A Gyűrűk Ura: A király visszatér / The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
2015. április 05. írta: FilmBaráth

A Gyűrűk Ura: A király visszatér / The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

a_kiraly_visszater.jpg11 Oscar-t nem sok film tudhat magáénak. Peter Jackson a mennybe ment 11 évvel ezelőtt, ki gondolta volna, hogy idén esélytelenül indul a szobrocskákért harcba A hobbit-tal. Hiába a hatalmas pénzügyi siker, a három részre bővített előzményfilm a nyomába sem érhetett a Gyűrűk Ura trilógiának, és főként annak legjobb, befejező részének. A király visszatér ifjabb éveim legnagyobb kedvence volt, ezért félve néztem újra, de kár volt aggódnom, nem fogott rajta az idő, szerintem még mindig ez minden idők legjobb fantasy filmje!

A Helm szurdoki csata csak a kezdete volt az igazi háborúnak a Jó és a Rossz között. Miközben egyre fáradó hobbitjaink, Frodó (Elijah Wood) és Samu (Sean Astin) végső erejüket megfeszítve kúsznak-másznak a Végzet Hegye felé, hogy teljesítsék küldetésüket, a többiek sem tétlenkednek. Aragorn (Viggo Mortensen) végre királyi öntudatára ébred, és harcba hívja a Holtak Seregét, Gandalf (Ian McKellen) Gondorban száll szembe bátran az ellenséggel. És eljön a végső, mindent eldöntő összecsapás ideje...

Az első részben az érzelem volt túlsúlyban, a másodikban az akció, a harmadikban végre sikerült eltalálni a tökéletes egyensúlyt. Ennek köszönhetően egyetlen percre sem zökkenünk ki a történetből a több, mint 3 órás játékidő alatt, ezredjére is szorítunk Frodoéknak, hogy érjenek már oda a Végzet  Hegyéhez, dobják bele azt az átkozott gyűrűt, és törjön már ki végre Középfölde békéje. És bár sokszor megígértük magunknak, hogy nem fogunk sírni a végén, azért valahogy mindig szükség lesz a zsepire. Kedves Mr. Jackson! Pontosan ezt a varázslatot hiányoltuk, de nagyon A hobbit - filmekből! 

A rendező bátran változtatott néhány apróságot Tolkien klasszikusán (a Megyéért vívott harc teljes egészében kimaradt, Elrond fiaival együtt stb), de azt kell mondanom, hogy ezzel nagyon jót tett a mozinak. A forgatókönyv hű volt a könyvhöz, de a műfaji sajátosságokat figyelembe véve kiválóan sikerült filmre írni Tolkien tündérmeséjét. Az effektek természetesen fantasztikusak voltak (saját korában ez csúcstechnika volt, a mai napig emlékszem, milyen sokáig nem tértem magamhoz, amikor először láttam a tatabányai moziban, ahol akkoriban természetesen még nem volt 3D ), de ez még önmagában nem lett volna elég az elsöprő szakmai és nézői sikerhez. Kellettek a jól összefogott karakterek, drámák, látványos csaták, és a mindezeket hatásosan lezáró végső jelenet. A Rossz vereséget szenvedett, a Jók győztek, Középföldére a szép jövő, ránk pedig a sírás várt a végén. És ez így van jól.

Több szálon futnak az események, amelyek a végén természetesen összefonódnak, így minden karakterre elég idő jut, nincs hiányérzetünk senkivel kapcsolatban. Aragorn a végére igazi király lesz, Elrond még mindig a legtekintélyesebb tünde (vállaltan elfogult vagyok egy kicsit, Völgyzugoly ura a kedvenc alakom, teljesen padlóra kerültem, amikor a könyvben olvastam, hogy valójában "csak" féltünde), Frodó és Samu szó szerint megjárják a pokol legmélyebb bugyrait, Trufa és Pippin sokat változtak jó irányba, Legolas még mindig szép, Gimli még mindig vitéz, de Gandalf mindent visz. Tudom, hogy reménytelenül romantikus vagyok, de szerény véleményem szerint semmilyen effekt nem ér fel ahhoz, amikor lassítva elindul a rohírok/gondoriak lovasvágtája. A 11 Oscar díj önmagáért beszél: forgatókönyv, rendezés, látvány, zene stb. minden tökéletesen rendben volt, így természetesen ez a rész sikerült a legjobban a trilógiából.

a_kiraly_visszater2.jpgViggo Mortensen igazi hős lett a végére, Elijah Wood élete szerepében kihozta magából a maximumot, Sean Astin jó volt, Ian McKellen zseniális. Liv Tyler szép volt, Miranda Otto bájos, Cate Blanchett kiváló. Karl Urban dögös volt, Bernard Hill és John Noble hozta a kötelezőt. John Ryhs-Davies felejthetetlen, Orlando Bloom ellenben tökéletesen felejthető volt. Na és ne felejtsük el, hogy egy magyar tünde is elindult Szürkerévbe: Marton Csokas nem alkotott maradandót, de akkor is részese lehetett a Gyűrűk Ura legendának.

Peter Jackson élete legnagyobb hibája volt, hogy nem a Szilmarilokat vitte filmvászonra a trilógia után, pedig igazán tudhatta volna, hogy ha a néző egyszer megkapta a csodát, akkor legközelebb nem elégszik meg a tisztes középszerrel. Sajnos a Tolkien-örökösök nem nagyon díjazták, amit A hobbit-tal művelt a rendező, így nagyon kevés az esélye, hogy belátható időn belül újabb mesevilágba visz bennünket a kiwi Spielberg, de azt senki nem veszi el tőle, hogy a Gyűrűk Ura trilógiával elvarázsolta a nézőket. Habár mára sajnos már túlságosan belepistult az effektekbe a rendező, én még hiszem, hogy fog ő még A király visszatér-hez méltó filmet forgatni, de akkor sem kell szégyenkeznie, ha nem sikerül. 

 A trilógia legjobb része, Jackon eddig életművének csúcsa, kötelező darab!

10/10

A gyűrűk Ura: A király visszatér teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr317212437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

billy reed 2015.04.06. 00:10:34

Valami bődületesen unalmas a film. Alig bírtam végigszenvedni.

Pedig A Gyűrű szövetsége nagyon jó volt, remekül eltalált történettel, jó arányérzékkel, pont annyit hagyva ki és írva át a regényből, amennyit kellett. Volt remény arra, hogy valami emlékezetes szülessen.
A második rész sajnos már inog, a harmadik pedig a "mindenből ugyanazt, csak nagyobbat!" klasszikus elve alapján készült.
A király visszatér-ben egyetlen eredeti ötlet van, amit nem láttunk az előző részekben: a kísértetsereg. Sajnos ezt sikerült lerendezni 5 perc alatt. És itt most a logikátlanságokról ne is essék szó...
Persze ne feledjük a klasszikus beszólást: "Az egész filmben mindenki csak mászkál, még a ... fák is!"
És ennyi!

És eljő a hobbit, illetve A hobbit...
Legalább következetes a rendező abban, hogy a A Gyűrű szövetsége óta töretlen a lejtmenet, egészen a mostani Az öt sereg csatája c. förmedvényig.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.04.06. 00:22:27

@billy reed: leginkább az volt a bajom vele, hogy volt kb vagy nyolc vége, jó lehet, hogy a könyvben is, nem olvastam :s

Tökönrúgott Feleségek 2015.04.06. 07:46:03

élvezhetetlen fos :( többször nekifutottam, de mindig elaludtam rajta

Tökönrúgott Feleségek 2015.04.06. 07:47:32

@pingwin: mondjuk a könyvben(nek) is igen nehezen van "vége" :)

aachi2 2015.04.06. 08:59:37

elég fiatal lehet a kritika írója, hogyaszongya akkor még nem volt 3d :) 1960-as évektől van 3d mozikban, meg hogy "elég jok az effektek pedig milyen régi", most komolyan nézz már meg egy star warst vagy ürodüsszeiát, ahol papírmasá űrhajók repkedtek meg minden, és tökéletesek az effektek. az idő a filmezés meg a trükktechnika nem akkor kezdődött amikor te megszülettél és filmeket kezdtél nézni :)

FilmBaráth 2015.04.06. 09:09:01

@aachi2: Egészen pontosan 38 éves vagyok:-) És Tatabányán még csak néhány éve van 3D mozi:-)

Szergej Pub 2015.04.06. 10:02:27

Mint Tolkien rajongó, aki a könyveket (Hobbit/Babó, LOTR, Silmarillion) angolul és magyarul is többször elolvasta, és mindhárom filmet legalább tucatnyiszor látta (a Két Torony esetén megkockáztatom a 25-30-at is) nagyon nem tudok egyetérteni most ezzel a bejegyzéssel.

A Király Visszatér egyértelműen a trilógia leggyengébb darabja. Abból a szempontból mindenképp, hogy a könyv hangulatából és motivumaiból szinte semmit nem tud vászonra vinni. Aragorn átlényegülése Elessarrá szinte teljesen elveszett (Elrond látogatása öt percben súlytalan ahhoz képest, hogy a "király keze gyógyító kéz"). Frodó küzdelme a gyűrű hatalmával annyiban lett csak ábrázolva, hogy folyamatosan szarul néz ki, és nem tud gyakorlatilag csinálni semmit.

Aragorn, Gimli és Legolas karaktere sima gyilkológépekké lett lealacsonyítva. Fantasy-terminátorként könyörtelenül írtják az orkokat, és mást nem is nagyon csinálnak. A bővített verzióban legalább Faramir és Eowyn egymásra találását rendbe rakják...

Elijah Wood eleve nem volt jó választás Frodónak. Inkább Sean Astinnek kellett volna játszani, míg Wood lett volna Samu...vagy Martin Freemant kellett volna betenni Frodónak is, mert amit Bilbóval művelt az zseniális. Az ugyanis nem hiszem, hogy a filmes műfaj követelménye, hogy a könyvben kicsit pocakos, középkorú, jómódhoz szokott Frodóból fiatal, tettrekész, nélkülözéstől picit sem tartó kalandort. Ebben a filmben viszont tényleg sikerült egy dimenzióssá tenni a karaktert, aki csak szenved és elszenvedi a történéseket.

A trilógia legjobbja a Gyűrű Szövetsége - különösen a rendezői változat. Ott csak az idővel játszottak és Bobadil Tomát vették ki a sztoriból, és a film hangulata is teljesen jól hozta a könyvekét. A Hobbit miatt fanyalgókat pont ezért nem is értem. Hangulatban az volt a legeslegközelebb eddig a könyvhöz.

Nyílméregbéka 2015.04.06. 12:26:44

Tökéletesen egyet kell értsek @Szergej Pub: minden szavával. Ez a trilógia "leggyengébb" része, bár alapjából így is remekműnek tartom, csak egyszerűen nem tudok kibújni a Tolkien rajongói bőrömből. A harmadik rész tér el legjobban a könyv szellemétől sajnos... A 11 oscart is inkább a trilógia kapta en bloc, mintsem a Király visszatér, szerintem.

@Tökönrúgott Feleségek: Sebaj, Még mindíg ott vannak neked a Transformersek vagy más remekművek...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.06. 13:02:54

@Nyílméregbéka: Azért kíváncsi lennék, van-e még ennél lejjebb ebben a Transformerses modorosságban.

"Nem neked való Halálos iramban 7, menj Transformerst nézni" ? :D

mestska · http://cities.blog.hu 2015.04.06. 16:08:38

"A forgatókönyv hű volt a könyvhöz,"

Ezt inkább úgy mondanám, hogy a forgatókönyv jelentősen eltért a könyvtől, főleg a jellemek és a szereplők ábrázolásában.

Szerintem gyenge film.

¿Qué tapas hay? 2015.04.06. 23:10:55

A film maga - ha elvonatkoztatunk az alapműtől - nem rossz, mint film. Akik előtte nem olvasták a könyvet, vagy a tizenötödik oldal után elaludtak rajta, nos azoknak kifogástalan lehet.

Nekem nagy csalódás volt, és nem a Megye megtisztításának elhagyása miatt. Vártam a kedvenc jeleneteimet, hogy ebből milyen csodát fog Jackson csinálni. Hát semmilyet. Lett egy látványos kosztümös-kardozós fantasy-film, de a könyv hangulatát abszolút nem hozza. Nem véletlen, hogy a könyv olvasóinak szemében ez a leggyengébb a trilógia filmjei közül.

porch monkey 4 life! 2015.04.06. 23:14:32

Most megkapom a magamét, de ha lecsupaszítjuk a mitológiát, akkor a nyers történet a legdebilebb mesék szintjét is alig üti meg... ez így van a Star Wars esetében is, ott mégsem nyalták körbe a rendezőket és az írókat...

A Gyűrű szövetsége egészen kiváló, a többit maga alá döntötte az első rész és Tolkien legendája + PJ megalomániája.

moRtiZ 2015.04.07. 09:51:30

Ez kb. mindenre elmondható. Ha lecsupaszítasz valamit alap alapjára, akkor minden debilség.

Nyílméregbéka 2015.04.07. 13:37:03

@porch monkey 4 life!: Na, akkor csupaszítsd le nekünk! Pont, hogy ez a történet nem könnyen "csupaszítható" le, mert egy bonyolult komplex vilagról szól rengeteg háttérinformációval és adattal. Nem véletlenül íródott evekig.

misafeco 2015.04.07. 16:05:43

@Nyílméregbéka: Egyetértek. A király visszatér a trilógia leggyengébb epizódja (a Hobbitokhoz képest persze erős, de ez más kérdés). Az Oscarokkal együtt díjazták a három részt, mert önmagában ez a film nem olyan nagy szám. Szerintem túl sokat akart markolni Jackson, viszont hiába a 4 órás játékidő, így is lényeges elemek maradtak ki (és itt nem a Megye megtisztítására gondolok, ami a könyv egyik legjobb része, de itt nem működött volna).
süti beállítások módosítása