo legnagyobb problémája, hogy túlzottan nyugati a gondolkodásmódja. Valahogy az embernek nincs meg az az érzése, hogy hiteles történelmi figurákat és helyzeteket lát (persze, nyilván nem is azok, de ettől még adni kellene a látszatra). Eleve az, hogy a sorozatban mindenki angolul kommunikál a másikkal, sokat elvesz az élvezeti értékből: vicces látni, ahogy mongolok, kínaiak egymás között eme ékes nyugati nyelven társalognak. Sajnos a szereplők nem túl érdekesek, többnyire jól ismert sablonkarakterek minimálisan módosított változatai, s a karakterépítés, a figurák árnyalása sem nagy erőssége a szériának. A történet lassan épül, és nem tartogat túl nagy izgalmakat. Az elvileg hamarosan érkező második évadnak lesz hova fejlődnie, de minden hibája ellenére a téma szerelmeseinek bátran ajánlható a sorozat.

6,5/10

A Marco Polo adatlapja a MAFAB oldalán

1200.jpg

F is for Family - Első évad (2015-?)

Egy átlagos amerikai család mindennapjai animációs köntösben? Láttunk már ilyet. Miben más az F is for Family? Nem tudom. Csak azt látom igazából, hogy miben lehet más majd akkor, amikor az alkotók levedlik első évados bizonytalanságukat és következetesen végig merik, végig tudják vinni azokat az elemeket, amelyek már most is kiemelték néhol a mezőnyből a sorozatot. Potenciál ugyanis van itt, rengeteg! Már eleve az nagyszerű lépés, hogy a hetvenes évekbe helyezték a cselekményt: lehet viccelni az évtized sajátosságaival, vagy éppen olyan részt írni, aminek az a fő szála, hogy a család feje minden vagyonát elherdálja egy új színes tévére. Az F is for Family akkor a legjobb, amikor bátran bemutatja a hétköznapi szenvedést, a(az amerikai) kisember küzdelmét és nyomorúságát, a középszerű élet buktatóit és szépségeit.  Minden apró, őszinte vagy éppen nyers, nagyszerű pillanatra jut azonban egy nem túl eredeti tanulság, minden emlékezetes karakterre egy sablonos figura és minden kacagtató poénra egy olyan, ami nem talál be. Jó lesz ez azért, csak ki kell forrnia a koncepciónak: az első évad hat része még nem volt elegendő arra, hogy igazán megtalálja a saját hangját az F is for Family.

6/10

Az F is for Family adatlapja a MAFAB oldalán

screen_shot_2014-10-03_at_1_59_45_pm_png.jpg

Bojack Horseman - Első és második évad (2014-?)

'You know, sometimes I think I was born with a leak, and any goodness I started with just slowly spilled out of me and now its all gone. And I'll never get it back in me. It's too late. Life is a series of closing doors, isn't it?" 

A Bojack Horseman egy animációs széria, amelynek egy ex-sorozatsztár ló a főszereplője. És fantasztikusan jó! Még akkor is, ha a színvonal nem egyenletes, mert igazából ez az egyetlen probléma. Az állatszereplőkkel (amelyek emberi vonásaik mellett mind megőriztek egy vagy több állati jellemvonásukat is) benépesített Hollywood nagyon vicces, a szatirikus hangvétel végigkíséri az epizódokat, amelyek nagy elánnal figurázzák ki a celeb-kultúrát és úgy általában a film és sorozatgyártást.  Ez azonban csak a felszín, a legjobb az az egészben, ahogy Bojack életét végigkövetve megismerjük ezt a rétegelt, összetett karaktert, aki amikor éppen nem süllyed bele az önsajnálatba, akkor nagyon szeretne megváltozni, másik ember... Pontosabban ló lenni. A főszereplő figura drámája, a sokszor depressziós, mégis kifejezetten humoros részek adják meg az igazi zamatát a Bojack Horseman-nek, amely egy kifejezetten érett, üdítően felnőtt sorozat.

8,5/10

A Bojack Horseman adatlapja a MAFAB oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr388408244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása