Macska-jaj / Crna macka, beli macor (1998)
2015. március 26. írta: FilmBaráth

Macska-jaj / Crna macka, beli macor (1998)

macskajaj.jpgMár meg is szólalt a fülünkben a Bubamara, ugye? Kusturicát lehet szeretni vagy nem szeretni, de a film muzsikája annyira jó, hogy azonnal fülig szalad a szánk, ha meghalljuk. És azonnal elkezdenek sorjázni a zseniális jelenetek, amelyeken betegre nevettük magunkat egykoron, mert ennek a groteszk alkotásnak a legnagyobb ereje az utánozhatatlan hangulat. A 90-es évek végének balkáni állapotait konzerválta az utókor részére a rendező, a vígjáték eszközeivel állította meg az időt. Iszonyatosan régen nem láttam ezt a filmet, itt köszönném meg annak, aki a kritikát kérte, hogy egy jót nosztalgiázhattam tiniéveim egyik legnagyobb sikerén, amelyből akkor sajnos még nem sokat értettem, ma már viszont kiválóan szórakoztam rajta. Zseniális, minden filmkockája ajándék a nézőnek!

Matko (Bajram Sevredzan) egy igazi lúzer piti bűnöző, aki a fiával, Zare-val (Florijan Ajdini) él egy nem kicsit lepusztult házban, amelyről csodás a kilátás a a folyóra, ahonnan azok a csempészáruk érkeznek, amelyből a kis család él. A nagypapa, Zarije (Zabit Memedov) stílszerűen zenekari kísérettel távozik a kórházból, és igen nagy problémával kell szembesülnie: a drága fia adósságai fejében bele kell egyeznie abba, hogy Zare  feleségül vegye a menő "üzletember", Dadan (Srdjan Todorovic) húgát. A fiú azonban mást szeret, de az esküvő mégis megtartásra kerül, és ezt a napot senki sem felejti el, az biztos...

Igazi időutazás ez a film, aki nem élt a 90-es évek végén, annak halvány fogalma sem lehet arról, mi az az olajcsempészet, és arra, hogy mekkora kincs volt egy német mosógép vagy számítógép (Gorenje-korszak, emlékszünk még?). Trabant, márka, szakadozó térerő, és egy igazi balkáni love story, amelyből még az is kiderül, hogy milyen jól tud jönni egy kéznél lévő liba, ha éppen nyakig trágyás az ember fia. Gondolom, mindenkinek megvan a kedvenc jelenete a fimből (hatalmas Casablanca-fanként természetesen nekem csakis a zárókép lehet az),  óriási poénözön zúdul a nézőre, nem könnyű a választás. Kizárólag szinkronnal ajánlott a film megtekintése, Bodrogi Gyula, Dörner György, Szacsvay László, Kaszás Gergő, Zenthe Ferenc felejthetetlen!

Már a film kezdetén magával ragad a hangulat (teljesen lepattant házból távcsővel nézni a vizet, verni a blattot, feküdni a hintaágyban, hát kell ennél több?), ami mindvégig megmarad. A szemünk sem rebben, amikor a nagypapának (aki tud élni), egy egész zenekar húzza a Bubamarát, mindenki felejti minden búját, baját, ha megszólal a balkáni muzsika, pedig akad itt tragédia, probléma elég, mégsem esik kétségbe senki, a saját keretei között megpróbál boldogan élni. Idillinek tűnik ez a világ, pedig csak úgy lehet túlélni a mindennapokat ebben a reménytelenül kisszerű környezetben, ha nem vesszük komolyan. A jószomszédi viszonyba belefér az is, hogy időnként, jobb dolgunk nem lévén, lelövöldözzük a virágokat a teraszról, a nagymama eladja az unokáját, az apa a fiát. Királydráma groteszkbe csomagolva, melynek eredményeként betegre nevetjük magunkat a halálosan komoly eseményeken.

A karakterek nagyon jól el lettek találva, van itt lúzer bűnöző, magát az élet császárának tartó, zenemániában szenvedő, kokain és családfüggő, gránátokkal játszó maffiózó, életvidám nagypapa, életet jól ismerő nagymama, kissé már szentimentális maffiafőnök, na és persze dübörögnek az érzelmek, mert végülis mégiscsak lagziban volnánk. A történet szálai jól összegabalyodnak, hogy a végére minden a  helyére kerüljön. Kusturica filmjében nincs középút, valaki vagy ráérez a hangulatára és imádni fogja, vagy soha nem fogja megérteni, mit esznek rajta a többiek. De egyszer mindenképpen látni kell ezt a zseniális vígjátékot. Ennyi. Meg egy Bambi.

macskajaj2.jpgAz összes szereplő kiváló, nehéz külön kiemelni bárkit is, de azért a Dadan-t alakító Srdjan Todorovic és a Matkot játszó Bajram Sevredzan méltatása kihagyhatatlan, még akkor is, ha a show-t elviszi előlük a nagypapa, azaz Zabit Memedov. A színészek úgy jók, ahogy vannak, nincs ezen mit ragozni.

Emir Kusturica a 80-as,  90-es években kultikus rendezőnek számított, ekkor születtek leghíresebb filmjei (A papa szolgálati útra ment, Cigányok ideje, Arizoniai álmodozók), de mind közül ez lett a legismertebb. Ebben ugyanis minden összejött, a rendező összes védjegyének számító panel jól működött, a casting kiváló volt, a forgatókönyv, a zene, az operatőri munka, mindenben egyben volt. Csúcsra járt benne a Kustrica-stílus, az eredmény pedig egy felejthetetlenül eszement vígjáték, amelynek minden kacagtató jelentében ott sír a Balkán minden fájdalma és méltó emléket állít egy mára már letűnt kornak.

Zseniálisan szórakoztató vígjáték, Kusturica mára már klasszikussá vált műve, kötelező darab!

10/10

A Macska-jaj teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr107262935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.03.27. 10:43:32

Hát amikor a kínai barátaimnak, barátnőimnek akartam lejátszani, már az első jelenetsortól rosszul lettek, hogy mennyire primitív, lepusztult és szegényes az atmoszférája a filmnek. Tényleg az.

2015.03.27. 10:45:32

Kinek a pap, kinek a papné...
Számomra dög unalom és egyetlen poént sem véltem felfedezni benne. Kétszer néztem meg, másodszorra is elővettem néhány évvel később, de semmi. Csak nézem, fáj minden képkocka és egy pillanatig nem szórakoztat, inkább idegesítően hat, hogy ez a zagyvaság most mi? Igen, ismerek olyat, akinek tetszik, de legalább annyit, akinek nem. Maradjunk annyiban, hogy erősen megosztó alkotás.

Feri nagyapa 2015.03.27. 10:53:11

Senkinek nem ajánlom a filmet, Kusturica munkásságának mélypontja. Már az Underground politikailag elfogadhatatlan egyoldalú nézőpontjával nagyot zuhant előttem az a rendező, aki azért számomra jó filmeket is készített, de ez a film mindennek az alja. És nem: a zene sem jó. Az Underground-ban még üdítően hatott, mára csömör az egész Markovic-féle bagázs...

para_noir 2015.03.27. 10:56:54

Itt minden kommentelő fasz?:) Ez egy csillagos ötös film, egyszerű, mint a faék, szórakoztatni akar csak, úgy kell nézni. Hogy a sárgáknak, vagy a sznoboknak nem jön be, hát nem csodálkozom (mellesleg én a kínai filmektől bírok hányni...).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.27. 11:02:37

a zenéjét szeretem a legjobban.
De a film magában is jó.

csalány 2015.03.27. 11:06:36

Abban az időben meglehetősen közelről ismertem a balkáni (szerbiai) állapotokat.
És ez a film teljesen visszaadta az ottani élet abszurditását, nyilván erősen karikírozva.
Sírtam a röhögéstől amikor először láttam.

Feri nagyapa 2015.03.27. 11:07:23

Nem, itt nem minden kommentelő fasz, csak a 4. :)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.27. 11:08:52

Tényleg zseniális film. A zenéjét azonban nem Kusturicának köszönhetjük. Goran Bregovic követte el, bár Kusturica és valamiért Boban Markovic is előszeretettel "tesz úgy" mintha az ő alkotásuk lenne.

Darth Revan 2015.03.27. 11:13:16

@para_noir: miert lenne fasz, azert mert nem tetszik nekik egy film?!

Amugy szerintem is isten-kiraly film es nem ertem, hogy lehet nem szeretni, de fogadjuk el, hogy nem vagyunk egyformak :)

Gringo 2015.03.27. 11:24:49

Abban az időben mindenki áradozott a filmről, úgyhogy én is megnéztem. 2 részletben, mert egyszerre sok volt. Valahogy nekem nem jött be ez a balkánicigány humor.
www.youtube.com/watch?v=JvMXVHVr72A

csaba1959 2015.03.27. 11:37:46

@Gringo:
Nézd meg a Csufak büdösek és gonoszok címü OLASZ filmet ez olasz cigány csak nem humor hanem színtiszta igazság 1976-ban és ma is.

csaba1959 2015.03.27. 11:43:26

@abcd1234:
Dadan mondta:

Amit nem tudsz elintézni pénzel, azt intézd el k..rva sok pénzel.

A mai világ legnagyobb igazsága.

Le Orme 2015.03.27. 11:43:39

Ez a film lakmuszpapirnak jo, nem tallakoztam meg olyan ertelmes emberrel, akinek tetszett volna. Idegesito, bugyuta, primitiv, humortalan.

HavasiG 2015.03.27. 11:50:50

"Igazi időutazás ez a film, aki nem élt a 90-es évek végén, annak halvány fogalma sem lehet arról, mi az az olajcsempészet, és arra, hogy mekkora kincs volt egy német mosógép vagy számítógép (Gorenje-korszak, emlékszünk még?). Trabant, márka, szakadozó térerő"

Mármint aki nem élt a 90 -es évek végén a BALKÁNON?

ChPh 2015.03.27. 11:50:51

Annyira vacak film, hogy nem bírtam végignén elsőre. Másodikra is csak azért, mert eredeti nyelven néztük és a felirat nem fájt annyira....

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.03.27. 11:53:31

@para_noir: meg nem lattal jo kinai filmet. bar ha latnal is, lehet csak faszok jutnanak eszedbe arrol is :)))

nem kell sznobnak lenni, ahhoz, hogy a Macskajaj vegtelenul mocskos kornyezetetol es szereploinek borzalmas latvanyatol, a nulla kulturatol elborzadjon az ember. csak a szatira ami mosolyt csalt anno az arcomra, de mara az is igen avittos. nalam ez a film eleg alacsony szinten van, de nem szar.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2015.03.27. 11:57:41

A szinkronról: szerintem éppenhogy felirattal a legkirályabb! Anno moziban felirattal láttam először, és utána - az egyébként tényleg nagyot alakító - szinkronnal már messze nem volt ugyanaz. Azok a hangképzések, azok az orgánumok! Erre születni kellett, tanulni, utánozni nem lehet.

Aki meg fanyalog, az legyen már oly kedves, ajánljon már egy jó vígjátékot, mert ez a felhúzott orrú, eltartott kisujjú epehányás semmivel sem kifinomultabb, mint a film, amit a gyomruk annyira nem vett be 17 évvel ezelőtt, hogy még most is fontosnak érzik, hogy méltatlankodjanak egy felsőbbrendűt.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2015.03.27. 12:02:30

@Feri nagyapa: Mára csömör, mert a 2000-es évek közepétől nincs az a lakodalom, amiben ne jönne elő, hogy "...Bubamara lehet az én eséééélyem...

Akkor viszont még igen jó volt, és hogy majd 20 évvel később avittas - nos, ezen nincs mit csodálkozni.

para_noir 2015.03.27. 12:10:19

@Chaoyang: látom ez a mocskos környezet a mániád. Nézz akkor Disney meséket bazmeg. Meg mert Kína olyan kurva tiszta, mi?

Rozgonyi Tivadar 2015.03.27. 12:11:18

@Le Orme: Ezeknél a filmeknél irtózatosan sokat számít az, hogy honnan jöttél, mit láttál. Nekem van 3 diplomám és beszélek 4 nyelven, és mégis sírva röhögtem rajta annak idején, és még javarészt most is (csak hogy cáfoljalak) – de teljesen megértem, ha valaki, aki mondjuk 90 után született és/vagy teljesen el volt zárva ettől a világtól, még a "nagypapa mesélte" történetektől is, annak ez valami egészen furcsa, koszos, büdös, érthetetlen dolog. De én még emlékszem arra, amikor gyerekként arról ábrándoztam, hogy egyszer lesz majd egy igazi karórám, ha felnövök, meg a balatoni nyarak nem sokban különböztek a filmben látható fürdőzéstől...

kommenterer 2015.03.27. 12:14:34

Eletem legjobb mozi elmenye!!! A Kusturica filmek eleve kozel allnak hozzam, de ezt sikerult eredeti nyelven, 2 uveg bor tarsasagaban megneznem. Egyszeruen fergeteges volt! A film vege fele mar tancoltam...
Kis szepseghiba, hogy a film (es a bor) hatasa alatt folytattam az ejszakat es masnap arra ebredtem mintha minimum 8-10 janyt is meghivtam volna a kovetkezo vetitesre, amit aztan nem mertem bevallani... 1000 bocsi miatta :(
(egyebken egyszer meg nekialltam a szinkronosnak, de az kiabrandito volt, kb 10 perc utan feladtam)

Fehérlapos 2015.03.27. 12:17:07

Azért a kilencvenes években már nem volt olyan nagy szám egy német mosógép vagy számítógép. Attól függetlenül a film nagyon jó.

Fehérlapos 2015.03.27. 12:18:18

@kommenterer: a magyar szinkron egyszerűen zseniális (Szacsvay László és a többiek)

kommenterer 2015.03.27. 12:23:47

@Fehérlapos: valamiert a szinkon nem jott be, de ugye eleg hamar feladtam... Viszont meghozta a cikk a kedvem, asszem ujra nekiveselkedek!

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.03.27. 12:29:23

Egyszer sem tudtam rajta nevetni.
Egy alpári szemét.
Ugyanolyan fos, mint a Torrente.

Feri nagyapa 2015.03.27. 12:42:53

@hajo804: Lehet, hogy igazad van, de véleményemet azért fenntartom. :)

Orszag 2015.03.27. 12:43:11

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Szerintem az a bajuk, hogy a cigányokat úgy mutatják be, amilyenek. Igen, kissé karikatúra, de pölö Romániában ezt élőben fel lehetett volna venni, mondjuk, Caracalban. Gyanítom, Szerbiában sem mehet(ett) ez másként.

Az a fajta sznobéria pedig, hogy az "értelmes emberek" irtóznak ettől a filmtől, ugyanúgy arra vezethető vissza szerintem, hogy akik elzárkóznak a marha nagy balkáni - kelet-európai valóságtól, nem fogják felismerni az ocsmány alakok és környezet valódiságát.

Érdekes módon a tapasztalataim alapján éppen az "értelmes emberek" szokták szeretni ezt a filmet.

Orszag 2015.03.27. 12:45:10

@Chaoyang: Tudja a fene, nekem ez az operás-nyálas máz az eltúlzott színjátszásukkal tömény hányinger. Magam részéről sokkal jobban szeretem az abszurd műveket.

Omlas01 2015.03.27. 12:47:05

Nálam is 10/10, de ez szubjektív vélemény!
Egyébként egy vígjátéknál szerintem tök mindegy, hogy miről szól, mit mutat be, mi áll(hat) a háttérben. Egy vígjáték akkor jó, ha sokan tudnak rajta önfeledten nevetni. Mivel a kommentekből kiderül, hogy sokaknak nem tetszik, ezért objektívan már nem lehet mondani, hogy 10/10. Imdb-n is csak 8,2 (ami persze igen jónak számít), sőt rottentomatoes-en pedig már csak 7,1.

lajafix1 2015.03.27. 12:50:36

klasszikus, mint a kommentelők hülyesége.

Feri nagyapa 2015.03.27. 12:52:45

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Én kedveltem Bregovic zenéit. Nagyon tetszik a mai napig az Arizoniai álmodozókhoz írt, illetve az Undreground-éval is sokáig egész jóban voltam. Az, hogy elegem lett belőle, egy konkrét élményhez kötődik: Markovicék akkoriban még nem nagyon jártak Magyarországra, így első koncertjeik között volt egy soproni, melyre én is elautókáztam. A koncert elég szánalmasra sikeredett a szűk repertoár miatt, melyet úgy próbáltak dúsítani, hogy ugyanazt a számot többször eljátszották. Ugyanazt, nem hasonlót.

para_noir 2015.03.27. 13:01:49

@Omlas01: "csak 8.2" tréfás, ez simán a csúcskategória az IMDB-n.

bontottcsirke 2015.03.27. 13:19:47

Ezt a sok fanyalgó faszt. Menjetek aztán nézzetek valami háromórás fekete-fehér művészfilmet.

Cpeti123456 2015.03.27. 13:29:36

A film csúcs. Bármikor megnézem, garantált a röhögés.
Mind felirattal, mind szinkronnal patent a film.
Akinek meg nem tetszik az meg mást néz.

fungi2 2015.03.27. 13:31:50

Zseniális, úgy ahogy van! 10/10

Le Orme 2015.03.27. 13:58:17

@Orszag: ""Szerintem az a bajuk, hogy a cigányokat úgy mutatják be, amilyenek."" Nekem speciel nem az a bajom hogy hogyan mutatja a ciganyokat (a hitelesseggel persze nem ertek egyet) es ketlem hogy ez lenne a tipikus oka a film biralatanak.

Szelid sunmalac 2015.03.27. 14:02:56

@Fehérlapos: a kilencvenes evek elejen mar hogyne lett volna?!

2015.03.27. 14:31:51

Én imádtam ezt a filmet, részemről mehet a pont neki. És ha jól tudom, a színészek amatőrök voltak, ugye? Nem profik, hanem amatőrök, akik a saját karakterüket adták a filmben is.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2015.03.27. 14:44:40

Akinek ez a film nem tetszik, az vagy gyomorbeteg, vagy autista, vagy mindkettő.

mrperfect 2015.03.27. 15:06:47

Tényleg jó a film csak épp a szerző elírta címét. Igazából így néz ki: Crna macka beli macor... a második macska "r" nélkül. Ha már leírjuk eredeti nyelven akkor rendesen tegyük!

AldoWinnfield 2015.03.27. 15:10:44

@mrperfect: Kösz az észrevételt, javítva.

AldoWinnfield 2015.03.27. 15:12:01

Ennek a filmnek háromszor álltam neki: kétszer abbahagytam, harmadjára végignéztem, és akkor nagyon elkapott a hangulata, a poénjai. Be kellett érnie az élménynek, de remek filmnek tartom.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.03.27. 15:19:18

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

My Cousine Vinnie, Analyze that, Groundhog Day, Good as it gets, God must be crazy, Life of Brian, Some like it hot, Full Monty, History of the World Part 2, Hyppolit a lakaj, Circus, City Lights, Modern Times. Egy par kedvencem...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.03.27. 15:30:21

@Orszag: Nem altalanossagban beszeltem. Egy ket kiemelkedo darabra gondoltam. Persze ha Hong Kongot is belevesszuk, leven az is Kina, a rendezok mint Wang Kar Wai is kinai, anno az Odeonbol vettem ki sokszor a 90-es evekben a Csunking Expresszt..peldaul. Ket kedvencem a mainland Kinabol mindketto Zhang YiMou.. a legkedvesebb a To Live. De van egy fantasztikusan egyszeru de nagyszeru filmje is Yi ge dou bu neng shao...

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.27. 16:07:34

Egyszer látni kell?

ÉVENTE egyszer. Vagy inkább félévente.

Bár szerintem ezt a filmet csak az érti meg, aki a saját életében is ismer a filmben felsorakoztatottakhoz hasonló karaktereket :D

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.27. 16:12:10

@para_noir:

"mellesleg én a kínai filmektől bírok hányni"

Indiai filmet próbáltál már? Bár én az indiaitól nem csak filmben, de az ételeiktől is hányok. Kicsit jobban mint a hamburgertől, meg a hollywoodi köcsögségektől.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.03.28. 00:33:46

@beszélő majom: pedig a Lunch box kiveetelesen jo indiai film :))
süti beállítások módosítása