Dora - Szüleink szexuális neurózisai / Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern (2015)
2016. január 16. írta: Werewolfrulez

Dora - Szüleink szexuális neurózisai / Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern (2015)

Egy fogyatékos tinédzser erotikus ébredése és fájdalmas felnőtté válása

dora2.jpg

Természetesen soha nem akartok értelmi fogyatékos gyereket magatoknak, nem is nagyon tudtok mit kezdeni a témával, és emiatt ezt a filmet sem igazán akarjátok látni. Ez alap. Előre szólok: a fogyatékosság fókuszba helyezése miatt jelen kritikám tárgya kifejezetten kellemetlen és frusztráló élmény lesz az átlagos néző számára. Ha ehhez még hozzávesszük a készítőknek a szexhez való naturalisztikus hozzáállását és a szereplők lélekfájdalmainak módszeres kiteregetését, bizony hatványozottan állíthatjuk, hogy ez a produkció nem egy könnyű sétagalopp élményét nyújtja. A film befogadása embert próbáló feladat, viszont sokat adhat annak, aki hajlandó végignézni.

Az alkotás címszereplője egy fogyatékos lány (Victoria Schulz alakítása sokkoló erejű), aki 18 éves korában ugyanúgy elkezdi felfedezni a szexualitást, mint mindenki más - de az állapotából kifolyólag mégsem pont ugyanúgy teszi ezt, mint az emberek többsége. Dora sokáig gyógyszerek által eltompítva éli mindennapjait, mígnem egy napon az édesanyja (Jenny Schily nagyszerűen játszik) úgy dönt, hogy elég volt különféle szedatív szerekből. A film a lány "ébredésének" pillanatánál veszi fel a történet fonalát, innentől ismerhetjük meg Dora szüleit is (az apát alakító Urs Jucker közepes teljesítményt nyújt a szerepében, de mentségre szólva nem is írtak neki olyan markáns karaktert), akik egy újabb gyermek vállalásán fáradoznak, kevés sikerrel. Ebből az alaphelyzetből aztán egy érdekes, életszagú, néha a tűréshatárt feszegető történet kerekedik.

Tudom, ha horrorfan vagyok, akkor meg mit nyavalygok én mindenféle "tűréshatáron"? Hiszen nincsenek a filmben kiomló belek, félelmetes szörnyek vagy sokkoló hangeffektek... lelki szempontból viszont határozottan kemény élmény a produkció. Dora személyisége nagyon megosztó: külsőleg egyszerre vonzó és taszító jelenség; belsőleg a saját állapota felett érzett időnkénti kétségbeesése ("Nem akarok fogyatékos lenni!") nagyon érzékletesen kínzó, viszont vannak egyszerű boldog pillanatai is ("maci-a-málnásba"), ilyenkor meg inkább a szüleit sajnáljuk. A szülők gyermekvállalási "passiója" szintén egy megkerülhetetlen sarokpontja a filmnek. A két pólus (Dora és a két felnőtt) közötti sajátos kölcsönhatás jól előkészíti a terepet a szexuális ragadozó Peter (a Sils Maria felhőiből megismert Lars Eidinger kissé egyenetlen, de hatásos alakítást nyújt) megjelenésével mozgásba lendülő történetnek. Amikor a fiatal férfi belép a képbe, a produkció egyszerre tobzódni kezd a tinédzsereket érintő izgalmas témákban, amelyeket csak felnagyít a főszereplő lány kiszolgáltatott helyzete. Az alapvetően gyermekded és übernaiv Dora jogi szempontból cselekvőképesnek minősül, tehát önállóan dönthet a sorsáról, ami megint csak érdekes helyzeteket generál. A film kifejezetten kendőzetlenül, már-már hatásvadász módon közelíti meg az általa felvetett, a felnőtté válással kapcsolatos problémákat. Ugyanígy maróan szól a szülők, különösen a görcsösen teherbe esni igyekvő, lelkileg egyre inkább megroppanó anya érzéseiről.

dora1.jpeg

Okos, tartalmas film ez, komoly témákkal, hangsúlyos társadalmi érzékenységgel, ráadásul filmformanyelvi szempontból is ügyesnek minősíthető. A történet alapját a svájci próza- és drámaíró Lukas Bärfuss 2003-as, azonos című színházi darabja képezi. Sok színházi feldolgozás nem tudja eléggé kihasználni a film, mint művészeti ág eszközeit, ám a Dora esetében ilyen gond nincs: a svájci rendezőnő Stina Werenfels karakteres és a történet kereteihez képest kifejezetten látványos vizualitással álmodta mozgóképre az alapanyagot. Már Dora kezdeti eszmélése is ügyesen lett lekövetve a képalkotás eszközeivel, de az összeroppanás szélén táncoló anya finálébeli jelenete is nagyon mívesen megkomponált.

A filmben alkalmazott szimbólumok is hatásosak: Dora Peternek szánt gyümölcse, a köldökpiercing, a menyasszonyi ruha, stb, mind-mind igen kompakt és tiszta attribútumok, ritkán találkozni olyan alkotással, ami ilyen következetesen alkalmazza a tárgyakban kristályosodó gondolatiságot. Bár az alapul szolgáló színdarabot nem ismerem, vélhetőleg ott is megvoltak ezek a jól átgondolt tárgyi szimbólumok.

A fajsúlyos problémafelvetés mellett azért némi humor is megcsillan az alkotásban, ami igencsak elkél neki. Az olyan poén jelenetek, mint a Dora és Peter önfeledt karatéjozását bemutató, jól kiegyensúlyozzák az olyasféle gyomorforgató szegmenseket, mint pl. az iszonyatosan megalázó "édeshármas".

Ami a bevezetőben taglalt "kényelmetlenségén" kívül még komoly negatívuma a filmnek, az az, hogy fukarkodik a végkövetkeztetésekkel. Nem feltétlenül az a jó film, ami a néző szájába rágja a válaszait, de nekem bizony elég nehezen emészthető volt az, ahogy az egyes szereplők szálait a készítők "elvágták". Nemcsak dramaturgiailag, de gondolatiság szintjén sem nyújtott számomra teljes élményt a produkció. A játékidő felétől nyilvánvaló, kézenfekvő megoldást - amely Dora és az anyja helyzetét is rendezné - nem akarja kimondani az alkotás, de mást meg nem igazán tud mondani, ami összességében eléggé fejvakaróssá teszi a lezárást.

dora3.jpg

Nehéz volt spoilerek nélkül érdemben beszélni a filmről, nem is bűvészkedek tovább, úgysem akarom feleslegesen szaporítani a szót. Ha bírjátok a lelki szempontból embert próbáló, de komoly témákat feszegető, rendhagyó coming of age filmeket, vizsgáljátok be a Dorát.

7/10

A film teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr988260282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása