28 nappal később / 28 Days Later (2002)
2015. június 16. írta: danialves

28 nappal később / 28 Days Later (2002)

28-days-later-28-days-later-32064525-1198-766.jpgDanny Boyle és Alex Garland mesterei azoknak a filmeknek, amelyek eleinte nem szólnak nagyot, de aztán megkerülhetetlen klasszikusokká válnak. Annak ellenére, hogy rendre jó munkát végez ez a páros (akár külön-külön is), első látásra a 28 nappal később-et én is egy nagyon jó filmként raktároztam el - hogy aztán, amikor évekkel később sem találtam igazán hozzá foghatót a zsánerben, egyre jobban elkezdjek odafigyelni a zsenialitására.

Jim (Cillian Murphy) egy hónapos eszméletvesztés után ébred egy kihalt kórházban. A vészjóslóan üres, magából a pusztulás szagát árasztó London utcáit járva sejti, hogy valami nagyon súlyos dolog történhetett, de a helyzet tragikusságát még igazán akkor sem fogja fel, amikor a hihetetlenül agresszív fertőzöttek megtámadják. Újabb és újabb túlélőkre találva az ebbe a világba kissé későn érkezett Jim pedig rendre különböző, de nagyon is határozott elképzelésekkel szembesül, van-e még remény ebben a szituációban.

28-days-later-28-days-later-32064356-1198-766.jpgNem tisztem eldönteni, hogy tudatos volt-e Alex Garland részéről, hogy az egyre inkább röhejessé váló csoszogó élőhalottakat villámgyors, veszett szörnyekké változtatta, azonban ez mindenképpen hozzátett ahhoz, hogy a 28 nappal később stílusos, és a műfaj korábbi darabjaihoz képest sokkal feszültebb és rémisztőbb darabbá váljon. Ugyanakkor a lényegi változtatás nem ebben rejlett, hanem, hogy feje tetejére állította a zsáner felfogását: nem az emberekről beszélt zombiként (mint ahogy azt a Holtak hajnala kapcsán elterjedő konzumerizmus párhuzam tette), hanem a zombikról emberként. Az egyik karakter ki is mondja: "It's just people, killing people.", a hátborzongatóan zseniális finálé (John Murphy instant klasszikussá vált témájával) pedig rögtön rá is kontráz erre, szinte teljesen elmosva a határokat.

Sajnos a lezárás eléggé kifogja az addig remekül építkező film vitorlájából a szelet, pedig még azt sem lehet mondani, hogy a filmes szempontból fillérekből dolgozó, és nem egyszer barkácsmegoldásokhoz nyúló Danny Boyle túl sok kompromisszum megkötésére kényszerült volna. És itt nem a vizualitásba és a történetmesélésbe is beszivárgó brutalitásra kell (csak) gondolni, a 28 nappal későbbnek ugyanis pont az ad egy nagyon nyers bájt (ha lehet ezt a kifejezést egy zombihorrorra használni), hogy az egész stáb kreativitását folyamatosan a szűkös lehetőségek pumpálták. És ha úgy hozta a helyezet, a rendező a saját kertjében filmezte az eget, vagy éppen különböző kamerák használatával ért el a fertőzöttekhez tartozó, jellegzetesen darabos képsorokat.

Éppen ezért nehéz lenne még egy olyan alkotást mondani, amelyet minimális erőforrásai, folyamatos nehézségei ennyire pozitív eredményekre sarkalltak volna. Ez a produkció azonban nem csak egy lesajnáló "baromi jó a 9 milliós büdzsé ellenére is" értékelést érdemel, ugyanis ezt félretéve is az egyik legmeghatározóbb alkotás tudott lenni a műfajában. És ha nincs az a befejezést, még a leggyönyörűbben végigvitt koncepció is lehetett volna...

9/10

A 28 nappal később teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr287547502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.16. 19:32:34

Zseniális film, szerintem a legjobb a zsánerben. Örülnék, ha az én zombis könyvemből 9 millióból csinálnának filmet. :D
"Éppen ezért nehéz lenne még egy olyan alkotást mondani, amelyet minimális erőforrásai, folyamatos nehézségei ennyire pozitív eredményekre sarkalltak volna." Például a Star Wars (77)? :) Akik jobb híján hulladékból rakták össze az űrhajókat, és ezért azok ezerszer királyabbul néznek ki, mint a CGI változatok. Vagy az Alien birkagyomorból "készített" tojásai és rohadó marhacsontból épített űrhajó belsője.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.16. 20:34:56

@Zombi elvtárs: Azért mindkét film akkori árfolyamon is már többe került, mint ez. :)
Mindenesetre nem elvitatva az érdemeiket, azok egyszerűen más jellegű dolgok voltak. Inkább azt mondanám azokra, hogy a rendezők hatalmas ambícióihoz bizonyult szűkösnek néha ott a keret, de én biztos vagyok benne, hogy ez az ambíció akkor is átjött volna, ha történetesen kétszer akkora a büdzsé. Igaz abból a szempontból a párhuzamod, hogy mindegyik a lehetőségei _ellenére_ alkotott maradandót, viszont a 28 Days Later a lehetőségei _miatt_ is.

Próbálom jobban megfogalmazni: Boyle szerintem nem rendezett volna ilyen egyedi filmet, ha hozzávágnak még 10 milliót, az ILM viszont biztosan korszakalkotó effekteket készített volna, mert náluk ez volt a cél. (Mint ahogy ez össze is jött pl. a Jurassic Park kapcsán, amikor már egyáltalán nem kellett garasoskodni.)
Hozzáteszem, ez abszolút egy "mi lett volna, ha?" jellegű eszmefutattás, szóval éppenséggel mondhatod azt is, hogy Boyle igenis ugyanezt hozta mondjuk pályafutása későbbi szakaszában. Megtudni már soha nem fogjuk.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.17. 15:44:21

@danialves: Értem. Akkor jobb példa mondjuk a Jaws. Valami olyasmit hallottam egy dokufilmben, hogy állandóan bajok voltak a robotcápával, drága is volt, nem működött tökéletesen, későn is készült el, ezért Spielberg úgy döntött, hogy csak a végén, néhány jelenet erejéig mutatja a cápát, ami végül is kiváló döntésnek bizonyult feszültségépítés szempontjából.

K.Leslee 2015.06.17. 17:26:49

Egyik kedvenc filmem.

Pic 2017.02.23. 18:27:55

A film nagyon jól összerakott, egyetértek a kritikával, bár én nem tudom mit mondjak a végéről. Vegyes érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban.

A hosszú felvezetés vagyis a film 99,9%-a után egy kicsit összecsapott érzése van az embernek....
meg az is motoszkál az emberfiában, hogy akkor most muszáj volt egy "hepiend" a végére a közízlés miatt?

Másrészt meg annyira nyomasztó a film, annyira kilátástalan képet fest és durván realista ahogy bemutatja, hogy az élet a valóságban igen ilyen kegyetlen. Aztán megmutatja az életben maradottak el és lealjasodását, majd nem próbálja szépíteni, hollywoodosítani a szitut, hanem ahogy haladunk előre időben úgy szépen sorban hidegvérrel bedarálja a főhősöket és láttatja velünk, hogy egy ilyen szétesett világban és szituációban esélytelenek vagyunk. A végén már annyira sötét és nyomasztó az egész, hogy már fulladozik az ember. Ennek feloldása a záróképsor és próbálja megmutatni, hogy van remény.... hinnünk kell, hogy nem ilyen egyszerű eltüntetni az életet a földről, hogy hinni kell és van remény. Kicsit felszabadul az ember a nyomás alól.

A második rész pont az ellentétje ennek, hiszen ott meg pont pozitívan építkezik, mondván "tudjuk kezelni", "megoldjuk", "kézben tartjuk" stb majd a végén megmutatja, hogy szakad szét az egész egy pillanat alatt és ott meg a lezárás nagyon sötét és a képünkbe vágja, hogy "haha azt hiszed nem lehet még rosszabb? Akkor nesze!"

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.23. 20:51:36

@Pic: Én nem úgy fognám fel, hogy pozitív vagy negatív végkifejletet akartak a filmnek (nem hiszem, hogy egy ilyen kis költségvetésű, európai filmnél olyan nagy nyomás lett volna, hogy hepiend legyen), szerintem azért ezt ennél jobban is be lehet illeszteni a mondanivalóba. Szerintem egyrészt ez egy kis fricska, hogy amit az ember nem tudott uralni, azt a természet megoldja (és ha belegondolsz, egy kicsit ironikus is, hogy kvázi az erőforrások túlhasználása nyírja ki a zombikat, tekintve, hogy folyamatosan párhuzamot húz köztük és az emberek között), másrészt szerintem tök jól jön ki az is, hogy először a civilizáció alapvető értékeiben (katonák), majd külsőségeiben (a ház eleste) bomlik le, végül pedig fertőzöttek is meghalnak, tehát fizikailag is vége az emberiségnek, tiszta lap van.

K.Leslee 2017.03.13. 10:50:12

@Pic:.............. SPOILER
nem feltetlenul happy end. Csak emlekezz mi tortent mikor eloszor talalkoztak katonakkal. Ennek tudataban, plusz a lepedokbol kirakott HELL felirattal azt gondolom hogy az egyik legstilusosabb 'happy end' volt a filmtortenetben.
süti beállítások módosítása