Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja / Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
2014. december 07. írta: FilmBaráth

Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja / Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)

a sith-ek bosszúja.jpgMivel vette rá az Uralkodó Anakin Skywalker-t arra, hogy átálljon a sötét oldalra? Nőiesen bevallom, hogy nem emlékeztem már rá, pedig annak idején kötelességtudóan elzarándokoltam a moziba, de nem hagyott bennem mély nyomokat az alkotás, csak néhány jelenet maradt meg belőle, és ez nem volt közöttük. Hardcore fan családomban méla utálat övezi ezt a részt ("nézi végig a halál még egyszer, hogy lemészárolják a jediket"), ezért nem kis aggodalommal néztem újra sok év után a befejező részt, és azt kell mondanom, hogy kellemesen csalódtam, az Erő végre újra Lucas-szal volt, méltó módon tett pontot az eddigi utolsó trilógia végére!

A Dooku gróf (Christopher Lee) vezette lázadók egyre erősebbek, addig fajul a helyzet, hogy elrabolják Palpatine kancellárt (Ian McDiarmid). Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) és Anakin Skywalker (Hayden Christensen) természetesen Erőt és fénykardot nem kímélve kiszabadítja, és a háború megnyerése is jó úton halad. Azonban Anakin egy rémálomban meglátja a szomorú jövőt, mely szerint Padmé bele fog halni a gyermekük megszületésébe, kétségbeesetten próbál úrrá lenni a halálon, és ezt a gyengeségét kihasználva a Sith nagyúr eszközként használja fel arra, hogy végső romlásba taszítsa a Köztársaságot és elpusztítsa a jediket...

Éppen csak véget ér a legendás felirat aktuális szövege, és máris egy űrcsata kellős közepén találjuk magunkat, dübörög az akció, ezért imádjuk a Jediket, Obi-Wan és Anakin nem kíméli az ellent, még R2D2-t is új oldaláról ismerhetjük meg, ki gondolta volna róla, hogy simán elintéz jó néhány droidot egymaga? Hayden is jóval dögösebb lett, mióta utoljára láttuk (a nem megvetendő kockahasát is megcsodálhatjuk mi, lányok, később), és ami jóval fontosabb, színészileg is sokat fejlődött, tehát a sötétebb tónus nem csak a sminkmestereknek köszönhetően lesz nagyon hamar úrrá ezen a részen a dinamikus kezdet ellenére. Mert hiába halálozik el fájdalmasan gyorsan Dooku gróf, a háborúnak még közel sincs vége, de nem ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy Palpatine kancellárnak egyre nagyobb az uralma, a Jedik ereje pedig egyre gyengül, a Köztársaság nagyon mély válságba süllyed. És valójában ezért sikerült olyan jól ez a film, mert pontosan végigkövethetjük, hogyan lesz egy demokráciából diktatúra, hogyan bomlik fel az Erő egyensúlya, az emberi gyengeség, és a féktelen hatalomvágy miatt a Jedi lovagok őrizte béke.

Az akció-érzelem egyensúlyt ezúttal sikerült jól eltalálni, bár akad néhány idegesítően túlpörgetett látványelem (pl. Obi-Wan sárkányszerű hátasától kivert a víz, Gervais tábornokra pedig szavaim sincsenek), de összességében jól működött a Lucas-gyár, tűzből és vérből felépült az új Birodalom a Köztársaság füstölgő romjain, a Jedi-apokalipszis nagyon fáj a nézőnek, de Anakin tragédiáját is teljes mértékben át tudjuk érezni, amikor örökre rázárul az arcára a legendás sisak, az katartikus erejű pillanat. Kár, hogy szokás szerint nem fordítottak elegendő figyelmet a forgatókönyvre, így egy kicsit hiteltelen lett a magyarázat az átállásra (most komolyan, tényleg nem tudta volna megkérdezni Jodát, hogy nincs-e Jedi-gyógyszer a problémájára?), de ne legyünk telhetetlenek, a jól ismert szálak el lettek varrva, a történetvezetés végülis nem rossz, Palpatine pedig igen hatásosan csábítgatja a kissé labilis ifjút a sötét oldal irányába, nincsenek nagy gondok a filmmel, habár már túl késő, hogy igazán megszeressük az új (régi) sorozat szereplőit, de annyi baj legyen, örüljünk neki, hogy a végére azért csak összekapta magát Lucas.

John Williams nélkül nincs Star Wars-film, az ő zenéje már része az univerzumnak, zseniális, ahogyan fokozatosan erősödik a muzsika drámaisága, miközben Anakin-ból lassan, de biztosan Darth Vader lesz. Yoda és a Sith nagyúr harca is parádés, de Anakin és Obi-Wan mindent eldöntő párbaját is összeszoruló szívvel nézzük végig, nem lett szirupos a végjáték, kár, hogy Padmé alakja jóval halványabb ebben a részben, mint kellene, de hiába borul sötétségbe a Galaxis, az utolsó képsorok már a reményt szimbolizálják, de azért örülünk, hogy túlestünk ezen a pokoli részen, szép volt Lucas, fel van adva a lecke, hajrá J.J.!

a sithek bosszúja2.jpgHayden Christensen felnőtt a szerepéhez, Ewan McGregor végre ismét formába lendült, Natalie Portman hozta a kötelezőt, Samuel L. Jackson volt már jobb, Yoda már megint mindent vitt. Ian McDiarmid (akinek túlzás nélkül mondhatjuk, hogy élete szerepe az Uralkodó) kiváló, de egy hajszál hiányzik a zsenialitáshoz a játékában, Christopher Lee ismét szégyenteljesen kevés jelenetet kapott.

Lucas összetörte a rajongók szívét a gyalázatos első résszel, valamennyire megvigasztalta őket a jó közepes második résszel, ideje volt, hogy hiper űrsebességre kapcsoljon, annak érdekében, hogy ne hozzon végső szégyent a saját fejére, és méltó módon zárja le a trilógiát. Az erőfeszítéseit siker koronázta, sikerült életben tartani a franchise-t, de legyünk őszinték, inkább a klasszikus filmeket nézzük rongyosra, nem az új részeket. Egy korszak lezárult a Star Wars - univerzumban ezzel az alkotással, a következő fejezetet már J. J. írja, a Star Trekből kiindulva jó eséllyel új lendületet tud majd adni a franchise-nak, nagyon várjuk már, hogy újra az Ezeréves Sólyom fedélzetére léphessünk, elvesszünk az űrcsatákban, és újra velünk legyen az Erő!

Lucas-hoz majdnem teljesen méltó, tartalmas film, méltó lezárása a trilógiának! 

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr226855917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2014.12.07. 14:02:39

Nekem ez a film két dologról emlékezetes. Elsőként anno a "Minden idők leghosszabb kardpárbaja!"-ként reklámozott részlet miatt, amire inkább illik a legröhejesebb jelző a borzalmas hadaszkodás láttán. Marad a dicsőség Errol Flynnéknek a Robin Hoodban, mert az tényleg vívásnak nevezhető.(Darth Maul alakítója fix, hogy fogta a fejét a láttán. Yoda párbajának Jackie Chan-es megoldásai pedig végképp a sorozat alját jelenti nálam.)
A másik emlékezetes dolog az, moziban még nem szunyókáltam el filmen, ez volt az első, annyira kiszámítható volt minden "fordulat." Végképp be kellett látnom, Lucas óvodai szintre vitte a történetben probléma kezelést, az időközben felnőtté lett rajongóira semmi tekintettel nincs. Szlogenje az "Éljen a bevétel!" lett, az új célközönségre szabott mindent.
Abban egyetértek a szerzővel, hogy valóban Lucashoz méltó lett a film, de a pénzemberhez, nem az egykori rendezőhöz.
Ui: Gondolom, ezzel a kommenttel nem sokan fognak azonosulni. Nem baj, majd mások megdicsérik a mozit.

TomAce 2014.12.07. 16:57:30

Szerintem ez a rész legfeljebb az előző két részhez képest jó, de egyébként egy fércmunka. Minden elvárásoktól mentesen nézve is egymásra dobált jelenetek halmaza és Anakin Darth Vaderré alakulása olyannyira nélkülöz minden drámaiságot és hitelességet, hogy elképzelhetetlenné teszi azt, hogy bármilyen folytonosság legyen közte és a klasszikus trilógiában látott karakter között.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.07. 19:53:52

Ha kell kedvencet választani az első háromból akkor én is ezt választanám.
Ahogy anakin szétszakad majd el ill megég az hatalmas. Az a harcjelenet nagyon jó.

steery 2014.12.07. 21:47:32

Nekem főleg a zenéje tetszett ennek a résznek. Kellően erős ahol kell, máshol szomorú és gyászos, tökéletesen passzol az eseményekhez. Maga a sztori viszont nem igazán tetszett, olyan sok okból, hogy több oldal lenne a felsorolásuk, amit máshol már megtettem.
Lucas itt megszegte a mesék örökérvényű szabályát: minden jó, ha jó a vége. Meg azt a szabályt is, hogy: boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Hát itt nagyon nem. Nem csoda, hogy amikor kijöttünk a moziból, a közönség levert volt és rosszkedvű, majd mindenki igyekezett gyorsan elfelejtkezni arról, hogy a gonoszok győztek, a jók meg mehettek életfogytos száműzetésbe vagy a túlvilágra.
Én utólag csak úgy szoktam emlegetni ezt a részt: hogy ebben van az, amikor a ravasz Palpatine bepalizza az ostoba és felkészítetlenül magára hagyott Anakint, aki aztán jól megszívja azzal, hogy mellé áll. Lényegében Kenobi hibája az egész, mert nem készítette fel a tanítványát a gonosszal való szellemi harcra, csak a testi harcra koncentrált.
És itt végre kiderül, mi okozta igazából a Jedi Rend bukását. Az, hogy nem követték a harc első szabályát: ismerd meg ellenségedet. Mert amit nem ismersz, azt nem is tudod uralni és legyőzni.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.12.07. 23:16:15

Én ennyire emlékszem a filmből:
- Lord Vader.
- Yes, Master.
- Rise!

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.12.07. 23:20:41

@steery: Az nem a mesék örökérvényű szabálya, csak Disney-szabály.
John Williams zenéje jó iparosmunka, összeollózta a korábbi 5 részből. Ahogyan az eredeti témáknál is "merített ihletett", csak akkor éppen klasszikus zeneszerzőktől.

GépBalta 2014.12.07. 23:53:48

@steery: Azt az örök szabályt már a Birodalom visszavággal is megszegték.

drnb91 2014.12.08. 00:04:09

Ennyire szánalmasan rossz cikket:
1. Nem, tényleg nem tudta volna megkérdezni Yodát, mivel Anakinnek végig titkolnia kellett a házasságát Padméval. Ez volt az egyik indok a sok közül, ami miatt labilis volt.
2. Gervais tábornok? Úristen! Ricky Gervaist kinevezték volna generálissá? Annyi affinitásod sincs, hogy 2014-ben google-t használj, ha nem tudod, mit hogyan kell leírni? Grievous tábornokról beszélünk ugyanis.
3. Dooku gróf nem lázadókat vezet, hanem szeparatistákat, szakadárokat, ha úgy tetszik, ami óriási különbség, hiszen lázadókkal a klasszikus trilógiában találkozhattunk. A szakadárok meg közel sem olyan szedett-vedett banda, mint az előbb említett, hiszen óriási monetáris erő áll mögöttük a bankárklán révén.
4. Az biztos, hogy az előzménytrilógia legerősebb darabja, de nem Lucas-hoz lesz "majdnem méltó", hanem az eredeti trilógiához, hiszen itt futnak össze a szálak végül. Lucas egyébként nem kiemelkedő rendező, ezt a Baljós árnyak és A klónok támadása is bizonyítja, inkább remek ötletgazda. Nem csoda, hogy a Birodalom visszavág a legjobb folytatások között ismert, és vált az eddigi SW-filmek legerősebbjévé, hiszen azt Irvin Kershner rendezte, de a Jedit is egy másik rendezővel forgatták.
Ha a "fangörlös" nyekegésen túl másra is fordítanál figyelmet, mindez sokkal jobb lehetett volna. Ezt egy igazi rajongó írja, aki most a hasonló cipőben járókkal egyetemben épp a haját tépi...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.12.08. 01:25:25

"a végére azért csak összekapta magát Lucas."

Ez egészen pontosan írja le a filmet, ennél jobban megfogni nem lehet a lényeget. Az 1. rész kínosan hülye, a 2.-ból nem sokra emlékszem, még csak nem is értettem mindent, de arra emlékszem, hogy a széplányt nagyon ügyesen öltöztették, bár az egyik ruhájában már határozottan Szűz Máriát idézte fel bennem, az is lehet, hogy szándékosan. (Vagy az már a 3. rész volt? Lényegében teljesen súlytalanná vált a szerepe.)

A 3. rész pedig a végére összerázódott. Előtte foglalkoztatott az, hogy hogyan fognak a 4. részhez csatlakozni úgy, hogy ne koncolják fel a készítőket. Sikerült annyira, hogy a hívek megbocsátóan legyintenek rá, a készítőket pedig futni hagyják.

A lélektani szál szokatlan egy sci-fiben, még inkább egy kalandos mesében, de értékelhetően sikerült. Ebben a részben is vannak hülyeségek, de a fondorkodás elég jól kikerekedik, tényleg nagy színészi és rendezői (igen, az is kell) teljesítmény, kiérdemelt tőlem egy jóindulatú rábólintást.

nick: 2014.12.08. 02:10:19

bocs, de nem 2014 van?
minnyá ...15
akkor ez most mi ez? :-o

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.12.08. 05:38:34

Hát ez mellément. Ezt amúgy már a moziban sem néztem meg, otthon is kb csak a háttérben ment. Uncsi.

Nyomek 2014.12.08. 07:34:31

@drnb91: Gervais/Grievous, nem mindegy? :-) JarJar helyett meg Karl Pilkington.

Index címlap:
"Az Erő végre újra Lucas-szal volt, méltó módon tett pontot az eddigi utolsó trilógia végére!"

Emiatt olvastam el, mert azt hittem, hogy újraforgatta vagy valami. Jól átb.sztak
Erről a három részről kár szót ejteni. El kellene felejteni és újraépíteni.
Nekem a klasszikus trilógiában elhangzottak alapján teljesen más elképzelésem volt az egészről. Valahogy úgy képzeltem, hogy ezek a Jedik magányos harcosok és komoly célokért harcolnak (a béke ilyen?).
Ezzel szemben egy embertelen kódex szerinti agymosás után vámügyeket intéznek államérdekben. Tiszta szcientológia! És attól vagy Jedi, hogy medikloriánok vannak a véredben, baszod. És Anakint ezek nemzették. Menjenek a p.csába!
Yoda egy begyöpösödött tartótiszt, aki csodálkozik, hogy leszakadoznak mesterek.
Ha erősségeiről kellene valamit mondani, mondjuk annyi, hogy "mindig van egy nagyobb hal" (ezt kétszer elsütik 5 percen belül!), vagy "Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette". És az a baj, hogy itt meg kell állni.
A többiről kifejezetten kínos beszélni. Jar-Jar Bings és bandája, a rabszolga, aki versenysiklót és tolmácsdroidot épít, klón hadsereg, amiről az okos Jedik nem tudnak.
A robotokkal miért kavartak? C3-PO Vaderé? ÁáÁÁÁáÁÁ!
De a harmadikból:
Anakin szereti Padmét, erre megöli Windut és a Jedi gyerekeket? Kicsit gyors volt ez a váltás nekem. Palpatine meg túl furfingos volt, nemá, hogy ennyire látta a jövőt, hogy egy felrobbanni készülő űrhajóból rábízta magát és Kenobit Anakinra.
66-os parancs? Miért? Miért nem mindjárt 666-os? Úgy túl egyértelmű lett volna az utalás? Úgy tűnt, mintha Palpatine egyenként hívja fel az összes különítményt, ami elég fura volt.
És a kamera persze a pusztítást nem mutatja, semmi vér, mert 8 éveseknek készül...
Nemcsak ez a három rész rossz, de ez a "kritika" is.

seahawks 2014.12.08. 07:48:13

az igaz, hogy méltó lezárása a trilógiának, mert ugyanolyan gagyi volt, mint az első két rész. kapkodó, felületes, gyerekes, erőltetett.

FilmBaráth 2014.12.08. 08:46:51

@drnb91: Ugyan én Star Trek fan vagyok, nem a Star Wars univerzum a szívem csücske, de nagyon tisztelem Yodát, ezért biztos vagyok benne, hogy ha valaki, ő megértette volna Anakint, és nem értem, hogy miért nem fordult hozzá az ifjú Jedi lovag.
A tábornok nevét valóban elírtam:-)
Megértem az SW rajongók aggodalmát, én is átéltem ugyanezt, amikor az első J.J.-féle Star Trek a mozikba került:-)

FilmBaráth 2014.12.08. 08:48:17

@Nyomek: Megértem, hogy nem a szíved csücske ez a film, de az nem derült ki a számomra, hogy mi a problémád a "kritikával"?:-)

Dr.Traktor 2014.12.08. 10:05:12

Bármennyi idő távlatából nézve is egy kalap fosch sajnos az egész. A harmadik valóban a legjobb a 3 szar közül, de nyomába sem ér semmilyen szinten az alaptrilógia bármyel darabjának.

Egyébként én a Pád-mé' belehal a szülésbe dolgon azóta sem tudtam túltenni magam. (jó, sok máson sem, ezért sem tudom beépíteni az Sw világba ezt az egész förmedvényt).
Még ha a tetves sivatagban szült volna egy homokfutó hátuljában akkor oké, de egy jól felszerelt orvosi szobában...
Volt erre valami értelmes magyarázat, vagy nekem maradt ki valami fontos momentum, mert azóta sem értem a dolgot.

==T== 2014.12.08. 10:22:05

Ez a harmadik rész rendben van, de az első kettő...

Ezzel együtt sok logikátlan hülyeség (a tábornokot az első útjába kerülő Jedi miért nem vágta az erő segítségével a falnak? )és fölösleges CGI elem van benne (igen, a sárkány), és az eredeti trilógiához képest az erőhasználók hatalma jóval nagyobbnak tűnik - holott Lucas egyszer lenyilatkozta, hogy Luke Skywalkernél nagyobb erőérzékenysége senkinek nem volt és nem is lesz abban a messzi-messzi galaxisban.

Ráadásul Joda megölhette volna az Uralkodót, ahogy Be nis Anakint - de csak az utóbbi elmaradására kaptunk logikus magyarázatot.

Andriska_hun 2014.12.08. 10:39:04

@Androsz: "Sikerült annyira, hogy a hívek megbocsátóan legyintenek rá, a készítőket pedig futni hagyják." - ez a legjobb konklúzió.

A magam részéről nagyon vártam az előzménytrilógiát, képkockáztam a trailereket, elolvastam a könyveket (kivéve a 3.-at mert azt félredobtam) aztán jól pofára estem a fanokkal együtt. Lucas annyira elcseszte az első részt, hogy azt már képtelenség volt helyrehozni a 2. és 3. résszel. Oda kellett volna adnia más rendezőnek, nem pedig azt hinni, hogy tud jobbat csinálni. A történetvezetés tényleg pocsék volt. Padme alakja engem legalább annyira dühített mint Jar-Jaré:
- az invázió közepette is tudott minden jelenetben új ruhába bújni,
- olyan okos volt, hogy még az alkotmányt is át akarták írni csak azért, hogy maradhasson. Persze.

A legjobban tenné a Disney, ha a háttérben újraírná és forgatná az előzménytrilógiát, hátha sikerül menteni a menthetőt. Lucas tényleg inkább egy jó ötletgazda, hiszen az előtrilógiának nevezett katasztrófát csak az Új Reménnyel érdemes összehasonlítani, mert szerencsére a többit már nem ő rendezte. Bele se merek gondolni, mi lett volna a Birodalom Visszavágból, ha ő marad a rendező.
Bármennyire is a legjobbnak tartott rész a trilógiából, nap estig lehet sorolni a negatívumokat itt is. A pozitívumok pedig egy cetlin elférnek. Nálam Kenobi vitte a hátán a filmet, Anakin szinkronhangára nyálasabbat pedig nem is lehetett volna már találni. Az uralkodó gonosz nevetése iszonyat erőltetett volt. Kár érte.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.08. 10:58:36

@==T==:
"és az eredeti trilógiához képest az erőhasználók hatalma jóval nagyobbnak tűnik - holott Lucas egyszer lenyilatkozta, hogy Luke Skywalkernél nagyobb erőérzékenysége senkinek nem volt és nem is lesz abban a messzi-messzi galaxisban."

Aha.... :)
Talán már leírtam: már az első részben is: Qui-gon a fénykardjával szétolvasztja az űrhajó három rétegű, szuper ellenálló, szuperpáncélozott ajtaját????? Ne már....

Alick 2014.12.08. 10:59:46

www.youtube.com/watch?v=g4hvUvBmoaA
:D

Utólag belegondolva az eredeti trilógia első része sem volt nagy szám, de akkoriban lenyűgöző újdonságként hatott:

www.youtube.com/watch?v=zzoeEdW-EDQ

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.08. 11:03:21

@Alick:
"Utólag belegondolva az eredeti trilógia első része sem volt nagy szám, de akkoriban lenyűgöző újdonságként hatott:"

A maga módján az tökéletes volt. Minden hiba, amit abban is fellelhetünk azóta, csak azért van, mert utána jött még x darab szappanoperaszerű folytatás/előzmény.

Leone_510 2014.12.08. 11:22:33

sajnos a kritikus rajongóknak igazuk van, elkezdtem sorolni de vége hossza nem lenne így kitöröltem, de a legnagyobb bűn szerintem a valódi életszerű motivációk hiánya, Amidala beleszeret egy éretlen tömeggyilkos labilis idegállapotú gyerekbe, az a nő aki egy bolylóért felelt , semmit nem bizonyít Anakin a filmekben csak azt, hogy mennyire éretlen és öntörvényű semmi példaértékű nincs benne így a bukása sem egyéb mint szükségszerű és nem drámai, ha ilyen pocsék egyedeket nemz az erő akkor jobb is ha kipusztulnak a jedik , olvassátok el a Lucas első valóban saját ötletét, egy fostenger !, majd összeült nála sokkal okosabbakkal átírta sokszor a forgatókönyvet és a sztorit és megcsinálta a 4-et majd jött a többi más rendezésben, amikor kitalálta, hogy 1-2-3 itt már nem hallhagott az okosakra mert túl nagy volt már az egója! , megírta megrendezte szar is lett mind a három, semmiben nem előzménye a 4-5-6-nak se szellemiségben se következetességben , és ez lesz a sorsa a 7-8-9-nek is, tessék belenézni a disney csatornába bugyuta történetek fos színészekkel

pongi85 2014.12.08. 11:44:08

@FilmBaráth: Ha visszaemékszel, Anakin odament Yodához, és elmondta neki a rémálmait arról, hogy valakije még fog halni. A fő probléma az volt, hogy a Jedik válasza nem volt túl kielégítő számára: "Train yourself to let go, you're afraid to loose!" (nem biztos,hogy pontosan idéztem...). Ez kb a nesze semmi, fogd meg jól kategória. Az igazi hasadást ez okozta benne, hogy hiába van vele az Erő, hiába kvázi kiválasztott, mégsincs elég hatalma, hogy megakadályozza szerette elvesztését.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.08. 11:47:03

@pongi85:
"mégsincs elég hatalma, hogy megakadályozza szerette elvesztését."

Ez rémes. Meghalnak a szeretteink????......

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.08. 11:54:13

@pongi85:
"Ez kb a nesze semmi, fogd meg jól kategória. "

Persze ez is igaz. De Yoda már a Birodalom visszavágban is ilyen volt.

FilmBaráth 2014.12.08. 12:04:46

@Hoppácska: Ismét elmondom, hogy én Star Trek fan vagyok, de mélységesen felháborít, hogy a Star Wars univerzum legbölcsebb alakját ennyire leszólod!:-)

FilmBaráth 2014.12.08. 12:10:41

@pongi85: igazad van, rosszul fogalmaztam, természetesen úgy értettem, hogy talán nagyobb erőfeszítéseket is tehetett volna Anakin, hogy Yodától kérjen konkrét segítséget:-)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.08. 12:13:49

@steery:
"Lényegében Kenobi hibája az egész, mert nem készítette fel a tanítványát a gonosszal való szellemi harcra, csak a testi harcra koncentrált."

Kenobié - de miért is lett ő Anakin mestere? Hogy is vállalhatta a tanítását akkor, amikor még ő maga is tanítvány volt?

Ha Yodáék látták, hogy Anakin túlkoros és "nehéz eset", akkor miért egyeztek bele, hogy a tapasztalatlan és még mesterré sem avatott Kenobi vállalja el?
Miért nem éppen Yoda kezdte el tanítani?...............

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.08. 12:15:48

@FilmBaráth:
Mert egyik érzelem sem jogosíthat fel egy másik (azzal éppen ellentétes) érzelemre.

Alick 2014.12.08. 12:54:18

@Hoppácska: a Birodalom visszavág több szálon futó, profibban összerakott és megrendezett film volt, a végén érdekes fordulattal.

Alick 2014.12.08. 12:57:27

@Hoppácska: akár Yoda megjegyeztette volna a Sith bosszú végén: "kúrtuk el ezt mi nagyon, nem is kicsit"
:)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.08. 13:30:15

@Alick:
"a Birodalom visszavág több szálon futó, profibban összerakott és megrendezett film volt, a végén érdekes fordulattal. "

Ez a te véleményed - és még sokaké :)

A történet valóban több szálon fut :)
A rendezés is lehet profibb, elismerem.
De az érdekes fordulat szerintem egy elég gagyi fordulat :)

Alick 2014.12.08. 14:41:47

@Hoppácska: gagyi fordulat..?
Ödipusz király után nehéz vérrokoni kapcsolatok intrikáiban újat mondani. :)
Kivéve talán a Doctor Who 6. évadját... :)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.08. 14:57:16

@Alick:
"Ödipusz király után"
Hát, ha neked ez jut eszedbe erről... :)

Mert nekem inkább egy brazil szappanopera ugrik be.
Főleg azután, hogy Leia is...

steery 2014.12.08. 16:06:00

@Hoppácska: Csupa remek kérdés, amikre nem tudom a választ. De az SW univerzum egyébként is tele van ilyen logikátlanságok tömkelegével. Gyakorlatilag csak ezekből épül fel az egész.
Kenobi szelleme miért várt 3 évet azzal, hogy a Dagobára küldje Lukeot tanulni? És miért csak Yoda halála után mondta meg, hogy Leia a tesója? Azonnal szólnia kellett volna, már a Tatuinon vagy legkésőbb a yavini csata után, hogy mindketten rohanjanak Yodához tanulni. És azt is rögtön el kellett volna mondania, hogy kicsoda Vader. Őszinteség, egyenesség - ezek a Jedik jellemvonásai. Nem a mellébeszélés, a stratégiai fontosságú információk elhallgatása és a két leendő Jedi életének veszélyeztetése azzal, hogy vészes tudatlanságban hagyják őket a helyzet felől. E szempontból sajnos Yoda is megérte a pénzét...
(persze akkor egész másként alakul mindhárom film és talán nem lesz ekkora kasszasiker, mert fordulatok és meglepetések nélkül nincs szórakoztatás)

drnb91 2014.12.08. 20:34:55

@FilmBaráth: Arról a Yodáról beszélünk, aki a valaha élt legnagyobb mester, s aki mégis eléggé le van maradva, szinte mindennel, tehát ő is, akárcsak a Rend, egyre gyengül. A film során ráadásul Anakin mesterré sem válhat, "csak" a Tanács tagja lehet, amin eléggé fel is húzza magát. (Hogy a Clone Warsban miért kellett erőltetni Ahsoka karakterét, az egy másik, inkább financiális, mintsem a sztori szempontjából indokolható kérdés). Anakin már emiatt a letiltás miatt is egyre kevésbé bízott a mestereiben, akiknek eleve hazudott, köztük a legjobb barátjának, Obi-Wanak is. Palpatine pedig már ifjú Jedi kora óta figyelte, terelgette Anakint, így őt tartotta apafigurának, akivel vehemenciájában is egyezett. Megvannak itt az összefüggések, csak oda kell figyelni. (ettől persze még rengeteg logikai loophole van)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.09. 10:20:40

@steery:
"Csupa remek kérdés, amikre nem tudom a választ. De az SW univerzum egyébként is tele van ilyen logikátlanságok tömkelegével. Gyakorlatilag csak ezekből épül fel az egész."

Így van. Ezért mondom én, hogy az első film, a Csillagok háborúja a maga egyszerű, népmesei módján egy tökéletes történet. Minden újabb és újabb folytatással csak a logikátlanságok, a hibák száma nőtt.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.09. 10:25:07

@steery:
"...a két leendő Jedi életének veszélyeztetése azzal, hogy vészes tudatlanságban hagyják őket a helyzet felől."

na igen :)

Nekem a Mátrixban is ez csípte a csőrömet, hogy annyi mindent elmondtak ennek a Neónak - csak éppen azt a "semmiséget" nem, hogy a "déja vu" az hiba a mátrixban, és olyankor jön létre, amikor visszamenőleg korrigálják a valóságot - és amin szó szerint az életük múlik.

(És persze hogy ő veszi észre, nem a tapasztalt mátrixosok...)

Dr_utcai_arcos 2014.12.14. 22:30:39

@pongi85: Ugye nem itt kapja az első gyomrost, hanem amikor nem tudja megmenteni az anyját a taszkenektől. Padmé már csak a hab a tortán.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.21. 09:29:27

Nem lenne ez rossz film, csak itt üt vissza, hogy Lucas az előző két részt fogatversenyzéssel meg Jango elszabadulásával töltötte. Jól elképzelte Anakin átalakulását, csak igazán alaposan 6 órában lehetett volna kidolgozni, így 2-ben (sőt, van az kevesebb, ha Obi-Wan újabb mellékküldetését nézzük...) eléggé felszínes, és nagyon szigorúan véve egy-két röhejes húzással sikerült csak megoldani. De az egyetlen Star Wars film, amin érezni, hogy van súlya és tétje.
süti beállítások módosítása