Star Wars I. rész: Baljós árnyak / Star Wars: Episode I-The Phantom Menace (1999)
2014. november 23. írta: FilmBaráth

Star Wars I. rész: Baljós árnyak / Star Wars: Episode I-The Phantom Menace (1999)

baljós árnyak.jpgCsak nekem van erősen déja vu érzésem a Star Wars film forgatása körüli felhajtást figyelve? Aki hozzám hasonlóan túl van már a harmadik X-en, az még élénken emlékezhet rá, hogy 15 évvel ezelőtt ugyanilyen felfokozott lelkiállapotban vártuk gyermekkorunk nagy kedvencének folytatását, pontosabban előzményét. Őrültünk meg a kiszivárgott forgatási fotókon és infókon, számoltuk a perceket a bemutatóig, viszonylag türelmesen végigvártuk a hosszú sort a mozipénztárnál (hol volt még akkor az internetes jegyfoglalás), befészkeltük magunkat a roppant kényelmetlen székbe, máig a fülemben cseng az a tapsvihar, ami kitört, amikor megjelent a még korántsem 3D filmvásznon az ismerős felirat: Réges-régen, egy messzi, messzi galaxisban...Hogy aztán dühösen, csalódottan vonuljon ki a tömeg a teremből a film végén. Mert Lucas nem tudta megismételni a csodát, a hihetetlen látványvilág ellenére nem tudtuk megszeretni az új (régi) sorozat szereplőit, unalmas vizuális orgia sikeredett a hőn várt újabb klasszikus helyett, Most, sok év után újranézve ismét ugyanez a véleményem, technikai értelemben stílusbravúr a film, összességében azonban a nyomába sem ér a korábbi részeknek.

A Kereskedelmi Szövetség leigázni készül a Naboo bolygót, a probléma békés megoldására a Köztársaság két Jedi lovagot, Qui - Gonn Jinn-t (Liam Neeson) és Obi-Wan Kenobit (Ewan McGregor) (igen, tudom, hogy ő még csak padavan, de ez részletkérdés, attól még mindent tud, amit egy Jedi-nek tudnia kell) küldi el. Nem járnak sikerrel, és úgy alakulnak a dolgok, hogy az ifjú királynőt, Amidalát (Natalie Portman) magukkal kell vinniük, de az űrhajó meghibásodik, és kénytelenek leszállni a nem túl kies Tatuin bolygón, ahol találkoznak egy igen különleges gyermekkel, Anakin Skywalker-rel (Jake Lloyd), aki rabszolga ugyan, de nagyon erősen áthatja az Erő...

Jól kezdődik a film, de amikor meglátjuk az első droidot, elmegy az összes kedvünk a folytatástól. Most komolyan ezeket a gépvackokat kell néznünk, sehol egy birodalmi rohamosztagos? De még mindig reménykedünk, hátha túl tudunk lépni ezen, aztán jön Jar Jar Binks, mi pedig mennénk a tévé elől azonnal. Hová tette Lucas az eszét és a szívét, amikor ezt a tökéletesen szerencsétlen alakot kitalálta? Tényleg azt hitte, hogy ő és egyáltalán a gungan-ek pótolni tudják Chewbaccát és két imádnivaló droidot? Még szerencse, hogy néhány jelenetben örök kedvencünk, R2D2 és C-3PO is felbukkan, de nem elégszer ahhoz, hogy feledtetni tudja az erősen taszító űrnépséget, és a hideg, rideg robotokat. A Ben Hur kocsiversenyére hajazó űrbuli sem túl eredeti, de az már tényleg kiveri a biztosítékot, amikor Anakin szeplőtelen fogadtatását elővezeti a kedves mama. Filozófiai mélység helyett zavaros katyvaszt kapunk az Erő univerzumának bemutatásakor, csak azért nem kapunk nevetőgörcsöt, mert Liam Neeson még egy ilyen bugyuta szöveget is olyan átéléssel tud előadni, hogy neki még ezt is elhisszük.

Habár korának csúcstechnológiáját álmodta vászonra Lucas, mégis bele lehet unni egy idő után az üres CGI-parádéba, hiszen nem volt olyan erős a történet, hogy kitöltse a játékidőt. Persze tudjuk, ez csak egy felvezető rész, arra szolgál, hogy megismerjük a szereplőket, de éppen ez a gond: a karakterek rémesen felszínesek lettek, a szöveg pedig olyan übernyál, hogy csak sírni lehet rajta (hová tűntek a zseniális riposztok, a humorról nem is beszélve!). Anakin egy kedves, tehetséges kisfiú, aki nagyon aranyosan belezúg az elérhetetlen királynőbe, Amidalába, aki amikor éppen nem bölcsen uralkodik, akkor átmenet nélkül akcióhős lesz. A gungan-ek - nél rémesebb népséget még nem hordott a hátán a Star Wars-univerzum, még jó, hogy itt vannak nekünk a Jedi lovagok, akik első osztályúan hősködnek, forgatják a lézerkardot és használják az Erőt. De a legnagyobb probléma az, hogy nincs igazán erős gonosz karakter, Darth Vader magasra tette a lécet, amelyet sikerült jól leverni. Darth Maul rémesen néz ki, egyetlen kukkot sem beszél, de legalább nagyon jól harcol, már éppen kezdünk reménykedni, hogy belőle idővel még jó kis főgonosz lehet, erre nem elvágják ezt a szálat alkotók? Aki pedig nem jön rá, hogy ki a Sith mester, az nem látott még Star Wars filmet, így pedig éppen végképp eltűnik az izgalom a történetből, próbáljuk vigasztalni magunkat az akciójelenetekkel, de nem nagyon sikerül, melynek legfőbb oka, hogy Lucas ismétli önmagát, márpedig mi éppen elégszer láttuk már az első részt, nem azt akartuk újra látni, csak más szereplőkkel, ennyi pénzbe talán egy kis kreativitás is beleférhetett volna, nem?

Ne legyünk igazságtalanok, egyáltalán nem nézhetetlen az alkotás, hihetetlen képi világot alkotott Lucas, az akciójelenetek sem utolsók,de  a jedik és Darth Maul végső párbaja marad meg a legjobban, mert a nézők nem videojátékra váltottak jegyet, hanem egy tartalmas filmre, és mivel ezt nem kapták meg, érhetően csalódottak voltak. Ami minden vitán felül áll, az a zene, John Willams nélkül nincs és nem is lehet Star Wars-film, most is hozta a tőle megszokott zseniális muzsikát. Azonban még ő sem tudta megmenteni az unalomtól ezt a minden igyekezet ellenére sajnálatosan félresikeredett alkotást.

baljós árnyak2.jpgLiam Neeson a film szíve-lelke, miatta érdemes igazán végigszenvedni az alkotást. Natalie Portman kihozza a maximumot a szerepből, Jake Lloyd bájos, Ewan McGregor fájóan közepes, Ian McDiarmid lesz még jobb, Ray Park sokkal többet érdemelt volna Darth Maul-ként. 

Lucas nem kicsit húzta ki a gyufát a rajongóknál, Jar Jar Binksre nincs mentség, a látvány kevés volt az üdvösséghez, nem tudta megismételni a korábbi sikert, ráadásul szerencséje sem volt, Wachowskiék éppen akkor írtak filmtörténelmet a Mátrix-szal, ezért még a technika miatt sem lehetett felejthetetlen ez baljós kezdet, amely a sorozat leggyengébb darabja lett. 

Látványos, de üres és unalmas Star Wars - film, az Erő sajnos elhagyta a sorozatot.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr526850435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.23. 12:35:36

Bár már nem hozza azt a szintet, amit az eredeti trilógia, de én ezt a részt még mindig szeretem. Igazából nekem egyedül a 2. részel van bajom. Az lett nagyon gyenge. Darth Maul például iszonyat jó főgonosz. A végén a harc is nagyon állat. A zenék is jók. Jar-Jar annyira nem oké, de összességében egy 8-ast nálam megér ez a rész.

Oldfan 2014.11.23. 14:10:38

Darth Maul karaktere és harca menti úgy ahogy a filmet, de egyébként gyenge közepeske. Aztán jöttek a folytatások és kiderült, messze még a gödör alja. Jar-jar és társai szerepeltetése világosan megmutatja, hol tévesztett alkotói utat Lucas, meg hogyan lett egyértelműen a pénzcsinálás a cél. Mintha még rászorult volna...:(

lutánnia 2014.11.23. 18:33:30

Engem amúgy kicsit meg is lepett amikor neten elöször láttam az értékelését, aztán később rájöttem, hogy nagyrészt igaza van a kritikának. Gyerekfejjel sokkal jobbnak tűnik.

Emlékszem sokáig nem is hittem el, hogy Anakinból lesz Vader :D

Duke Silver 2014.11.23. 18:52:25

Darth Maul badass és kész... ahogy a kadozós jelenet elején megjelenik, és mindenkiben megfagy a szar is... Kegyetlen kemény. :D

Nyílméregbéka 2014.11.24. 02:35:50

"máig a fülemben cseng az a tapsvihar, ami kitört, amikor megjelent a még korántsem 3D filmvásznon az ismerős felirat: Réges-régen, egy messzi, messzi galaxisban...Hogy aztán dühösen, csalódottan vonuljon ki a tömeg a teremből a film végén. Mert Lucas nem tudta megismételni a csodát"

Igen, utólag már mindenki így emlékszik, de...!!! Érdekes én semmi dühös és csalódott tömegre nem emlékszem, akkoriban mindenkinek tetszett a film, csupa lelkes, csillogó szemű embert láttam a moziból kivonulni, hetekig tömött mozikkal adták (sokan többször is megnézték, pl. én is háromszor láttam két héten belül), csak évekkel később jött a fikaáradat, az internet elterjedésével, és a velejáró birkamentalitással lett ez mindenki szemében egy szar film, a maga idejében szinte mindenki élvezte. Persze nem volt eget verően jó film, és természetesen nem tudta már hozni az eredeti trilógia hatását, ami eleve lehetetlen is lett volna, de maga műfajában bőven megállta a helyét. 7,5/10

Nyílméregbéka 2014.11.24. 02:42:23

@Oldfan: @Duke Silver: Pont Darth Maul karaktere az ez egyik legfeleslegesebb karakter a filmtörténetben. Az égvilágon semmi lényeges szerepe nem volt a fimben, még annyi hatása sem volt a történésekre mint Jar-Jarnak. Darth Maul karaktere világított rá leginkább Lucas történetírói hiányosságaira.

Oldfan 2014.11.24. 07:09:02

@Nyílméregbéka: Nem osztom, hogy felesleges volna. Maul alakja világosan adja a címben jelzett baljós, fenyegető erőt. Az, hogy a későbbi uralkodó képzett, felhasználható tanítványa, abban a helyzetben logikus, mert a mestere még rejtőzködik. Hogy még többet lehetett volna kihozni az alakjából, más kérdés. Szintén nehéz vitatni, hogy ennek a filmnek maradandó benyomást keltő alakja. Jar-jar viszont egy idióta,viselkedésre, észre és kinézetre egyaránt. Aki őt politikai "helyzetbe hozza" tanúbizonyságot ad arról, hogy inkompetens. Később ugye ez igazolódik a Jedi tanáccsal.
Lucas történetírói gyengeségéről bőven lehetne értekezni, de minek. A filmek már úgyis olyanok, amilyenek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.24. 08:41:56

A film egyetlen értékelhető része Darth Maul ahogy a poszt is írja. Nem is értem, hogy miért nem lehetett belőle egy olyan 3 résen át tartó főgonoszt, mint Vader volt?!

Mert kúl ahogy kinéz, Kígyószem kábé az egyetlen olyan sith/jedi az sw filmek történetében aki tud is harcolni saját jogon.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.11.24. 20:35:32

Csak neked, mert nekem, pont az Episode I-nek köszönhetően, már nincsenek semmilyen elvárásaim, pláne nem felfokozott lelkiállapotom.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.11.24. 20:39:21

"Aki pedig nem jön rá, hogy ki a Sith mester, az nem látott még Star Wars filmet,"
Aki pedig látott, annak nem kell rájönnie, mert már tudja :)

FilmBaráth 2014.11.24. 21:04:47

@MolnarErik: hardcore Star Trek fan vagyok, és az a véleményem, hogy ha J.J. a "mi" franchise-unkba új életet tudott lehelni, akkor a Star Wars - fanok számára is van remény:-)

FilmBaráth 2014.11.24. 21:06:15

@MolnarErik: vagyis senkit nem lehet meglepni, de hát ez úgyis mindegy, hiszen ez egy előzménysorozat, tudjuk, hogy mi vár hőseinkre:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.24. 21:09:28

@FilmBaráth: És ez az élet hol van a két Star Trekben? Mert én nagyon nem találtam meg. :P
Mondjuk ha azt veszem, hogy Orci és Kurtzman többi munkájával ellentétben ez a két film nem _nagyon_ lelketlen, csak közepesen, akkor végül is lehet benne valami.

FilmBaráth 2014.11.24. 21:49:58

@danialves: Akkor keresgesd még egy kicsit:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.24. 21:53:44

@FilmBaráth: Sajnos nem érek rá, éppen gimnazista fizikát tanulok, hogy értsem a filmeket. ;)

FilmBaráth 2014.11.24. 22:01:23

@danialves: inkább az alapfokú filozófiai könyveket forgasd, aztán nézd meg a Mátrix-ot és próbáld megtalálni ez irányú mélységeit:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.24. 22:08:42

@FilmBaráth: Sajnos akármit is olvashatok, attól nem fogom megtalálni, ami nincs. Pl. hiába olvasok el egy KRESZ-tankönyvet, attól még a Mátrix nem fog az autóvezetésről szólni. ;)

Nyílméregbéka 2014.11.25. 01:06:38

@Oldfan: Ha kivágnám az összes jelenetét a filmből, és levetíteném valakinek aki még nem látta, észre sem venné, nem kiáltana fel, hogy "hé, itt valami nem stimmel, valaki mintha hiányozna a sztoriból!" :))) Nézd meg újra a filmet, és képzeld el (vagy csak léptesd át az összes jelenetét), hogy nem szerepel a filmben. Semmi nem változik! Semmit nem tesz hozzá a történésekhez, nincs semmi ráhatása az eseményekre, és a későbbiekben sem említi senki. Azért egy Sith lovagtól nem ezt várnád, hogy semmi nyomot nem hagy maga után, nem egy Dooku vagy Vader... :)

Oldfan 2014.11.25. 07:16:51

@Nyílméregbéka: Értem a gondolatmeneted, de csak részben osztom. Ahogy már írtam, Maul jól jeleníti meg az eljövendő birodalom árnyait és az ifjú padavant ráébreszti, az élet nem mindig habostorta. Qui-Gon halálában aktív szerepe van, ugye? Kétlem, hogy a nézők ne vennék észre a hiányát...:)
Ha jól rémlik, még csak tanul, nem Sith lovag. Mint ahogy Luke sem volt még jedi "A birodalom visszavág" idején. Vagyis a képességei a film logikája szerint még nem az igaziak. Ezért kap részfeladatokat.

Az más tészta, hogy a gyenge dramaturgia miatt valóban erősen kihasználatlan maradt az alakja, többnyire passzív végrehajtó. Adhattak volna neki súlyt az olyan hosszú jelenetek helyett, amikben egy húsevő hal akar megenni egy fémhajót...:) De még így is a film olyan karaktere, akire a nézők nagyon jól emlékeznek. Szóval, hogy a filmtörténet egyik legfeleslegesebb karaktere volna, túlzás a szememben.

Dookura szinte nem is emlékszem, mint ahogy az egész filmre sem, amiben szerepelt...:)
Mindegy, nem győzködlek. Másképp látjuk és ennyi.

Dr_utcai_arcos 2014.11.25. 11:21:35

@Nyílméregbéka: Hátööö...ha Mault nem ölik meg, akkor Skywalker nem lehetett volna tanítvány. Legalábbis ha tartják magukat a maguk által felállított egy Mester egy tanítvány felálláshoz.

Nyílméregbéka 2014.11.26. 03:50:17

@Dr_utcai_arcos: Darth Maul halála után Dooku lett a Sith lovag, az ő halála kellett ahhoz, hogy Vader megszülessen, ha sose létezett volna Darth Maul (mondjuk ha már akkor Doku lett volna Sith lovag), ez nem befolyásolta volna történet folyamát. :)

@Oldfan: Értem én mi volt a szándéka Lucasnak Dart Maullal, de ezt a szerepet nem tudta betölteni, mert egyszerűen súlytalanra lett írva a karakter, a jelenléte nem osztott, nem szorzott a történések alakulásban. Ezért írtam még az első kommentemben arra hogy - "Darth Maul karaktere és harca menti úgy ahogy a filmet", - szerintem meg tök feleslegesre sikeredett a karaktere, ezért nem is menthette meg a filmet, a film nélküle is ilyen maradt volna, minden ami az ő tettei miatt alakult a sztoriban, könnyedén meg lehetett volna jobban is oldani, mondjuk Bobba Fet (pl. Ő kémkedne, üldözné őket az elején) vagy Dooku megjelenik már ebben az epizódban, akkor legalább meglett volna a kontinuitás is a történetben és a karakterekben (mennyivel drámaibb lett volna, ha Obivan nem tudja megbosszulni mestere halálát rögtön, mert mondjuk Dooku öli meg Qui Gon Jinnt...), és nem csak megjelenik egy cool ördögképű alak a film elején, néha felbukkan, majd a végén meghal anélkül, hogy nyomot hagyna a történetben, és akiről lerí, hogy csak arra van kitalálva, hogy egy újabb akciófigurát, és még több Happy Meilt el lehessen adni Darth Maul alakjával és képével a dobozon.

De hát ez csak egy magánvélemény, ennek ellenére nekem így is tetszett, bár messze a leggyengébb epizód a hatból. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.21. 09:18:18

"Persze tudjuk, ez csak egy felvezető rész, arra szolgál, hogy megismerjük a szereplőket"
Ja, a kissrácot, aki teljesen más lesz 10 év múlva tiniként, a jedi mestert, aki meghal a rész végén, és Jar-Jart, aki nettó 5 másodpercig fog szerepelni a továbbiakban...
Pont az a legnagyobb baj ezzel a résszel, hogy még ennyi jelentősége és funkciója sincs a továbbiak szempontjából, a Klónok közepéig gyakorlatilag szívbaj nélkül lehetne törölni a történéseket, és a továbbiak nem szenvednének semmi kárt. Lucasnak volt egy másfél filmnyi előzménysztorija (illetve ez nem teljesen igaz, de majd a Sithek bosszújánál), és írt belőle egy trilógiát.
(Amúgy meg megáll az eszem, hogy konkrétan ilyenek felmerülnek kritikai észrevételként a nézők részéről, hogy nem rohamosztagosok vannak benne, hanem droidok... JJ éppen ezt farmolja, ha jól sejtem...)
süti beállítások módosítása