Circle (2015)
2015. december 06. írta: FroG

Circle (2015)

A kör, amelynek közepén Pataky Attila sem szívesen állna

Egy kezdő filmrendezőnek látszólag kézenfekvő választás az egy helyszínen játszódó, kevés szereplőt mozgató alkotás, hisz ezek viszonylag költséghatékonyan előállíthatóak, és az emberi elme játszmáira épülő filmek mindig megtalálják a maguk közönségét, elég ha csak az Exam-et,vagy a Fűrész-széria értelmes részeit említjük. Aaron Hann és Mario Miscione is ezen a látszólag kitaposott talajon próbál lavírozni, azonban a Circle sokkal kevesebb valódi tartalmat tud adni annál, mint amelyet a szinapszisból gondolhatnánk.

50, egymás számára idegen ember egy rejtélyes helyen ébred, látszólag egy közös vonás van bennük: mindegyikük egy vörös körön áll. Aki elhagyja a kört, meghal, és ugyanez történik azokkal is, akik hozzáérnek a másikhoz. A tortúrának azonban ezzel nincs vége: bizonyos időközönként látszólag találomra újabb áldozatokat szed a rejtélyes „fegyver”.circle1.png

A Circle sztorijában minden megadatott egy olyan alkotáshoz, amely pozitív fejvakargatásra ösztönzi a nézőjét, hisz a történetben megvan a valódi mondanivaló és az izgalmas történet magja. Hann és Miscione azonban óriási hibát követ el azzal, hogy a játékidő tetemes részében nem tud a karakterekkel mit kezdeni, a legtöbb szereplő jellemépítése csupán annyiból áll, hogy az adott delikvens – többnyire a halála előtt – benyög magáról három-négy dolgot, aztán távozik az élők sorából. Azt hiszem ecsetelnem sem kell, milyen óriási hiba ez egy olyan filmben, ami szűkös lehetőségeiből kiindulva csupán a karaktereire támaszkodhat. Persze a társaság számának csökkenésével egyenesen arányosan megnő a megmaradt szereplők létjogosultsága is, azonban ez nem mentség arra a gyakorlatilag 50 perces tökölődésre, amely a játékidő tetemes részét kiteszi.

Az összképen az sem javít, hogy a legtöbb színész egyszerűen pocsékul teljesít, az egyetlen valamennyire kiemelkedő alakítást a Dexterből ismert Julie Benz hozza, azonban ő is takaréklángon pörög. Ugyanakkor az alkotásnak vannak elmarasztalhatatlan pozitivumai, ilyen például az ezerszer megfilmesített, ám egészen jól csomagolt mondanivaló, amely garantáltan elgondolkodtatja a nézőjét, és abba a kellemetlen helyzetbe taszítja, hogy belegondoljon abba, ő miként reagálna egy hasonló szituációba kényszerítve.circle3.png

Összességében azonban a Circle túl rövid ahhoz, hogy a szó szoros értelmében vett mély mondanivalót alkosson, ahhoz pedig túlzottan hosszú a felvezetés, hogy a néző egy feszült filmélménynek legyen szemtanúja. Ebből kifolyólag csak azok tápláljanak a filmmel kapcsolatban valódi elvárásokat, akik rajonganak a gondolatébresztő low-budget filmek iránt, vagy akik kíváncsiak rá, mire képes rengeteg karakter nélküli ember, ha egymás lemészárlásáról kell dönteniük.

6/10

A Circle teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr848134260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.06. 22:05:13

mondjuk arról direkt szó esik hogy miért nem mondanak el magukról semmit alapból

hasonló a the human race, ami szerintem kultgyanús marha jó film

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.12.06. 23:40:52

Rajongok az ilyen agyas low budget filmekért, szóval nálam ez olyan 8,5/10 lett :)

para_noir 2015.12.07. 09:09:27

Én sem értek egyet a kritikával, szerintem a színészek ha nem is brillíroztak, de kifejezetten jók voltak, én nem tapasztaltam üresjáratot, a szűk 80 perc nekem totál izgalmas és pörgős volt, az meg irreális elvárás, hogy sok jellem kibontásra kerüljön, hiszen 50 emberről volt szó, jó, persze ebből kb 20 a valódi figura, de az is sok. Itt inkább a csoportfolyamatok voltak érdekesek, az pedig ügyesen volt ábrázolva, tetszett, hogy a hangadók először mindig követőkre lelnek, de aztán mikor túlhúzzák a dolgot, hamar meghalnak, és jók voltak a mindenféle manipulációk, plusz a vége is ütött, szóval szerintem a low bugdet kategóriában ez kifejezetten jó.

Terézágyú 2015.12.07. 10:47:40

És kiderül a végén, hogy mi ez?
Minden kérdésre választ kapunk?
Mert ha nem, akkor engem ez a film nem érdekel.
süti beállítások módosítása