Butch Cassidy és a Sundance kölyök / Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
2014. december 02. írta: FilmBaráth

Butch Cassidy és a Sundance kölyök / Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

butch cassidy és a sundance kölyök.jpgMi lehet jobb egy magas, jóképű, kék szemű, szőke színésznél? Természetesen két magas, jóképű, szőke színész! (az én zsánerem inkább a magas barna, de hát az ember lánya ugyebár  azon legelteti a szemét, aki az elé kerül). Ennyi persze még nem lett volna elég a zajos sikerhez, akkor sem, ha Paul Newman-ről és Robert Redford-ról van szó (eredetileg Steve McQueen lett volna Sundance, de az egoja nem viselte el, hogy csak másodhegedűs legyen Newman mellett, így kilépett a projektből, Redford pedig élt a lehetőséggel, és feltette magát a filmvilág térképére). Kellett hozzá egy jó forgatókönyv, kiváló dialógusok, jól felépített atmoszféra, nem kevés kaland, zseniális zene.  4 Oscar-díjat zsebelhettek be az alkotók (forgatókönyv, operatőr, zene, betétdal), a producerek pedig dörzsölhették a kezüket a bevételt látva, a főszereplők mennybe mentek, a nézők jól szórakoztak, tehát mindenki jól járt.

Butch Cassidy (Paul Newman) és a Sundance Kölyök (Robert Redford) egy törvényen kívüli banda vezérei a Vadnyugaton: bankokat és vonatokat rabolnak ki. Élik világukat közös barátnőjükkel, Ettával (Katharine Ross), de semmi sem tart örökké, fejvadászokat küldenek utánuk, egészen Bolíviáig menekülnek előlük. Megpróbálnak új életet kezdeni, de a múltjuk utoléri őket...

A 60-as évek végére a western műfaja jelentős átalakuláson ment át. A klasszikus John Wayne-féle filmeknek már leáldozott, Sergio Leone művei és technikai újításai (premier planok, stb.) megkerülhetetlenek lettek, Hollywodnak haladnia kellett a korral. Így fordulhatott elő, hogy már nem idealizált hősök lettek a főszereplők, hanem igaz történet alapján készült a forgatókönyv. William Goldman egy képregényben lelt rá a két főhősre, 7 éves kutatómunka után írta meg élete első szkriptjét, amelyért 400 000 ezer dollárt kapott, amely összeg rekord volt a saját korában. Robert LeRoy Parker és Harry Alonzo Longabaught története és halála sem volt annyira (vad) romantikus, mint amennyire a filmben végül ábrázolták, aki nem akarja tudni a szomorú igazságot, az ne olvassa el, de a tény az, hogy SPOILER valóban Bolíviában haltak meg, 1909-ben a katonák lelőtték a Kölyköt, Butch pedig a helyszínen öngyilkos lett. Etta is létezett, a Kölyök barátnője volt, a dicstelen véget nem kellett végignéznie, mivel egy vakbélgyulladás miatt visszatért az USA-ba SPOILER  vége. 

Hiába rendkívül szórakoztató és könnyednek tűnő a film, valójában áthatja az elmúlás hangulata: a Vadnyugatnak leáldozott, a Butch-hoz és Sundance-hoz hasonló banditák kimentek a divatból, a történelem átlépett rajtuk, nem folytathatják a régi életüket. A változás alapvető jele, hogy üldözik őket (el tudja képzelni bárki is John Wayne-ről, hogy megfutamodjon és ne lője szitává az a szerencsétlent, aki arra vetemedett, hogy ártani akart neki vagy a családjának? na ugye!), ráadásul a fejvadászok teljesen arctalanok, nincs igazi főgonosz, saját sorsuk üldözi őket, a túlélésért futnak, nem az üldözők elől, És amikor belefáradnak a hajszába, rájönnek arra, hogy a régi életüket már soha nem kapják vissza, értelmetlenné válik minden, így meghozzák a z egyetlen lehetséges végső döntést. Nem könnyű végig fenntartani a néző érdeklődését, hiszen alapvetően a két főszereplő beszélgetéséből áll a film, meglepően kevés az akciójelenet, romantikából nincs hiány, de az is keserédesre sikeredik.

Igazából a történet a felnőtté válásról szól. A két főszereplő már nem hamvas ifjú, mégis olyan felelőtlen, jövővel nem törődő életet él, mintha a tinédzser éveiket élnék. Lazán, bulinak felfogva rabolják ki a bankokat és a vonatokat, nem veszik észre, hogy ezt már nem tehetik meg, az egyre inkább polgárosodó életformával már nem összeegyeztethető az ő romantikus kívülállásuk. Ahogyan egyre jobban elhúzódik az üldözés, kénytelenek szembenézni saját helyzetükkel, végül nem marad más a számukra, mint Bolívia. Ugyan a látszólagos könnyedség egy ideig megmarad, de ez már nem az ő világuk (idegen nyelven bankot rabolni egy kicsit macerás), és új hazájuk határán sem állt meg történelem, mivel ők a múlthoz tartoznak, a jelen könyörtelenül lecsap rájuk a jövő érdekében. Régivágású zsiványok ők abban az értelemben is, hogy tartózkodnak az erőszaktól, egy hatásos jelenetben gyilkolnak először - önvédelemből - , és érzik, hogy ez egy sorsdöntő pillanat volt, innen már nincs visszaút, már ők sem tudnak a saját szabályaik szerint élni, mert a körülmények nem engedik. A záró jelenet - amelyben ketten szállnak szembe a bolíviai hadsereg szép számban megjelent képviselőivel - a zseniális kategóriába tartozik, minden perce ajándék a néző számára.  

butch-cassidy-and-the-sundance-kid.jpgGeorge Roy Hill együttműködése Paul Newmann-nal és Robert Redford-dal (aki Sundance-ről nevezte el az általa életre hívott filmfesztivált sok évvel később) egy filmmel később (A nagy balhé) már Oscar díjat hozott a számára, itt még "csak" jelölték, de ez is jelzi, hogy nagyon eltalálta az arányokat ennél a westernfilmnél. Az akció és az érzelmek tökéletes egyensúlyban voltak, a karakterek jól fel lettek építve, a dialógusok szintén (és nem azért mert olyan ütős poénok voltak bennünk, hanem azért, mert pontosan beleillettek az atmoszférába). Édes-bús, sírva nevetős, nosztalgikus, szívet melengető és lelket rázó alkotást tett le az asztalra, amely úgy volt mélyen drámai, hogy kiváló szórakozást nyújtott. Szépen fotografálva vettünk búcsút a Vadnyugattól, az álmoktól, a felelőtlen évektől, amelyekben csak a barátság és a szerelem számított semmi más. Kár, hogy véget értek az arany évek, nem csak Butch Cassidy és a Sundance kölyök, hanem a műfaj életében is.

Szórakoztató és tartalmas western, Paul Newman és Robert Redford kiváló alakításával, kötelező darab!

9/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr796942843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.12.03. 03:10:53

Ennyi! Nincs mibe bekötnöm! :)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.12.03. 22:10:59

A kritikából nekem nem jött le, h miért az 1 pont levonás.

FilmBaráth 2014.12.03. 22:38:46

@MolnarErik: valóban kimaradt belőle az a mondat, hogy hiányzik belőle Sergio Leone zsenije:-)

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2015.07.14. 12:55:49

ez a film úgy jó, ahogy van, jó ez Sergio Leone nélkül is.
10/10 nálam
imádom megnézni sokadszorra is dvd-n. anno a feleségemet volt nehéz rávenni a megnézésére, mert hogy western, de nem bánta meg végül :)
süti beállítások módosítása