10 film, amit már modoros túlértékeltnek tartani (Avagy hogyan legyünk hipszterek?)
2015. június 15. írta: danialves

10 film, amit már modoros túlértékeltnek tartani (Avagy hogyan legyünk hipszterek?)

Azt gondolná a gyanútlan ember, hogy könnyű kaviárban és homárban turkálva megmondani filmekről, hogy túlértékeltek. Egyáltalán nem az. Természetesen ebben a kaviár és homár beszerzése is nehézség, de amikor a túlértékelt rendezőkkel foglalkozó listát írtuk össze, akkor is tapasztaltam/tapasztaltuk már azt a kellemetlenséget, hogy néhány személyt már egyenesen divat túlértékeltnek tartani. Ez nemcsak azt a problémát veti fel, hogy hogyan legyen hipszter majom az ember, ha tulajdonképpen egyáltalán nincs egyedül a véleményével, hanem magát a túlértékelt státuszt is kétségbe vonja: elvégre hogyan lehet túlértékelt valami, amit kis híján annyian gyűlölnek, mint amennyien imádnak?

E posztom pont ebben kíván segítséget nyújtani: összegyűjtöttem azt a 10 filmet, amelyet már egyszerűen elcsépelt túlértékeltnek tartani. Legyen ennek az oka az idő múlása, vagy már alapból sem számított menőnek rájuk sütni ezt a bélyeget, ezek az alkotások akár túlértékeltek, akár nem, jobb ezt a véleményünket nem hangoztatni, ha egyéniségek szeretnénk maradni. Sajnos a filmes fórumokon, blogon és egyéb felületen feltűnő sznobok rendre elkövetik azt a hibát, hogy nagyon is kiszámíthatóan és divatszerűen neveznek túlértékeltnek filmeket, ezzel viszont idővel pont a tömeggel való szembenállásuk kérdőjeleződik meg idővel. Azaz fogadjátok meg tanácsom: ha hozzám hasonlóan hipszternek vagy eredetinek szeretnétek tűnni, ne ezeket a darabokat fikázzátok! Persze ez önmagában is ellentmondás, hiszen ha mindenki birkaként jönne utánam, akkor senki nem lenne eredeti, így természetesen mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy azzal legyen egyedi, hogy nem hallgat rám. De ha esetleg mégsem ezt választod, hogy önmagamat megtagadva konstruktív is legyek egyszer az életben, Alternatívákat is ajánlok hasonló kategóriában, amelyeket még egészen magunkra maradva és egyedinek tűnve lehet fikázni.

Gravitáció

gravity1.jpg

Már alapesetben is érdemes azon elgondolkodni, hogy egészen triviális 5-nél több Oscart nyert alkotásra rásütni a túlértékelt bélyeget (hisz végső soron az Oscar-díj maga a túlértékeltség legnyilvánvalóbb mértékegysége), de ezt különösen modoros pont akkor megtenni, amikor konkrétan megnyeri ezeket a díjakat. Ezek után nehéz eldönteni, hogy az demonstrálja-e a nagyobb csordaszellemet, hogy hogyan lett eleinte egyöntetű kritikai siker, vagy hogy utána hogyan hirtelen egyöntetűen megvetett produkció.

Alternatíva: A 12 év rabszolgaság ugyanúgy Oscar-díjas, ellenben baromira nem szól semmiről, ráadásul még jó néhány polkorrektség-nácit is magunkra uszíthatunk, ha látványosan utáljuk. De a tavalyi túlértékelt listámnál is látszott, hogy sajnos már ezen a véleményen is egyre többen vannak.

A keresztapamodorostul.jpg

Francis Ford Coppola filmje gyakorlatilag megtestesít mindent, amiért az ősrégi klasszikusokat utálni lehet: túlírt, túlnyújtott, előkelő helyet foglal el az Imdb Top250-ben és mindenki torkán hivatkozási alapként próbálják lenyomni mindenhol. Nem csoda, ha sokakban azt az alapvető reflexet váltja ki ez, hogy A keresztapa csak egy unalmas fos, amelynek a hírnevét csak a folyamatosan újratermelődő sznobok tartják életben.

Alternatíva: A sebhelyesarcút annyira nem tartják nagyra, de ugyanazon elvek mentén lehet savazni. Ráadásul remake, ergo az eredetinél biztosan szarabb. (És itt látványosan csináljunk úgy, mintha láttuk volna az 1931-es eredetit.)

Szerelmünk lapjai

thenotebook.jpg

A férfitársadalom Nicholas Sparks-adaptációk iránt érzett gyűlöletét abszolút meg tudom érteni, főleg, ha azt veszem, hogy a Szerelmünk lapjai elvileg a legjobb darabjának számítana. De valószínűleg csak a Twilight és a 50Shades előtti idők indították férfitársaimat arra, hogy egy ártalmatlan és meglehetősen együgyű romantikus fantáziát ördögtől való giccshalmaznak kiáltsanak ki, az utóbbi évek felhozatala pedig egyre inkább átértékelésre késztetné ezt az álláspontot.

Alternatíva: Üssük ki a klasszikus férfi-nő szembenállást romantikus vonalon: a Brokeback Mountaint nem homofób (és nem is annak látszó) indokokkal fikázni igazi kihívás, és amikor minden igyekezeted ellenére mégiscsak meleggyűlölőnek hoznak ki, akkor igazán meg nem értett és eredeti embernek érezheted magad.

Ütközésekmodorostul2.jpg

Paul Haggis alkotása sokak szerint hiteltelen és giccses, ráadásul elkövette azt a bűnt is, hogy három Oscart merészelt nyerni, köztük a legjobb filmét. Persze legjobban minden bizonnyal a TASZ-jellegű műliberális szervezetek holdudvarát akasztotta ki, hiába nem képviselnek azért ők számottevő méreteket sehol. Viszont amikor egy "worst movie ever" fórum még 10 évvel a megjelenés után is aktívan fut Imdb-n, akkor érthető módon nem éppen a legeredetibb beállni az utálók közé.

Alternatíva: Paul Thomas Andersont nem igazán szokás lefitymálni, hiszen a filmes műértők és kritikusok igazi kedvence, szóval a több szálon futó alkotások vonalán maradva tartsuk túlértékeltnek a Magnoliát. Vagy igazából bármelyik filmjét, a hatás szempontjából lényegtelen.

A téglamodorostul4.jpg

"Mekkora szar ez a remake, az eredeti sokkal jobb." Milliószor hangoztattuk ezt már, azonban klasszikusok pénzhajhász újrázásainál ez egészen kézenfekvő volt. De egy Oscar-díjas filmet beoltani valami alig ismert távol-keleti darab kedvéért? Ehhez már igazi bátorság szükségeltetik. Legalábbis ezt gondolták sokan. Pedig ugyanennyire kézenfekvő kimondani, hogy ami Oscar-díjas, az túlértékelt, az ázsiaihoz hasonló egzotikus filmművészetet meg csak az igazán műértők kedvelik.

Alternatíva: Ázsiai film amerikai remake-je? Erről hogy nem A hét mesterlövész jut elsőre valakinek az eszébe?

Schindler listája

schindler-s-list-original.jpg

Spielberg életművének gyakorlatilag bármelyik darabja kvalifikálhatná magát akár a jogosan, akár a jogtalanul túlértékeltnek tartott alkotások közé, azonban a Schindler listája még így is messze a legtúlértékeltebbnek tartott közülük. Elsősorban azért, mert a piros ruhás kislánnyal itt alkotta meg sokak szemében a giccs mintapéldáját, másrészt pedig a zsidókat többen utálják, mint a dínókat vagy a földönkívülieket, ergo egy velük szemben minimális ellenérzéseket is tápláló ember szemében Spielberg egy szánalmas propagandafilmet forgatott a "holokamuról".

Alternatíva: Spielberg vonalán mozogva a Párbajt tudom ajánlani (minden rendezőnek a debütáló filmje a legjobb kötelezően, úgyhogy ezen a téren bőven van lehetőség kitűnnünk a tömegből), holokausztfilmek terén pedig érdemes azzal próbálkozni, hogy nem azt szögezzük le, jó előre hogy "úgysem fogjuk megnézni a következő holokamu-propagandafilmet", hanem megnézzük és úgy gyűlölködünk.

Gettómilliomos

slumdog.jpg

A first world guilt filmek talán a legundorítóbb példányok, amelyek filmvászonra születtek: elvégre mennyire lelketlen emberek azok, akik szerencsétlen harmadik világbeli gyerekek szenvedését használják arra, hogy dollármilliókat gyűjtsenek be és halomra nyerjék magukat az Oscaron? A Gettómilliomos semmiképpen nem a leggyengébb produkció ezek közül, azonban mindenképpen a legnépszerűbb, és ennek megfelelően a legszemléletesebb példája a fent ecsetelt elvnek. Így miután megkönnyeztük szegény, szerencsétlen indiaiakat, önkéntelenül is csak zsigeri undort tudunk érezni, hogy ezzel leginkább csak néhány kapzsi stúdió zsebét tömtük meg.

Alternatíva: Az Isten városa még nem first world guilt filmnek készült, azonban elsődleges inspirációjuk volt azoknak, így még annyira nem egyértelmű hibáztatni mindezen stílusjegyekért. De ha megtesszük, instant a közutálat tárgyává válva érezhetjük magunkat nagyon eredetinek.

Titanic

titanic3dblu-ray03.jpg

A giccset és a nyált ebben a posztban idáig többször írtam le, mint életem során bármikor, de nem tudok mit tenni, ha ez az emberek fő kifogása a Titanickal szemben is. A szerelmünk lapjaihoz hasonlóan itt is egy klasszikus női-férfi ellentéttel állunk szemben: még előbbiek számára kötelező huszadszorra könnyezve végignézni DiCaprio megfagyott arcát (és elküldeni a francba Darvas Tamás kollégát), utóbbiakban csak egyre nő a gyűlölet, ahányszor végig kell szenvedniük ezt a 3 órát. Ráadásul ha esetleg tetszett is nekik, ezt nem vallhatják be anélkül, hogy a homoszexualitás árnyéka vetülne rájuk. Az egyébként szerintem simán gyengébb Avatart ezek után mindenki már csak teljes közönnyel nyugtázta.

Alternatíva: A Forrest Gump ha nem is ekkora mértékben, de ugyanúgy vádolható giccsel, ráadásul a Titanickal ellentétben kifejezetten közkedvelt film. Ha azt fikázzuk, tényleg magunkra haragíthatjuk az egész világot.

A remény rabjai

a_remeny_rabjai.jpg

Melyik alkotást értékelte 1-essel 25 ezer ember az Imdb-n? A helyes válasz nem az Álom.net vagy Justin Bieber valamelyik koncertfilmje, hanem bizony A remény rabjai. Ebből is látható már, hogy Frank Darabont "giccses" és "nyálas" filmje aligha mondható agyonyajnározottnak. Hozzáteszem, a mérhetetlen közutálat valószínűleg inkább szól a a pozíciójának, mint magának a produkciónak: bármilyen alkotás is trónolna az Imdb Top250 első helyén, annak garantáltan elvitatnák ezen érdemét.

Alternatíva: Keressünk egy klasszikust, amely nem jutott be a top250-be, de kellően magas értékeléssel (8.1, 8.0) rendelkezik. Ezzel egyszerre bizonyítjuk, hogy a filmes tudásunk túlterjed az imdb toplistán, de mégis megvetjük az ott nagyra értékelt darabokat.

A sötét lovagmodorostul3.jpg

Nolant legalább akkora sikk túlértékeltnek tartani, mint Spielberget, pedig ő - az Interstellaron kívül - nem sok okot adott rá. Az Eredet mellett ennek a közutálatnak talán a legnagyobb áldozata A sötét lovag. Tagadhatatlan, hogy Heath Ledger halála legalább akkora részt vállalt a produkció hírveréséből, mint a tényleges minőség, de a mű legnagyobb bűne minden bizonnyal az, hogy sokak számára ez szolgál a mainstream filmgyártás végpontjaként. Hiába a "Go watch the Transformers..." az általános oltás arra az esetre, ha valaki nem bizonyul eléggé műértőnek, igazán a The Dark Knight az a pont, amelytől kezdve valaki hírbe sem hozható a Hollywoodnak nevezett hulladékkal. A megfelelő hatás elérése érdekében még érdemes hozzátenni, hogy bár nem szoktunk olyan alantas tevékenységre vetemedni, mint hogy moziba megyünk, ez alkalommal mégis megtettük, és tessék, mekkora csalódás volt! (Ez a szöveg egyébként tetszőlegesen felhasználható bármelyik filmnél.)

Alternatíva: Válasszunk valami kevésbé ismert, de nem kevésbé blockbuster jellegű alkotást, mint például a Gravitá... Bakker...

Látjátok, nehéz dolog hipszternek lenni manapság.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr627518480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CHRISporn 2015.06.15. 07:43:56

a Gravitációt-a mai napig nem néztem meg - a 12 év rabszolgaságot viszont már vagy 2x biztos.

Keresztapa-Sebhelyesarcú>>mind2 nagyszerű

Szerelmünk lapjai nyáltenger-Brokeback Mountain(ha a téma taszítja is az embert)dráma nem kicsit

Ütközések-Magnolia - Nagyszerű mozik!

a TÉGLA Scorsese "nyomjunkmárodaegyOSCARt"filmje-nem több - A hét mesterlövész klasszikus

Schindler listája-nagyszerű---A PÁRBAJ mozit még nem néztem meg.

GETTÓmilliomos-kikapcsoltam,nem bírtam megnézni--Isten városa 'istenkirály' mozi!

TITANIC - pfejh!!!! - Forrest Gump>>Kitűnő!

a Remény rabjai-abszolúte megérdemli az #1.helyet-kitűnő mozi!

A Sötét Lovag - hozzám a Batman Begins közelebb áll-de mint folytatás kitűnő és nagyvolumenű-Heath Ledger pedig kifogástalan.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.06.15. 11:06:43

És vajon másokat kioktatni a hipszterségről az hipszterségnek számít?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.15. 11:49:57

Az a baj, hogy manapság már divat lett kb minden filmet túlértékeltnek tartani.

Ahelyett, hogy valaki kifejtené a véleményét, inkább csak rábassza XY alkotásra, hogy túlértékelt, csak mert neki nem tetszik.... egyszerűbb, és sznob duma.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.15. 12:00:35

@FroG: És hipszterségnek számít megkérdezni, hogy másokat kioktatni a hipszterségről hipszterségnek számít-e? :P

@REMY: Na de várj, ha divat minden filmet túlértékeltnek tartani, akkor tulajdonképpen nincsenek is túlértékelt filmek, mert mindegyiket gyűlöli egy jó adag ember. Viszont akkor mi alapján tart valaki egy filmet túlértékeltnek? :D

Meg amúgy ha most nem csak rábaszom valamire, hogy túlértékelt, akkor az végső soron lehet az?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.15. 12:10:15

@danialves: Nincs olyan, hogy túlértékelt. Ezt nem lehet megmondani egy filmre se. Ízlések és pofonok vannak. De, amiatt, hogy valaki olyat mond, hogy XY túlértékelt, az egyszerűen értékelhetetlen kijelentés. Nincs mögötte tartalom.

Az általad felsorolt filmeket is vagy imádják vagy utálják. Csakúgy, mint a legtöbb filmet. Viszont egy dolog mindig más... a célközönség. Aki Kubrickon meg Tarkovszkijn nevelkedett, annak egy Sötét lovag egyértelműen túlértékelt lesz, ahogy te mondod... de végső soron érdekel ez valakit? Van jelentősége? Egy Spielberg vagy Bay fan.. (biztos, hogy van :DDD) annak meg a 2001 lesz egy túlértékelt lófasz.

Ezáltal hiába létezik olyan szó, hogy túlértékelt. Nem lehet egy filmre se ráaggatni. Nincs értelme. Maximum nem neked szánták azt az alkotást.

Én például nem szeretem a Fight Clubot. Akkor azt nekem túlértékeltnek kéne tartanom, csak mert mindenki imádja?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.15. 13:05:58

@REMY: nem azért KELL túlértékeltnek tartani a fight clubot, mert szinte mindenki szereti, hanem mert ugyanők nem szimplán szeretik hanem kizárólagosan szuperlatívuszban képesek róla beszélni és a hibáit (mert van azért MÉG annak is) meg se hallják.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.15. 13:17:28

@REMY: Röviden? Igen. :D

De most akkor nekem úgy tűnik, hogy azt is mondod, hogy tulajdonképpen a TDK-t jónak meg rossznak sem érdemes tartani, mert valaki jónak tartja, valaki meg rossznak, aki meg rossznak, annak simán csak nem neki szánták. Mi értelme?
A túlértékelt csak egy ugyanilyen jelző, nincs többlettartalma.

krferi 2015.06.16. 15:20:54

nem kekeckedni akarok, de ennek a posztnak kurvára semmi értelme nem volt. az égadta világon semmi.

walter sobchak 2015.06.16. 15:36:03

Ajaj, túlértékelt(nek tartott) filmekről szóló poszt.

"Fasten your seat belts, it's going to be a bumpy night." :D

Globetrotter2014 2015.06.16. 15:39:38

"És itt látványosan csináljunk úgy, mintha láttuk volna az 1931-es eredetit"

Ez mekkora szöveg :)

Jó a poszt!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.16. 15:46:27

@krferi: Elnézést, hogy elvettem 3 percet az életedből. :(

m.o.p. 2015.06.16. 16:03:57

És akkor mi történik, ha láttam az összeset? Hova sorolhatom magam?
Vagy ne zavarjam össze a hipsztereket?

Jegkoko 2015.06.16. 16:04:51

A keresztapat elkezdtem nezni de egyszeren 1 oraig birtam, unalmas semmitmondo az egesz törtenete akär csak a gettomiliomos es a remeny rabjainak is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.16. 16:12:32

@m.o.p.: Attól függ, hogy mit gondolsz róluk. ;)

m.o.p. 2015.06.16. 16:22:56

@danialves: A baj az, hogy mindet kedveltem és legalább 4x megnéztem mindet, a Titanic kivételével, azt kevesebbszer, de min. 2x. ha őszinte akarok lenni, farkaséhségem van ami a filmeket illeti.

protézisesh 2015.06.16. 16:29:06

csak én nem értem a posztot? Nem vagyok hipszter (már 20 éve is volt szakállam...), de nem áll össze, hogy neked akkor most tul.képpen melyik film is tetszik a felsoroltak közül? :(

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.16. 16:32:45

@m.o.p.: Na, eddig mondjuk okés, akkor most jön az, hogy keress olyan filmeket, amiket mindenki imád rajtad kívül, és kezdd el azokat fikázni.

@protézisesh: Mert nem is ez a lényege. ;)

m.o.p. 2015.06.16. 16:41:19

@danialves: Aha. És attól lesz nekem jó. Hát, nem vagyok hipszter, ez most már biztos... se yuccie.

2015.06.16. 16:47:05

@krferi: egyetértek. Nagyon koncentráltam, hogy megértsem, mire gondolt a költő, de nem megy. A legjobb tippem, hogy volt egy fölös órája írni valamit.

2015.06.16. 16:49:23

@Jegkoko: a Keresztapát és a Gettómilliomost még csak-csak megértem, de a Remény rabja rendelkezik az egyik legfeszesebb, legjobb ívű dramaturgiával úgy általában a filmek között, hogy az hogy lett nálad semmitmondó, azt nem értem. De gondolom te a fekete-fehér mongol művészfilmeket kedveled, mély mondanivalóval:)))

gorillaso 2015.06.16. 16:56:51

A keresztapa és a Remény rabjai nem illik a sorba szvsz

Bergyilkos Bohoc 2015.06.16. 16:59:55

Én sem igazán értem mit akar mondani ez a poszt. Filmek, amiket túlértékeltnek tartunk, de már mindenki túlértékeltnek tartja, ezért ezt már nem trendi mondani, meg egyébként sem túlértékeltek, hanem tényleg jó filmek... vagy mi van? Egyébként kicsit önelégültnek és totál érthetetlennek tartom azt a megnyilvánulást, miszerint kész tényként veszed, hogy valaki pusztán sznobságból tart túlértékelteknek valamit. Arról van szó, hogy ha többnyire pozitív kritikák jelennek meg egy alkotásról(mint a fenti filmekről) és az valakinek nem tetszik, nyilván túlértékeltnek fogja tartani. Nem feltétlenül modorosságot vagy sznobságot kéne ebbe belelátni, hanem néha őszinte véleményt.

Bergyilkos Bohoc 2015.06.16. 17:02:31

@shitgun: Én pl. a Remény Rabjait sem láttam még sehol túlértékeltként jellemezni. (Crasht, Téglát, Kerszetapát szintén nem, vagy legalábbis nagyon kevésszer). Ezért is vagyok összezavarodva a poszt mondanivalóját illetően..

benedek012 2015.06.16. 17:06:42

Mikor lett ciki Marlon Brando és Al Pacino???
Aki fikázza, azt valagon rugom. Hö.
A Titanicon sajnos hangosan vihogtam, atöbbit vagy nem láttam, vagy annyira unalmas, hogy nem emlékszek.

benedek012 2015.06.16. 17:07:22

Viszont most olvastam pár napja, hogy a "hipsztereknek" annyi.

Tökönrúgott Feleségek 2015.06.16. 17:29:08

Én már azt sem értem, ki a "hipszter". Olyan ember, aki szakállt hord és fekete SZTK-keretes szemüveget (ja és a legnagyobb rohasztó melegben is olyan téli "Magenheim"-szerű sapkát hord, mit én még mínusz 20-ban sem tennék)? Ezek szerint nőben nincs ilyen ( max. Conchita Wurst, aki kontaklencsével lép fel?)

krferi 2015.06.16. 18:04:37

hipszter az, akit az aktuális megmondóember annak nevez.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.16. 18:07:57

@Bergyilkos Bohoc: "Filmek, amiket túlértékeltnek tartunk, de már mindenki túlértékeltnek tartja, ezért ezt már nem trendi mondani"
Ja, nagyjából ennyi. :)

"Egyébként kicsit önelégültnek és totál érthetetlennek tartom azt a megnyilvánulást, miszerint kész tényként veszed, hogy valaki pusztán sznobságból tart túlértékelteknek valamit"

Ha erről feltétlen az irónia szándékos figyelmen kívül hagyásával akarsz beszélgetni, akkor azért tudok vicces példákat mesélni. :)
Pl. volt egy fickó, aki (nem túlzok) a magyar internet összes Interstellar-relevanciájú posztja alatt fáradhatatlanul magyarázta, hogy mekkora egy túlértékelt szar a film. Ahol 3 írás jelent meg a filmről, ott 3 cikk kommentjei között. És ilyenkor annak ellenére, hogy speciel az Interstellart én is túlértékeltnek tartom, az ember azért elgondolkodik, hogy mégis mi indíthat valakit arra, hogy ilyen elkeseredett kereszteshadjáratot folytasson egy szerencsétlen film ellen. És konkrétan már szarul éreztem magam amiatt, hogy még egyet is értek vele. (De egyébként ha mélyebben érdekel a téma, az Aeonflux kommentszekciói felérnek egy nagyon kimerítő tanulmányúttal, azokkal az arcokkal, akiknek már Trier is mainstream, viszont ennek ellenére az internetesen jelenlétüket leginkább arra szánják, hogy a Bosszúállók 4567 minden egyes trailere alatt húzzák a szájukat.)
Szóval ha valami komoly indíttatást keresel a poszt mögött, akkor nagyjából az ehhez hasonló behatások voltak.

"Én pl. a Remény Rabjait sem láttam még sehol túlértékeltként jellemezni"
www.imdb.com/title/tt0111161/reviews?start=3620
Tessék, innen kezdheted szépen visszafelé olvasgatni a review-kat. ;)

krferi 2015.06.16. 18:09:01

én eleve ezt a "túlértékeltnek tartom"-jelenséget nem értem. van egy csomó film, amit személy szerint nem szeretek, de eszembe se jut rájuk sütni, hogy túlértékeltek, csak azért mert sokan meg imádják.
mások meg egyszerűen megsértődnek azon, hogy sikeres az, amit ők nem díjaznak és gyártják is a túlértékelt-kártyát.

krferi 2015.06.16. 18:10:19

ezt a kifejezést is rühellem.

Tökönrúgott Feleségek 2015.06.16. 18:33:36

@krferi: de legalább már magyarítottunk egy kicsit :)

shred 2015.06.16. 22:19:03

Fú, a Párbaj milyen jó volt, be is szerzem valahonnan gyorsan.

jet set 2015.06.17. 00:52:31

A Gravitáció tényleg egy túlértékelt fos, ahogy a Forrest Gump is. A többi filmmel nincs bajom.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.06.17. 12:36:29

Ezek mind-mind igényesen elkészített filmek. Ízlés kérdése, hogy kinek melyik tetszik, illetve melyik nem.
Imo a Gravitációt nagyon jó nézni, technikai megoldásait és újításait nehéz vitatni, de meghatározó, sokatmondó filmnek nem mondanám.
Ezzel szemben a Keresztapa első két része szerintem megkerülhetetlen a filmes kánonban, mindenképp jogos az a filmművészeti megbecsültség amivel rendelkeznek, ugyanakkor mindenkinek nem tetszhet egyaránt nyilván. De aki leszarozza egyszerűen, az szvsz inkább elvetemültség, mintsem hipstaság :D
Az Ütközések és a Gettómilliomos jól megcsinált iparosmunkák, nothing special.
A sötét lovag pedig teljes meggyőződésem szerint a legtúlértékeltebb film, amihez valaha "szerencsém" volt. #hipsterélet

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.06.17. 13:01:28

@Bruse: Óh, visszatért a hipszterek-hipsztere, avagy a tékozló fiú :D

Dr_utcai_arcos 2015.06.17. 13:27:03

@Tökönrúgott Feleségek: Igen, pontosan leírtad. Plusz még tegyél hozzá egy gázálarctatyó szerű izét is az oldalán. De az már megahipszter. Plusz a slimfit gatya, viszont az már a hipszter elité.

K.Leslee 2015.06.17. 18:04:16

Nemelyik film ezek kozul nem rossz, hanem hogy tobb akar lenni annal mint ami. Kulonosen igaz ez Nolan filmjeire, a Remeny rabjaira(nem tartom jo filmnek), meg a Schindler Listajara.
A Titanicot tenyleg divat utalni, de teny hogy egy kozepes, vagy inkabb rossz film, ami az ido aldozatava valt. A Forrest Gumpot nem utaljak ennyien, mert egy fogyatekos az mindig meghatobb mint egy szerelmespar. Ettol fuggetlenul teljesen egyetertek; a FG semmiben sem tobb mint a Titanic.
A Gravityt meg azert utaljak, mert a technikai megoldasain kivul semmi mast nem tudott felmutatni. Eppen ezert 7/10 es nem 9/10-es film nalam, de teljesen lehuzni a filmet butasag.
Az egyetlen film amit joggal tarthatnak tulertekeltnek ezen a listan az a Remeny Rabjai.
Ha megnezzuk a top 250 filmeket az imdb-n akkor bizony azt kell mondjam, hogy eleg egyoldaluak az eredmenyek. Mondhatni kevesbe kifinomult izlesu emberek szavazatai es a mainstream filmek dominalnak, amit igazsagtalansagnak tartok. Ezert van peldaul hogy a 12 Years a slave vagy a mersekelten rossz Imitation Game felkerult de a Moon vagy a Snowpiercer peldaul nem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.17. 18:15:29

@K.Leslee: "Ezert van peldaul hogy a 12 Years a slave vagy a mersekelten rossz Imitation Game felkerult de a Moon vagy a Snowpiercer peldaul nem"
Úristen, ha ehhez hozzáveszem a másik mai kommentedet, szerintem fél évre előre kimerítettük az egyetértésadagunkat. :D (Még ha éppen csak ezt tudtam kiemelni a szövegedből, mint amivel tökéletesen egyetértek.)

Imdb-t meg lehet árnyalni, pl. ott vannak még az indiaiak által beszavazott 8 órás vígjátékok meg gengsztereposzok, a rutinból a mindenki által kötelező darabnak tartott 80 éves némafilmek stb. :D Mondjuk szerintem alapvetően egy közönségszavazásnak nem igazán lehet a szemére vetni, hogy mainstream. :D

De amúgy tényleg, szerinted ha nem létezne Imdb, és a Remény rabjai "csak" simán el lenne könyvelve egy nagyon jó filmnek és sokak kedvencének (mint pl. a Halálsoron), akkor túlértékeltnek tartanád?

Btw a Titanicnál mit értesz az alatt, hogy "az idő áldozatává vált"?

(Ja és @Bergyilkos Bohoc: szereztem neked még egy embert itt fenn, aki túlértékeltnek tartja a Remény rabjait :D )

K.Leslee 2015.06.18. 12:13:12

@danialves: En tavaly neztem ujra a Remeny rabjait es meglepodtem hogy mennyire felszines es giccses film tele sztereotipiakkal. Imdb lista ide vagy oda, nem tartom jo filmnek.

A Titanic romantikaja olyan szinten kiment a divatbol a 2000-es evek utan, hogy mar ciki volt szeretni a filmet. En 13 eves voltam mikor kijott es nagyon tetszett akkoriban. Kesobb ujranezve viszont naivnak es mesterkeltnek talaltam. Szoval arra celoztam, hogyvaloszinuleg nem csak En valtoztam, hanem a nezoi elvarasok is. Mindenesetre vannak filmek, amik kialljak az ido probajat. A Titanic nem tartozik kozejuk. Sokat hozzatesz a dologhoz a 7 Oscar dij is amit a film bezsebelt. Az pedig, hogy a Good Will Hunting helyett kapott szinte minden dijat egyenesen rohej.

dreamhotep 2015.06.20. 23:18:00

nem beoltani hanem leoltani ?

pelikán_józsef 2015.06.21. 08:11:17

A szerző túlértékeli saját magát.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.21. 11:46:39

@dreamhotep: Szerintem mivel a film nem páciens és nem is villany, egy ilyen szleng kifejezés kapcsán ez irreleváns. De ha nagyon zavar, átírom. ;)

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.06.21. 19:29:45

A keresztapa egyáltalán mi a lófaszt keres ezen a listán?
süti beállítások módosítása