Vissza a jövőbe 2. / Back to the Future Part II (1989)
2014. december 14. írta: FilmBaráth

Vissza a jövőbe 2. / Back to the Future Part II (1989)

back-to-the-future-part-ii.jpgAzt a légdeszkás mindenit, mindjárt itt van 2015, és még mindig nem ezzel a Marty McFly által klasszikussá tett eszközzel közlekedünk az utakon, ahogyan a repülő Delorean sem valósult meg ezidáig. Nagyon sok mindent viszont jól látott előre Robert Zemeckis (lehet, hogy tényleg időutazó volt?), de amin én a legjobban meglepődtem az újrázás során az a Nolan-t megszégyenítő darkos atmoszféra az alternatív 1985-ben. Jó filmnek ritkán sikerül jól a folytatása, szerencsére a trilógia második felvonása a kivételek közé tartozik: nem jobb, mint az első rész, de ugyanolyan kiváló szórakozást nyújt a család minden tagjának!

Marty (Michael J. Fox) éppen kipihenni készül az 1955-ös kalandokat Jennifer-rel (Elisabeth Shue), amikor Doki (Christopher Lloyd) előkerül a semmiből a Delorean-nel és közli az ifjú párral, hogy ideje időutazniuk, mert a gyerekeik sorsa forog kockán. 2015-ben Marty gyorsan elhárítja a fiát fenyegető veszélyt, azonban Biff Tannen (Thomas F. Wilson) mesterkedésének köszönhetően a múltban megváltozik a jövő, így Doki és Marty ismét indulhat rendbe tenni a dolgokat...

A folytatások alapszabálya az, hogy mindig rá kell tenni egy lapáttal az eredetire. Nem tűnik bonyolultnak, mégis nagyon ritkán sikerül kivitelezni. Korom okán én először ezt a részt láttam a moziban és tizenévesen naná, hogy a jövőbeni jelenetek voltak a kedvenceim, és természetesen én is szerettem volna kipróbálni a légdeszkát. Éppen ezért nálam ez a rész a mérce, nem az első, de mivel a színvonal ugyanolyan magas volt mindkét film esetében, lényegében mindegy az időbeli megtekintés sorrendje. Sokkal pörgősebb lett a folytatás (pedig  már az első részen sem untuk halálra magunkat), sokkal bátrabban nyúltak hozzá az alkotók az idősíkokhoz, vígan repkedünk a Delorean-nal a múlt, a jelen és a jövő kicsit szövevényes labirintusában. 

Ebben a részben Marty egy kicsit háttérbe szorul, a Doki és Biff sokkal nagyobb szerepet kap, mindenki összefut saját magával a különböző idősíkokban, és mégsem omlik össze a téri-idő kontinuum, hiába vezeti le az extrém külsejű és lelkületű tudós többször is ennek lehetőségét az időutazás tudományos hátterét a nézővel együtt kissé nehezen követő McFly-nak. Attól sem riadtak vissza az alkotók, hogy az első részből ismert báli jelenetet teljes egészében átemeljék, egy más szemszögből nézve, tökéletesen belepasszintva az események a sodrába. Unalomra nincs idő, peregnek a jelenetek, záporoznak ránk a humorbombák, de mindeközben egységes egész lesz a történetből, a végére minden puzzle a helyére kerül, hogy aztán a legutolsó jelenetben ismét a feje tetejére álljon minden (máig emlékszem egy néző reakciójára, aki anno mellettem ült a moziban: ne már, most tényleg éveket kell várnunk, amíg megtudjuk, hogy mi történt a Vadnyugaton?), maradt még elvarratlan szál a folytatásra is. A forgatókönyv kiváló volt, a párbeszédek pergőek, a poénok frenetikusak, a látvány simán zseniális (méltán járt az effektekért az Oscar), Alan Silvestri zenéje pedig azonnal megszólal a fejünkben, ha meglátunk egy Delorean-t.

Furcsa volt 2014 végén újra nézni a 2015-ös jeleneteket, jó kis listát lehetne írni arról, hogy mi az ami megvalósult Zemeckis látomásából, és mi az ami nem. Ebből a korból a légdeszka mindent visz természetesen (volt ember, aki nem próbálta ki annak idején a kunsztokat gördeszkával?), de a dögös szerkók és Griff sapkaszerűsége sem voltak utolsók. 1955-ben sem vagyunk híján a menő cuccoknak (fekete napszemüveg fekete bőrdzsekivel és kalappal, megvan?), és 1985-ben is exponenciálisan megnőtt a kézifegyverek, a Harley Davidson-ok, cool autók száma. Mindeközben sok mindent megtudunk Marty nem túl szívderítő jövőjéről, Biff saját idősebb énje által megalapozott gazdaságáról. A karakterek sokszínűbbek és érdekesebbek lettek, még Tannen figurája is emberi tudott lenni minden galádsága és nem éppen úri viselkedése ellenére. Azt is megjegyeztük egy életre, hogy soha senki sem nevezheti McFly-t nyuszinak következmények nélkül, a doki pedig még magához képest is őrültebb dolgokat tesz és mond, mint korábban. 

vissza_a_jovobe_2_.jpgA színészek sokkal nagyobb teret kaptak, eljátszhatták magukat fiatalon, öregen, és saját életkorukban egyaránt, láthatóan boldogan lubickoltak a szerepükben. Michael J. Fox nagyon jó volt, Thomas F. Wilson élete szerepében alakított kiválót, Elisabeth Shue bájos volt, Lea Thompson nagyszerű, de Christopher Llyod ismét elvitte a show-t mindenki elől, a Delorean pedig máig a legmenőbb autó a filmvásznon.

Robert Zemeckis nem kímélte a rekeszizmokat, úgy turbózta fel a történetet, hogy hű tudott maradni az eredeti hangulathoz. A sci-fi jelleg sokkal erősebb volt, mint egy filmmel előbb, az időutazásról is kaptunk egy jó kis alapképzést (a doki eszmefuttatásai élményszámba mennek), a múlt, a jelen és a jövő egységet alkot, miközben a történet rafináltan csavaros, de mégis tökéletesen követhető. Nincs ezen mit ragozni: ez a film úgy jó, ahogy van, kíváncsian várom, hogy kinek mi a kedvenc jelenete belőle (nekem egyértelműen a légdeszkázás az utcán)!

A második felvonás is remekül sikerült, Delorean-t a népnek minél nagyobb dózisban!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr196978671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lauro 2014.12.14. 10:07:54

Egy apró pontosítás:
"mindenki összefut saját magával a különböző idősíkokban, és mégsem omlik össze a téri-idő kontinuum, hiába vezeti le az extrém külsejű és lelkületű tudós többször is ennek lehetőségét"
Ha jól emlékszem, Doki azt mondja, hogy megsemmisül a világegyetem VAGY mindketten elájulnak; s amikor Jennífer találkozik időskori önmagával, és egymásra ismernek, valóban ez utóbbi történik. Szóval Dokinak itt is igaza volt :-) (Ez az egyetlen olyan találkozás, ahol mindketten tudják, hogy magukkal találkoznak.)
(Csak kíváncsiság: korábban kiderült, hogy csak műfajának legjobbjára adsz 10 pontot. Ebben a kategóriában nálad mi a 10-es? Vagy Zemeckistől mondjuk a Forrest Gump 10-es, és ezért nem lehet ez is az???)

FilmBaráth 2014.12.14. 11:54:14

@Lauro: Vígjáték kategóriában nálam a Gyalog galopp a 10-es:-) Hatalmas Monty Phyton - fan vagyok:-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.12.14. 12:00:08

Én a Vissza a jövőbe trilógiára nem tudom CSAK azt mondani, hogy vígjáték. Sci-fi, vígjáték, kaland, és igazából mind a 3 fontos.

Lauro 2014.12.14. 14:19:22

@REMY: Én is így gondolom. Sőt, szerintem teljesen egyedi filmtrilógia, nem tudok hozzá hasonlítani semmit. Megismételhetetlenül remek ötvözete a felsorolt műfajoknak.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.15. 13:39:35

Nekem az elejével meg a végével van egy icipici gondom:

az eleje: ahogy az első résznél mondtam, amikor azt csinálták, valójában fogalmuk se volt, hogy milyen gond van Marty gyerekeivel - az egy szimpla poén volt, semmi több. Sőt, mi tudjuk, hogy éppenséggel Martyékkal is gond van...

Az is szimplán a poén része volt, hogy Jennifer magukkal vitték - de ugye itt meg sürgősen el kellett altatni, mert - meglátta az időgépet ("nem hagyhattuk ezzel a tudással"), mondja a doki, aki az első rész végén simán repülve indul el a kocsival a város közepén, fényes nappal...

Szóval ezen a részen látszik, hogy vért izzadva próbáltak valami épkézláb dolgot kihozni a szimplán poénnak szánt első részbeli lezárásból...

A másik kis gond a vége: ha egyszer jön a vihar, akkor AZONNAL le kellett volna szállni a kocsival, nem körözni összevissza... szóval ez nagyon erőltetett dolog volt, hogy a kocsi mozgásban legyen, amikor belecsap a villám, de Marty ne legyen rajta stb.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.15. 13:42:39

@Hoppácska:
"hogy a kocsi mozgásban legyen, amikor belecsap a villám, de Marty ne legyen rajta stb."

Mellesleg az továbbra is érvényes, hogy a kocsinak 88 mérfölddel kell mennie ahhoz, hogy az időutazás bekövetkezzen.... itt viszont semmiképpen nem ment ennyivel... jó jó, ott volt a kerek "lángnyom", hogy forogva gyorsult fel... de azért...

Lauro 2014.12.15. 14:55:46

Hiba szerintem egy van a trilógiában (mármint olyan hiba, ami nem az időutazásból fakad): a vadnyugaton az a fő probléma, hogy elfolyik az üzemanyag. Viszont akkor ott két időgép van: amivel Doki és amivel Marty ment vissza. Miért nem öntötték át a benzint a Dokiéból Martyéba?
Vagy?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.15. 14:59:01

@Lauro:
Ez már a harmadik rész hibája :)

Bár ez is olyan, hogy 1888-ban azért már lehetett volna benzinlepárlót csinálni, hiszen Németországban már működött Benz kocsija stb.

Főleg annak fényében, hogy a doki végülis mégis csinált egy másik időgépet (a mozdonyban), szóval hogy éppen a benzin legyen a nagy probléma...
süti beállítások módosítása