Writers' Block: Killing on Carnival Row by Travis Beacham
2015. március 03. írta: danialves

Writers' Block: Killing on Carnival Row by Travis Beacham

(Az írás spoilermentes)

Ismét egy olyan szerzőt húztam elő a kalapból, aki nehézkesen találta meg az útját Hollywoodba, ennek keretében viszont néhány igen érdekes megvalósulatlan szkriptet tett le az asztalra. A Killing on Carnival Row azonban több egy pusztán figyelemre méltó forgatókönyvnél, szakmai körökben sokan a forgatókönyvírás alfája és omegájaként, az amatőr alkotók számára pedig egyfajta etalonként állítva szokás emlegetni. Ennek ellenére nem történt vele sok minden az elmúlt évtized nyomán, rengeteg híres rendező kezében megfordult, hogy aztán végül egy lépést se tegyen meg a tényleges megvalósulás felé. Most villant fel egy halvány reménysugár, hogy az egyre inkább Beacham visszatérő alkotótársaként számon tartható Del Toro forgat belőle egy sorozatot az Amazonnál. A szkriptet egyébként borzasztó nehéz beszerezni, de hogy lássátok jóindulatomat, alább ti már könnyedén letölthetitek:

[A FORGATÓKÖNYV INNEN TÖLTHETŐ LE]

carnival.jpg

Beacham egy kifejezetten érdekes steampunk-fantasy világot alkotott, ahol az összes klasszikus mitológiai lény, a sötét metróállomások, a Gatling-géppuskák és a mágia tökéletesen megférnek egymással. A különböző fajok olvasztótégelyeként működő városban azonban kitör a pánik, amikor egy vámpír elkezdi tizedelni a bordélyokat megtöltő tündéreket. Philostrate nyomozó ered a sorozatgyilkos nyomába, és ahogy az várható, természetesen a helyzet kap egy kis személyes élt is.

És őszintén szólva ilyen tekintetben a Killing on Carnival Row pontosan olyan, mint bármelyik másik krimi. Ugyanaz a szerkezet, ugyanazok a szükséges, de mégis kicsit lelombozó klisék (ki gondolná, hogy főhősünknek végül a rendőrség segítsége nélkül, sőt, előlük menekülve kell megoldania a bűntényt...), és a jellegzetes külsőségek ellenére is ugyanaz a tipikus noir hangulat árad a lapokból, mint egy standard bűnügyi történetéből. A mellékszereplők nagy része vagy a gyilkos személye is szerintem bőven érdemelt volna több teret és részletesebb kidolgozást, habár könnyen lehet, hogy ez csak annak folyománya, hogy mint az első verziók többsége, ez a szkript is mellékkarakter-túltengésben szenved. Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy amennyiben a helyszín New York, az áldozatok pedig nem tündérek, hanem egyszerűen csak kurvák, nagyjából 10 oldal elolvasása után kukázta volna ezt a könyvet mindegyik producer.

De meg kell hagyni, abszolút érthető, hogy még így is pozitív példaként szerepel ez a darab a forgatókönyves diskurzusokban. Annak ellenére, hogy a történet körítése szabadon felcserélhető, Beacham egy élő, lélegző és kifejezetten izgalmas világot tár elénk, és ennek a környezetnek a bejárása jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a szkript lekösse az olvasóját. Maga az írás pedig tényleg etalonnak mondható, hihetetlenül letisztult, érzékletes (a hangulatfestő szavak jó részéhez már anyanyelvi szintű angoltudás szükségeltetik) és olvasmányos, egyben pedig érzékletesen ragadja meg a modern európai nagyvárosok bevándorlási rettegését, a District 9-t idéző egyértelmű, de mégsem szájba rágott utalásaival.

Ennek fényében pedig még azt sem tartom kizártnak, hogy egy Guillermo del Toro kaliberű rendező ezt az élményt képes lesz majd annyira jól megragadni, hogy el is feledkezhetünk a narratíva kiszámítható vonalairól és az egyszerű mellékszereplőkről. (Mint ahogy az legutóbbi közös munkájuk, a Pacific Rim esetében történt.) Ráadásul sorozatformátumban valószínűleg pont ez a két elem lesz az, amely komolyabb átdolgozást fog kapni, úgyhogy minden bizalmam az alkotókban. Egyben pedig a fenti egy kiváló ok arra is, hogy minden további nélkül olvasásra ajánljam a forgatókönyvet, hiszen valószínűleg ebben a formában már nem fogjuk viszontlátni a vásznon vagy képernyőn.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr57235975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása