A sötét lovag: Felemelkedés / The Dark Knight Rises (2012)
2015. március 15. írta: FilmBaráth

A sötét lovag: Felemelkedés / The Dark Knight Rises (2012)

Danialves kritikája itt olvasható.

christian-bale-and-anne-hathaway-in-the-dark-knight-rises-2012-movie-image2.jpgHa egy szuperhős letaszíttatik, akkor annak fel is kell emelkednie, hogy helyre álljon a világ rendje. Minden idők legjobb Batman - filmje ott ért véget, hogy a sötét lovag önkéntes száműzetésbe vonult, de hát tudtuk, hogy ez nem maradhat így, a hősnek vissza kell térnie, hogy látványosan megmentse Gotham-et. Nem volt könnyű dolga Nolan-nek, mert A sötét lovag elsöprő siker lett, ráadásul szép búcsút várt mindenki, hiszen ezzel a filmmel véget ért az ő és Chrtistian Bale nevével fémjelzett trilógia a franchise-ban. De nem csalódtunk benne: egy kiváló alkotás lett a végeredmény, amely csak egy hajszálnyival volt gyengébb, mint az előző rész. Imádtam újrázni!

8 év telt el Batman eltűnése óta, Gotham City-ben szinte eltűnt a bűnözés. De természetesen ez nem marad így örökké, megjelenik a színen Bane (Tom Hardy), aki nem kispályázik, egy atombombával fenyegeti meg a várost, a rendőröket elzárja egy föld alatti alagútban, szabad utat enged a bűnözésnek, és még Bruce Wayne-t (Christian Bale) is börtönbe zárja. De a sötét lovag nem hagyja elpusztulni a városát...

Jokert nem lehetett überelni, de a trilógia méltó lezáráshoz mindenképpen egy fajsúlyos ellenfelet kellett találnia Nolan-nek, és persze egy olyan színészt, aki be tudja tölteni a Ledger után maradt űrt. Mindkettő jól sikerült, Bane karaktere nagyon feküdt Hardy-nak, aki nemcsak brutálisan kigyúrta magát a szerep érdekében (pedig alapjáraton sem egy sápatag csontkollekció), de rendkívül tehetséges színészként nagyon félelmetes tudott lenni, akiről elhisszük, hogy valóban eltörli a várost a föld színéről. Na persze kapott egy jó forgatókönyvet, iszonyatosan látványos akciójeleneteket, hogy a laza csuklóval előadott amerikai focis belépőről ne is beszéljek, és még Batman-t is jól földhöz vághatta, úgyhogy vélhetően boldog mosollyal az arcán írta alá a szerződését.

Habár profin megírt a történet, és a körítés sem utolsó, valahogy mégsem érezzük úgy, hogy végveszélyben van a város (igen, tudjuk, hogy Batman úgyis eljön megmenteni mindenkit, de ezen túl sem), az a zsigerig hatoló félelem hiányzik a filmből, ami az előzőben megvolt. De ennél több hibát tényleg nem nagyon találni benne, a karakterek jól fel lettek építve, a jellemfejlődés rendben volt, még egy kicsit meg is lepődtünk a végén, a látványról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, mégsem lett zseniális az alkotás, "csak" kiváló. Érezték az alkotók, hogy Bane önmagában kevés lesz Joker pótlására, Batman megkapta hát maga mellé Macskanőt, és az összes kütyüjét és járgányát übercool kivitelben, szó nincs arról, hogy egyetlen percig is unatkoztunk volna, akcióban sem volt hiány természetesen, sőt még a humor is elhelyezésre került a megfelelő helyen.

Az előző részben tökéletes sorsdrámát kaptunk, most is ugyanezt prezentálták nekünk, csak egy kicsit felhigított változatban. Bruce Wayne kicsit kijött a formájából, Bane jól felmosta vele a padlót, egy rémes börtönbe került, aztán persze jól felhúzta magát azon, hogy a várost végveszély fenyegeti, testileg és lelkileg helyrehozza magát, és már indul is aprítani az ellent, ahogyan az jó szuperhőshöz illik. A film egyik legnagyobb erénye, hogy nem lett pátoszos a végkifejlet, Nolan stílusosan búcsúzott a sötét lovagtól, úgy, hogy megadta az alapvetést az utódjának, akit nem hiszem, hogy irigyel bárki is, hiszen nagyon magasan van a léc. (Ben Affleck véleményem szerint nem méltó arra, hogy viselje kedvenc bőregerem ruháját, ezért nagyon meggondolom még, hogy akarom-e látni a következő felvonást). A történet vezetése rendben volt, a zene kiváló, Batmobil, Bat moci tökéletes, jól szórakoztunk, Nolan hozta a kötelezőt, ezt a trilógiát így kellett lezárni a nézők és a producerek teljes örömére.

batman_5.jpgChristian Bale harmadjára öltötte magára Batman sötét ruháját, rutinosan hozta a karaktert, de még mindig tudott új színt mutatni, nem volt unalmas az alakítása. Tom Hardy vitte a show-t, Michael Caine, Morgan Freeman és Gary Oldman kiváló volt, mint mindig. Marion Cotillard viszont nem tudott mit kezdeni a szerepével, ahogyan Anna Hathaway sem igazán. Joseph Gordon-Lewitt jó volt, Liam Neeson kiválóan cameozott.

Christopher Nolan nem kis fába vágta a fejszéjét (azaz a kameráját), amikor halottaiból feltámasztotta a franchise-t, de sikerült neki, a második rész simán zseniális volt, a befejezés pedig méltó volt mind a rendezőhöz, mind kedvenc bőregerünkhöz. Látványos, tartalmas film született, amelyből nem hiányzott az akció, az érzelem, ismét több emlékezetes jelenettel gazdagodtunk, a végkifejletre sem lehet panaszunk, a darkos dizájn is megkapta a magáét, marketingben sem volt hiány, nem volt véletlen tehát a siker, egy újra a régi fényében ragyogó Batman-t hagyományozott utódjára a kiváló rendező.

Stílusos, méltó befejezése a Nolan-Bale trilógiának, kötelező darab!

9/10

A sötét lovag: Felemelkedés teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr187094809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2015.03.15. 22:55:26

Az egyik leggyengébb batmanfilm, a trilógia legrosszabb darabja, alig élvezhetőbb mint a Batman és Robin. Logikátlan, zavaros, egyszerre zsúfolt és tele kifejezetten unalmas üresjáratokkal, túl hosszú és megalomán alkotás, sajnos Nolan teljesen kifulladt a végére. Emlékszem, már a felénél kifelé nézegettem a moziteremből, annyira nem tudott lekötni... Méltatlan lezárás. 5/10 de szerencsére ennél csak jobb jöhet Affleckkel. :)

tfsello 2015.03.15. 23:31:57

ennél jobb Batman film nem létezik :) talán az első két Nolan-féle..
10/10 vitán kívül. filmzene, rendezés, színészek, egyszerűen tökéletes.

Benyák Zoltán · https://www.facebook.com/Beny%C3%A1k-Zolt%C3%A1n-%C3%ADr%C3%B3-oldala-392693124194710/ 2015.03.16. 06:00:56

A Felemelkedés tökéletesen mentes minden Bat - hangulattól. Számomra ez csupán egy tűrhető Die Hard mozi volt, amiben Batman játszotta Bruce Willist.

Bihar Valatonon 2015.03.16. 06:59:05

Minden volt az csak jó nem.....összecsapott főképp. Nagy jó indulattal inkább 5/10!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.16. 08:39:58

túl sok mindent akart egyszerre nolan. már írtam máshol is, hogy nem fér bele még 2 órába se a no maans land IS meg a knightfall IS egy kis dark knight returns.

Ha kevesebbet akart volna akkor jobb lehetett volna a végeredmény.

A másik, hogy Bane elég lett volna főellenségnek. Talia előhúzása az utolsó 10 percre közel fölös volt.

Az meg, hogy Bane aki majdnem megölte batmant kap egy sorozatot és kész is egyszerűen szégyen.

Jason Voorhees 2015.03.16. 10:15:40

Nem láttam. A Heath Ledger-es Joker után úgy éreztem, hogy annál jobb részt már nem lehet csinálni, így nem néztem meg.

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2015.03.16. 10:55:04

@Nyílméregbéka: 100%-ig egyetértek. Pedig a 2. rész nálam az egyik legjobb képregényfilm, nemhogy Batman.

_z_ 2015.03.16. 12:34:29

Sziasztok!
Eddig csak olvasója voltam a kritikáknak, de ezt a filmet nem tudom szó nélkül hagyni... A Burton-os Batman-ek nagyon tetszettek, a Schumacheresek nagyon nem, aztán jött Nolan.
A Kezdődik alapjában véve nagyon jó volt, nekem csak valami megfogalmazhatatlan dolog hiányzott belőle, ezert nálam 9/10.
A Sötét lovag teljesen elkepesztett, legalább háromszor megnéztem (kisgyerekek mellett nagy szó ám a három!). Annak ellenére, hogy nekem hiányzik belőle Gotham hangulata (amit Burton annyira eltalált), és talán egy picit hosszúra nyúlt a vége, simán 10/10.
De a Felemelkedés... Óriási csalódás. Annyi ökörség van benne, hogy felsorolni is nehéz (rendőrroham a gépkarabélyok ellen, pár páncélautóval ellenőriznek egy egész városrészt, Batman csodás gyógyulása/kimászása/pont időben érkezése, atomrobbanás elől menekülés iskolabusszal). Már nem is emlékszem mindenre, és nem is fogom újra megnézni, de szörnyű volt. Ezek talán nem is lennének annyira zavaróak, ha nem lenne annyira realista az ábrázolás. Meg mi volt az egész célja? Ha el akarták pusztítani a várost, akkor mire vártak? Aztán jött a végén Bane kurta-furcsa halála, majd pedig a teljesen fölösleges utolsó jelenet, ami megadta a kegyelemdöfést a filmnek. És mindezt kb. 3 órában... Ha nem lett volna a trilógia első két része, talán egész tűrhetőnek is lehetne mondani, de ilyen előzményekkel marad az óriási csalódás. Max 6/10...
Hat ez az én véleményem.

Csokáv 2015.03.16. 16:32:04

Számomra ez volt a legrosszabb batman valaha is.

Saank 2015.03.16. 18:31:47

Nolan első Batman filmje zseniális volt. Érezni lehetett belőle a fájdalmat a félelmet. A másik két rész a kanyarban sem volt hozzá képest. Szimpla akciófilm. Ledger őrületet sem akkor,sem azóta nem értem.

shred 2015.03.16. 22:03:15

Nekem bejött a film, bár szerintem Bane mindenkit lemosott a vászonról - hihetetlen, hogy Hardy csak a szemével milyen játékot nyújtott. A filmzene viszont sok volt, Hans Zimmer egyszerűen túltolta. Nem nagyon vannak benne dinamikai ívek, folyamatosan maximumon megy a rezesek dübörgése, esetleg halkabban a háttérben vibrál a téma, ettől hamar kifárad az agyam, mintha egy folyamatos jelenetet látnék végig. Kevésbé monumentálisan, a történéseket illusztrálva több lehetne, ebben John Williams a no. 1.

Nyílméregbéka 2015.03.16. 22:58:31

@shred: Nolan és Zimmer párosára ez jellemző. Én az Interstellar alatt is úgy éreztem, idegesítően tolakodó volt a zene, baromira zavarta a film élvezetét.

Flúgatlan 2015.03.16. 23:08:09

8/10 nálam. Nekem tetszett.
süti beállítások módosítása