Világok harca / War of the Worlds (2005)
2014. szeptember 07. írta: FilmBaráth

Világok harca / War of the Worlds (2005)

világok harca_1.jpgNem vagyunk egyedül a világegyetemben. Túl nagy az univerzum, mi pedig túl kicsik vagyunk hozzá képest, a nagy számok törvénye alapján biztosan van még intelligens élet a Földön kívül is. Jó ideje kutatjuk a földönkívüliek nyomát, pedig nem biztos, hogy igazából találkozni akarunk velük, hiszen ki tudja, hogy E.T. vagy Alien habitusúak-e a jövevények. Minden idők legnagyobb hisztériáját a Föld megszállásával kapcsolatban meglepő módon nem egy film, hanem egy rádiójáték váltotta ki. 1938-ban Orson Welles olyan kiválóan dolgozta  fel Wells Világok harca című könyvét, hogy az emberek rettegve rohantak az utcára, azt hitték, tényleg megtámadták a Földet az idegenek. Sok filmrendezőt megihletett a történet, Spielberg is elkészítette a saját változatát, amelyet természetesen láttam annak idején (mivel nagy gyermekkori kedvencem a rendező), de nem hagyott bennem mély nyomokat. Az Urániában látott színpadi feldolgozás miatt újra eszembe jutott a film, és sajnos úgy döntöttem, hogy újrázok. Nem kellett volna, csak végigdühöngtem, a mondanivaló teljes mértékben hiányzik ebből az alkotásból, egy üres blockbuster, semmi több.

Ray Ferrier (Tom Cruise) szokás szerint elkésik, amikor a gyermekei érkeznek hozzá láthatásra. A fia, Robbie (Justin Chatwin) nem nagyon rejti véka alá, hogy mennyire nem örül annak, hogy vele kell töltenie pár napot, nem becsüli túl sokra a kedves papát, némi joggal, hiszen eddig nem igazán vette komolyan a gyereknevelést. A lánya, Rachel (Dakota Fanning) próbálja kibékíteni őket, azonban nemsokára sokkal fontosabb dolgokkal kell foglalkozniuk: az idegenek megtámadják a Földet, és Ray-nek biztonságba kell helyeznie a családját...

Amióta Spielberg csak az Oscar-ra hajt, mintha elfeledkezett volna arról, hogy a jó film alapja a jó forgatókönyv. Ebben az esetben az irodalmi alap adott volt, és a világhírű rendezőnek nyilván rengeteg pénze volt arra, hogy akármilyen elképzelést meg tudjon valósítani. De éppen az a probléma, hogy nem volt koncepció, Spielberg elsősorban a látványra helyezte a hangsúlyt, mindent alárendelt annak, hogy elkápráztassa a nézőket, pedig kevesebb sokkal több lett volna. A filozófiai háttér teljesen hiányzik, kit érdekel a Föld és az emberiség sora (persze a film elején és végén ott a kötelező idézet a könyvből, de azon túl nem mondható egyetemesnek a mondanivaló), itt egy család történetét láthatjuk, az apa bármi áron meg akarja menteni a gyermekeit a világégés kellős közepén, ennyi és nem több. Százszor láttuk már, és még pont ennyiszer fogjuk még végignézni majd a jövőben egy rakás filmben, nem is lenne ezzel semmi baj, ha nem egy kiváló regény címe díszelegne a főcímnél.

Miből gondolta Spielberg, hogy néhány hanghatás, és egy rakás hozzá méltatlan színvonalú Alien elég ahhoz, hogy méltó módon feldolgozza Wells remekművét? Tom Cruise akkoriban még hatalmas sztár volt, de ahhoz kevés volt, hogy elvigye a hátán a filmet (Dakota Fanning simán lejátszotta a vászonról), így maradt nekünk a rohanás a csúnya rossz űrlények elől, a látványos rombolás, és a szirup a köbön. Ne legyünk igazságtalanok, vannak szép pillanatok a filmben (jellemző módon ezek nagy része Dakota Fanning - hez fűződik), de a karakterek nem lettek jól megírva, kliséhalmaz lett a forgatókönyv, és ezt a tartalmi űrt a látvány nem tudta kitölteni. A legmegdöbbentőbb, hogy a filozófiai háttér szinte teljesen hiányzik a történetből, pedig éppen ez a történet lényege, ez pontosan figyelemmel következő a Harlan Ogilvy-vel közös jeleneteknél, erről az őrült figuráról nem hisszük el, hogy valóban komolyan gondolja, van esély legyőzni a parazita idegeneket. Természetesen azzal megy az idő, hogy próbálnak elrejtőzni a gépek elől, szépen fényképezett, jól beállított jeleneteken keresztül, de érdemi mondanivalóval nem bírnak a képsorok. Szomorú, és egy idő után nagyon idegesítő.

Véleményem szerint a középszer nem elfogadható Spielberg-től, a minőségi szórakoztató filmek mestere ezúttal nem találta el a megfelelő arányokat, túltolta a CGI-t, ráadásul nem ismerte fel, hogy valóban egyedülállót kellett volna alkotnia ahhoz a látványban, hogy a híres mű hangulatát hitelesen meg tudja idézni. Ez sajnos nem sikerült, robbantásokkal, agyondizájnolt gépcsodákkal nem lehet ellensúlyozni, hogy nincs mondanivalója a filmnek. Jelen esetben nem az lett volna a lényeg, hogy egy család életét kísérjük figyelemmel a világégés közepette, hanem az emberiség pusztulásának a mély filozófiai kérdéseit lehetett volna több száz millió dollárból vászonra vetni, látványos, szórakoztató formában, de ezt a lehetőséget a mester sajnos nagyon elpuskázta.

war_of_the_world11.jpgTom Cruise nem vall szégyent a főszerepben, de nem is mutat semmi különlegeset, simán felejthető az alakítása. Dakonta Fanning kislány volt még a forgatás idején, de mégis ő volt a legjobb, különlegesen erős a jelenléte. Tim Robbins menti, amit menthető, de csodát ő sem tud művelni nem túl jól megírt szerepével. Miranda Otto sajnos túl kevés jelenetet kapott, a többiek nem alkotnak maradandót.

Steven Spielberg túl nagy fába vágta a fejszéjét, hiába kiváló rendező, nem sikerült jól filmre adaptálni a híres regényt. Kevesebb látvány és sokkal jobban kidolgozott forgatókönyv és karakter kellett volna a minőségi alkotáshoz, így azonban csendben elfelejtődött a feldolgozás. Mindenki jobban járt így , csak fáj az elpazarolt tehetség, pénz és lehetőség.

Fájóan gyenge Spielberg-film, nem méltó sem a rendezőhöz, sem a könyvhöz.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr996671137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak Irogatok 2014.09.07. 09:13:11

Érdekesség kettősség van ennek a filmnek a megítélésében: szerintem ez egy kifejezetten jól sikerült, meglehetősen sötét és a megszokott kliséktől eltérő módon szórakoztató film. Pont az az alkotás, ahol a rendező nem bízza rá magát a specialis effektusokra, hanem próbálja az emberi oldalát is mutatni a tragédiának. Illetve egyáltalán tragédiának állítja be az inváziót, nem pedig egy jó kis heccnek, aminek már az elején tudhatjuk, hogy végén az ember úgyis nyer. (Persze tudjuk a könyvből, de ez más kérdés.)

Ezt a kettősséget jól mutatja a Rotten Tomatoes értékélés például: kritikusok 70% felett, amig a közönség 40%-nak tetszett csak. www.rottentomatoes.com/m/war_of_the_worlds/ (IMDb 6,5 de ezt az oldalt inkább adatbázisnak jó használni.)

Dr_utcai_arcos 2014.09.07. 15:38:23

Van egy két dolog a filmben, ami minden nézéskor csak egyre és egyre jobban irritál. Nos. Itt a világvége, szirszarrá égetik a marslakók az embereket, mindenki őrülten rohangál sikoltozik. A faszi hazaér és mondja,hogy pakoljunk, megyünk. Erre a két kölyök nekiáll ott durcáskodni, hogy ilyen szar meg olyan szar apa. No, hasonló helyzetben én már a 2. szónál akkora sallert vertem volna le a fiamnak, hogy a taknyán ment volna pakolni. El nem tudom képzelni, hogy hasonló helyzetben valaki leáll lelkizni. Meg hogy nekik úgy nem jó a szendvics. Na ne már...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.07. 18:23:40

Szerintem azt tartják sokan zseniálisnak ebben a filmben, hogy Spielberg a könyvből ügyesen emelte át azt, hogy az emberiségnek (és így a főszereplőnek) semmi köze nincs a katasztrófahelyzet megoldásához. Mert amúgy tényleg ugyanaz, mint egy Emmerich-zúzás, csak itt annyi hiányzik a végéről, hogy Tom Cruise feltölti a win 95-ös vírust az űrlényekbe. :D

Nyílméregbéka 2014.09.07. 18:33:14

Szinte semmiben nem értek egyet a poszttal. Ez egy remek sci- fi. Ez a H.G. Wells feldolgozás sikerült talán a legjobban mind közül, és egyben Tom Cruise egyik legjobb sci-fi filmbeli alakítása. Spielberg nagyon jól fogta meg a történetet, alulnézetből, egy család menekülése közben, mintegy mellékesen követhetjük a világ pusztulását, egy átlagember viszontagságain keresztül. Ebben persze nincs semmi új, de Spielber igazi nagymester a hatáskeltésben, olyan képekben, jelenetekben mutatja be ezt, hogy hideg futkos a hátamon, csak ha rágondolok. A repülő lezuhanásának megélése a házon belül, a lecsukodó sorompó a menekült áradat előtt, és a lángló szerelvény száguldása, a félelmetes kürtszó ami a tripodok megjelenése követ a folyónál mind mind maradandó filmélmény. Egyedüli hiba szerintem, hogy megmutatták az idegeneket, szerintem sokkkal baljósabb és félelmetesebb lett volna egy soha nem mutatkozó ellenség, akik csak a tripodokkal aratják le a "termést" . Összeségében ez nagyon is jó film, jó sci-fi és jó Spielberg-film. 8,5/10

Csak Irogatok 2014.09.07. 20:43:09

@Nyílméregbéka: Én is így gondolom. A lezuhanó repülőnél zseniálisabb jelenetet keveset láttam scifi-ben, sötét és nagyon hatásos film. Valahogy így nézhet ki egy apokalipszis. Érdemtelen bármelyik Emmerich filmhez hasonlítani, nem hogy nem egy súlycsoport, de még nem is egy sportág. Ahogy írtad, az emberi oldala nagyon fontos, érezzük, hogy semmik lennénk egy ilyen helyzetben, ez köszönhető az összes szereplőnek, Tim Robbins egyenesen hátborzongató.

Dr_utcai_arcos 2014.09.07. 21:22:55

(Természetesen a filmet én is nagyon jónak tartom!!(csak az a része idegesít, de miután végre túllendülnek a kezdeti balfékeskedésen, onnan nincs megállás -a vízben úszó halottak, a lángoló tankok, stb stb.))

Nazareus 2014.09.08. 10:09:53

Nekem se tetszett a film. Nem nézném meg még egyszer. A korábbi feldolgozások jobbak voltak. Nagyjából egyetértek a blog irójával.

Globetrotter2014 2014.09.08. 10:39:29

"túl nagy fába vágta a fejszéjét". Semmi túl nagy nincs ebben, pár nehézség a régi történet miatt. Egyszerűen egy gyenge rendezés. Már a Minority report is eléggé középszerű volt az erőforrások dacára. De ez már egy tényleg gyenge próbálkozás, és ez Speilberg hibája, nem másé.

2014.09.08. 10:53:03

Én vagyok az egyetlen, aki 10 perc után már azért szurkolt az ufóknak, hogy megöljék a virnyákoló, idegesítő kiscsajt? Rühelltem.

exptd 2014.09.08. 11:28:05

szpílberg mint "mester"? lol

Rhitana 2014.09.08. 12:05:06

Én sem értek egyet, szerintem nagyon nagy hatású, remek sci fi ez! elejétől a végéig rettegtem, majd kiugrottam a székemből, mikor meghallottam azt a rémes kürtszót, mielőtt a tripodok felbukkantak!!
Hát még, mikor a vízből kikecmeregve menekülnek, miközben az égből az elégett áldozatok hamuja szitál...nagyon durva.
Ami Dakota Fanning alakítását illeti, alighanem más kislány is hasonlóan visítozott volna a helyében, rémesen idegesítő is volt, mint ahogy a valóságban is csak fokozta volna az apokalipszis miatt amúgy is túlterhelt idegrendszerű apu kínjait..:)
Egy szó mint száz, szerintem remek film, már többször meg is néztem azóta!

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.09.08. 13:47:02

Nem volt egy nagy durranás, egyszer elment. Sajnos H.G. Wells remekművét senki sem tudta rendesen megfilmesíteni. A legjobb változat ebből még mindig a Jeff Wayne's Musical Version of The War of the Worlds.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2014.09.08. 15:05:16

Spielberg egy tisztes iparosember. Ügyesen készít filmet, nagyon jól ért a szakmájához, de rendezőnek azért ne nevezzük.
Ez olyan, mintha egy vérprofi, tényleg nagyon ügyes kőművest szobrásznak neveznénk.

Lásd még James Cameron, Richard Donner, és persze Michael Bay.

Globetrotter2014 2014.09.08. 15:11:38

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: te nagyon fiatal lehetsz...
Az az ember forradalmasította a rendezést. Emerich egy tehetséges iparos, Bay egy tehetséges iparos.

Spielberg filmjei igazi mestermunkák voltak úgy 1990ig, és igen aktív volt 2000ig, utána tényleg kicsit visszavett a wow factorból. De mindenki öregszik...

nyisziati 2014.09.08. 16:17:10

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: "Spielberg egy tisztes iparosember"
Aki látta a Párbajt, az ilyet nem mond. Mutass még egy rendezőt, aki minimális forrásokból és szinte nulla tapasztalattal ilyen filmet tud készíteni. Én többször láttam és szerintem ma is simán megállja a helyét. CGI nélkül is izgalmas, ráadásul a főhős belső vívódása szinte már pszichológiai mélységű.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2014.09.08. 17:21:39

@nyisziati: A Párbajt láttam, az véletlenül jól sikerült, de utána már egyből vacakokat gyártott. Cápa? Nemár. Izgalmas, meg látványos, de egyébként egy bazi nagy semmi.
Nem volt a későbbi filmjeiben semmi forradalmi, vagy érdekes. Nagyon látszik, hogy ő a filmjeivel csak pénzt akar keresni, és kész. Amivel nincs semmi baj, én is azért dolgozom, hogy pénzt keressek, de egy művésznek legyenek már másmilyen projektjei is. Pláne, ha megengedheti magának, hogy akár zsebből finanszírozzon egy olyan filmet, ami évtizedek óta kikívánkozik belőle, de esetleg totál anyagi bukás.
Neki nincsenek ilyen filmjei.
Ügyes, tehetséges filmes? Igen. Korunk nagy filmrendezője? Nem.

Nyílméregbéka 2014.09.08. 18:16:27

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Ez akkora nagy butaság, hogy még vitatkozni sem érdemes rajta. Köszönjük Emese leülhetsz! : DDD

nyisziati 2014.09.08. 18:44:34

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: akkor ki korunk nagy filmrendezője, ha nem Spielberg?

G46 2014.09.08. 22:22:19

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: korunk nagy filmrendezője? Nem. A 80-as 90-es évek legnagyobb filmrendezője volt.

cenzuratroll bosszanto 2014.09.09. 05:38:01

Semmi nincs elpuskázva.
Próbálj meg egy "néhány oldalas" novellából Gyűrűk Ura hosszúságot forgatni, ami ráadásul még jó pörgősre sikerül.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.09.10. 07:54:09

Sztem pont azt csinálja Spielberg ebben a filmben, amiben a legjobb: szörnyűségek és emberségükből kivetkőzött emberek szenvtelen bemutatása, ami elképesztően drámai hatást kelt (ettől jó a schindler listája, és ez volt a jó a Ryan közlegényben is). A drámai csúcspont, mikor Cruise a búvóhelyen megöli azt az őrültet. Utána azonban már nem olyan jó a film, a legvége, az abszolút happy end pedig egyszerűen felháborító. Sztem hozzáadott mondanivalója is van az eredetihez képest: szörnyű helyzetekben az emberek is szörnyetegek lesznek.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.09.10. 08:03:48

Ja, igen: és ügyesen kiforgatja a "kisember a körülmények hatására hőssé válik" klisét, pedig az elején - beetetésként - úgy indul, h majd így lesz, de nem, Cruise tehetetlenül sodródik az eseményekkel, még a gyerekeit sem képes megvédeni, és morálisan is egyre inkább leamortizálódik.

Gringo 2016.02.23. 20:08:37

Szeretik lehúzni ezt a filmet, de minden hibája ellenére nekem tetszik. ;)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2023.12.31. 22:37:04

"a Harlan Ogilvy-vel közös jeleneteknél, erről az őrült figuráról nem hisszük el, hogy valóban komolyan gondolja, van esély legyőzni a parazita idegeneket. "
Mondjuk ez az eredeti rádiójáték/könyv/filmben sem volt másképpen; a karakter inkább alkesz volt, mint géniusz :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2023.12.31. 23:05:07

Amúgy a franc tudja. Érteni, hogy ez a kisember szemszöge, stb., de annyira hót' gagyi, klisés, unalmas, hogy elmondani nem lehet. A baromságokat csináló szereplőkkel ugyanannyira nem lehet azonosulni, mint más ilyen filmekben, stb.

Dr.csernusrendel 2024.01.21. 04:37:16

@ColT: te szánalmas ócska bugris, téged ezzel a nyomorult blog profillal fognak már elkaparni??

Már 16 éve is egy kb lepkefing súlyú alak voltál a hasonló kaliberű megjegyzéseiddel együtt pár rég kiherélt autós bulvár vicclapon, de azért ez már tanulmányba illő eset hogy még újév előtt 55 perccel is egy ilyen végtelen ostoba blogon osztod a sose volt eszed ?
De nehogy azt hihesd hogy érzéketlen bunkó vagyok, csak megkérdezem a szociális kapcsolatok nélkül maradt demens nyuggerek otthonába már megvetted a helyjegyet?
Tudok egy számodra megfizethető megoldást borsodban??

ColT · http://kilatas.great-site.net 2024.02.03. 12:58:48

Jaja, én nem váltogattam a nickjeimet, mint más a köpönyegét :D

Hát igen, pár éve fogyókúrázom, hogy megőrizzem ezt a súlytalanságot. Nem mint ilyen földhözragadt, dagagt politikusok. Ja meg te :D

Újév előtt 55 perccel meg azért írtam ide, mert akkor néztem végig ezt az izét, és erősst WTF érzésem volt.
Aztán jössz te. Meg 2024. Mondjuk lehet összefügg ezzel, hogy még mindig szar minden :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2024.02.03. 12:59:21

@Dr.csernusrendel: (BTW szerintem senki nem hisz érzéketlen bunkónak, hiszen pontosan lehet tudni, hogy az vagy :D )
süti beállítások módosítása