Hogyan készítsünk slasher filmet? - Első rész
2015. augusztus 08. írta: AldoWinnfield

Hogyan készítsünk slasher filmet? - Első rész

gsdrgtwergtawey.jpg

Azt gondolná az ember, hogy jó kaszabolós horrort a világ legegyszerűbb dolga csinálni, manapság mégsem kényeztetnek el minket a filmkészítők. Régen, a nyolcvanas években, a Rémálom az Elm utcában és a Péntek 13 idején futószalagon gyártották a kevés pénzből készült, szórakoztató és véres darabokat... Persze azok a munkák sem képviselték a mozgókép-történelem csúcsát, de egy-kettő üde kivételtől eltekintve a mai felhozatal sokkal siralmasabb, mint harminc évvel ezelőtti. Oké, hogy változnak az idők és újabb meg újabb trendek követik egymást, de klasszikus slashert csinálni tényleg rutinfeladat lehet, ráadásul kevés pénzből kijön és gyorsan elkészíthető. A hozzávalók sora sem túl bonyolult:

- egy frusztrált, problémás gyerekkorral megáldott sorozatgyilkos (lehetőleg olyan tulajdonságokkal, amelyek emlékezetes alakká emelhetik)

- egy jól beazonosítható fegyver ( Freddy: pengés kesztyű, Jason: machete)

- öt-hat darab szexéhes fiatal (amelyek között többségben lehetnek a könnyedén vetkőző hölgyek)

- egy elhagyatott helyszín (ez lehet akár az álmok világa is, de megfelel egy erdei tábor vagy tópart is)

- pár hordónyi vér (ízlés szerint felhasználható)

- egy final girl

Ízesíthető:

- egy őrültnek tetsző öregemberrel, aki megjósolja a tinik fájdalmas halálát, de senki nem hisz neki

- természetfeletti elemekkel (pl. telekinézis)

- egy csipetnyi stílussal (ebből születhetnek a különlegesebb slasherek, amik nem csak másfél órányi felületes filmnézésre jók)

- borzalmas vágásokkal és színészi játékkal (ez is hozzátartozik a hangulathoz)

- egy filmvégi csavarral (és nem azzal, hogy a gonosz él és virul, mert az egyértelmű, hiszen kell a folytatás)

- könnyen megjegyezhető zenei témával (lásd: Halloween, Rémálom az Elm utcában)

- illogikusan cselekvő karakterekkel (ugye ha 'random final girl" a földön fekvő gyilkosnak beverné a koponyáját egy tíz kilós kővel futás helyett, akkor jelentősen rövidülne a játékidő)

- minél kreatívabb kivégzésekkel (embert ölni a legváltozatosabb módokon illik ebben az alműfajban)

- szubjektív felvételekkel (mert mindig fenyegető a gyilkos szempontjából látni a leendő áldozatokat)

elmstreetbdcap2_original.jpg

Most, hogy tisztában vagyunk az alapanyagokkal, nézzük, hogy miként lehet valami igazán nyálcsorgató menüt kifőzni az alkotórészekből! Fontos, hogy a kezdés figyelemfelkeltő legyen. Egy gyilkosság jó. Egy szexjelenet egy véres lefejezéssel még jobb. A fedetlen keblek megmutatása alapkövetelmény, a jelenetnek pedig nem kell, hogy különösebb köze legyen a film egészéhez. Mindössze előételként szolgál a főfogás előtt, így fontos, hogy a gyilkos még ne jelenjen meg teljes alakjában, elég az is, ha csak a körvonalait mutatjuk meg, vagy még azt sem. Kivételt képeznek a folytatások, főleg hogy ha híressé váló sorozatgyilkost sikerült összedobni: akkor tessék egy minél explicitebb kezdéssel kiszolgálni a rajongókat! A figyelemfelkeltő start már csak azért is fontos, mert a következő húsz perc az emberi karakterek felépítéséről és a köztük lévő kapcsolatok felvázolásáról fog szólni. Papíron legalábbis így hangzana a hivatalos indoklás a film magasan legunalmasabb szűk fél órájáról, de aki kettőnél több gyenge slasher mozit látott, az tudja, hogy ezek a részek csak arra szolgálnak, hogy valamivel ki legyen töltve a másfél órás játékidő. Senkit nem érdekelnek az áldozatok, csak nagyon kevés slasher tudta elérni, hogy egy-egy emberi karaktere majd ugyanolyan erős legyen, mint a főgonosz. (pl. Halloween) Valahol a műfaj megcsúfolása lenne, ha ennyi idő elteltével valaki életerős, normális tiniket írna áldozatnak, szóval mi is maradhatunk a megszokott irányvonalnál, s rögtön kezdhetjük a film 'lényegi" részét egy elsuhanó kisbusszal valamelyik elhagyatott amerikai erdőben. A lepukkant járműben elég, ha öt karakter utazik. Ők lehetnek egy régen elhagyott, majd újranyitott tóparti tábor felügyelői, akik még a nyitás előtt üzembe helyezik a területet, vagy éppen csak egyszerű fiatalok, akik úgy döntöttek, hogy jó ötlet a fák között, egy kis patak melletti faházban részegen szexelni és... inni is egy kicsit két menet között. Én most utóbbi verzióval számolok és íme a közhelyes, ostoba karaktereim:

1, Az alfahím, aki a futballcsapat kapitánya, szőke és kék szemű, és legalább olyan magabiztos, mint amilyen hülye. Név: James.

2, A focista aktuális barátnője, az iskola legjobb csaja. Több időt tölt el a haja és körmei ápolásával, mint bármilyen más tevékenységgel és természetesen ő a cheerleaderek vezetője. Gyönyörű, de a feje kong az ürességtől (ezt későbbi elhalálozása során akár vizuálisan is megerősíthetjük egy közelivel a széteső koponyájáról) és igazából csak azért van a barátjával, mert a társadalmi státusza ezt kívánja. Név: Jessica.

3, A geek. A szerencsétlen, kövérkés srác, aki a nagymenő futballista gyerekkori barátja és az ő árnyékában tengődik tinédzser éveiben. Az álmai nője pedig ki más lenne, mint Jessica? Név: Benji.

4, A 'csak a melleim mellett vagyok a filmben" lánykarakter. Épp most szakított a barátjával, ezért egyszerre hisztis és önveszélyes. Nagyon idegesít mindenkit, de próbálnak segíteni neki. Ő ezt azzal hálálja meg, hogy kiteszi a ciciket és részegen megpróbálja elcsábítani James-t. Név: Jennifer.

5, A jó gyerek. Az a típus, aki a menő srácok közé tartozik, de visszafogott és okos. Sokszor megvédi a 'lúzereket" az iskolai csesztetéstől és bár már egy éve együtt van a barátnőjével, még várnak a nagy alkalomra. Név: Michael.

6, A szűz lány, Michael szíve választottja. A final girl, aki kedves és jópofa, de ha kell, felveszi a harcot a gonosszal és végül győzedelmeskedik. Ő marad utoljára életben, hogy a pokolra küldje barátai gyilkosát. Különös ismertetőjele, hogy feltűnik, feltűnhet a folytatásokban és ilyenkor jól meg is hal, hogy átadja a helyét utódjának, final girl 2-nek. Vagy 3-nak.   Név: Nancy.

voorheesfamily.jpg

Tíz percnyi, teljesen feleslegesen túlnyújtott autózás után  James, Jessica, Benji, Jennifer, Michael és Nancy megérkezik a házhoz. Ha ügyesen sikerült összerakni ezt a szűk negyed órát, akkor már mindenki tudja a szereplőkről azt, amit leírtam az előző felsorolásban. Ennek megfelelően már senki sem lepődik meg azon, hogy amikor a karakterek kiszállnak a kisbuszból, akkor a focista derűsen tekint a poros verandára, a barátnője pedig fintorogva veszi tudomásul, hogy három napig nélkülöznie kell majd a forró habfürdőket és fodrászának társaságát. Benji épp csak felpillant a kezében tartott könyvből, hogy körülnézzen, míg Jennifer már félrészegen igazgatja a melleit. A szerelmesek egymásra mosolyognak és gyors csókot váltanak. Mindezt a néző szubjektív kameraállásból láthatja, hiszen ha megmutatjuk, hogy valaki már figyeli a 'hősöket", az feszültséget gerjeszt. Ha még valami furcsa, szuszogó hang is társul a nézőponthoz, még parásabb a szituáció. Bent a kunyhóban a kicsi csapat gyorsan felméri a terepet és mindenki elfoglalja a helyét. Van aki a kanapén, másnak rendes ágy is jut. Jennifer kipillant az ablakon, és mozgást érzékel a szemközti bokorban. Vágás: szubjektív kameraállásból látjuk, hogy őt is figyeli valaki. A lány közelebb lép... még közelebb... még közelebb... És akkor a gyilkosunk bedobja a macska-trükköt! Ez egy kifejezetten népszerű fogás a horrorikonok között, többségük mindig hord magánál egy kisebb-nagyobb cicát. Amikor már épp láthatóvá válnának egy áldozatuk előtt, akkor leakasztják az övről az ott viselt macskát, kidobják a fedezékből és így megszületik a film első hamis ijesztgetése. Jumpscaaaaaaaare! Egy slasher mozi keretein belül kétszer-háromszor eljátszható hasonló megtévesztés. Jennifer a kisebb riadalom után persze megnyugszik, ölbe fogja a kis állatot és bemutatja társainak. Mi nézők pedig még egyszer láthatjuk a gyilkos szemén keresztül az áldozatokat. (Mind meg fogtok halni, mind meg fogtok halni!) Cut!

Este van, este van, ki-ki jól berúgva, feketén bólintgat a nagy tölgyfa lombja. Bent a házban kezd élesedni a szituáció. Michael kicsit becsípve, nem túl rámenősen próbálja elcsábítani Nancyt, aki mosolyogva hárít. Benji éppen a PSP-jét nyomkodja, de ez inkább csak álca számára, hiszen folyamatosan felpillant a játékból és szemével Jessicát a keresi. A lány éppen a körmeit reszelgeti, fel sem tűnik neki (nem is nagyon érdekli), hogy James és Jennifer az alkoholtól felbátorodva kisurran az erdőbe élvezni a.... természet szépségeit. Az újdonsült pár néhány száz méterre a háztól már nem bír magával, elkezdik letépni egymásról a ruhát. Éppen kivillan a Mrs. Boobs két hatalmas melle, amikor a fák közül kilép egy öreg, félszemű bácsika (Ó, itt van ám egy jumpscare!), a fiatalok pedig legalább olyan gyorsasággal próbálják magukra kapni a cuccaikat, ahogy pár perccel korábban leszedték egymásról. A fura külsejű vénember lassan elsétál mellettük, halkan motyog valamit, de igazából nem foglalkozik hőseinkkel. Csak akkor fordul vissza vészjóslóan, amikor James utánaszól, de akkor három mondatban összefoglalja a film további eseményeit: 'Mind itt fogtok meghalni. A beleitek a sárban fognak heverni, a szemgolyóitokat a férgek fogják megzabálni. Ó, és azt mondtam már, hogy mind itt fogtok meghalni?" A futballista gyerek csak egy pillanatra tekint hátra a röhögcsélő Jenniferre, de ez épp elég az öregnek, hogy felszívódjon, és soha többet ne lássuk viszont. Valószínűleg a gyilkos őt is visszaakasztotta az övére, ahol a macskákat is tartja. A szexre éhes, bár a fura eseménytől kicsit megrémült pár csendben visszamegy a házba és... Csak viccelek, egy cseppet sem érdekli őket az egész, átadják magukat a testi örömöknek és ezzel természetesen aláírják saját halálok ítéletüket. Slasher szabály: akit látunk szexelni, nem éri meg a film végét.

Következhet az első jelenet, amiben a gyilkos teljes valójában megjelenik. Az én 'rosszcsontom" egy nagydarab, kék-zöld pulóvert viselő tag. Arcát hegek borítják, de ezt nem látjuk furcsán szürke Spock maszkjától, bal kezében görbe kardot tart, a jobb karja (ami egyébként nem élő húsból áll, hanem műanyag és szivacs, mint egy játékbabának) pedig egy ölésre módosított láncfűrésszel van megtoldva. Szóval egy eléggé badass figura, aki megjelenésében hűen tükrözi a klasszikus slasher hősök egy-egy vonását. (Az már persze más kérdés, hogy jogi problémák miatt nem használhatja sem Krueger jellegzetes öltözetét, sem Jason machetéjét stb...)

A pár mindkét tagja orgazmus-közeli állapotban van akkor, amikor a gonosz árnyéka először rájuk vetül, s kicsit később, éppen amikor elérik a csúcspontot, a gyilkos egy jól irányzott, erős csapással szinte kettévágja az alfahímet. James azonnal meghal, vére ezernyi irányba spriccel testéből. A lány csak néhány másodperccel később kezd el sikítozni (eddig tart neki, míg az agya minimálisan feldolgozza az eseményeket), s nem tud, nem is nagyon próbál menekülni. 'Killer" barátunk már ott áll közvetlenül mellette, egy gyors mozdulattal letörli a pengéjéről a vért, s ugyanazzal a lendülettel áldozata hasába vágja fegyverét. Jennifer tehetetlen, de még nem halott: rémülettel telve látja, ahogy a műanyagból kinövő, berregő láncfűrész lassan az arca felé halad, s mielőtt a rendező elvágná a képet, még éppen látjuk, ahogy húst és csontot érnek a fémfogak.

Folytatása következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr387185983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fincherista 2015.08.08. 08:28:44

Remek írás, várom a folytatását. A hozzávalók felsorolásából egyébként "valamiért" a Cabin in the Woods jutott eszembe, azt hiszem lassan újrázni kellene.

Megjegyzés: nem szürke Spock, hanem fehér Kirk (pontosabban Shatner) maszk lesz az. Kivéve, ha szimplán egy rémálomképet írtál le, mert akkor nem szóltam. :D

AldoWinnfield 2015.08.08. 09:40:12

@Fincherista: Az tudatos volt. Nem véletlen sem a babakéz (Chucky), sem a kék-zöld pulcsi (Freddy), sem az, hogy nagydarab a gyilkos(Jason) stb. Direkt változtattam mindegyiken egy kicsit.:)

Fincherista 2015.08.08. 11:03:55

@AldoWinnfield: Áh, tényleg. Így már értem.

Dr_utcai_arcos 2015.08.08. 15:21:07

Az elejét én azzal bolondítanám meg, hogy természetesen a vízparti házhoz mennek, de egy erdei rövidítésen keresztül (mert miért is ne), elkezd köhögni és füstölni a motor és pont egy üres vikkendház mellett robbannak le, aminek -surprise- a szemöldökfáján megtalálják a kulcsát. Természetesen van saját generátora, a kocka kimegy beindítani, mert ugye ha az iMachez ért, egy generátor sem lehet kihívás, és valójában ő lenne az első áldozat, de amíg büszkén nézi a művét, magában már fizetségül a csaj bugyijában érzi a kezét, amikor is kikiáltanak neki, hogy jöjjön már, kinyitották a viszkit és ha nem siet elfogy, pont 1 méterrel előzi meg a majdnem mögé osonó rosszfiút. (Ezzel a fogással lehet random áramkimaradásokat beleírni a filmbe, ez alkalmat adhat majd a plusz 2-3 jumpscare-re.)

AldoWinnfield 2015.08.09. 00:29:02

@Dr_utcai_arcos: Jó ötletek. A folytatásban akár ez is lehetne az alapfelállás. :)))

HellsAngel 2015.08.09. 15:14:14

Minden jo film a sajat koranak a gyermeke. Ahogy ma nem lehetne
jo variaciot kesziteni a Hosszu alomra vagy a Maltai solyomra,
ugyanugy nem lehet jol klonozni a Pentek 13-at vagy a Halloweent.

A Halloween nalam egyebkent teljesen az elozoekkel egy szinten
levo klasszikus, a Pentek 13 egy kicsit marad csak el. ( Szajbaragos
a vege.) Aztan beindult a sorozatgyartas, es ez valahogy ki is
vereztette a mufajt.

Rövid G. atya 2015.08.09. 15:28:29

Azért a Náci zombikat egyik sem érheti utol! :))
Nem vagyok horror rajongó, tegnap véletlenül belenéztem a 2. részbe... zombi egy földön fekvő hulla kitépett belével fojtogatta az aktuális áldozatát... :)))
Vagy a Machete sorozat... nem tudom horrornak számít-e... Machete kibelez valakit és a vastagbelét kötélként hadználva kiugrik az ablakon és beesik egy emelettel lejjebb :D

AldoWinnfield 2015.08.09. 20:45:04

@HellsAngel: Azért bőven voltak már érdekes kísérletek a slasher filmek életben tartására: ott van például a norvégok Fritt Vilt című darabja, vagy a a belgák érdekes mozija, a Welp. Normális rendezői felfogással könnyedén lehetne napjainkban is élvezetes slashereket csinálni: Pozitív példák vannak...

AldoWinnfield 2015.08.09. 20:48:03

@Rövid G. atya: Machete nem horror, a Náci zombik pedig parodisztikus elemekkel dolgozik, nem veszi komolyan magát. Ugyanakkor az első rész (főleg) sokat merített a klasszkus slasher felfogásból.

AldoWinnfield 2015.08.09. 20:48:59

@Robiekin: Jelenleg a zombik élik fénykorukat, ez tény. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.09. 21:30:20

Nem tudom, hogy ez most mi akart lenni, de viccnek szar, meg nem viccnek is szar. Posztoló menjen inkább Blikket olvasni, az jobban menne neki. Egyre szarabb ez az index...

_Wasp_ 2015.08.09. 22:37:18

@danialves: nem volt ez olyan szar, bár kétségkívül nem éri el a magas irodalom szintjét, de blog.hu törzskommentelőként nem érhetett ezzel kapcsolatban meglepetés

AldoWinnfield 2015.08.09. 23:34:15

@_Wasp_: 'nem volt ez olyan szar" - én is így gondoltam, azért mertem publikálni. Megnyugvás, hogy te is így gondolod. Danialves pedig gonosz.

Rövid G. atya 2015.08.10. 01:05:12

@AldoWinnfield: gondolod, hogy valami hentelős film főszerepére treníroz? :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.10. 06:58:42

@_Wasp_: De, ez olyan szar volt, a blogger biztos valami 15 éves kis gyökér, akkor meg minek ír blogot...
Én biztos soha nem próbálkoznék meg ilyen hulladék filmes cikkeket írni, bár bármikor jobbat hánynék össze, mint bármi ezen a szar oldalon...

Rövid G. atya 2015.08.10. 12:51:06

@danialves:
hm.
Valaki lenyúlta danialves userét?
Esetleg annyira szenilis, hogy elfelejtette, ő is írt posztot erre "a szar oldalra"?
Trollkodik és még mindig nem vette észre, hogy elfelejtett nicket váltani?
Egyéb?

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.08.10. 13:18:42

@Rövid G. atya: Áh, ne keress benne logikát. Szimplán idióta és kész :D

AldoWinnfield 2015.08.10. 14:50:37

@Rövid G. atya: Trollkodik, de nem felejtett el semmit. Ez ilyen ironikus-kifigurázós ökörködés. :)

AldoWinnfield 2015.08.10. 14:52:34

@FroG: Meg persze simán csak idióta, igen.

Rövid G. atya 2015.08.10. 18:18:10

@AldoWinnfield: valahogy nem jött át. Mobilon meg nem látszik a beállított homepage és ha jól emlékszem, nem is volt kiemelve a hozzászólás háttérszíne, mint nálad. :D
Valahogy olyan érzésem volt, mintha egy pszichopatát olvasnék, aki most készül valami hentelős tömeggyilkosságra... :DDD
De ha ismeritek, akkor nem szóltam. Jó szórakozást egymáshoz! :-P

AldoWinnfield 2015.08.10. 20:52:50

@danialves: Mi nem hisszük, mi tudjuk kolléga...:)

K.Leslee 2015.08.11. 20:37:52

Hogy hagyhattad ki a poenkodo negert a karakterek kozul?

AldoWinnfield 2015.08.11. 22:22:41

@K.Leslee: A folytatásra is kellenek az elbaszott karakterek:)

Dr_utcai_arcos 2015.08.12. 17:56:41

@K.Leslee: annak nincs sok értelme, mert mindenki tudja, hogy a néger hal meg először loool...

AldoWinnfield 2015.08.12. 21:08:33

@Dr_utcai_arcos: Jó, de az első negyven percben elszórhatja a poénjait!:)
süti beállítások módosítása