Vissza a jövőbe / Back to the Future (1985)
2015. október 13. írta: FilmBaráth

Vissza a jövőbe / Back to the Future (1985)

vissza_a_jovobe.jpgKirúgás elleni sokk ellen szedjen Delorean-t! Nálam bevált, tényleg. Miután megkaptam az elbocsátó nem túl szép üzenetet, sokkos állapotba kerültem (10 év az 10 év), kiesett egy kis idő, és az első kép, amire emlékszem, az bármilyen furcsa, a Delorean volt. Nem gondolkodtam sokat, már kerestem is elő a Vissza a jövőbe című filmet. Olyan régen láttam utoljára, hogy már csak pár jelentre emlékeztem belőle, ezért istenien szórakoztam rajta, ezen az alkotáson nem fogott az idő, jobb, mint új korában! Fényévekkel jobban érzem magam a megtekintése után, egy korszak véget ért az életemben, nem baj, kezdődik egy új! 

Marty McFly (Michael J. Fox) átlagos kamasz 1985-ben, akinek a zene és a barátnője a mindene. Ugyan nem kicsit frusztrálja a lúzer családja, de ettől még vígan éli az alapvetően gondtalan életét, amikor fura tudós barátja, Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) megmutatja neki a Delorean-ből kialakított időgépet, melyet ő szándékozik kipróbálni. Azonban a dolgok úgy alakulnak, hogy Marty ül az autóba, és találja magát 1955-ben...

Jól indul a film, hamar megkedveljük Marty-t, megismerjük a családot, a barátnőt, már éppen rákészülnénk egy sima romantikus családi vígjátékra, amikor berobban a doktor és a Delorean, és hirtelen minden a feje tetejére áll. Innentől kezdve semmi sem kiszámítható, rendkívül fordulatos a történet, kár, hogy kicsit szirupos lett a vége, de a záró képsorok mindenért kárpótolnak, és persze ezzel adott volt a folytatás lehetősége, amellyel természetesen a film sikere után éltek az alkotók. 

Gyerekkorom nagy kedvence még ennyi év után is ugyanolyan hatást tett rám, mint egykoron: hatalmasakat nevettem a történeten, betegre izgultam magam azon, hogy Marty-nak vajon sikerül-e összehoznia a szüleit (elsősorban annak érdekében, hogy ő maga biztosan megszülessen, mindezt úgy, hogy a kedves papának vele kell versenyeznie a kedves mama rokonszenvéért, ilyenek történnek az ember fiával, ha időutazásra adja a fejét). Olyan sok emlékezetes jelenet látható a filmben, hogy nagyon nehéz kiválasztani belőle a kedvencet. A hatalmas órán függő doki, a dögös Delorean, ahogyan eltűnik a lángokkal szegélyezett úton, a villámcsapás, Marty és az ő ikonikus gördeszkája mind-mind felejthetetlenek, de hardcore Star Trek - fan lévén természetesen csak azon nevethettem a legnagyobbat, amikor Marty "földönkívüli" ruhában előadja az apjának, hogy ő Darth Vader a Vulkán bolygóról! 

Robert Zemeckis időutazós sci-fi vígjátéka valószínűleg nem kapott volna zöld utat, ha nem lesz hatalmas siker A smaragd románca című filmje (nálam máig nagy kedvenc!), így kapott pénzt, Deloreant és kiváló színészeket az ötlete megvalósítására. Érdekesség, hogy Michael J. Fox eredetileg nem tudta elvállalni a szerepet egy tévésorozat miatt, Erich Stolz-cal zajlottak le az első felvételek, de hamar kiderült, hogy nem ő a legjobb választás, ezért végül Fox egyszerre forgatta le a filmet a sorozatot. Megérte a fáradtság, hiszen beleírta magát a filmtörténelembe, akkor még nem tudta, de Marty McFly lett élete szerepe. Kiválóan sikerült a forgatókönyv, tele csavarral, meglepetéssel, romantikával, humorral, lenyűgöző látvánnyal (Oscart értek az effektek), érdekes karakterekkel. Marty egy kedves, zeneőrült kamasz, akinek hirtelen nagyon komoly problémákat kell megoldania, az időutazás sokkja után még a szüleivel is meggyűlik a baja, de felnő a feladathoz. A kedves papa és a kedves mama tud meglepetéseket okozni a megdöbbent utódnak, de szerencsére az ügyefogyott George McFly nem kevés fiúi segítséggel végül megembereli magát, és nagy nehezen meghódítja anyukát, és immár semmi sem áll annak útjában, hogy Marty megszülessen. Lorraine-nek ebben a részben nem sok szerep jut, Biff Tannen viszont emlékezetes jelenetekben teszi tönkre a két McFly életét. De a zseniálisan őrült doki figurája mindent visz, a külseje is elég extrém, de a viselkedése és a találmányai (fluxus kondenzátor - műszaki antitalentum vagyok, de ezt a kifejezést egy életre megjegyeztem anno!) sem mindennapiak. Sokat tettek hozzá a sikerhez a színészek is, Michael J. Fox -ra ráöntötték a szerepét, de Christopher Lloyd nélkül semmit sem ért volna a film. A zene a simán zseniális kategória, az én abszolút kedvencem Marty finoman szólva is energikus gitárszólója.

backtothefuture_2388989k.jpgHangyányi hiányérzetem azért volt, az időutazás tudományos háttere (vagy legalább annak a látszata) hibádzott nekem a történetből, van ugye a Delorean, csak úgy átmegy a téren és az időn, ha eléri a megfelelő sebességet, csak az időt kell beállítani rajta és már száguld is a végtelenbe az utasával. De mivel amúgy is állandóan kapkodjuk a fejünket a csavaros történeten, amelynél tökéletesen eltalálták az akció-érzelem egyensúlyt, ütősek a poénok, előre nem láthatóak a fordulatok (persze láttuk már ezerszer a filmet, de némi időkihagyás után simán padlót lehet fogni tőle újra). Összességében Zemeckis egy kiváló alkotást tett le az asztalra, nem lehet elégszer látni!

Zseniális vígjáték, tökéletes kikapcsolódás, Delorean-t nekünk  minél többször!

9/10

A Vissza a jövőbe teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

Az írás eredetileg 2014. december 11-én jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr666973575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.12.11. 12:05:46

10/10. Minden idők legjobb filmje. KEDVENC. Ráadásul egy egész trilógián keresztül tudták hozni a tökéletes szintet. Hollywood be is zárhatta volna a kapuit a trilógia zárása után. :D

Idén még én is szeretnék írni róla. Ha már a kedvencem... :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.11. 12:12:50

A napokban láttam a www.imdb.com/title/tt2467046/ filmet, abban az egyik szereplő Marty barátnője. Persze most már 52 éves. De jól néz ki most. Vigyázat: nagyon rossz film.

nandras01 2014.12.11. 12:54:41

"Hangyányi hiányérzetem azért volt, az időutazás tudományos háttere (vagy legalább annak a látszata) hibádzott nekem a történetből"
szerintem ha elkezdenek okoskodni, meg tudományoskodni, az csak rontott volna a filmen.
ez az alkotás úgy kerek, ahogy van- és ami a nem semmi, de legalábbis ritka, hogy a folytatások sem maradtak el az első részben elért színvonaltól.

Lauro 2014.12.11. 13:50:48

"Hangyányi hiányérzetem azért volt, az időutazás tudományos háttere (vagy legalább annak a látszata) hibádzott nekem a történetből".
Teljesen egyértelmű, hogy az időutazást a fluxuskondenzátor teszi lehetővé.
10/10

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.11. 14:19:00

Igen, nekem is nagy kedvencem.

A második rész, ugyan nem egészen zökkenőmentesen illeszkedik az első részhez (itt se tudták, hogy ha lesz második rész, akkor mi lesz benne) - de azért az is magával ragadó.

És hasonlít a Star Warshoz: a második rész itt is komorabb, itt sincs lezárva minden, a harmadik részre vár(t), hogy tényleg minden elrendeződjön....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.12. 09:35:22

vau, kitartást a kirgáshoz. :S

A film pedig nagyon jó. :D

FilmBaráth 2014.12.12. 13:07:58

@doggfather: Köszi, túl fogom élni:-) Amúgy is menni akartam, megoldották a problémát helyettem:-)
A film tényleg nagyon jó:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.12. 13:35:47

@FilmBaráth: akkor még így is jártál jobban. ;) 10év=végkielégítés, ugyi?

FilmBaráth 2014.12.12. 14:52:57

@doggfather: Hosszú távon biztosan így jártam jobban:-) igen, kapok végkielégítést:-)

borosnyuszi 2015.10.14. 19:58:10

10/10 ne fukarkodjunk:) ez a film megérdemli. Nekem a gitárszólós jelenet a kedvencem (az 50-es évek beli nem az első szóló). Lehet, hogy a korral jár de ez a film sokkal többet adott nekünk egy moziélménynél. Anyánkat eladtuk volna egy széles gördeszkáért, pufi mellényért, farmerkabátért. Megtanultuk a Marty féle deszkafelvételt. Akinek kamionos volt az Apja és eljutott nyugatra mind hozott egy széles deszkát. Sorban álltunk érte, hogy mehessünk egy kört vele. Szóval popkultúrális ikon a javából a Vissza a jövőbe!

borosnyuszi 2015.10.14. 20:09:07

Ja és a filmnek van egy magyar vonatkozása is ami csak nemrég fedeztem fel. A filmben szerepel Flea az RHCP basszusgitárosa aki magyar származású. Ott ül az autóban amivel kihívják versenyezni Martyt. Nyuszi vagy McFly? :))))
süti beállítások módosítása