A Jedi visszatér / Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
2014. november 16. írta: FilmBaráth

A Jedi visszatér / Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

a jedi visszatér.jpgSkywalkerék családi dolgai bonyolultabbak, mint egy dél-amerikai szappanoperai hőseié. Azt ugyan nem sikerült überelni, hogy Darth Vader a kedves papa, de azon azért meg lehetett lepődni, hogy Leia Luke ikertestvére (még jó, hogy ezt a hercegnő még nem tudta a második részben, amikor megcsókolta a tesót, hogy féltékennyé tegye Han Solót-mondom én, hogy nem könnyű követni az eseményeket ez ügyben!). Mindig ez a rész volt a kedvencem (ennek valószínűleg az az oka, hogy korom okán ezt láttam először), és ez a véleményem felnőtt fejjel sem változott, szerintem a záró epizód  sikerült a legjobban a klasszikus trilógiában!

Han Solo (Harrison Ford) lefagyasztott állapotban egy rém ocsmány lény, Jabba fogságában leledzik, és barátai igen körmönfont módon próbálják több felvonásban kiszabadítani. Leia hercegnő (Carrie Fisher) kiolvasztja, de a szabadítási kísérlet nem jár sikerrel, így átmenetileg kénytelen rabnőként tengődni, de aztán jön Luke (Mark Hamill), aki már kész Jedi lovag, gyorsan mindenkit megment, és most, hogy újra együtt a nagy csapat, kezdődhet az utolsó, mindent eldöntő harc a felkelők és a Birodalom között...

Az űrcsata és a Vader-Luke párbaj fenomenális, de üssenek, agyon, verjenek meg, nálam az ewok-ok mindent visznek! Kicsit vicces, hogy ezek a szőrös macik simán leamortizálták az elit rohamosztagosokat (tényleg tőlük rettegett az egész Birodalom? na jó, ne legyünk gonoszak, ez csak egy film!), és mindezt olyan imádni valóan adták elő, hogy a cukiságfaktor felrobbantotta a filmvásznat. Az utolsó felvonásra összeértek a szálak, amelyeket az előző két részben jól összegubancoltak, színre lépett az Uralkodó, aki elvileg ugyan a főgonosz, de Darth Vader-nek a nyomába sem érhet, szokás szerint elvitte a show-t mindenki elől, az a jelenet, amikor lekerül róla a sisak, pedig talán a legmeghatóbb az egész sorozatban, főleg azért, mert nem lett szirupos. Vagyis nem vagyunk híján most sem emblematikus jeleneteknek, miközben a férfi nézők megkapták Leia hercegnőt majdnem egy szál semmiben, mi lányok pedig felváltva legeltethettük a szemünket Han Solón és Luke-on, aki nagyon jól festett a kis fekete szerelésében.

Ebben a részben ismét csúcsra járt a technika (nem volt könnyű helyzetben Lucas, a közönség hamar megszokta az űrszínvonalat, és mindig többet akart a következő részben), volt itt minden, lélegzetelállító űrhajók csatája a világűrben, a repülő alkalmatosságok arzenálja, kedvenc birodalmi lépegetőim is beszálltak a buliba, ismét ámulhattunk-bámulhattunk a látványos képsorokon. De mindez nem sokat ért volna jó forgatókönyv, humor és jól felépített történet nélkül, és akkor a zenéről még egyetlen szót sem ejtettem (most komolyan, mit érne  egy jelenet, ha Vader hatásos aláfestő muzsika nélkül sétálna végig a színen? na ugye, hogy semmit!). Mégis elsősorban kalandfilm lett az űropera utolsó felvonása, a szórakoztatás került előtérbe, a drámai vonal kicsit háttérbe szorult, de attól még teljes mélységében át tudtuk élni, mit jelentett a Birodalomnak a sötét oldal veresége, és bizakodva tekinthetünk a jövőbe, mert a rossz elnyerte méltó büntetését, a jó győzedelmeskedett, itt a mese vége, jó éjszakát, gyerekek! De Lucas nem így gondolta, így évek múlva jöttek az előzményfilmek, amelyeket a klasszikus trilógia szerelmesei véleményem szerint soha nem tudtak megszeretni, mert ott már teljes mértékben a technika dominált, nem fordítottak akkora figyelmet a karakterekre, humor szinte zéró, de ez már egy másik történet...

jedi.jpgA karakterek tovább fejlődtek, Leila és Han végre nagy nehezen megvallották egymásnak az érzelmeiket, Luke lelkének belső viharai is szépen kifejezésre jutottak, az Uralkodó rémesen gonosz volt, de az igazi változást Vader nagyúr esetében kísérhettük figyelemmel, a gép emberként lépett át az örökkévalóságba, és csatlakozott Kenobihoz és Yodához. Az igazi nagy fordulatok elmaradtak, de ez a rész nem is erről szólt, hanem a történet lezárásáról, a végső csata sem okozott csalódást, ez a film úgy jó, ahogy van! Mark Hamill és Carrie Fisher hozta a kötelezőt, Harrison Ford megint lemosott mindenkit a színről, David Prowse sötét alakja pedig mindig is kísérteni fog bennünket lidérces álmainkban.

A Star Wars sorozat egy teljes új univerzumba repítette a rajongókat, Lucas fantáziája és kreativitása filmtörténelmet írt, gyermekkorunk kedvencei voltak a klasszikus trilógia szereplői, a következő generáció pedig az előzményfilmekért rajongott, a mi gyerekeink pedig a most készülő J.J. féle változatba fognak beleszeretni, vagyis csak az idő és a technika változik, a lényeg az, hogy velünk van az Erő!

Látványos, tartalmas, kiváló film, a klasszikus trilógia legjobbja, kötelező darab!

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr246836411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.16. 12:07:03

"a következő generáció pedig az előzményfilmekért rajongott," Ja, hát ha valaki igénytelen, akkor ja... Ekkora szintkülönbségeknél azért nehogy már a kor határozza meg azt, hogy ki melyiket tartja jobbnak. Az új trilógia semmiben nem jobb, mint az eredeti. Ez nem azért van, mert előbb láttam a régieket, hanem mert ez tény.

FilmBaráth 2014.11.16. 12:49:42

@REMY: Nem mondtam, hogy az új trilógia jobb, mint az eredeti, csak azt, hogy az egy másik generációnak készült, mint a klasszikus.:-)

Nyílméregbéka 2014.11.16. 20:02:32

Ez a rész volt nekem a leggyengébb a trilogiában, de csak az evokok miatt lett ez nálam "csak" 9/10 az első kettő tízpertizesei után. Az evokok az eredeti trilógia jar-jarai.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.16. 23:09:13

@Nyílméregbéka: NOPE! Az evokok nagy királyok. Jar-jarék pedig idétlenek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.17. 08:51:22

csak azt nem szerettem már akkor se, hogy a a Birodalomban Luke félbehagyja a képzést erre a filmre meg már kész mester. Ennek a logikátlansága már a korában se tetszett pedig 8-10 évesen néztem meg először meg ronggyá.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.17. 09:53:55

@doggfather:
"csak azt nem szerettem már akkor se, hogy a a Birodalomban Luke félbehagyja a képzést erre a filmre meg már kész mester. "

És azt úgy előre látta Luke, hogy Jabba majd ott akarja megölni a sivatagban, és ott lesz majd Artu is, aki odalövi neki a fénykardot.
És ha nem lenne ott Artu? Ha beolvasztják? Elvégre bő húszéves robot. Vagy letörlik a memóriáját. Vagy szétszerelik, és megtalálják a kardot. Vagy egyszerűen csak belső szolgálatra rendelik és nincs ott a sivatagban Jabba hajóján...
Szóval ez az egész "terv" rettentő gagyi. Nem is terv.

Meg az a rész, ahogy ott integetnek egymásnak a fejükkel, hogy a hülye néző is lássa, hogy mostan készül valami Luke és Lando között...

Aztán meg ugye Luke tábornok is meg Leia, a felkelés egyik vezetője is ippeg Solo tábornok rohamcsapatába kerül, amelyik leszáll az Endorra...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.17. 10:07:39

@Nyílméregbéka:
"Az evokok az eredeti trilógia jar-jarai."

Már a két robot is "jarjar"... Stan és Pan.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.17. 10:18:28

@Hoppácska: pláne, van benne nem kevés logikai bakugrás.

2014.11.17. 10:36:55

Az akkori kor szinvonalán felüli, jól kivitelezett mese, semmi több. A történet több sebből vérzik, sci-finek még gyengébb. Felnőtt fejjel nézve pláne nem egy nagy durranás. Ezeknél még a Spencer-Hill filmeket is szíveseben nézem újra. Ezért rajongani? Hát...

A nép fia 2014.11.17. 12:07:30

@REMY: @FilmBaráth: Kb. 13 évesen rajongtam az új Episode 1-ért, de már 14 évesen beláttam, hogy nézhetetlen hulladék. A Klónok támadása csak az arénás jelenet miatt értékelhető, de a giccses romantikus szál olyan szinten suta, hogy akár az Alkonyatba is bevághatnák, mert az a színvonal. Az Episode 3 azért mutat jókat, de ott is a végső összecsapás az igazán jó.

Egy igazi SW-fan a régi trilógiát szereti, az előzményt eltűri.

@doggfather: A filmek történései közt évek telnek el, de minimum kemény hónapok. Sőt, eleve a Birodalom visszavág c. film is több hónapnyi (talán 8 vagy 9) esemény. Luke sem másnap állított be Jabba-hoz Leia fogságba ejtése után. Ott is hetek, hónapok telnek el. Luke a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér közt simán felgyúrhatta magát lovaggá - a jedi mester egy másik szint, oda csak a Jedi visszatér után juthatott el a bővített univerzum szerint.

Érdemes elolvasni a könyvet, mert sok apró részlet van benne, ami a filmbe nem került bele - sőt, jobbnál jobb kivágott jelenetek vannak a BluRay lemezen! :-)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.17. 12:22:06

@A nép fia:
"Luke sem másnap állított be Jabba-hoz Leia fogságba ejtése után. Ott is hetek, hónapok telnek el. Luke a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér közt simán felgyúrhatta magát lovaggá"

na de hogyan? egyedül?... éppenséggel annyira nem volt jó tanítványa Yodának.
Arról meg nincs szó, hogy a Bespin után visszatért volna Yodához a Dagobára.

rarrarrarrar 2014.11.17. 13:32:24

Nem a legjobb, az a Birodalom visszavág, az IMDB is így gondolja. De azért sokkal jobb mint a bugyuta előzmények.
Ezekben a régi részekben meg tudták úgy csinálni az űrcsatát, hogy nincs végig CGI érzése az embernek, mégsem érezni a stop motiont.

Dr_utcai_arcos 2014.11.17. 13:49:31

@Hoppácska: Bakugrás? Ha nincs R2 akkor egyszerűen magához ránt egy sugárpisztolyt és szétlő mindenkit. Nem egy Jedihez méltó megoldás, de szegény ember ugye...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.17. 14:04:08

@Dr_utcai_arcos:
"Ha nincs R2 akkor egyszerűen magához ránt egy sugárpisztolyt és szétlő mindenkit."

Hát elvileg igen, de nem tette korábban se :)

Mondjuk akár a rankor barlangjából is kiugorhatott volna, amikor beleesett. Az előzménytrilógiában ennél nagyobb ugrásokat is csináltak a jedik.

Ha már teljes értékű mester volt Luke - bár persze nem volt, kitől tanult volna?

Mondjuk engem az is marhára zavart, hogy Qui-Gon simán kiégette a kardjával a kerszövetség hajójának tripla páncélajtaját...

Rive 2014.11.17. 14:47:16

Hát, nem is tudom. A klasszikus trilógiából nekem csak második. A BV szerintem jobb: azt a lécet ezzel nem sikerült megugrani. Amit nyertek a megvalósítás profizmusán, azt elvesztették a történeten.

Az új trilógia meg mintha nem is ugyanaz az univerzum lenne, jobb külön kezelni. Az, hogy akkor most a BV után Luke visszament-e Yodához tovább gyúrni vagy se, egész emészthető bakugrás ahhoz képest, mekkorát esett Anakin/Vader vagy Kenobi hatalma/tudása az előzményekhez képest. Jobb nem firtatni...

A nép fia 2014.11.17. 15:47:38

@Hoppácska: Lövésem sincs, mit csinált közben. :-) Azt mondom, ami a könyvben van. Elvileg egy jedi képes önmagától tanulni, az Erő "súgja meg" a tudást. Elvileg. Simán lehet ez is.

Dr_utcai_arcos 2014.11.17. 16:11:31

@Hoppácska: Hátugye onnan kiugrott. Csak ugye volt ott egy rács, amiről meg lerugdosták a kezét. És embereket meg nem bánthatott, mert azt ugye meg tiltja a jó oldal, így csak az maradt, hogy megöli a lényt. Persze, a hajón bármikor kiszabadulhatott volna, de akkor meg miről szólt volna a film?@Rive: Esett volna a tudásuk/hatalmuk? Mit nem tudott Anakin amit előtte/utána (huh) Vader igen?És ugyan ez Kenobitól? Mert ő aztán olyan sok mindent nem csinált a SW-ban, volt egy hangdobás a kanyonban, egy befolyásolás a kikötőben és egy távoli hang okozása a vonósugár kikapcsolásakor.

Rive 2014.11.17. 16:21:57

@Dr_utcai_arcos: Hát, mondjuk érdemes összevetni az előzmény végén a Kenobi-Anakin párbajt és a klasszikus első részében a Kenobi-Vader 'párbajt'.

Kétségtelenül nagyon sok dolgot (nagyon nyakatekert módon) meg lehet magyarázni - olvastam épp elég magyarázatot, kösz, véletlen se kérek még többet - de ebben az esetben a folytatólagosság feltételezése is kifejezetten igényli a magyarázatot. És ez az a pont, amin túl nem érdemes firtatni.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.11.17. 18:05:37

Szerintem is ez a legjobb a trilógiából, és én a Birodalom visszavágot szeretem legkevésbé. Az nekem olyan befejezetlen, kötelező töltelékrész, két kurva jó epizód között. A Jedit viszont bármikor újra tudom nézni és könyvben is sokszor olvastam.

porch monkey 4 life! 2014.11.17. 20:48:50

Egyrészt: Leia baszdmeg, nem Leila, ha már ekkor klasszikusról van szó !!!

Másrészt baromság logikát keresni a történetben, mert ez egy mese (fantasy) korábban már csontig lejáratott motívumokkal. A lényeg az összhatás és a hangulat, amit eddig senkinek sem sikerült felülmúlni. Voltak jó kísérletek az univerzumteremtésre (Riddick 2, A galaxis őrzői), de ez a trilógia a mozi soha vissza nem térő korszakából van, és ugy régen minden jobb volt :)

A BV filmként mindenképpen jobb, de egyetlen 9 éves sem szorította úgy a miziban a karfát, mint jómagam a végső csatá(k)nál, amit az akkor trendekhez képest követni sem lehetett :)

FilmBaráth 2014.11.17. 21:22:49

@porch monkey 4 life!: Egyrészt: javasolnám, hogy keríts egy szappant, és mosd ki vele a szád, anyukád nem tanított meg rá, hogy ilyen hangon nem beszélünk lányokkal? Amúgy most, hogy szólsz, egy helyen tényleg elírtam, de az most már úgy is marad!
Másrészt: én is kb. 10 éves lehettem, amikor először láttam a filmet, engem is lenyűgözött rendesen:-)

Dr_utcai_arcos 2014.11.17. 21:45:33

@Rive: Hubocs! De azt megengeded, hogy ha még valami eszünkbe jut, akkor leírhassuk? Mert ha nem, csak szólj és már el is mentünk egy filmes blogra. Jaa, b+ EZ egy filmes blog...

Rive 2014.11.17. 21:53:03

@Dr_utcai_arcos: ha nem tetszik, hogy esetleg válaszolnak, akkor legközelebb szimplán ne kérdezz.

porch monkey 4 life! 2014.11.17. 22:35:09

@FilmBaráth: Eddig kifejezetten kedveltem a stílusodat és a hozzáállásodat, de ez a feminista picsogás betett. Ilyenkor lány vagy? Akkor miért nem a Csillámpónikról írsz? Mert egy nő nem megsértődik és a nyuszimuszi-édibédi kislány vagyok kártyához nyúl, hanem visszavág. Valóban trágár voltam,elismerem, de egy ősmagyar blogon nem írom azt, hogy Horhty, vagy egy zenei blogon, hogy Baetles. Ettől függetlenül lehettem volna udvariasabb is, ez tény.

Rive 2014.11.17. 22:45:27

@Dr.Jones: A BV lehet, hogy filler, de pl. nekem mint kompakt, összefüggő egész jött le, kiemelkedően jó, sajátos hangulattal: a JV pedig, mintha a csúcspont elé ötlet híján beerőltettek volna két másik, csak lazán kapcsolódó fillert ugyanabba a filmbe.

Az utolsó csata, na az szerintem is csúcs volt, minden szempontból. Utána nagyon sokáig nem tudta megközelíteni egyetlen film sem.

Divat utálni az ewokokat, de szerintem ennek is csak a JV speciális, némileg szétesős szerkezete az oka. Önállóan (sorozat-epizódnyi adagban) teljesen jól megállják a helyüket.

FilmBaráth 2014.11.17. 23:01:30

@porch monkey 4 life!: Azért vagyok feminista, mert kikértem magamnak az alpári stílusodat? :-)Sok minden vagyok, de nyuszimuszi - édibédi kislány biztosan nem, azt pedig garantálom, hogy észre fogod venni, ha megsértődök:-)De ha neked visszavágás kell, tessék: mindjárt kerítek egy jedi-fénykardot és kiégetem vele a szövegből a nyilvánvaló elírást!:-)

ingyenebed 2014.11.18. 09:27:59

@porch monkey 4 life!:

ja, csontig lejáratott motívumok...
jó és rossz harca, apa elleni lázadás, szabadág kontra elnyomás, bátorság, hősiesség, kockázatvállalás, szerelmi szál...

pedig ezeket már az ókori görögök is...

bsszameg, nincs ennek a hülye fajnak semmi fantáziája, 2500 éve ugyanazokon a dolgokon rágódnak...

ez az űrrepülőgépes generáció eposza. szerinted mi lehet egy eposzban, ami nem csontig rágott? nem arról van szó, hogy az alapvető erkölcsi értékeket örökítjük át új és új formákban? azokat a csontig rágottakat...

de nem kell ebben logikát keresni.

(amúgy tényleg Leia.)

FilmBaráth 2014.11.18. 09:59:32

@ingyenebed: amúgy tényleg Leia, tényleg elírtam, és tényleg nem vettem észre:-)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.18. 10:08:58

@porch monkey 4 life!:
"Másrészt baromság logikát keresni a történetben, mert ez egy mese (fantasy) korábban már csontig lejáratott motívumokkal. A lényeg az összhatás és a hangulat"

Má bocs, de logikája azért lehetne nekije!

A meséknek is van ám logikája.

Egyébként ezért mondom én, hogy az "első" rész, tehát az eredeti Csillagok háborúja, az úgy tökéletes, ahogy van. Fantasy/mese, ahogy akarjuk.
Minden egyes kibővítés, már a Birodalom visszavág is, csak gagyibbá és logikátlanabbá tette.

A nép fia 2014.11.18. 16:43:51

@FilmBaráth: Te klassz csaj lehetsz. Hogy talállak meg Fészbuksin? :)

FilmBaráth 2014.11.18. 17:12:41

@A nép fia: Ezt az információt kizárólag a főszerkesztők súlyos megvesztegetése árán fogod tudni megszerezni:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.18. 18:00:06

@A nép fia: Ötezerért vagy két premier előtti jegyért megmondom. ;)

FilmBaráth 2014.11.18. 18:12:43

@danialves: Azért ennél egy kicsit többet érek szerintem:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.18. 18:13:31

@FilmBaráth: Az autonómiámat ennél kevesebbért adtam el, szóval érezd magad megtisztelve. :P
süti beállítások módosítása