A 15 legjobb film 2015-ben - danialves szerint
2015. december 28. írta: danialves

A 15 legjobb film 2015-ben - danialves szerint

Tavaly azzal kezdtem az évösszegzést, hogy borzasztóan erős esztendőnk volt, 2015 pedig kellő kontrasztot nyújtott ahhoz, hogy ez így utólag igazolást nyerjen. Idén nagyjából ugyanannyi aktuális filmet sikerült megtekintenem (202-t a 173 helyett - ezek voltak azok tehát, amelyeket 2015-ben láthattam először bármilyen formában), de a színvonal messze nem járt ugyanazokban a magasságokban, elsősorban azért, mert rettentő sok csalódást kellett megélnem. Nem akarok és tudok nagy elemzésekbe bocsátkozni ennek kapcsán, de nem is zengenék siratódalt Hollywood haláláról, egyszerűen úgy tűnik (mint azt a nyári felhozatal esetében is elmondtam már) 2015 filmtermését egyszerűen eltolták 2016-ra a nagyobb stúdiók. De igazán a független és USA-n kívüli filmesek sem remekeltek, hiányoztak a The Babadook és a The Guest-fél kis gyöngyszemek, és míg egy éve ilyenkor már a reménybeli idegennyelvű Oscar-jelölteket éltettük, idén úgy néz ki, a Saul fia komoly kihívó nélkül száll versenybe (ez persze így megfogalmazva egyáltalán nem is baj). És persze részben az én hibám is, hogy tavaly két olyan produkciót is abszolváltam már a Birdman és a Whiplash révén, amelyek most sokat tudnának kozmetikázni a mezőny erősségén (és valószínűleg másoknál majd fognak is).

Ez azt eredményezte, hogy a 2014-es 20-as összeállítás belépőszintje most valahol a 11-12. hely tájékán lenne, ezt viszont abból a szempontból nem bánom, hogy így beemelhetek néhány olyan alkotást is, amelyeket egy éve vérző szívvel ki kellett, hogy hagyjak. (Nem annyira) fun fact még, hogy az itthon moziforgalmazásba nem került filmek aránya emelkedett a listámban 2014-hez képest, ugyanakkor ez akármilyen pesszimista képet is fest a magyar forgalmazás helyzetéről, mégis reménykeltő, hogy ebből a 6-ból 4 mű kapott végül legalább egy darab vetítést (örök hála a Frankofón Filmnapok, a Titanic, a Cinefest és az Anilogue szervezőinek ezért). De akármennyit is szaporítom a szót, a lényeg, hogy legjobbak mindig lesznek, úgyhogy most következzenek ők:

+1. A dokumentumfilmektop2015.jpg

Nem láttam belőlük annyit, hogy bármilyen listát is állítsak róluk, de úgy gondoltam, vétek lenne nem megemlékeznem a legjobb nem-fikciós alkotásokról így év végén. Úgyhogy listám kezdetén rögtön tisztelegnék az Orosz harkály - Citizenfour - Next Goal Wins hármas előtt, amelyek (ha nem választanám külön őket) biztosan előkelő helyet foglalnának el az alább következő rangsorban.

15. '71

(Kritika)top20151.jpg

Az északír konfliktus idején játszódó thriller az évnek és ennek a toplistának is kiváló felütése: ugyan nem szükségszerűen egy kerek film, azonban a műfaji elemeket szinte tökéletesen használja, és egy borzasztóan feszült másfél órával ajándékozza meg nézőjét. Tökéletességről nem beszélhetünk, ugyanakkor az általa remélt hatást kiválóan éri el Yann Demange műve.

14. Sicario - A bérgyilkos

(Kritika)top20152.png

Thriller után thrillerrel folytatom, habár a Sicario teljesen máshogy működik, mint a '71: Dennis Villeneuve a legkevésbé sem egy szabályszerű akció-thrillert szeretett volna készíteni. Ezt egyszerre lehet szeretni és utálni a produkcióban, ugyanakkor pattanásig feszített jelenetei, érett gondolatisága olyan erények, amelyek messze elhomályosítják az alkalmankénti narratív bukdácsolásokat.

13. Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

(Kritika)top20153.jpg

Alfonso Rejón-Gomez Sundance-győztes alkotása egy iszonyúan modoros indie-filmként indul, de végül a mesterkélt jelenetek alól egy tragikusan őszinte és szívhez szóló történet bújik elő. Ugyan dramedyként van mindenhol elővezetve, számomra a humornál sokkal jobban működött a drámai oldala, és lehet, hogy túlságosan erőltetetten szeretne egyedi lenni, de egy elcsépelt ötletet képes még így is sikerre vinni.

12. Kingsman: A titkos szolgálat

(Kritika)top20154.jpg

Matthew Vaughn Bond-szatírája egyszerre egy tökéletes blockbuster-formula és annak antitézise is: lényegében egy egészen klasszikus narratívát vezet elő, ugyanakkor nem hagy ki egyetlen ziccert sem, hogy annak legelhasználtabb pontjait valahogy kiforgassa. Legyen szó kémfilmes meta-utálásokról, a klisék visszájukra fordításáról vagy az überpolkorrekt, PG-13-as látványfilmes világhoz képest meglehetősen polgárpukkasztóan megjelenített erőszakról, a Kingsman pont azt a frissességet jelképezi, amit a hollywoodi tentpole-okból oly gyakran hiányolunk.

11. Shaun, a bárány

(Kritika)top20155.jpg

Az év legjobb animációja hatalmas meglepetésre a híres(?) sorozat filmverziója lett: a Shaun, a bárány egyetlen szó nélkül, bájos hőseivel, egyszerű, de mégis friss komikumával gyakorlatilag mindent vitt. Kissé nehezen indul be a film, azonban alkotói akkora szeretettel és odafigyeléssel munkálták ki minden részletét a zenétől kezdve a mondanivalójáig, hogy szerintem kevés néző van, akit ne tudna magával ragadni. Ez a produkció az élő bizonyíték arra, hogy az egyszerűség milyen nagyszerű képes lenni néha.

10. Sils Maria felhői

(Kritika)top20156.jpg

Oliver Assayas filmje akár az idei év Birdmanje is lehetne, nemcsak a showbiznisz által velejéig áthatott története miatt, hanem azért is, mert ezt egy remek metaforává alakítja a művészet átértékelődéséről és a hanyatlás elfogadásáról. A Sils Maria felhői tele van szellemes kiszólásokkal, többszörösen is egymásra utaló cselekményelemekkel, és ha a kissé felemás érzetet keltő befejezést nem számítom, az év egyik legjobban kimunkált gondolatiságával jelentkező alkotásáról van szó.

9. Mommy

(Kritika)top20157.jpg

Xavier Dolan pofátlanul fiatalon tudhat maga mögött egy rutinosabb alkotókat is megszégyenítő filmográfiát, azonban számomra első négy alkotásával egyelőre csak ígéretként maradt meg. Ez változott meg drasztikusan a Mommyval, amelynek képében egész eddigi pályafutása megkoronázásaként egy lenyűgöző drámát alkotott, szokásos módon visszafogott történetmesélésével, ugyanakkor egyéni látásmódjával és rengeteg érzelemmel.

8. Ex Machina

(Kritika)top20158.jpg

Alex Garland a kortárs sci-fi egyik királya volt eddig is forgatókönyveivel, első rendezésével pedig még magasabb szintre volt képes emelni művészetét. Az Ex Machina egy pazar zsánerfilm, amely ezt a besorolást nem használja kifogásként az egyszerűségre és a lebutulásra, hanem egy több szinten is intelligens élménnyel gazdagítja nézőjét. A koncepció átgondoltságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az alkotók még az ilyen látszólag apró húzásokra is mekkora hangsúlyt fektettek.

7. Cowboyok

(Kritika)top201510.jpg

Thomas Bidegain a kortárs francia drámák egyik legfontosabb alkotója volt eddig forgatókönyvíróként, első rendezésével pedig még magasabb szintre emelte művészetét. A Cowboyok egy manapság nagyon is érzékeny témát, a franciaországi muszlim fiatalok radikalizálódását kívánja bemutatni egy nagyívű, de mégis emberi történet keretében. Egy pazar karakterdráma, amelyben minden fordulat egy hatalmas gyomrossal ér fel.

6. Dope

(Kritika)top20159.jpg

A Dope egy egész szokatlan műfaji elegy: egyszerre egy krimi-vígjáték, felnövéstörténet és gettódráma, mindeközben pedig egy végtelenül szerethető és őszinte darab. Rick Famuyiwa úgy volt képes az amerikai lecsúszott rétegek megjelenítéséhez, hogy sem sajnáltatni, sem kinevetni nem akarta őket, hanem egy könnyed, de mégis érett képet rajzolni a küzdelmeikről. Mindezt pazar szövegekkel és egy iszonyúan menő fiktív bandával. 

5. Saul fia

(Kritika)top201511.jpg

Nagy örömömre zsinórban másodszor köszönthetek magyar filmet a toplistámon, méghozzá Nemes Jeles László debütáló alkotását, amely a vajnai közönségfilm-mániára fittyet hányva gyűjtött be közel százezer nézőt egyáltalán nem közönségbarát megközelítésével. Ez pedig valószínűleg nagyrészt annak tudható be, hogy a holokausztfilmektől eléggé megcsömörlött közönség számára Nemes képes volt egy sokkal emberközelibb megoldással előállni, valamint egy általános érvényű történetet felépíteni a drámából. (De tudom, csak a téma miatt fog nyerni és különben is egy buzi zsidóbérenc vagyok...)

4. Keresztút

(Kritika)top201512.jpg

A holokausztnál már csak a vallás ingoványosabb talaj egy filmes számára, a Keresztút azonban szintén egy erős és eredeti alkotás a vallásos fundamentalizmusról. Az alkotás tudatos (de egyébként nem feltétlenül szerencsés) stílusával úgy képes mesélni a fejlett társadalmakban is létező bigottságról, hogy közben még igazán állást sem foglal - ugyanakkor garantálom, hogy mindenki ökölbe szorított kézzel fogja végignézni ezt a produkciót.

3. Anomalisa

(Kritika)top201513.jpg

Charlie Kaufman visszatérését mindenhol az év legemberibb filmjeként emlegetik, és én sem tudnám máshogy: az író-rendező stop-motion animációval mozgatott bábuiban annyi tipikus emberi vonásra és tragédiára képes rámutatni, amennyit a másfél órás játékidő megenged neki. Keserédes hangulatával pedig egyszerre tűnik egy feelgood és egy borzasztóan fájdalmas mozinak az Anomalisa.

2. Beasts of No Nation

(Kritika)top201514.png

Nemcsak egy reménybeli Netflix-forradalom első fecskéje, hanem egyben egy elképesztően erős alkotás is Cary Fukunaga háborús drámája. A True Detective-vel elhíresült rendező egy húsba vágó, de mégis lenyűgöző szépségű művet alkotott, amellyel a távoli borzalmakat ugyanúgy képes közel hozni nézőjéhez, mint a csatába induló gyerekkatonák harci lázát. Ehhez pedig elképesztő filmnyelvi tudatosságra van szükség, amit a Beasts of No Nation szinte minden jelentében demonstrál.

1. Mad Max: A harag útja

(Kritika)top201515.jpg

George Miller akció-remekművét annyit ajnároztam már idén, hogy nem igazán van mit hozzátennem az eddig elhangzottakhoz, viszont akkor már tegyen hozzá más (és legalább akkor a szükségszerűen feltűnő gyűlölködők számára is lesz egy kis oktatóanyag):

Ők lettek volna tehát 2015 legjobbjai, de kíváncsi vagyok, nálatok melyek voltak az év legnagyszerűbb filmjei, mit gondoltok az évről, milyen Adam Sandler filmeket menjek inkább nézni stb. Én azzal a reménykedéssel zárom soraimat, hogy 2016 kategóriákkal fogja felülmúlni a 2015-ös filmtermést, és erre egyelőre minden esély meg is van, úgy érzem.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr948129054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gringo 2015.12.28. 12:18:00

Nekem az idei kedvencem a The Martian.

misafeco 2015.12.28. 12:54:02

Minden toplista érvénytelen, amin nincs rajta az Agymanók. :)

attir9 2015.12.28. 13:30:23

ez egy nagyon jó lista, nem láttam az itt szereplő összes filmet, de amiket igen, azok valóban kiválóak. a többit pedig megnézem, köszi az ajánlásokat.

1 filmet tudnék még betenni a legjobbak közé a 2015-ös felhozatalból:
Az ajándék

és 2014-ből kettőt, amit idén sikerült megnézni:
Megtörve (Broken)
Eszeveszett mesék

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.28. 14:08:17

@misafeco: Ha ez vigasztal, kb. az utolsó pillanatig gondolkodtam, hogy ez kerüljön az utolsó helyre, vagy a '71. :)

@attir9: Köszi!
A Broken alatt erre a filmre gondolsz?
www.imdb.com/title/tt1441940/
(Ha nem, akkor légyszi dobj egy imdb linket, kíváncsivá tettél. :) )

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.28. 15:10:33

@attir9: Köszi, szerintem csekkolom majd valamikor.

K.Leslee 2015.12.28. 21:26:27

Nekem talan a Mommy tetszett a legjobban iden, de a Sicario is eros volt.

borosnyuszi 2015.12.28. 23:39:51

A felsorolt Filmek nagy részét nem láttam ezért nem értékelem. 15-ös listám nincs de, a top valahogy így néz ki.
1. Mad Max Fury Road
2. Slow West
3. Sicario
4. A tenger szívében
5. Hős hatos ( csak, hogy nekem is legyen egy animációs film a listámon:))
6. The Reverant (tudom ez kakuktojás de, mit csináljak ha, már láttam:)

Levente B. · combatant.blog.hu 2015.12.29. 10:37:32

Első lista amin fent van a 71...nekem is tetszett.

Pervenimus 2015.12.29. 14:12:52

Nem rossz lista. A Sicario, Kingsman és Ex Machina nálunk is majdnem bekerült. De csak majdnem. Aztán a végső 10+1 -es listánk egyedire sikerült. :-)

Fortress 2015.12.29. 19:30:28

Ez a lista borzasztó! Ne már, hogy a Mad Max 4 (förtelem) a legjobb idei film? A harmadik meg egy animáció? Mégis a filmbuzikon kívül ki néz ilyeneket?

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.12.29. 23:19:55

Meglepő módon, de ellégé egyetértek a lista helyezetjeivel, még ha a sorrend nekem más is lenne.

Igaz, 7hez még nem volt szerencsém (sajnos idén is sokkal kevesebb filmet láttam, mínt terveztem, ha minden jól megy szilveszterig összesen 150 filmet tekintettem meg, aminek valamivel több, mint a harmada 2015-s csupán), ám a másik 8 az én listámon is feltétlenül rajta lenne. (Bár az Ex Machina, Sicario sokkal, a Kingsman meg kicsivel magasabban lenne, de az élmezőnyt abszolút a Beasts és a Mad Max uralná) Valahogy így:

Mad Max
Beasts of no Nation
Birdman
Ex Machina
Sicario
Whiplash
Kingsman
Ajándék
'71
Saul Fia
Liza, a Rókatündér
Mocsárvidék
Mission Impossible 5
Mentőexpedicíó
Turbó Kid (Slow West - ez még friss és ülepednie kell)

Illetve a Birdman és a Whiplash, elején azt hittem hipszterkedésből maradtak ki, aztán elolvastam a bevezetést és megnyugodtam :D

aaeronika 2015.12.30. 05:29:19

Az idei évben nálam mindent vitt a Szüfrazsett. Futottak még:
The Martian, The Lobster, Room, The Hateful Eight, Liza és a Rókatündér, Éjszakám a nappalod, Hajnali láz. Animáció kategóriában pedig a már feljebb említett Inside out (Agymanók) viszi a pálmát.
Külön tökjó, hogy a SW-t senki nem említi :D

Filmflash. 2015.12.30. 10:04:32

Ezek lettek volna 2015 legjobb filmjei? Még szerencse, hogy nem egészen ez a helyzet! Mintha a "B" kategóriába is áttévedtél volna kicsit! :-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.30. 10:49:17

@Korifeus: Költői kérdés, de egyáltalán tudod, mi az a B-kategória? (Akár eredeti, akár mai értelmében.)

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2015.12.30. 11:17:25

A károgókra nézek és kérdem, hogy mi a faszért nem olvassák el a címet. A szerzőnek ezek tetszettek és kész. Ez egy szubjektív lista idióták, nem fundamentum...

K.Leslee 2015.12.30. 20:14:30

@The Man Who Laughs: uhh, el is felejtettem a Marshland-et, jo hogy emlitetted, az nekem is rajta van az ev vegi listamon

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.12.31. 20:35:19

Hogy előzheti meg az a borzasztó Mad Max az Avengers 2-t ÉS FŐLEG A STAR WARST?????

Fortress 2015.12.31. 23:17:18

@lisztes: poénos vagy. A te listádon az a fos Mad Max 4 egyből a negyedik helyen van.

Fortress 2015.12.31. 23:18:22

@danialves: ... beképzeltségben nem kell a szomszédba menned. Kérdezgeted itt a népeket, hogy tudják e mi a B kategória? Durva.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.31. 23:56:10

@Fortress: Hát tényleg eszméletlen durva, hogy meg mertem kérdezni egy hozzád hasonló nagyképű észosztótól, hogy _esetleg_ tudja-e miről beszél... Még szerencse, hogy vannak ilyen szerény, visszahúzódó emberek, akik a legkevésbé sem beképzelt jelleggel kioktatnak erről.

Amúgy akármennyire is szórakoztató, ahogy rúgod az öngólokat (te pl. a szarkazmusnak nézhetnél utána, mielőtt komplett hülyét csinálsz magadból a nagyképűségeddel), harmadszor már nem fogok szólni, hogy vagy az arcból, vagy a hülyeségből vegyél vissza...

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2016.01.02. 14:42:18

Jó lista, akad nem kevés közös pont is. A buzi zsidóbérenc beszóláson meghaltam, de jogos, üdv a klubban :D

Bicepsz Elek77 2016.01.03. 15:47:14

2015-re a B kategoria jellemzo sajnos(forgatokonyvre, nem latvanyra ertem).

K.Leslee 2016.01.16. 15:44:31

A The Room-rol lesz kritika? Vagy az ideinek szamit? Mindenesetre, nekem tetszett a film.

K.Leslee 2016.01.16. 22:49:57

@danialves: egyebkent rosszul irtam a cimet, csak siman 'Room' a cime. Bar a 'The Room' is emlekezetes :-)
süti beállítások módosítása