Az éhezők viadala: A kiválasztott  - 1. rész / The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)
2014. november 18. írta: danialves

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész / The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)

mockingjay.jpgHa egy filmtrilógiából már a második rész sem volt több egy semmitmondó átvezető videónál, akkor mire számítson az ember a kettébontott finálé első fele kapcsán? Kézenfekvő válasz, hogy az aranytojás tojó franchise-okat kizárólag pénzéhségből nyújtják addig, amíg lehet, tehát semmi jót. De legyen bár ez közhely, ennél a filmnél ékesebb példája nincs és nem is lesz annak, milyen az, amikor egy produkció csakis rideg anyagi érdekek mentén készül el.

Katniss (Jennifer Lawrence) a Mészárlás borzalmait igyekszik kiheverni, de nincs sok ideje: a lázadók Coin elnök (Julianne Moore) vezetésével őt szeretnék megnyerni a mozgalom arcának. Így főhősünknek egyszerre kell megküzdenie otthona elvesztésével, a Kapitólium fogságába esett Peeta iránt érzett aggodalommal, valamint azzal, hogy most a másik oldal akar belőle tévésztárt csinálni.

mockingjay.pngAz éhezők viadala-filmeknek mindig a hosszúra hagyott expozíció volt a legértelmesebb részük, amikor blockbuster voltukhoz képest egészen értelmes gondolatokat tudtak megfogalmazni, mielőtt még az öldöklés elkezdődött volna. Nincs ez másképp itt sem, egészen pazar élmény látni, hogy a lázadók ugyanazokkal az eszközökkel (és személyekkel) próbálnak Katnissből reklámarcot faragni, mint a diktatúra korábban. A magasztos forradalmi eszmék helyett az üti meg a szemünket, ahogy a vezetők nukleáris robbanófejeket halmoznak fel jól védett bunkereikben, miközben a körzetek lakói puszta kézzel támadnak a karhatalomra és lövetik magukat halomra. De ebben a műben mindez csak éppen felvillantott mellékzönge, puszta ígéret és nem valóban jelen lévő gondolatiság.

Ugyanis a cselekmény számára sokkal fontosabb az eddig is béna szerelmi háromszög további erőltetése, ami jelen esetben abból áll, hogy a jelenetek fele Katniss Peetáért érzett aggodalmáról szól. Az ennek kapcsán felvezetett műkonfliktusok, semmitmondó dialógusok nem tesznek jót a mű élvezhetőségének, mindennek tetejébe a sztori sokkal inkább egy helyben toporog, mint az előző felvonásban. Francis Lawrence ráadásul ezúttal képtelen meghatározó látványvilágot létrehozni, miközben az alkotók arra is kínosan ügyelnek, hogy nehogy véletlenül valami értékelhető akciójelenetet lássunk. Eddig csak vígjátékoknál tapasztaltam ezt, de A kiválasztottra is tökéletesen igaz, hogy az összes értékelhető momentuma benne van az előzetesben, mert az ott látott moneyshotok nagyjából egyező hosszúságban szerepelnek a filmben. Így lesz nagyszabású forradalomból végül romantikus szenvelgés egy bunkerben.

A színészek mentenek valamit az összképen, Jennifer Lawrence továbbra is jól működik főhősként, Woody Harrelson és Elizabeth Banks pedig mindig fel tudják dobni a jeleneteket, még akkor is, ha sok funkciójuk már nincs a történetben. Ez kissé jellemző az egész produkcióra is: alkalmanként lehet látni benne jó elemeket, a zenétől a rendezésig mindenből kapunk egy korrekt színvonalat, csak éppen teljesen feleslegesen.

Mert le sem lehetne tagadni, hogy ez a film csak azért készült, hogy egy jól menő franchise-t meg lehessen fejni eggyel többször. Nem mond semmit, nem történik benne semmi, mindössze egyetlen dolgot tesz jól: húzza az időt és fokozza a várakozást a nagy fináléra. Mint egy szépen becsomagolt, de üres doboz, amelyben csak egy fecni van, hogy hol találjuk a valódi ajándékot. Viszont ezért egy mozijegy árát elkérni a gyanútlan nézőtől kimeríti a lehúzás és megkárosítás fogalmát.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr186910271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eddard · www.panagia.hu 2014.11.18. 07:58:05

Köszi. Meg lettem győzve, hogy ne moziban nézzem.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.18. 08:59:07

A lehúzás kimeríti a lehúzás fogalmát? Az tuti. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.18. 14:39:53

@Zalaba_Ferenc: Rólam érdemes tudni, hogy én mindig átnézés és javítgatás közben írom a legnagyobb faszságokat a kritikáimba. :D
De most már javítva, köszi! :)

ex-dr. vuk 2014.11.18. 15:00:41

Valaki magyarazza meg, hogy ez a film (az elso) mitol is lett akkora durranas es mitol lett 7.3 imdb-n?.. A Truman show-t osszegyurtak a menekulo emberrel, es ennyi. Teljesen kiszamithato volt minden mozzanata, mindez koritve idiota ruhakkal es hajakkal... Az egyetlen ujdonsag amit hozott, hogy megtudtam, mennyire elhizott Donald Sutherland, aki mindig is palcikaember volt...

A masodik resz meg kiszamithatobb volt, es semmivel sem mutatott tobbet. A vegen csak osszeneztunk asszonnyal, hogy "Ennyi?...".

ex-dr. vuk 2014.11.18. 15:01:28

Viszont a csajszi allandoan magatol ujratoltodo tegeze kene nekem is... Mocskosdraga a vesszo a boltban.

devilstrueface 2014.11.18. 15:05:24

hogy Dormer milyen dögös ezzel a frizurával az valami leírhatatlan. egyszerűen nem tudok betelni vele.

oszt jónapot 2014.11.18. 16:05:23

@devilstrueface: Az a nő mindenhogy dögös, elképesztő feje van.

Micellás Zsizell (törölt) 2014.11.18. 16:45:58

Könyvben nekem sokkal jobban tetszett, mint az eddigi részek, feltételezem most is így lesz.

wowerman 2014.11.18. 16:55:30

"Mert le sem lehetne tagadni, hogy ez a film csak azért készült, hogy egy jól menő franchise-t meg lehessen fejni eggyel többször. " Meg talán azért is hogy a befejező rész ne legyen kb 4 órás (enélkül a film nélkül...) Ez kb olyan mint azt mondani hogy a Halál Ereklyéi 1 is felesleges volt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.18. 16:58:12

@Micellás Zsizell: Mármint jobban fog tetszeni, mint az előző részek (kétlem), vagy jobban fog tetszeni könyvben? :D

@ex-dr. vuk: Nagy durranás pénzügyileg azért lett, amiért a HP meg a Twilight meg a többi, a 7.3 imdb-n meg egyáltalán nem számít annak. De azt legalább jól reprezentálja, hogy a művészetben mindig is jelenlévő médiakritikát Collins milyen jól update-elte és fogalmazta át a tinik által is érthető és átélhető nyelvezetre, mindezt azért eléggé szórakoztató köntösben.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.18. 17:10:02

@wowerman: Ha a 374 oldalas első, és a 391 oldalas második részből sikerült egy-egy két és fél órás filmet készíteni, akkor szerintem a 390 oldalas Mockingjayből is sikerült volna. Már csak abból kiindulva, hogy ebben az alkotásban annyira rohadtul nem történt semmi, hogy nehezemre esik elhinnem, hogy ez a könyv sokkal eseménydúsabb lenne, mint az előző kettő.
Kivágják Katniss szenvedését Peeta kapcsán, és máris kapunk egy nettó 45 percnyi játékidőt, azt pedig még akkor is rá lehet dobni a Mockingjay 2-re, ha az történetesen 2 óra megállás nélküli full akció. (Bár ezek után ezt kétlem.)

Látványosan Hobbit-szindróma ez az egész, ha a Mockingjay-könyv egy papírlap sarkára firkantott jegyzet lett volna, abból is készítettek volna egy dupla záróepizódot...
(Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy a Halál ereklyéi ca. 760 oldal, azaz a Mockingjay duplája, szóval nem, NAGYON nem olyan, mintha azt mondanám, hogy azt felesleges volt kettébontani.)

tryclops 2014.11.18. 17:46:37

@ex-dr. vuk: Kihagytad a Battle Royal-t a felsorolásból :)

verkli 2014.11.18. 18:25:38

@tryclops:

Igaz. Az egész éhezők viadala cucc a Battle Royale nyugati lenyúlása. Gyakorlatilag újraírták a történetet más szereplőkkel, hahaha.

könyv: Takami Kósun-Battle Royale, 1999
(érdemes elolvasni, 2006-ban jelent meg a különösen szépre sikerült magyar kiadás)
könyv: Suzanne Collins-Az éhezők Viadala, 2008

film: Battle Royale, 2000
film: Az éhezők viadala, 2012-

Mészáros Laci 2014.11.18. 18:37:24

A Harry Potternél tényleg csak a bevétel duplázására ment.
A hobbitból trilógiát faragni... erre nem találok szavakat.

De ki már olvasta az éhezők viadala harmadik részét könyvben,
sejtheti a választ, vagyis, miért vágták ketté a filmesek.
de én így is azt gondolom, hogy nem kellett volna kettévágni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.18. 18:39:31

@Mészáros Laci: Amúgy pont ma olvastam vissza, amit tavaly beszélgettünk az előző rész kapcsán, és ilyeneket írtál, hogy "Az M/1-et jó rendező nem tudja elrontani, az pont egy blockbuster. Néha kimondottan bosszantó volt, hogy Collins mintha direkt úgy írta volna a könyvet, hogy látványos CGI film, sőt XBOX / Playstation / Nintendó játék készülhessen belőle. Szóval csak azért rakott bele lényegtelen epizódokat, mert tudta, hogy moziban ez hatásos lesz."

Hát, ez finom szólva sem jött be :D

Mészáros Laci 2014.11.18. 18:54:30

Nem láttam még a filmet, csak a trélereket, az alapján van benne látvány és nintendó bőséggel. De azt nem gondoltam, hogy ilyen mély nyomokat hagyok :) Mindenesetre ezt most egyedül, vagy más társaságban fogom megnézni :-(

Mészáros Laci 2014.11.18. 18:59:58

@ex-dr. vuk:

Hogy miért kapott ennyi pontot? A fogyasztói társadalom futószalagon termeli a nárcisztikus személyiségeket, akiknek egy ilyen film (ha azonosulni tudnak a főszereplővel) a mennyország előszobája. Ez, meg a Divergent, meg az Eclipse-sorozat persze inkább a lányokat célozza. Korábban a magányos hősöket bemutató filmek nagy része a fiúknak számára készült, az amerikát meghódító férfi hamburgeren hizlalt leszármazottai volt a célközönség, de az egyenjogúság mostanra kitermelte ennek a nőnemű fogyasztóit is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.18. 19:01:05

@Mészáros Laci: Ahogy a kritikában is írtam, a filmben is pont annyi "nintendó és látvány" van, gyakorlatilag egy perccel se több. Szóval ha úgy ülsz be, hogy majd itt transformersesen robbanni fog minden, nagy csalódás fog érni.
(Amúgy tényleg csak azért írtam ezt be, mert pont visszanéztem azt a posztot, aztán ott volt ez a beszélgetés.)

Mészáros Laci 2014.11.18. 19:06:41

@danialves:

nem-nem, én kifejezetten rühellem a túlzottan robbanós filmeket. inkább csak elviselem (van szomszédom, akit nehezebb).

biododírium 2014.11.18. 20:20:10

Már az előző rész is csak fél film volt, így nem is értem, hogy ez miért Part1-ként fut. Elvből nem fogom megnézni most, majd csak a második megnézése előtt.
Erősen nem preferálom azt a manapság elszaporodó sémát, hogy nem csak a sorozatoknak nincs már végük, hanem a nagy filmeknek sem. Két órás "sorozatrészekre" nem fogok külön várni éveket. Majd befejezik vmikor (ha egyátalán lesz vége az utolsónak is), aztán majd egyben megnézem.
Ráérek és van 1000 más film addig.

Micellás Zsizell (törölt) 2014.11.18. 20:28:12

@danialves: A könyv fog jobban tetszeni, mint a többi rész esetén is történt.
Nem várok sokat a filmtől, mindenképp megnézem Philip Seymour Hoffmann miatt de valszeg csak úgy, kalózban :D

Kemencés Szittya Buci 2014.11.18. 22:06:39

Tekintve, hogy a könyvek közül a harmadik messze a leggyengébb, illetve látva, hogy ez a Francis Lawrence mennyire rosszul rendezte a második részt, nagyon kicsi elvárásokkal fogom megnézni a filmet.

Sajnálom nagyon, hogy rendezőcsere történt, Gary Ross sokkal jobban megfogta a hangulatát a könyvnek, és sokkal jobban át is adta azt.

ex-dr. vuk 2014.11.19. 09:29:09

@tryclops: biztosan azert mert azt nem lattam :) de felirom a listamra akkor.
süti beállítások módosítása